Υγεία

Lancet: Πάνω από 1.2 εκατομμύρια θάνατοι εξ’ αιτίας της μικροβιακής αντοχής το 2019

Lancet: Πάνω από 1.2 εκατομμύρια θάνατοι εξ’ αιτίας της μικροβιακής αντοχής το 2019

Πάνω από 1.2 εκατομμύρια άτομα κατέληξαν το 2019 εξ’ αιτίας ανθεκτικών λοιμώξεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς στην ανάλυση αυτή, η μικροβιακή αντοχή έχει εξελιχθεί σήμερα σε ένα από τα κυριότερα αίτια θανάτου καθώς ήδη προκαλεί περισσότερους θανάτους από τον HIV ή την ελονοσία.

Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό καθώς δείχνει ότι αρκετά βακτήρια τα οποία στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε εύκολα με αντιβιοτικά πλέον έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα και προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.

Η ανάλυση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και πρακτικά δείχνει ότι είναι απαραίτητο να εντείνουμε άμεσα τις προσπάθειες για τον περιορισμό της μικροβιακής αντοχής.

Αυτό σημαίνει ότι:

-θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε περαιτέρω τα κριτήρια για τη χορήγηση αντιβιοτικών,

-να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις λοιμώξεις που αποδίδονται σε βακτήρια, ,

-και να χρηματοδοτήσουμε έρευνες που εξετάζουν νέα αντιβιοτικά φάρμακα και θεραπείες.

«Τα νέα αυτά δεδομένα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμιο επίπεδο και δείχνουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής.

Προηγούμενες εκτιμήσεις είχαν δείξει ότι μέχρι το 2050 οι ανθεκτικές λοιμώξεις θα προκαλούν περισσότερους από 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ωστόσο φαίνεται ότι θα φτάσουμε ταχύτερα σε αυτό το νούμερο αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα το ταχύτερο δυνατό.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα πρέπει να αποτελέσουν την εφαρμογή νέων προσεγγίσεων αν θέλουμε να μείνουμε ένα βήμα μπροστά από τη μικροβιακή αντοχή», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Μέχρι σήμερα διάφορες μελέτες έχουν εκτιμήσει τις επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής σε επίπεδο χωρών, ωστόσο καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει το πρόβλημα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και τα φάρμακα που ενοχοποιούνται περισσότερο για την εμφάνισή του.

Η νέα ανάλυση του Global Research of Antimicrobial Resistance (GRAM) εξέτασε:

-23 παθογόνα και,

-88 συνδυασμούς φαρμάκου-παθογόνου,

-σε 204 χώρες και επαρχίες για το έτος 2019.

Ακολούθως οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως με βάση 471 εκατομμύρια αρχεία ασθενών που είχαν συγκεντρώσει από μελέτες της βιβλιογραφίας, νοσοκομεία, συστήματα παρακολούθησης ασθενών και άλλες βάσεις δεδομένων.

Οι επιπτώσεις της μικροβιακής αντοχής εκτιμήθηκαν με δύο τρόπους:

1) θάνατοι που προκλήθηκαν άμεσα από τη μικροβιακή αντοχή (δηλαδή θάνατοι που θα είχαν αποτραπεί αν το παθογόνο δεν είχε ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά) και ,

2) θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή (δηλαδή περιστατικά ασθενών στα οποία το ανθεκτικό παθογόνο ευθύνεται εν μέρει για το θάνατο του ασθενούς).

Από την ανάλυση προέκυψε τελικά ότι η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται άμεσα για 1.27 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως και ενοχοποιείται πιθανώς για άλλους 4.95 εκατομμύρια θανάτους για το έτος 2019.

Ο ιός HIV, αντίστοιχα προκάλεσε 860.000 θανάτους, ενώ η ελονοσία 640.000 το ίδιο έτος.

Τα πιο επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία προκάλεσαν και τους περισσότερους θανάτους ήταν αυτά του κατώτερου αναπνευστικού.

Τα παθογόνα αυτά προκάλεσαν 400.000 θανάτους και συνδέθηκαν με άλλους 1.5 εκατομμύριο.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για τις λοιμώξεις του αίματος, τα οποία προκάλεσαν 370.000 θανάτους και συνδέθηκαν με 1.5 εκατομμύριο.

Η μικροβιακή αντοχή στις λοιμώξεις της κοιλιακής χώρας (εμφανίζονται συνήθως στη σκωληκοειδίτιδα) προκάλεσε 210.000 θανάτους και συνδέθηκε με 800.000.

Αν και η μικροβιακή αντοχή επιβαρύνει όλες τις ηλικίες, η παρούσα ανάλυση παρατήρησε ότι απειλεί περισσότερο τα παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς το 1/5 του συνολικού αριθμού των θανάτων από αυτά τα παθογόνα εντοπίστηκε σε αυτό τον πληθυσμό.

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από ανθεκτικά βακτήρια καταγράφηκαν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, με 24  και 22 θανάτους ανά 100.000 άτομα, αντίστοιχα.

Στις ίδιες περιοχές, η μικροβιακή αντοχή συνδέθηκε με 99 και 77 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Στις ανεπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου η μικροβιακή αντοχή προκάλεσε 13 και συνδέθηκε με 56 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

Από τα συνολικά 23 παθογόνα που εξετάστηκαν:

μόλις 6 από αυτά (EcoliSaureusKpneumoniae,   SpneumoniaeAbaumannii, και Paeruginosaπροκάλεσαν 929.000 θανάτους και συνδέθηκαν με 3.57 εκατομμύρια.

Ένας συνδυασμός φαρμάκου-παθογόνου (ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη S. aureus ή MRSA) προκάλεσε περισσότερους από 100.000 θανάτους το 2019.

Στο σύνολο των παθογόνων, η ανθεκτικότητα σε δύο τάξεις αντιβιοτικών τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας για τις σοβαρές λοιμώξεις (φθοριοκινολόνες και β-λακταμικά) συνδέθηκε με περισσότερο από το 70% των θανάτων από τη μικροβιακή αντοχή.

Το παθογόνο που ενοχοποιείται για τους περισσότερους θανάτους ήταν διαφορετικό σε κάθε περιοχή.

Συγκεκριμένα:

– στην υποσαχάρια Αφρική οι περισσότεροι θάνατοι αποδίδονται στα Spneumoniae (16% των θανάτων) και Kpneumoniae (20%), ενώ,

-στο Δυτικό κόσμο τα παθογόνα που ενοχοποιούνται συχνότερα είναι τα Saureus (26%) και Ecoli (23%).

«Καθώς η μικροβιακή αντοχή διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη χώρα είναι σημαντικό να συλλέγουμε δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να παρακολουθούμε καλύτερα την πορεία των ανθεκτικών μικροβίων.

Η έρευνά μας διαπίστωσε σημαντικά κενά στα δεδομένα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι οι προσπάθειες για τη συλλογή δεδομένων θα πρέπει να ξεκινήσουν αρχικά από αυτές», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι η μελέτη τους είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα την έλλειψη δεδομένων σε κάποιες περιοχές, η οποία πιθανώς επηρέασε τα αποτελέσματα.

Λόγω του μεγάλου όγκου των δεδομένων, ενδέχεται επίσης ορισμένες ανθεκτικές λοιμώξεις της κοινότητας να καταγράφηκαν ως νοσοκομειακές λοιμώξεις και το αντίστροφο.

Υγεία

20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Οι καπνιστές έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη (για άγνωστο λόγο), όμως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από αυτόν αν αρρωστήσουν, ιδίως αν είναι παχύσαρκοι, δείχνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουντ, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Γιόχεμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ουρολογικό περιοδικό […]

18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη η συμβατική χρήση στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, για τη θεραπεία του πόνου στην μέση, δεν κάνουν καλό μακροπρόθεσμα. Αυτά τα φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση από τον οξύ πόνο, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τις πιθανότητες του ατόμου να αναπτύξει χρόνιο πόνο, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο […]

Kρακ στον αυχένα: Kάνει καλό ή κακό;
17.05.2022

Kρακ στον αυχένα: Kάνει καλό ή κακό;

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση
17.05.2022

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε καθώς γερνάμε;
16.05.2022

Πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε καθώς γερνάμε;

Από αυτό το σημείο του σώματός σας μπορείτε να δείτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη
16.05.2022

Από αυτό το σημείο του σώματός σας μπορείτε να δείτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Νέα μελέτη: Ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρών από δότες που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό
15.05.2022

Νέα μελέτη: Ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρών από δότες που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό

Εντοπίστηκε κρούσμα του μύκητα Candida Auris σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου
15.05.2022

Εντοπίστηκε κρούσμα του μύκητα Candida Auris σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου

Απίστευτο: Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τα μάτια πεθαμένου πέντε ώρες μετά τον θάνατό του
14.05.2022

Απίστευτο: Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τα μάτια πεθαμένου πέντε ώρες μετά τον θάνατό του

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκαν ακόμη δύο κρούσματα στην Αγγλία – Ερευνούν πως μολύνθηκαν
14.05.2022

Ευλογιά των πιθήκων: Εντοπίστηκαν ακόμη δύο κρούσματα στην Αγγλία – Ερευνούν πως μολύνθηκαν

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

20.05.2022

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και […]

20.05.2022

Το CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Συγκεκριμένα, συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη […]

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές
20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia
20.05.2022

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»
19.05.2022

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»
19.05.2022

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου
19.05.2022

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
18.05.2022

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες
18.05.2022

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία
18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία