Videos

Τερηδόνα και διατροφή: Tί πρέπει να προσέχετε – Ποιές τροφές είναι σύμμαχοι των δοντιών; (βίντεο)

Η τερηδόνα καταστρέφει το σμάλτο, την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, και δημιουργεί κοιλότητες, δηλαδή τρύπες στα δόντια.

Η ζάχαρη αποτελεί κύριο παράγοντα εμφάνισης της τερηδόνας. Τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τρέφονται από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) των τροφών, προσκολλώνται στα δόντια και παράγουν οργανικά οξέα που τα καταστρέφουν.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), για να προλάβετε την τερηδόνα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδι, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, να κάνετε τακτικά καθαρισμό και να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή, χωρίς ζάχαρη.

Κατά την διάρκεια των γευμάτων, παράγονται επικίνδυνα οξέα για τα δόντια, εξ΄αιτίας του μεταβολισμού των υδατανθράκων που υπάρχουν στις τροφές και της παρουσίας ορισμένων μικροβίων στο στόμα.

Τα βακτήρια χρησιμοποιούν τα σάκχαρα, όπως γλυκόζη, σουκρόζη, φρουκτόζη και λακτόζη που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αν δεν είχαμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας, τα βακτήρια της πλάκας δεν θα ήταν σε θέση να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Παρακάτω θα δούμε μερικές τροφές οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των κακών βακτηρίων.

Τυρί: Κάνει το περιβάλλον του στόματος πιο αλκαλικό, εξουδετερώνοντας τα οξέα που παράγονται από τους μικροοργανισμούς της οδοντικής πλάκας και οδηγούν στη φθορά των δοντιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του pH του στόματος, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσής τους.
Κακάο: Περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα και βοηθούν στη σκλήρυνση και ενδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών. Το ίδιο ισχύει για τον καφέ και το τσάι.
Μύρτιλλα: Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιμικροβιακή δράση και προλαμβάνουν την τερηδόνα. Τα φλαβονοειδή των μούρων εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην επιφάνεια των δοντιών. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που εμποδίζει το βακτήριο e.coli να προσκολληθεί στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, προκαλώντας λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Μελέτη έδειξε ότι μειώνουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο και ευνοούν την τερηδόνα.
Φιστίκια: Τόσο τα φιστίκια όσο και το φιστικοβούτυρο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι επιστήμονες συστήνουν ωστόσο να τρώτε τροφές που πρέπει να τις μασάτε, καθώς έτσι μειώνεται η συσσώρευση πλάκας στα δόντια. Τα φιστίκια είναι μία από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη της τερηδόνας.
Μαύρο τσάι: Τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού (φλαβονοειδή και κατεχίνες) καταπολεμούν δύο είδη βακτηρίων που σχετίζονται με την τερηδόνα και την ουλίτιδα, τον στρεπτόκοκκο mutans και τον γαλακτοβάκιλλο. Όταν αυτά αλληλεπιδράσουν με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις τροφές, παράγουν ένα οξύ που διαλύει την αδαμαντίνη, την εξωτερική προστατευτική στοιβάδα των δοντιών.
Κεφίρ / γιαούρτι: Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των δοντιών. Αυτά τα δύο μέταλλα συχνά καταστρέφονται από τα οξέα του στόματος. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη (Β2), φυλλικό οξύ και Β12. Μελέτη σε τρίχρονα παιδιά έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση συνδέεται με λιγότερες κοιλότητες στα δόντια.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού