Good life

Το γνωρίζατε; – Γιατί το νερό παγώνει από πάνω προς τα κάτω

Το νερό είναι γνωστό ότι καταλαμβάνει το 75% του ανθρώπινου σώματος και το χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. 

Είτε λέγεται κατανάλωση, είτε (σ.σ. λέγεται) χρήση σε άλλες στιγμές της ζωής, το νερό είναι μία τόσο συνηθισμένη ουσία, αλλά ταυτόχρονα τόσο παράξενη συγκριτικά με άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η Britannica, αποτελεί μία απλή καλοκαιρινή συνήθεια: «Όταν ρίχνουμε ένα ή δύο παγάκια στο ποτό μας κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, τα βλέπουμε να επιπλέουν πάνω από το υγρό στο ποτήρι μας. Γιατί όμως ο πάγος το κάνει αυτό και, το πιο σημαντικό, γιατί το νερό παγώνει από πάνω προς τα κάτω, όταν οι περισσότερες άλλες ουσίες παγώνουν αντίστροφα»;

Γιατί το νερό παγώνει από πάνω προς τα κάτω

Το νερό παγώνει από πάνω προς τα κάτω -πράγμα που επιτρέπει στον πάγο να επιπλέει- εξαιτίας μιας παράξενης ιδιορρυθμίας στον τρόπο με τον οποίο η πυκνότητά του (σ.σ. νερού) «συμπεριφέρεται» σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η πυκνότητα είναι η μάζα μιας μονάδας όγκου μιας υλικής ουσίας- ουσιαστικά είναι ένα μέτρο του πόσο σφιχτά στοιβαγμένα είναι τα άτομα και τα μόρια μιας ουσίας. Για τις περισσότερες ενώσεις, η πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί μείωση του όγκου της ένωσης, ενώ η πυκνότητά της αυξάνεται – με τα άτομα και τα μόρια να συσσωρεύονται πιο σφιχτά μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, ένας θύλακας θερμού αέρα ανυψώνεται και διαστέλλεται, επειδή είναι λιγότερο πυκνός από τον ψυχρότερο αέρα γύρω του. Αντίθετα, ένας θύλακας ψυχρού αέρα κατεβαίνει και συστέλλεται, καθώς γίνεται ελαφρώς πυκνότερος και πυκνότερος καθώς πέφτει, εξηγεί η Britannica.

«Το νερό συμπεριφέρεται παρόμοια, αλλά μόνο μέχρι μια ορισμένη θερμοκρασία. Η πυκνότητα του ψυχρού νερού θα αυξηθεί μέχρι η θερμοκρασία του νερού να φτάσει τους 4 °C. Εάν το νερό συνεχίσει να ψύχεται, η πυκνότητά του θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι και το νερό (τώρα στη στερεά του κατάσταση) θα διαστέλλεται. Αυτή η ιδιότητα του νερού είναι που επιτρέπει στον πάγο να σφηνώσει ανοιχτές ρωγμές σε πεζοδρόμια και βράχους και προκαλεί την έκρηξη κουτιών και μπουκαλιών αναψυκτικών στην κατάψυξη» συνεχίζει σε επιστημονικό  άρθρο η Britannica.

Good life

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης (βίντεο)

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

23.04.2025

Minimalism: Φιλοσοφία ζωής ή digital lifestyle;

23.04.2025

Διπλάσια γεύση, μισός χρόνος: Το νέο Air Fryer με διπλό κάδο και χωρητικότητα 8Lt είναι εδώ!

22.04.2025

Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακής πίεσης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού