Ένας σημαντικός αριθμός ενηλίκων ταλαιπωρείται συχνά από πονοκεφάλους, με τις ημικρανίες να συγκαταλέγονται στις πιο επίμονες και επώδυνες μορφές. Οι αιτίες που μπορεί να τις προκαλέσουν είναι πολλές και ποικίλουν: από έλλειψη ποιοτικού ύπνου και αυχενικούς πόνους, μέχρι την έντονη σωματική ή ψυχολογική κόπωση και ακόμη και ορισμένες οσμές.
Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ένας επιπλέον παράγοντας φαίνεται να παίζει ρόλο – και αυτός δεν είναι άλλος από τη διατροφή. Συγκεκριμένες τροφές έχουν συνδεθεί με την πρόκληση ημικρανιών, λόγω των συστατικών τους.
Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν υψηλότερη συγκέντρωση βακτηρίων στο στόμα και στο πεπτικό τους σύστημα, τα οποία διασπούν πιο γρήγορα τις νιτρικές ενώσεις. Κατά τη διάσπαση αυτή, παράγεται νιτρικό οξείδιο – μια ουσία που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο ή κρίση ημικρανίας.
Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες τροφές που περιέχουν νιτρικά άλατα είναι:
-
η σοκολάτα,
-
τα επεξεργασμένα αλλαντικά (όπως τα λουκάνικα),
-
το κόκκινο κρασί,
-
και διάφορα τυποποιημένα προϊόντα κρέατος.
Αν έχετε παρατηρήσει ότι οι ημικρανίες σας σχετίζονται με την κατανάλωση τέτοιων τροφών, ίσως αξίζει να επανεξετάσετε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας τα συγκεκριμένα είδη ή περιορίζοντάς τα σημαντικά.