Υγεία

Δείτε ποια είναι τα φαγητά που δεν πρέπει να καταναλώσετε αν έχουν ξεπαγώσει – Τι πρέπει να προσέχετε

Δείτε ποια είναι τα φαγητά που δεν πρέπει να καταναλώσετε αν έχουν ξεπαγώσει – Τι πρέπει να προσέχετε

Υπάρχουν κάποια φαγητά τα οποία δεν πρέπει να καταναλώσετε αν έχουν ξεπαγώσει, καθώς εάν τα ξεπαγώσετε και τα επανακαταψύξετε μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων και τη δυνατότητα τροφικής δηλητηρίασης.

Γενικά, είναι καλό να ακολουθείτε τις οδηγίες ξεπαγώματος που παρέχονται από τον κατασκευαστή των τροφίμων και να μην αφήνετε τα τρόφιμα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προτιμότερη μέθοδος ξεπαγώματος είναι να τοποθετήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο, όπου η θερμοκρασία διατηρείται σταθερή και χαμηλή.

Όταν μαγειρεύετε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, βεβαιωθείτε ότι φτάνουν στη σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος για να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνετε ή να ξανακαταψύξετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα εντός λίγων ημερών για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια ενός τροφίμου που έχει ξεπαγώσει, καλό είναι να ακολουθείτε την αρχή “όταν υπάρχει αμφιβολία, πετάξτε το”. Η υγεία σας είναι πιο σημαντική από το να κάνετε οικονομία σε ένα γεύμα.

Τα τρόφιμα που πρέπει να προσέχετε είναι κυρίως τα εξής:

Θαλασσινά: Τα θαλασσινά, όπως καραβίδες, γαρίδες, καλαμάρια και ψάρια, δεν πρέπει να καταναλωθούν αν έχουν ξεπαγώσει και επανακαταψυχθεί, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Κρέας και πουλερικά: Κρέας (όπως μοσχάρι, χοιρινό και αρνί) και πουλερικά (όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα) δεν πρέπει να ξεπαγώνονται και επανακαταψύσσονται, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ανάπτυξη βακτηρίων και πιθανή τροφική δηλητηρίαση.

Αυγά: Τα αυγά που έχουν ξεπαγώσει δεν πρέπει να καταναλωθούν, ειδικά αν έχουν εκτεθεί σε θερμοκρασίες πάνω από 5°C (41°F). Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης λόγω ανάπτυξης βακτηρίων, όπως η Salmonella.

Έτοιμα γεύματα και κρεμμύδια: Έτοιμα γεύματα που έχουν ξεπαγώσει δεν πρέπει να καταναλωθούν χωρίς να έχουν μαγειρευτεί πρώτα. Τα κρεμμύδια, ειδικά, μπορούν να γίνουν τοξικά αν ξεπαγώσουν και δεν μαγειρευτούν άμεσα.

Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν ξεπαγώσει και έχουν εκτεθεί σε θερμοκρασίες πάνω από 5°C (41°F) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων και μούχλας. Προτιμήστε να μαγειρέψετε τα λαχανικά και τα φρούτα αντί να τα καταναλώσετε ωμά.

Τι πρέπει να προσέχετε

Τέλος, θυμηθείτε ότι η καλή υγιεινή τροφίμων και η ασφάλεια είναι σημαντικές για την πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων. Ακολουθήστε αυτές τις βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα τρόφιμα ασφαλή:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με τα τρόφιμα, ειδικά όταν χειρίζεστε κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες εργασίας και τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη και πιάτα για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφύγετε τη διασταύρωση μολύνσεων.
  • Διατηρείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή την κατάψυξη όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την αγορά τους, και βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο και η κατάψυξη λειτουργούν στη σωστή θερμοκρασία.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες των κατασκευαστών για την αποθήκευση και τη θερμοκρασία των τροφίμων, καθώς και τις ημερομηνίες λήξης και κατανάλωσης.
  • Μην καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης ή φαίνονται, μυρίζουν ή γεύονται περίεργα.

Υγεία

28.09.2023

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί

Τα τελευταία χρόνια, το μαγνήσιο έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του, μαζί με το κολλαγόνο και το CBD, για την βοηθητική τους δράση στον ύπνο. Τι λένε όμως οι επιστήμονες; Σύμφωνα με το ConsumerLab. com, κερδίζει τη δεύτερη θέση ως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα (την πρώτη θέση καταλαμβάνει η βιταμίνη D). Το μαγνήσιο αποτελεί βασική θρεπτική ουσία […]

19.09.2023

Πονοκέφαλος: Μειώστε τον με αυτές τις απλές κινήσεις

Εάν πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους και τα φάρμακα δεν είναι πλεον η σωτήρια επιλογή, τότε αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία σε αρχαίες και δοκιμασμένες μεθόδους μάλαξης για να τον καταπολεμήσετε. Πρόκειται για πανάρχαιες τεχνικές που εφαρμόζονταν π.χ. από τους κατοίκους του Θιβέτ στην αρχαιότητα, οι οποίοι ασκούσαν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους για να […]

Πώς να μειώσετε φυσικά την χοληστερόλη
18.09.2023

Πώς να μειώσετε φυσικά την χοληστερόλη

Δισφαινόλη-Α: Το χημικό που ανιχνεύεται σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους – Κατηγορείται για ορμονικές διαταραχές
17.09.2023

Δισφαινόλη-Α: Το χημικό που ανιχνεύεται σχεδόν σε όλους τους Ευρωπαίους – Κατηγορείται για ορμονικές διαταραχές

Θεσσαλία: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού – Ε.Αγαπηδάκη «Θα μοιράσουμε γαλότσες»
15.09.2023

Θεσσαλία: 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 λοίμωξης αναπνευστικού – Ε.Αγαπηδάκη «Θα μοιράσουμε γαλότσες»

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού»
14.09.2023

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: «Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού»

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη – Για ποιους μπορεί να είναι επικίνδυνη
12.09.2023

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη – Για ποιους μπορεί να είναι επικίνδυνη

Τι είναι η κρεατινίνη και τι σημαίνει αν είναι αυξημένη
11.09.2023

Τι είναι η κρεατινίνη και τι σημαίνει αν είναι αυξημένη

Αυτά συμβαίνουν στο συκώτι σας όταν πίνετε καφέ
10.09.2023

Αυτά συμβαίνουν στο συκώτι σας όταν πίνετε καφέ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
3

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως η βαριατρική χειρουργική σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης αιματολογικού καρκίνου, ειδικά για τις γυναίκες. Η Kajsa Sjöholm από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, και οι συνεργάτες της, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ βαριατρικής χειρουργικής και αιματολογικού καρκίνου στο πλαίσιο μελέτης για τηνπαχυσαρκία στη Σουηδία, η οποία σχεδιάστηκε για να συγκρίνει […]

28.09.2023

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού

Γιατροί στο Σουδάν κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και λένε ότι τα κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού εξαπλώνονται λόγω των εποχικών βροχών και των επιπτώσεων που έχουν οι πέντε και πλέον μήνες πολέμου στο σύστημα υγείας. Οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν κρούσματα χολέρας για πρώτη φορά από πότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του τακτικού στρατού […]

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας
28.09.2023

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί
28.09.2023

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας
27.09.2023

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή
27.09.2023

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία
26.09.2023

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας
26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας