Videos

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα: Τελικά με ποιον τρόπο συμβάλλει στην υγεία; (βίντεο)

Η τακτική κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, έχει συσχετιστεί σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα μήλα αντιπροσωπεύουν το 12,5% όλων των φρούτων που καταναλώνονται στον κόσμο, λόγω της γεύσης και της ευκολίας στην κατανάλωσή τους, και πιθανώς λόγω των οφελών υγείας που παρέχουν.

Τα μήλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολυφαινολών και φυτικών ινών και αυτά τα βιοδραστικά συστατικά μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μήλου σχετίζεται αντιστρόφως με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και τη συνολική θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, απαιτούνται επαρκώς τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για την επιβεβαίωση αυτών των δεδομένων και τη διερεύνηση των μηχανισμών. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιορίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μήλου στα λιπίδια αίματος, την αγγειακή λειτουργία και άλλους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη, μελέτη παρέμβασης. Υγιείς ελαφρώς υπερχοληστερολαιμικοί εθελοντές (23 γυναίκες, 17 άνδρες), με μέσο όρο ΔΜΣ 25,3 ± 3,7 kg / m2 και ηλικία 51 ± 11 έτη, κατανάλωναν 2 μήλα / ημέρα ή ένα ισοενεργειακό ποτό ελέγχου με μήλο και πλούσιο σε σάκχαρα.

Η κάθε παρέμβαση είχε διάρκεια 8 εβδομάδων, με μία περίοδο washout 4 εβδομάδων. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος νηστείας πριν και μετά από κάθε παρέμβαση. Μετρήθηκαν τα λιπίδια του ορού, η γλυκόζη, η ινσουλίνη, τα χολικά οξέα, και οι βιοδείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας και φλεγμονής. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η μικροαγγειακή λειτουργία με απεικόνιση λέιζερ Doppler με ιοντοφόρηση και η αρτηριακή δυσκαμψία, χρησιμοποιώντας ανάλυση παλμών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η κατανάλωση των μήλων οδήγησε σε μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων καθώς και του μορίου ενδοκυτταρικής προσκόλλησης κυττάρου-1 (ICAM-1), ενώ οδήγησε σε αύξηση του ουρικού οξέος στον ορό σε σύγκριση με το ποτό ελέγχου.

Η απόκριση στη μικροαγγειακή αγγειοδιαστολή που εξαρτάται από το ενδοθήλιο ήταν μεγαλύτερη μετά την κατανάλωση μήλων από ότι μετά την κατανάλωση του ποτού ελέγχου. Η κατανάλωση των μήλων δεν είχε καμία επίδραση στην αρτηριακή πίεση ή σε άλλους δείκτες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η συστηματική ένταξη των μήλων στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες υγείας σε άτομα με ήπια υπερχοληστερολαιμία.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού