Υγεία

Η επέμβαση που βάζει τον ώμο οριστικά στην θέση του

Η επέμβαση που βάζει τον ώμο οριστικά στην θέση του

Η τεχνική Latarjet βάζει τέλος στα συνεχή εξαρθρήματα ώμου

Το πρόσθιο εξάρθρημα του ώμου είναι συνήθως αποτέλεσμα ενός σημαντικού τραυματικού επεισοδίου και η ανάταξή του γίνεται από ιατρικό προσωπικό.

Σε μικρότερης ηλικίας ασθενείς και σε άτομα υψηλών απαιτήσεων η υποτροπή του εξαρθρήματος και η μετάπτωσή του σε συστηματική πρόσθια αστάθεια του ώμου είναι πολύ συχνή.

Μάλιστα, μπορεί να φτάσει και στο 100% των περιπτώσεων!

Τα υποτροπιάζοντα (2ο, 3ο ή και περισσότερα) εξαρθρήματα γίνονται συνήθως με μικρότερης βίας τραυματισμούς.

Τελικά, οι ασθενείς αναφέρουν ότι βγαίνει ο ώμος τους μετά από μια απλή ή απότομη κίνηση!

Οι συχνές υποτροπές των εξαρθρημάτων σε έναν ασθενή οδηγούν συνήθως σε:

Οστική απώλεια 

Αλλοίωση της ποιότητας του χόνδρου, των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση Latarjet αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

“Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της συγκεκριμένης τεχνικής”, αναφέρει ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD, Χειρουργός Ώμου και ΓόνατοςΔιδάκτωρ ΑΠΘΥπεύθυνος Ιατρείου Ώμου ΒιοΚλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service)Υπεύθυνος έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, FranceΜέλος Institute Grenoblois d’ ‘EpauleΜέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ώμου (SECEC)Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρθροσκόπησης (ESSKA) και του τμήματος Ώμου αυτής (ESA)

Μελέτη από την Ελβετία καταδεικνύει ότι σε μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών (> 6 έτη), η επέμβαση Latarjet παρείχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα και υποτροπή μόνο στο 3% των περιπτώσεων σε σύγκριση με την αρθροσκοπική επέμβαση Bankart (28,4% των περιπτώσεων).

Μελέτη από τη Lyon συμπεραίνει πως η επέμβαση Latarjet είναι ιδιαίτερα επιτυχής ακόμη και σε εφήβους υψηλών αθλητικών απαιτήσεων που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους. 

Επίσης, μελέτη από την Grenoble της Γαλλίας δείχνει πως οι υψηλών απαιτήσεων αθλητές επέστρεψαν στις δραστηριότητές τους στο 100% των περιπτώσεων μετά από mini-open Latarjet.

Η συγκεκριμένη επέμβαση προτείνεται από τους συγγραφείς, ως η πρώτη επιλογή μετά από εξάρθρημα ώμου.

Από την ομάδα του κ. Αχιλλέα Μπουτσιάδη και του Ιατρείου Ώμου της ΒιοΚλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service) πραγματοποιήθηκε πτωματική μελέτη στον Ελληνικό Πληθυσμό.

Με βάση τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, με την επέμβαση Latarjet μπορούν να καλυφθούν οστικά ελλείμματα μέχρι 30%.

Τέλος, σε μελέτη του ο κ. Μπουτσιάδης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς στη χειρουργική ώμου από τη Γαλλία, έχει δημοσιεύσει καλύτερα αποτελέσματα της επέμβασης Latarjet μετά τη χρήση ειδικού οδηγού. 

Περιγραφές από ασθενείς

Τα θετικά αποτελέσματα της εν λόγω επέμβασης περιγράφουν και μερικοί από τους ασθενείς.

«Όντας αθλητής, είχα πολλαπλά εξαρθρήματα ώμου πριν από τα 20 μου χρόνια, οπότε το χειρουργείο ήταν μονόδρομος.

Μετά την αποτυχία του πρώτου χειρουργείου με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης, επέλεξα τον κ. Μπουτσιάδη με τη μέθοδο LATARJET. Το δεύτερο χειρουργείο ήταν λιγότερο επίπονο από το πρώτο. Βγήκα από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα και έκανα ασκήσεις που μου συστήθηκαν. Η διαδικασία της αποκατάστασης τη δεύτερη φορά ήταν πολύ ευκολότερη. Σήμερα, 5 μήνες μετά, ο ώμος μου έχει αποκατασταθεί πλήρως. Νιώθω ασφάλεια και σιγουριά».

Σ.Ε.

«Έχοντας υποβληθεί στις δύο πιο γνωστές μεθόδους αποκατάστασης πρόσθιας αστάθειας ώμου θα ήθελα από την εμπειρία μου να επισημάνω τα εξής:

Τόσο η μέθοδος Bankart όσο και η Latarjet είναι τελείως ανώδυνες για τον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης και της νοσηλείας αλλά και το πρώτο διάστημα στο σπίτι.

Στη μέθοδο Latarjet δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω ούτε ένα παυσίπονο από αυτά που μου συνταγογραφήθηκαν.

Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στη Latarjet είναι ότι από την πρώτη κιόλας μέρα της επέμβασης μπορούσα να κινήσω την άρθρωσή μου καθ’ υπόδειξη του γιατρού με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο, χωρίς να πονάω καθόλου.

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, η άρθρωσή μου είχε αρκετό εύρος κίνησης. Στον δεύτερο μήνα είχα σχεδόν όλο το εύρος κίνησης.

Πλέον, στον έβδομο μήνα αποκατάστασης που διανύω, αισθάνομαι την άρθρωσή μου πολύ σταθερή και έχω βάλει στο πρόγραμμά μου ασκήσεις με το βάρος του σώματός μου (κάμψεις, έλξεις κ.λπ.) χωρίς ενόχληση».

Μ.Ε.

«Μετά το χειρουργείο επανήλθα αρκετά γρήγορα, ώστε να μπορώ να καλύπτω τις βασικές μου ανάγκες. Λίγο καιρό μετά ξεκίνησα την αποθεραπεία βάσει των οδηγιών και μπορώ να πω ότι πολύ σύντομα (2-3 βδομάδες) έκανα σχεδόν τα πάντα!

1,5 χρόνο μετά, δεν έχω κανένα πρόβλημα, έχει επανέλθει πλήρως ο ώμος μου».

Μ.Α.

«Είχα προβλήματα με τον ώμο μου για 20 χρόνια και έχω υποστεί τουλάχιστον 50 εξαρθρώσεις… 

Δίσταζα να χειρουργηθώ λόγω δυσάρεστων εμπειριών από φίλους και συναθλητές μου, οι οποίοι έχασαν εύρος κίνησης, πονούσαν μετά το χειρουργείο και πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.

Τελικά αποφάσισα να δοκιμάσω τη μέθοδο Latarjet. Το χειρουργείο έγινε άμεσα.

Όταν συνήλθα, αιφνιδιάστηκα ευχάριστα που δεν πονούσα…

Ο ώμος μου επανήλθε στο 100% για κάθε αθλητική και άλλη δραστηριότητα της καθημερινότητάς μου. Το εύρος του χεριού μου δεν υστερεί σε καμία κίνηση σε σχέση με το δεξί μου χέρι…»

M.M.
«…Ζούσα συνεχώς με τον φόβο των εξαρθρημάτων.

Φοβόμουν μη μου συμβεί την ώρα που οδηγούσα αυτοκίνητο ή μηχανή…

H επέμβαση περιείχε μηδενική ταλαιπωρία για εμένα ως ασθενή. Από τη στιγμή που ξύπνησα από τη νάρκωση, αμέσως ένιωσα απείρως μεγάλη διαφορά στη “σταθερότητα” των ώμων μου.

Μετεγχειρητικά στον αριστερό ώμο (πρώτη επέμβαση) δεν ένιωσα καθόλου πόνο και ακόμη και φεύγοντας από το νοσοκομείο δεν χρειάστηκε να πάρω ούτε ένα παυσίπονο.

Στον δεξί ώμο (δεύτερη επέμβαση) ένιωσα μόνο έναν απειροελάχιστο “γλυκό” πόνο για 2-3 λεπτά αμέσως μετά το ξύπνημα από την αναισθησία, έκτοτε καθόλου πόνος, ούτε μετά το εξιτήριο.

Γενικά ακόμη και αμέσως μετά την επέμβαση αισθανόμουν απόλυτα υγιής!

Σαν να μην μπήκα ποτέ στο χειρουργείο, σαν να μην είχα ποτέ πρόβλημα. Πλέον η καθημερινότητά μου έχει αλλάξει προς το απείρως βέλτιστο!

Δεν υπάρχει ίχνος αστάθειας, δεν αισθάνομαι κανενός είδους ενόχληση ή πόνο, το εύρος κίνησης και των δύο χεριών μου είναι τέτοιο που ακόμη και εγώ ο ίδιος αναρωτιέμαι εάν ήμουν ποτέ σε τόσο καλή φυσική κατάσταση».

Η.Γ.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού