Διατροφή

Γεγονός το πρώτο συνθετικό βούτυρο κατασκευασμένο από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο – «Είναι αηδιαστικό» (βίντεο)

Κατασκευάστηκε με την υποστήριξη του Μπιλ Γκέιτς
Γεγονός το πρώτο συνθετικό βούτυρο κατασκευασμένο από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο – «Είναι αηδιαστικό» (βίντεο)

Έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει ένα νέο συνθετικό βούτυρο, κατασκευασμένο από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, το οποίο υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως «αηδιαστικό».

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Savor, που εδρεύει στην Μπατάβια του Ιλινόις, και υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Microsoft.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η εταιρεία περιγράφει τα προϊόντα της ως «απολαυστικά πλούσιες τροφές χωρίς ζωικά λιπαρά, γεωργικά προϊόντα, λιπάσματα, ορμόνες ή αντιβιοτικά» και επισημαίνει ότι «αυτά είναι πραγματικά λίπη, όχι υποκατάστατα».

Ωστόσο, το σχέδιο κυκλοφορίας του προϊόντος στην αγορά έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις, με αρκετούς χρήστες να απορρίπτουν την ιδέα, χαρακτηρίζοντάς την «αηδιαστική».

Ο γνωστός σεφ, Άντριου Γκρουέλ, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), γράφοντας: «Αηδιαστικό. Συνδυάζουν υδρογόνο, άνθρακα και οξυγόνο για να δημιουργήσουν μόρια λίπους και μετά τα επεξεργάζονται ώστε να έχουν γεύση βουτύρου. Γιατί να το κάνουν αυτό, όταν ήδη έχουμε αληθινό βούτυρο;».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Savor, η συνταγή του προϊόντος αποτελείται από λίπος, νερό, μια μικρή ποσότητα λεκιθίνης ως γαλακτωματοποιητή, καθώς και φυσική γεύση και χρώμα.

Το τελικό βούτυρο δεν περιέχει φοινικέλαιο και ήδη δοκιμάζεται σε εστιατόρια και φούρνους, με στόχο να κυκλοφορήσει εμπορικά το 2025. Οι λιανικές πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου το 2027.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η διαδικασία παραγωγής του συνθετικού βουτύρου διαφέρει ριζικά από τις παραδοσιακές μεθόδους, καθώς η Savor δεν χρησιμοποιεί γεωργικά προϊόντα, λιπάσματα ή γάλα από αγελάδα.

Αντίθετα, εφαρμόζει μια βιομηχανική μέθοδο που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το υδρογόνο από το νερό σε μόρια λίπους, πανομοιότυπα με εκείνα που υπάρχουν στο γαλακτοκομικό βούτυρο.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρεία, μοιάζει, μυρίζει και έχει γεύση όπως το παραδοσιακό βούτυρο, αλλά παράγεται με μηδενική γεωργία και μηδενικές εκπομπές.

Η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Savor, Κάθλιν Αλεξάντερ, δήλωσε στο CBS News:

«Αυτό το αέριο το χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή για να μαγειρεύετε το φαγητό σας και εμείς προτείνουμε να το χρησιμοποιήσουμε από πριν για να φτιάξουμε το φαγητό σας».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρόκειται πραγματικά για το πώς θα ταΐσουμε το είδος μας και θα θεραπεύσουμε τον πλανήτη ταυτόχρονα».

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει παραδεχτεί ότι η ιδέα «ίσως φαίνεται περίεργη στην αρχή», ωστόσο υποστηρίζει πως η δυνατότητα του προϊόντος να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι «τεράστια».

«Η ιδέα της μετάβασης σε εργαστηριακά παραγόμενα λίπη και έλαια μπορεί να φαίνεται περίεργη στην αρχή. Αλλά η δυνατότητά τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστια», έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Παρά τις φιλοδοξίες της εταιρείας και την υποστήριξη του Μπιλ Γκέιτς, οι αντιδράσεις είναι έντονες. Ένας επικριτής κατηγόρησε τη Savor ότι χρησιμοποιεί τη βιωσιμότητα ως πρόσχημα για να επιτύχει κεντρικό έλεγχο της παραγωγής τροφίμων.

«Δεν προσπαθούν να λύσουν μια επισιτιστική κρίση. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία… Μόλις αποκτήσουν τον “πηγαίο κώδικα” για την τροφή σας, μπορούν να τον αλλάξουν, να τον περιορίσουν και να αφαιρέσουν την πρόσβαση όποτε θέλουν… Ο στόχος δεν είναι να φτιάξουν βούτυρο χωρίς αγελάδες. Ο στόχος είναι να φτιάξουν ανθρώπους χωρίς κυριαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλοι χρήστες επικεντρώθηκαν σε ζητήματα υγείας, προειδοποιώντας ότι το συνθετικό βούτυρο θα μπορούσε «να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και παχυσαρκία, τουλάχιστον».

Υπήρξαν ωστόσο και φωνές υπέρ του εγχειρήματος, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως, εάν η παραγωγή του είναι οικονομικά συμφέρουσα, θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Αν είναι φθηνότερο στην παραγωγή, τότε είναι καλό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, π.χ. στην Αφρική», έγραψε ένας χρήστης.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος τόνισε: «Κανείς δεν θα με αναγκάσει να φάω αυτό το βούτυρο, γιατί τα μόρια μπορούν να κλωνοποιηθούν, αλλά η αυθεντική γεύση σίγουρα όχι. Φανταστείτε να το βάλετε πάνω στην μπριζόλα σας των 50 δολαρίων».

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε