Υγεία

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα στην μεά Covid-19 εποχή.

Τη Δευτέρα 10 Μάϊου 2021, ξεκίνησε τις εργασίες του το 6ο Delphi Economic Forum.

Tην πρώτη μέρα εργασιών του Forum αναλύθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και ο ρόλος της προστασίας της υγείας στην οικονομική ανάπτυξη.

Σημαντική συζήτηση για τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο ελληνικό σύστημα υγείας μετά την πανδημία Covid-19 έλαβε χώρα με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, του καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Τούντα, του αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΕΜΠ, Άγγελου Τσακανίκα, και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Υφαντόπουλου, υπό τον συντονισμό της κ. Ευριδίκης Χατζηανδρέου, Venture Partner, Big Pi Ventures.

Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές ανέλυσαν τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν για το ελληνικό σύστημα υγείας στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας και τις προτεραιότητες που θα καθορίσουν μία βιώσιμη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ μετά την COVID-19.  

Η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας, η ψηφιακή αναμόρφωση των υπηρεσιών υγείας, οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και η βελτίωση της αποδοτικότητας από τη χρήση των δημόσιων πόρων διαμόρφωσαν τους άξονες της συζήτησης.

Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων της πολιτικής δημόσιας υγείας, η ανάπτυξη του εθνικού συστήματος υπηρεσιών δημόσιας υγείας ανεξάρτητα αλλά και σε θεσμική διασύνδεση με το σύστημα υπηρεσιών υγείας, και η ανάπτυξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν θεμέλιους λίθους για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας.

Η δημόσια υγεία δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά εστιάζει στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και την προστασία της υγείας, τομέας που περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση επιδημιών, τόνισε ο καθηγητής Γ. Τούντας.

Η νομοθεσία για την εθνική στρατηγική για τη δημόσια υγεία (Ν. 4675/2020) είναι ένα θετικό βήμα, στο οποίο χρειάζεται η συνεργασία και η συμμετοχή του πληθυσμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας.

Απαιτείται αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τη διαχείριση όχι μόνο των μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και άλλων κατηγοριών όπως ο καρκίνος ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πανδημία COVID-19 λειτούργησε καταλυτικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγείας.

Η εισαγωγή της άυλης συνταγογράφησης και η ψηφιακή καταγραφή διεξαγωγής των self-test αποκαλύπτει την ανταποκρισιμότητα της κοινωνίας στα μέτρα ψηφιακής πολιτικής.

Θετικά βήματα έχουν ήδη γίνει από το 2011 με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όμως, η έλλειψη διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των συστημάτων έχει οδηγήσει σε έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο των RWE στην Ελλάδα δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης τους.

“Η στιγμή πλέον είναι κατάλληλη για να συνδεθεί η υλοποίηση των πολιτικών με την παραγωγή και χρήση δεδομένων  για τον σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής και στοχευμένων παρεμβάσεων για την ορθότερη κατανομή και διαχείριση των πόρων.

Οι πολιτικές δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς δεδομένα.

Αυτά είναι το «νέο πετρέλαιο»“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αν. Καθηγητής, κ Τσακανίκας.

Η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλή στην Ελλάδα και η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων πόρων αποτελεί σημαντικό ερώτημα για την επόμενη μέρα, ειδικά όταν ακόμα κυριαρχούν πολιτικές περιορισμού του κόστους.  

H  ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κ. Υφαντόπουλο που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των μέτρων και της αξιοποίησης των πόρων.

Πέρα από την οικονομική διαχείριση των πόρων ο Γενικός Γραμματέας, Κ. Κωτσιόπουλος επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σημαντική αναβάθμιση των νοσοκομειακών υπηρεσιών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η σημαντική αύξηση των κλινών ΜΕΘ στη χώρα σε επίπεδα που προσεγγίζουν τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη μαζί με την σημαντική αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος υγείας που είναι σε εξέλιξη.

Σε αυτές τις προσπάθειες σημαντική ενίσχυση δίνουν οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης”, σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Ήδη δρομολογούνται δράσεις προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ που εστιάζουν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη ΠΦΥ, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών  υγείας.   

Ο ΟΔΙΠΥ θα αποτελέσει το φορέα που θα θέσει τους δείκτες και τα πρότυπα ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών  σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το ΕΣΥ με πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις και θα επενδύσει στο ψηφιακό μετασχηματισμό με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των νοσοκομείων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών για τους ογκολογικούς ασθενείς και την προώθηση της τηλεϊατρικής σε άγονες/δυσπρόσιτες περιοχές.

Η συζήτηση  της 10ης Μαΐου του Φόρουμ των Δελφών κατάφερε να δώσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές κατευθύνσεις για ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας μετά την πανδημία COVID-19, στο οποίο το σύστημα δημόσιας υγείας θα πρέπει να προστατεύει την υγεία του πληθυσμού, τα RWE να οδηγούν σε τεκμηριωμένες πολιτικές υγείας, η διαχείριση των πόρων προς υψηλής ποιότητας υπηρεσίες να είναι οικονομικά αποδοτική και η υγεία να αντιμετωπίζεται ως επένδυση για την οικονομία.

Υγεία

16.09.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε έτοιμοι και χωρίς επιπλέον άγχος

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε έτοιμοι και χωρίς επιπλέον άγχος

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα