Υγεία

Η επέμβαση που βάζει τον ώμο οριστικά στην θέση του

Η επέμβαση που βάζει τον ώμο οριστικά στην θέση του

Η τεχνική Latarjet βάζει τέλος στα συνεχή εξαρθρήματα ώμου

Το πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός σημαντικού τραυματικού επεισοδίου και η ανάταξή του γίνεται από ιατρικό προσωπικό.

Σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς και σε άτομα υψηλών απαιτήσεων η υποτροπή του εξαρθρήματος και η μετάπτωσή του σε συστηματική πρόσθια αστάθεια του ώμου είναι πολύ συχνή.

Μάλιστα, μπορεί να φτάσει και στο 100% των περιπτώσεων!

Τα υποτροπιάζοντα (2ο, 3ο ή και περισσότερα) εξαρθρήματα γίνονται συνήθως με μικρότερης βίας τραυματισμούς.

Τελικά, οι ασθενείς αναφέρουν ότι βγαίνει ο ώμος τους μετά από μια απλή ή απότομη κίνηση!

Οι συχνές υποτροπές των εξαρθρημάτων σε έναν ασθενή οδηγούν συνήθως σε:

Οστική απώλεια 

Αλλοίωση της ποιότητας του χόνδρου, των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση Latarjet αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

“Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της συγκεκριμένης τεχνικής”, αναφέρει ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και ΓόνατοςΔιδάκτωρ ΑΠΘΥπεύθυνος Ιατρείου Ώμου ΒιοΚλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service)Υπεύθυνος έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, FranceΜέλος Institute Grenoblois d’ ‘EpauleΜέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ώμου (SECEC)Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρθροσκόπησης (ESSKA) και του τμήματος Ώμου αυτής (ESA)

Μελέτη από την Ελβετία καταδεικνύει ότι σε μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών (> 6 έτη), η επέμβαση Latarjet παρείχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και υποτροπή μόνο στο 3% των περιπτώσεων σε σύγκριση με την αρθροσκοπική επέμβαση Bankart (28,4% των περιπτώσεων).

Μελέτη από τη Lyon συμπεραίνει πως η επέμβαση Latarjet είναι ιδιαίτερα επιτυχής ακόμη και σε εφήβους υψηλών αθλητικών απαιτήσεων που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους. 

Επίσης, μελέτη από την Grenoble της Γαλλίας δείχνει πως οι υψηλών απαιτήσεων αθλητές επέστρεψαν στις δραστηριότητές τους στο 100% των περιπτώσεων μετά από mini-open Latarjet.

Η συγκεκριμένη επέμβαση προτείνεται από τους συγγραφείς, ως η πρώτη επιλογή μετά από εξάρθρημα ώμου.

Από την ομάδα του κ. Αχιλλέα Μπουτσιάδη και του Ιατρείου Ώμου της ΒιοΚλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service) πραγματοποιήθηκε πτωματική μελέτη στον Ελληνικό Πληθυσμό.

Με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, με την επέμβαση Latarjet μπορούν να καλυφθούν οστικά ελλείμματα μέχρι 30%.

Τέλος, σε μελέτη του ο κ. Μπουτσιάδης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς στη χειρουργική ώμου από τη Γαλλία, έχει δημοσιεύσει καλύτερα αποτελέσματα της επέμβασης Latarjet μετά τη χρήση ειδικού οδηγού. 

Περιγραφές από ασθενείς

Τα θετικά αποτελέσματα της εν λόγω επέμβασης περιγράφουν και μερικοί από τους ασθενείς.

«Όντας αθλητής, είχα πολλαπλά εξαρθρήματα ώμου πριν από τα 20 μου χρόνια, οπότε το χειρουργείο ήταν μονόδρομος.

Μετά την αποτυχία του πρώτου χειρουργείου με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, επέλεξα τον κ. Μπουτσιάδη με τη μέθοδο LATARJET. Το δεύτερο χειρουργείο ήταν λιγότερο επίπονο από το πρώτο. Βγήκα από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα και έκανα ασκήσεις που μου συστήθηκαν. Η διαδικασία της αποκατάστασης τη δεύτερη φορά ήταν πολύ ευκολότερη. Σήμερα, 5 μήνες μετά, ο ώμος μου έχει αποκατασταθεί πλήρως. Νιώθω ασφάλεια και σιγουριά».

Σ.Ε.

«Έχοντας υποβληθεί στις δύο πιο γνωστές μεθόδους αποκατάστασης πρόσθιας αστάθειας ώμου θα ήθελα από την εμπειρία μου να επισημάνω τα εξής:

Τόσο η μέθοδος Bankart όσο και η Latarjet είναι τελείως ανώδυνες για τον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης και της νοσηλείας αλλά και το πρώτο διάστημα στο σπίτι.

Στη μέθοδο Latarjet δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω ούτε ένα παυσίπονο από αυτά που μου συνταγογραφήθηκαν.

Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη Latarjet είναι ότι από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης μπορούσα να κινήσω την άρθρωσή μου καθ’ υπόδειξη του γιατρού με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, χωρίς να πονάω καθόλου.

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, η άρθρωσή μου είχε αρκετό εύρος κίνησης. Στον δεύτερο μήνα είχα σχεδόν όλο το εύρος κίνησης.

Πλέον, στον έβδομο μήνα αποκατάστασης που διανύω, αισθάνομαι την άρθρωσή μου πολύ σταθερή και έχω βάλει στο πρόγραμμά μου ασκήσεις με το βάρος του σώματός μου (κάμψεις, έλξεις κ.λπ.) χωρίς ενόχληση».

Μ.Ε.

«Μετά το χειρουργείο επανήλθα αρκετά γρήγορα, ώστε να μπορώ να καλύπτω τις βασικές μου ανάγκες. Λίγο καιρό μετά ξεκίνησα την αποθεραπεία βάσει των οδηγιών και μπορώ να πω ότι πολύ σύντομα (2-3 βδομάδες) έκανα σχεδόν τα πάντα!

1,5 χρόνο μετά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, έχει επανέλθει πλήρως ο ώμος μου».

Μ.Α.

«Είχα προβλήματα με τον ώμο μου για 20 χρόνια και έχω υποστεί τουλάχιστον 50 εξαρθρώσεις… 

Δίσταζα να χειρουργηθώ λόγω δυσάρεστων εμπειριών από φίλους και συναθλητές μου, οι οποίοι έχασαν εύρος κίνησης, πονούσαν μετά το χειρουργείο και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Τελικά αποφάσισα να δοκιμάσω τη μέθοδο Latarjet. Το χειρουργείο έγινε άμεσα.

Όταν συνήλθα, αιφνιδιάστηκα ευχάριστα που δεν πονούσα…

Ο ώμος μου επανήλθε στο 100% για κάθε αθλητική και άλλη δραστηριότητα της καθημερινότητάς μου. Το εύρος του χεριού μου δεν υστερεί σε καμία κίνηση σε σχέση με το δεξί μου χέρι…»

M.M.
«…Ζούσα συνεχώς με τον φόβο των εξαρθρημάτων.

Φοβόμουν μη μου συμβεί την ώρα που οδηγούσα αυτοκίνητο ή μηχανή…

H επέμβαση περιείχε μηδενική ταλαιπωρία για εμένα ως ασθενή. Από τη στιγμή που ξύπνησα από τη νάρκωση, αμέσως ένιωσα απείρως μεγάλη διαφορά στη “σταθερότητα” των ώμων μου.

Μετεγχειρητικά στον αριστερό ώμο (πρώτη επέμβαση) δεν ένιωσα καθόλου πόνο και ακόμη και φεύγοντας από το νοσοκομείο δεν χρειάστηκε να πάρω ούτε ένα παυσίπονο.

Στον δεξί ώμο (δεύτερη επέμβαση) ένιωσα μόνο έναν απειροελάχιστο “γλυκό” πόνο για 2-3 λεπτά αμέσως μετά το ξύπνημα από την αναισθησία, έκτοτε καθόλου πόνος, ούτε μετά το εξιτήριο.

Γενικά ακόμη και αμέσως μετά την επέμβαση αισθανόμουν απόλυτα υγιής!

Σαν να μην μπήκα ποτέ στο χειρουργείο, σαν να μην είχα ποτέ πρόβλημα. Πλέον η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει προς το απείρως βέλτιστο!

Δεν υπάρχει ίχνος αστάθειας, δεν αισθάνομαι κανενός είδους ενόχληση ή πόνο, το εύρος κίνησης και των δύο χεριών μου είναι τέτοιο που ακόμη και εγώ ο ίδιος αναρωτιέμαι εάν ήμουν ποτέ σε τόσο καλή φυσική κατάσταση».

Η.Γ.

Υγεία

02.03.2021

Τέλος στο πρόβλημα των κιρσών με την τεχνολογία laser

Οι κιρσοί είναι φλέβες παθολογικής μορφής και πορείας που εμφανίζονται στα κάτω άκρα και προκαλούν σοβαρό αισθητικό, κατ’ αρχάς πρόβλημα στον πάσχοντα. Προκαλούνται μετά από δυσλειτουργία του επιφανειακού φλεβικού δικτύου των κάτω ακρών η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την παλινδρόμηση αίματος στα πόδια. H κατάσταση αυτή λόγω χρονιότητας έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση των κιρσών. […]

02.03.2021

Η χειρουργική της «κλειδαρότρυπας» στην υπηρεσία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης

Κάποτε η διαδικασία επέμβασης στον ανθρώπινο εγκέφαλο συνίστατο σε τρυπανισμό και στη συνέχεια ταξίδι στο άγνωστο, σε αχαρτογράφητα νερά, με πλοίο και πλήρωμα αγνώστων δυνατοτήτων και μόνο οδηγό την ελπίδα. Η περιγραφή αυτή αποτελεί φυσικά σχήμα λόγου. Ωστόσο, δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια όποιο σχήμα και αν διαλέξει κανείς για να την περιγράψει και […]

Ποιες καταστάσεις συνδέουν το άγχος με την διαταραχή μνήμης
01.03.2021

Ποιες καταστάσεις συνδέουν το άγχος με την διαταραχή μνήμης

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος για την παχυσαρκία στους άνδρες
01.03.2021

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος για την παχυσαρκία στους άνδρες

Πότε πρέπει να γίνονται απεικονιστικές εξετάσεις στις κεφαλαλγίες;
01.03.2021

Πότε πρέπει να γίνονται απεικονιστικές εξετάσεις στις κεφαλαλγίες;

Πρησμένοι λεμφαδένες: Με ποιές παθήσεις μπορεί να συνδέονται;
01.03.2021

Πρησμένοι λεμφαδένες: Με ποιές παθήσεις μπορεί να συνδέονται;

Καθαρισμός του εντέρου: Δείτε ποιές τροφές λειτουργούν σαν φυσικό καθαρτικό
01.03.2021

Καθαρισμός του εντέρου: Δείτε ποιές τροφές λειτουργούν σαν φυσικό καθαρτικό

Αποφρακτικές Άπνοιες Ύπνου: Ένα καθημερινό πρόβλημα που έχει οριστική λύση
01.03.2021

Αποφρακτικές Άπνοιες Ύπνου: Ένα καθημερινό πρόβλημα που έχει οριστική λύση

Οι κίνδυνοι από τη χρήση της νέας τεχνολογίας: Τι πρέπει να προσέχουμε
28.02.2021

Οι κίνδυνοι από τη χρήση της νέας τεχνολογίας: Τι πρέπει να προσέχουμε

Δείκτης Μάζας Σώματος: Είναι ο καλύτερος δείκτης εκτίμησης της παχυσαρκίας;
27.02.2021

Δείκτης Μάζας Σώματος: Είναι ο καλύτερος δείκτης εκτίμησης της παχυσαρκίας;

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία
4

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021

Περισσότερα

02.03.2021

Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων;

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό nature διερευνάται η προέλευση της πανδημίας και μελετάται αν ο SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/) . Σε συνέντευξη τύπου αυτόν τον μήνα, η ομάδα […]

02.03.2021

Νεότερα στελέχη του κορωνοϊού στις ΗΠΑ (NYC Northeastvariant)

Δύο διαφορετικές επιστημονικές ομάδες έχουν εντοπίσει ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη και στο Βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ (NYC, Northeastvariant), το οποίο μπορεί να διαφύγει τη φυσική ανοσία του οργανισμού. Το στέλεχος αυτό ονομάστηκε B.1.526 και διαπιστώθηκε μία σταδιακή αύξηση της επίπτωσης του από τα τέλη Δεκεμβρίου έως  και τα μέσα Φεβρουαρίου, φτάνοντας σε […]

Η οριοθέτηση στα παιδιά
02.03.2021

Η οριοθέτηση στα παιδιά

Εισαγωγή στη Γυναικεία Ψυχολογία
02.03.2021

Εισαγωγή στη Γυναικεία Ψυχολογία

Ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής στους μηχανισμούς της γήρανσης
02.03.2021

Ο ρόλος της χρόνιας φλεγμονής στους μηχανισμούς της γήρανσης

Τέλος στο πρόβλημα των κιρσών με την τεχνολογία laser
02.03.2021

Τέλος στο πρόβλημα των κιρσών με την τεχνολογία laser

Η χειρουργική της «κλειδαρότρυπας» στην υπηρεσία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης
02.03.2021

Η χειρουργική της «κλειδαρότρυπας» στην υπηρεσία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης

Εξελίξεις στην Καρδιολογία
02.03.2021

Εξελίξεις στην Καρδιολογία

Ηλεκτρομυογράφημα: Μια λειτουργική εξέταση για τη μελέτη του περιφερικού νευρικού συστήματος και των μυών
01.03.2021

Ηλεκτρομυογράφημα: Μια λειτουργική εξέταση για τη μελέτη του περιφερικού νευρικού συστήματος και των μυών

Τραύμα χοληφόρων οδών και λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
01.03.2021

Τραύμα χοληφόρων οδών και λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή