Υγεία

Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Επέμβαση μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς κηλών

Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος: Επέμβαση μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς κηλών

Μέχρι και πριν από 7-8 χρόνια οι διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές για την αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης, μιας ομφαλοκήλης ή μιας μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης ήταν σταθερά οι ίδιες που υπήρχαν και πριν από 25-30 χρόνια.

Ανοιχτά ή Λαπαροσκοπικά οι διαθέσιμες μέθοδοι ήταν πλέον κλασσικές που δεν είχαν ιδιαίτερες παραλλαγές, και μπορούσε με να τις κάνει οποιοσδήποτε γενικός χειρουργός με βασική εκπαίδευση, με άλλοτε άλλη βέβαια επιτυχία.

Από το 2012 αρχικά και σε πλήρη ανάπτυξη από το 2014, ξεκίνησε μια πραγματική επανάσταση στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, με την ανάπτυξη ολοκαίνουριων τεχνικών αποκατάστασης.

Αναπτύχθηκαν καινοτόμες μέθοδοι που εγκατέλειψαν το μέχρι πρότινος δόγμα «απλά να κλείσουμε την τρύπα…» και στηρίχτηκαν σε καθαρά ανατομικές βάσεις, εκμεταλλευόμενες τα ήδη υπάρχοντα ανατομικά στοιχεία του κοιλιακού μας τοιχώματος.

Πρόκειται για τις τεχνικές TAR, eTEP, eTEP-RS, και TIPP / ONSTEP Με βασικό όπλο την τέλεια γνώση της ανατομίας και την άψογη χειρουργική τεχνική και δεινότητα του χειρουργού (5) αναπτύχθηκαν μέθοδοι που ανακατασκευάζουν στη κυριολεξία το κοιλιακό τοίχωμα κλείνοντας τα χάσματα των κηλών χωρίς καμία τάση, και δημιουργώντας ειδικούς χώρους ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα για να τοποθετηθεί το πλέγμα“, αναφέρει ο κ. Φώτιος Αρχοντοβασίλης – MD, PHD, FISS, FEHSΧειρουργός -Διευθυντής Κέντρου Αριστείας στη χειρουργική κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (Center of Excellence in Hernia Surgery) & Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Ο ΦΩΤΙΟΣ ΑΡΧΟΝΤΟΒΑΣΙΛΗΣ MD, PhD, FISS, FEHS

Οι τεχνικές αυτές μπορεί να γίνουν:

-ανοικτά,

-Λαπαροσκοπικά ή,

-Ρομποτικά, ανάλογα με την αναγκαιότητα, την κρίση και φυσικά τις γνώσεις και την εμπειρία του χειρουργού κηλών.

“Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η διενέργεια αυτών των τεχνικών με τη βοήθεια του ρομπότ (Ρομποτική τεχνική eTEP, eTEP-TAR, eTEP-RS) έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού βοηθά τον εξειδικευμένο ρομποτικό χειρουργό κηλών, να πραγματοποιήσει την επέμβαση με εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων, με μοναδικά πλεονεκτήματα πολύπλοκων χειρουργικών χειρισμών που δεν μπορεί καμία άλλη μέθοδος να πραγματοποιήσει“, επισημαίνει ο κ. Αρχοντοβασίλης.

Οι περισσότερες από τις νεότερες αυτές μεθόδους είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν λαπαροσκοπικά, λόγω των περιορισμών που έχει στη κίνηση η Λαπαροσκοπική χειρουργική.

Το ρομποτικά χειρουργικά συστήματα εξομοιώνουν την χειρουργική κίνηση με το ανθρώπινο χέρι και μάτι κάνοντας αυτές τις επεμβάσεις:

-γρήγορες,

-ασφαλείς, και,

-αποτελεσματικές,

-με ελαχιστοποίηση επιπλοκών και ακόμη ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο, ακόμη και την ίδια ημέρα, μέσα σε λίγες ώρες.

Με τις τεχνικές αυτές τα πλεονεκτήματα έναντι των παλαιών μεθόδων είναι πολλά:

  • Γίνεται μια καθαρά ανατομική επέμβαση, με σεβασμό στην φυσιολογία και την ανατομική λειτουργικότητα του κοιλιακού τοιχώματος και όχι μια απλή τοποθέτηση πλέγματος που καλύπτει την τρύπα
  • Γίνεται πλήρης ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος με σύγκλειση του κηλικού χάσματος και ενίσχυση των κοιλιακών μυών
  • Το πλέγμα που χρησιμοποιείται ΔΕΝ τοποθετείται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας (δεν μπαίνει δηλαδή ενδοπεριτοναϊκά), αλλά πίσω από τους κοιλιακού μύες καλυπτόμενο πλήρως από το περιτόναιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έρχεται σε επαφή με τα σπλάγχνα και τα έντερα και άρα να μην δημιουργείται καμία απολύτως ενδοκοιλιακή σύμφυση, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές (πχ ειλεός)
  • Το πλέγμα που χρησιμοποιείται, μπαίνοντας στη νέα ειδική θέση που δημιούργησε ακριβώς και μόνο γι’ αυτό ο χειρουργός, δεν χρειάζεται καμία απολύτως καθήλωση, ούτε με ράμματα ούτε με ειδικά «καρφιά». Σε αντίθεση λοιπόν με τις παλαιότερες τεχνικές, που χρησιμοποιούσαν πολύ μεγάλο αριθμό ραμμάτων και καθηλωτικών, στις νεώτερες μεθόδους δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου πόνος από αυτή την αιτία.
  • Λόγω της μη καθήλωσης του πλέγματος δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να προκληθούν τραυματισμοί αγγείων, κακώσεις νεύρων ή διαταραχές σεξουαλικής λειτουργίες, όπως συχνά μπορεί να συμβεί με τις παλαιότερες τεχνικές, όπου το πλέγμα «καρφώνεται» στη κοιλιά.
  • Η επεμβάσεις δεν γίνονται ενδοπεριτοναϊκά, δηλαδή στο εσωτερικό της κοιλιάς, αλλά εξωπεριτοναϊκά, δηλαδή ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, χωρίς να μπαίνει ο χειρουργός μέσα στη κοιλιά. Ετσι, αποφεύγεται κάθε επαφή με τα κοιλιακά σπλάγχνα, εξουδετερώνοντας πιθανές επιπλοκές από ενδοκοιλιακές κακώσεις, ενώ η κινητοποίηση και η ανάρρωση του ασθενούς είναι ασύγκριτα ταχύτερη σε σχέση με τις ενδοπεριτοναϊκές παλαιότερες τεχνικές.
  • Με την Ρομποτική τεχνική eTEP η επέμβαση γίνεται μέσω 3-5 μικρών οπών, και όχι με τομές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος και φυσικά το αισθητικό αποτέλεσμα άριστο.

“Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος οι χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης μιας κήλης είναι πλέον πολλές, σύνθετες και εξειδικευμένες.

Απαιτούν εξαιρετική γνώση της ανατομίας, εκπαίδευση σε μεγάλα διεθνή κέντρα χειρουργικής κηλών, εμπειρία, συνεχή ενημέρωση, και πιστοποίηση από κορυφαίους φορείς χειρουργικών πιστοποιήσεων“, είναι η επισήμανση του κ. Αρχοντοβασίλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και αρκετά χρόνια, στις ΗΠΑ, η Χειρουργική των κηλών και της ανακατασκευής του κοιλιακού τοιχώματος, είναι πλέον μια ξεχωριστή Χειρουργική ειδικότητα.

Πρόσφατα αυτό γίνεται και στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύντομα θα γίνει και στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει ένας Χειρουργός να πραγματοποιήσει τέτοιες απαιτητικές επεμβάσεις θα πρέπει:

-να έχει σχεδόν αφοσιωθεί σε αυτή τη χειρουργική,

-να έχει εκπαιδευτεί σε αυτές τις τεχνικές,

-να έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων πριν τις επιχειρήσει,

-να έχει εκπαιδευτεί και,

-πιστοποιηθεί στη Ρομποτική Χειρουργική,

-να έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων όλων των τεχνικών και,

-να έχει πιστοποιηθεί ως ειδικός Χειρουργός κηλών από κάποιο Διεθνή φορέα χειρουργικών πιστοποιήσεων, όπως ο SRC.

Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο ασθενής θα γνωρίζει ότι ο Χειρουργός του είναι ένας πραγματικά εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός κηλών, που γνωρίζει όλες τις υπάρχουσες τεχνικές και θα χρησιμοποιήσει την καλύτερη μέθοδο για να δώσει με τον καλύτερο τρόπο λύση στο πρόβλημα κήλης που τον απασχολεί”, σημειώνει ο κ. Αρχοντοβασίλης, ο οποίος  είναι Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής στο Metropolitan General και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.

Έχει εξειδικευτεί στη Χειρουργική των κηλών και αποκατάστασης του κοιλιακού τοιχώματος στα μεγαλύτερα διεθνή κέντρα Χειρουργικής κηλών, από τους μεγαλύτερους και πλέον διεθνώς καταξιωμένους χειρουργούς.

Εκπαιδεύτηκε στις νεότερες τεχνικές TAR και eTEP, τόσο Λαπαροσκοπικά όσο και Ρομποτικά από τους Χειρουργούς που πρώτοι ανέπτυξαν αυτές τις τεχνικές (Igor Belyansky, Baltimore Maryland USA, Victor Radu Bucharest Romania) αλλά και από άλλους πρωτοπόρους χειρουργούς κηλών (Frederik Berrevoet, Ghent Belgium, Tim Tollens Belgium, Ralph Lorenz Berlin Germany).

Πρώτος στην Ελλάδα πραγματοποίησε την Ρομποτική τεχνική eTEP-TAR για μεγάλες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες και τις ρομποτικές τεχνικές eTEP για βουβωνοκήλες.

Την πρωτοπορία του αυτή αλλά και τον μεγάλο αριθμό επεμβάσεων του πάνω σε αυτές τις τεχνικές, τα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ως ομιλητής σε Ελληνικά αλλά και σε μεγάλα Διεθνή συνέδρια.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που πιστοποιήθηκε ως Master Surgeon και Surgeon of Excellence στη Χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος από τον μεγαλύτερο Αμερικάνικο φορέα Χειρουργικών πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Ταυτόχρονα, είναι ο Διευθυντής (Director) και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Αριστείας Χειρουργικής Κηλών του Νοσοκομείου Metropolitan General, το οποίο πιστοποιήθηκε ως Center of Excellence in Hernia Surgery υπό την καθοδήγηση του και με βάση την εμπειρία και τα χειρουργεία του Δρ. Αρχοντοβασίλη.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού