Υγεία

Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τις ευρυαγγείες

Οδηγός για ξεκούραστα και όμορφα πόδια
Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά από τις ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι τα παθολογικά διατεταμένα επιφανειακά αγγεία του δέρματος, που εμφανίζονται σαν ένα πλέγμα μικρών κόκκινων ή μπλε φλεβών κάτω από την επιδερμίδα.

Αν και συνήθως θεωρούνται μόνο αισθητικό πρόβλημα, ενδέχεται να προξενούν και ενοχλήσεις (κάψιμο, αίσθημα βάρους, μούδιασμα, κράμπες κ.ά.) ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσία τους αποτελεί σημάδι φλεβικής ανεπάρκειας.

Αίτια εμφάνισης ευρυαγγείας

Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και ως αίτια αναφέρονται:

-η κληρονομικότητα,

-η εγκυμοσύνη,

-οι ορμονικές διαταραχές,

-η καθιστική ζωή,

-η παρατεταμένη ορθοστασία,

-η παχυσαρκία,

-οι μικροτραυματισμοί, καθώς και,

-οι επιπλοκές από αισθητικές θεραπείες κυτταρίτιδας, σύσφιξης, κ.ά.

Σε ποια σημεία εμφανίζονται

Συνηθέστερα, οι ευρυαγγείες εντοπίζονται στην εσωτερική και στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού και του γόνατος, στην έσω επιφάνεια της κνήμης και του αστραγάλου, στην έξω επιφάνεια του ποδιού αλλά και στην περιοχή του κορμού και του προσώπου.

Το μέγεθος των ευρυαγγειών ποικίλει (0,1mm – 3mm) και ενδέχεται να εμφανίζονται είτε ως μεμονωμένοι (τριχοειδείς) φλεβικοί κλάδοι είτε ως εκτεταμένοι φλεβικοί σχηματισμοί θυσανοειδούς ή αραχνοειδούς μορφής με κόκκινο ή σκούρο μπλε χρώμα“, αναφέρει ο Dr. Γεώργιος Ροκάς -Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Ο Dr Γεώργιος Ι. Ρόκας

Για ασφαλή και οριστική θεραπεία των ευρυαγγειών, απευθυνθείτε σε ειδικό

Για να είναι ασφαλής και αποτελεσματική, η θεραπεία (εξάλειψη) των ευρυαγγειών πρέπει να πραγματοποιείται σε εξοπλισμένο ιατρείο από εξειδικευμένους ιατρούς (π.χ. αγγειολόγο, αγγειοχειρουργό, φλεβολόγο) με ειδικά απεικονιστικά και θεραπευτικά μέσα: για τη διάγνωση απαιτούνται συσκευές φλεβικής απεικόνισης, ή υπέρηχοι αγγείων που βοηθούν τον ιατρό να «χαρτογραφήσει» την περιοχή, ώστε να διαπιστώσει το αίτιο του προβλήματος σε σχέση με το υπόλοιπο αγγειακό σύστημα και εν συνεχεία να σχεδιάσει την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Ανάλογα με την περίπτωση, ο ιατρός μπορεί άμεσα ή δεύτερο χρόνο (στην περίπτωση που ενυπάρχει πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας) να προβεί στη θεραπεία των ευρυαγγειών με ειδικά φαρμακευτικά μέσα (σκληροθεραπεία), ειδικά laser, ή ραδιοσυχνότητες ή συνδυασμό αυτών για την οριστική εξάλειψη των ευρυαγγειών”, τονίζει ο κ. Ροκάς και αναφέρεται στις μεθόδους θεραπείας:

Ποιοι είναι οι πλέον αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας των ευρυαγγειών

Η σκληροθεραπεία αποτελεί βασική επιλογή για τη θεραπεία των ευρυαγγειών.

Πραγματοποιείται με την έγχυση σκληρυντικής ουσίας στην πάσχουσα φλέβα και επιδιώκει την απόφραξη του αυλού της και τη συνακόλουθη διακοπή της ροής αίματος για να εξαφανίσει την ευρυαγγεία.

Αν και βασική επιλογή θεραπείας των ευρυαγγειών η σκληροθεραπεία πρέπει να ακολουθεί σαφείς ενδείξεις και προφυλάξεις για την αποφυγή επιπλοκών, καθώς έχει περιορισμούς ως προς τη χρήση της“, επισημαίνει ο κ. Ροκάς, διευκρινίζοντας:

Η σκληροθεραπεία δεν ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώματος

Δεν ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώματος (π.χ. πρόσωπο, αστραγάλους), ή για πολύ λεπτά αγγεία (<0,1mm), είναι σχετικά επώδυνη και κατόπιν αυτής απαιτείται η χρήση ελαστικών καλτσών, ενώ στα σημεία της θεραπείας, συχνά και για κάποιο διάστημα παρατηρούνται μώλωπες ή και υπερμελάγχρωση του δέρματος“.

Επίσης, η σκληροθεραπεία είναι εφικτή μόνο σε φλέβες μεγαλύτερες του 1 χιλιοστού καθώς πραγματοποιείται με παρακέντηση από μια πολύ λεπτή βελόνα μέσα από την οποία εγχύεται σκληρυντική ουσία.

Η χρήση της σκληροθεραπείας σε συνδυασμό με εξειδικευμένα δερματικά laser και ραδιοσυχνότητες εισφέρει σε καλύτερα κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα για όλα τα είδη ευρυαγγειών.

Τα σύγχρονα laser διευρύνουν τις δυνατότητες ασφαλούς και επιτυχούς εξάλειψης των ευρυαγγειών αλλά και των φλεβικών διατάσεων και είναι:

-Tα δερματικά laser, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στη θεραπεία ευρυαγγειών με κόκκινο ή μπλε χρώμα, διαμέτρου <2mm.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με ειδικές κεφαλές που εφαρμόζουν στην ευρυαγγεία εστιασμένη ακτινοβολία laser σε συγκεκριμένο μήκος κύματος (532, 810, 980, 1064nm, κ.ά.). Η ακτινοβολία, χωρίς να επηρεάζει το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς, απορροφάται από το χρωμοφόρο ιστό-στόχο του αγγείου προξενώντας συρρίκνωση και εν τέλει απορρόφηση της ευρυαγγείας από τον οργανισμό.

Τα δερματικά laser, ανάλογα με τις ενδείξεις τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε περιοχή που δημιουργούνται ευρυαγγείες, όμως η χρήση τους υπόκειται και σε περιορισμούς ανάλογα με το χρώμα του δέρματος και τα χαρακτηριστικά των ευρυαγγειών (μέγεθος, χρώμα, θέση, κ.ά.), την εποχικότητα (όχι καλοκαίρι), ενώ για τη θεραπεία μιας περιοχής συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες (τυπικά 2-4) ανάλογα το είδος του προβλήματος και τις δυνατότητες κάθε laser”, εξηγεί ο κ. Ροκάς.

Συνήθως η θεραπεία με laser για τις ευρυαγγείες στα κάτω άκρα, πραγματοποιείται μετά από τον αποκλεισμό των τροφοφόρων φλεβών που γίνεται με σκληροθεραπεία, ενώ η συνδυασμένη χρήση του laser με σκληροθεραπεία (double injury) μπορεί να προσφέρει αμεσότερη θεραπεία και εξαιρετικά αποτελέσματα, ακόμα και σε εκτεταμένα προβλήματα.

-Tα ενδοφλεβικά laser, που χρησιμοποιούνται (υπό τοπική αναιθησία) για την άμεση και οριστική θεραπεία ευρυαγγειών ή φλεβικών διατάσεων >1,5mm, μέσω ειδικών, τριχοειδών οπτικών ινών (200μm) που εφαρμόζουν χαμηλή ενέργεια κλείνοντας άμεσα το αγγείο και σβήνοντας την ευρυαγγεία, χωρίς κίνδυνο αποχρωματισμού ή την ανάγκη επίδεσης.

Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε φλέβες μεγάλου μεγέθους (10mm) αλλά με εφαρμογή πίεσης (περίδεση) για τις επόμενες 7 ημέρες.

-Η θερμοπηξία είναι μια σχετικά απλή και σύντομη μέθοδος θεραπείας των ευρυαγγειών με πολύ μικρή διάμετρο (0.1 – 0.9 mm), σε κάθε περιοχή του σώματος, για κάθε τύπο δέρματος, κάθε εποχή του χρόνου και δεν απαιτεί περίδεση ή χρήση ελαστικών καλτσών μετά από τη θεραπεία.

“Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη συσκευή ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας (TC3000 / Veinwave), η οποία αποδίδει θερμική ενέργεια που προξενεί εστιασμένη θερμοπηξία, διακόπτει την κυκλοφορία στο αγγείο και «σβήνει» την ευρυαγγεία χωρίς κίνδυνο βλάβης για το δέρμα ή τους παρακείμενους ιστούς.

Η θερμοπηξία είναι ασφαλής, καλά ανεκτή από τους ασθενείς και έχει άμεσα κλινικά και αισθητικά αποτελέσματα (1-2 συνεδρίες)“, αναφέρει ο κ. Ροκάς.

Δεν ενέχει κίνδυνο πρόκλησης αλλεργιών ή βλάβης (αποχρωματισμών, εγκαύματος ή νέκρωσης).

“Αν και συχνά οι ευρυαγγείες θεωρούνται απλά αισθητικό πρόβλημα, η εξειδικευμένη διάγνωση του προβλήματος, ο λεπτομερής σχεδιασμός και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, είναι κρίσιμης σημασίας για ασφαλή θεραπεία με άριστο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα”, καταλήγει ο κ. Ροκάς.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού