Υγεία

Μήπως ο οργανισμός σας δε χωνεύει καλά το κρέας; – Τα 9 σημάδια για να το καταλάβετε

Μήπως ο οργανισμός σας δε χωνεύει καλά το κρέας; – Τα 9 σημάδια για να το καταλάβετε

Ας μην κρυβόμαστε, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που δε μπορούν να αντισταθούν σε μια καλομαγειρεμένη μπριζόλα ή σε ένα ζουμερό και φρέσκο χάμπουργκερ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το κρέας είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, περιέχει επίσης μια σειρά από φυσικές χημικές τοξίνες, κορεσμένα λιπαρά και άλλα στοιχεία που μας δυσκολεύουν να το αφομοιώσουμε, δηλαδή να το χωνέψει σωστά ο οργανισμός μας.

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες από την αύξηση του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων μέχρι ακόμη και καρκίνο.

Η ομάδα του Bright Side ερεύνησε τα σημάδια ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν επεξεργάζεται καλά το κρέας και άρα είναι καιρός να επανεξετάσετε τη διατροφή σας:

1. Δυσκοιλιότητα

Όλοι έχουμε διαφορετικά πεπτικά συστήματα που βασίζονται στη γενετική και τις διατροφικές μας συνήθειες. Ανάλογα με το κομμάτι κρέατος, δηλαδή το μέρος και το είδος ζώου, μερικά έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από το σώμα και γι’ αυτό μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία την επόμενη μέρα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα του υψηλού σιδήρου που συνήθως βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα (βόειο κρέας, χοιρινό ή αρνί). Εκτός αυτού, το κόκκινο κρέας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Συμβουλή: Ορισμένες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Προσπαθήστε να τρώτε κόκκινο κρέας μόνο σε συντηρητικές ποσότητες (100-200 γρ. μόνο δύο φορές την εβδομάδα) με πολλά λαχανικά ή δημητριακά. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε συκώτι και νεφρά. Προτιμήστε θαλασσινά ή κοτόπουλο και βραστό κρέας από τηγανητό.

2. Αισθάνεστε πάντα πεινασμένοι

Εάν αισθάνεστε πεινασμένοι όλη την ώρα, παρόλο που μόλις τελειώσατε ένα γεύμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης. Όταν δεν έχετε αρκετούς υδατάνθρακες, το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει και δεν παράγετε σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεση, τη χημική ουσία που σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι.

Συμβουλή: Αν συνειδητοποιήσετε ότι αισθάνεστε πάντα πεινασμένοι, δοκιμάστε σνακ όπως ελληνικό γιαούρτι με μούρα, ή χούμους με ολικής αλέσεως κράκερ αντί για σάντουιτς για μεσημεριανό γεύμα. Προσπαθήστε να κόψετε το κρέας για αρκετές ημέρες και δείτε αν αισθάνεστε καλύτερα και πιο φρέσκοι.

3. Σκοτεινοί κύκλοι κάτω από τα μάτια

Μην υποθέσετε ότι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια προέρχονται πάντα από έλλειψη ύπνου ή κόπωση. Η μη καλή πέψη του κρέατος μπορεί να προκαλέσει το ίδιο πράγμα. Εάν έχετε συχνά μαύρους κύκλους στα μάτια (ειδικά την επόμενη ημέρα που έχετε φάει κρέας), τότε είναι ένα σημάδι ότι το κρέας δεν έχει αφομοιωθεί από τον οργανισμό σας.

Η πιθανώς προβληματική εσωτερική επένδυση του εντέρου επιτρέπει στα σωματίδια του κρέατος να διέρχονται από το τοίχωμα του εντέρου και να μπαίνουν κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς πέψη και θεωρούνται “ξένοι” εισβολείς από το σώμα. Το σώμα τότε θα προσπαθήσει να παράγει ορισμένα αντισώματα για την εξάλειψη της “ξένης ουσίας” και η αντίδραση σε αυτό μπορεί να είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, ένα σύμπτωμα που συνήθως παραβλέπεται ακόμα και από τους επαγγελματίες υγείας.

4. Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Εάν έχετε υπέρταση, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι ήρθε η ώρα να μειώσετε το κρέας. Τα επεξεργασμένα και μαγειρεμένα κρέατα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επειδή συνήθως ωριμάζουν, καρυκεύονται και διατηρούνται με αλάτι. Εκτός αυτού, η πέτσα του κοτόπουλου και το κόκκινο κρέας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της υπέρτασης και ακόμη και στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα κρέατος που καταναλώνετε, αλλάζοντας το κρέας με λαχανικά. Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, προσπαθήστε να μεταβείτε σε κρέατα και θαλασσινά με τα χαμηλότερα λιπαρά.

​5. Δυσοσμία στην αναπνοή και άσχημη μυρωδιά σώματος

Η δυσοσμία της αναπνοής και η κακή μυρωδιά του σώματος είναι πιθανώς σημάδια ότι το σώμα σας δεν χωνεύει σωστά το κρέας. Εάν το κρέας δεν έχει αφομοιωθεί καλά, μια μυρωδιά αναδύεται από το πεπτικό σας σύστημα προς το στόμα ενώ μπαίνει και στο δέρμα σας. Εάν συνεχίζετε να έχετε αυτά τα δυσάρεστα προβλήματα, δοκιμάστε να πάρετε πεπτικά ένζυμα για να βοηθήσετε στη διάσπαση του κρέατος, ώστε να μην συσσωρεύεται στο έντερό σας.

6. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν το σώμα σας δεν χωνεύει σωστά το κρέας, μπορεί να αρρωσταίνετε πιο συχνά από το συνηθισμένο. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επηρεαστεί λόγω του φυσικού σακχάρου (Neu5Gc) που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσει το σώμα μας. Αυτό το σάκχαρο παράγεται συνήθως από σαρκοφάγα ζώα και τους επιτρέπει να διατηρούν την βασισμένη στο κρέας διατροφή τους. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει αυτό το σάκχαρο και γι’ αυτό το αντιμετωπίζει ως ξένη ουσία, η οποία του προκαλεί τοξική ανοσολογική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα προβλήματα, με τον καρκίνο να είναι το πιο σοβαρό από αυτά.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να καταναλώνετε πιο θρεπτικά τρόφιμα όπως κινόα, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά και φρούτα. Παρέχουν απαραίτητα αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και διασφαλίζουν ότι ικανοποιούνται όλες οι μακρο- και μικρο-θρεπτικές ανάγκες σας. Επομένως, εάν πρέπει να τρώτε κρέας, φροντίστε να το ισορροπήσετε με τα υγιεινά τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω ως συνοδευτικό ή σαλάτα. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε κάποια άσκηση και αρκετή βιταμίνη D για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

7. Κόπωση

Εάν μετά την κατανάλωση κρέατος αρχίζετε να αισθάνεστε δυσκίνητοι ή κουρασμένοι, μην το εκλάβετε ως φυσιολογική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν χωνεύει το κρέας και είναι απλώς κολλημένο στο έντερο. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μεταφέρει όλη την ενέργειά σας στο πεπτικό σας σύστημα. Επίσης, εάν αισθάνεστε σαν να μεταφέρετε κάτι σαν τούβλο στο έντερό σας για μέρες μετά την κατανάλωση κρέατος, ήρθε η ώρα να αλλάξετε εντελώς διατροφικές συνήθεις σε κάτι πιο πράσινο και φρέσκο (φρούτα, φρέσκα smoothies και ωμά λαχανικά).

8. Ναυτία

Η ναυτία είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της ανεπαρκούς πέψης του κρέατος καθώς μπορεί να είναι αντίδραση σε ορισμένα βακτήρια στο κρέας. Ορισμένες έγκυες γυναίκες διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση κρέατος τις κάνει να αισθάνονται έντονη ναυτία. Θα μπορούσε επίσης απλώς να είναι ότι κάτι στο σώμα σας απορρίπτει το κρέας.

Συμβουλή: Εάν η αλλαγή στη σαλάτα δεν βοηθά και αισθάνεστε ναυτία ή αισθάνεστε κράμπες μεταξύ 4 έως 26 ωρών μετά την κατανάλωση κρέατος, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

9. Φούσκωμα

Τα προϊόντα κρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολες τροφές που μπορεί να αφομοιώσει το ανθρώπινο σώμα, επειδή η πρωτεΐνη που περιέχεται στο κρέας (ειδικά στο κόκκινο κρέας) είναι πιο δύσκολο για τον ανθρώπινο οργανισμό να τη διασπάσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Μεγάλες ποσότητες λιπαρών τροφών, όπως το κρέας, επιμηκύνουν τον χρόνο για να αδειάσει το στομάχι, γεγονός που προκαλεί επίσης φούσκωμα ή δυσφορία. Η ακατάλληλη πέψη του κρέατος μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση τοξινών στο σώμα.

Συμβουλή: Αντί για μπριζόλα, προτιμήστε ψάρι ή κοτόπουλο. Αυτά τα ζωικά προϊόντα είναι πιο εύκολο να τα αφομοιώσετε. Πάντα να έχετε λαχανικά (στον ατμό ή ωμά) ως συνοδευτικό πιάτο ή σαλάτα. Εάν σταματήσετε να τρώτε κρέας, πιθανότατα θα απαλλαγείτε από το φούσκωμα για πάντα.

Υγεία

26.07.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Η μαρμελάδα που σας δίνει δύναμη

26.07.2024

Ανανεώστε σώμα και μυαλό: Τριπλό πακέτο CBD με λάδι, τσάι και μέλι κάνναβης για ανακούφιση χρόνιων πόνων και ευεξία

Εκμεταλλευτείτε την απόλυτη φυσική δύναμη της κάνναβης για ολιστική υγεία

Ειδικοί προειδοποιούν: Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν εγκύους – Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια
25.07.2024

Ειδικοί προειδοποιούν: Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν εγκύους – Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια

Πέντε συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στη θάλασσα
25.07.2024

Πέντε συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στη θάλασσα

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα
25.07.2024

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα

Πάτρα: Και δεύτερη γυναίκα έπαθε επιπλοκή στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης – Νεκρό το βρέφος
25.07.2024

Πάτρα: Και δεύτερη γυναίκα έπαθε επιπλοκή στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης – Νεκρό το βρέφος

Καλό είναι να το αποφεύγουν: Δείτε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι
25.07.2024

Καλό είναι να το αποφεύγουν: Δείτε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι

Υπνική άπνοια: Συνηθισμένη εξέταση αίματος δείχνει αν κινδυνεύετε
25.07.2024

Υπνική άπνοια: Συνηθισμένη εξέταση αίματος δείχνει αν κινδυνεύετε

Δεν έχετε κλιματιστικό; – Δείτε τι να κάνετε για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ όταν έχει καύσωνα
25.07.2024

Δεν έχετε κλιματιστικό; – Δείτε τι να κάνετε για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ όταν έχει καύσωνα

Αυτό είναι το σημαντικό λάθος που κάνουμε με το αντηλιακό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το SPF
25.07.2024

Αυτό είναι το σημαντικό λάθος που κάνουμε με το αντηλιακό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το SPF

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

26.07.2024

Chic και Sexy: Ανακαλύψτε το ιδανικό τοπ σε στιλ κορσέ και «τραβήξτε» όλα τα βλέματα πάνω σας!

Αναδείξτε τον αισθησιασμό και την κομψότητά σας με το τοπ σε κορσέ γραμμή, σχεδιασμένο για να προσφέρει chic και sexy εμφανίσεις. Κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας ζακάρ σατέν ύφασμα, αυτό το τοπ αγκαλιάζει το σώμα σας, προσφέροντας μια εκλεπτυσμένη και σαγηνευτική εμφάνιση. Αγοράστε το προϊόν εδώ Χαρακτηριστικά που θα σας ενθουσιάσουν: Κορσέ Γραμμή με Μπανέλες Στήριξης: […]

26.07.2024

Κι όμως οι ρακέτες στην παραλία έχουν οφέλη για την υγεία μας – Πόσες θερμίδες μπορούμε να κάψουμε

Οι ρακέτες στην παραλία είναι μια προσιτή και ευχάριστη δραστηριότητα, που το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ρακέτες, ένα μπαλάκι και λίγη άμμος. Πέρα από τα οφέλη που έχει στο σώμα μας η αερόβια άσκηση στην άμμο, νευροεπιστήμονας υποστηρίζει ότι οι ρακέτες στην παραλία μπορεί να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της παρεγκεφαλίδας, του τμήματος του εγκεφάλου […]

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα
26.07.2024

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

Ανανεώστε σώμα και μυαλό: Τριπλό πακέτο CBD με λάδι, τσάι και μέλι κάνναβης για ανακούφιση χρόνιων πόνων και ευεξία
26.07.2024

Ανανεώστε σώμα και μυαλό: Τριπλό πακέτο CBD με λάδι, τσάι και μέλι κάνναβης για ανακούφιση χρόνιων πόνων και ευεξία

Ειδικοί προειδοποιούν: Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν εγκύους – Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια
25.07.2024

Ειδικοί προειδοποιούν: Χημικά σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν εγκύους – Γεννούν παιδιά με μικρά κεφάλια

Πέντε συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στη θάλασσα
25.07.2024

Πέντε συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στη θάλασσα

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα
25.07.2024

Οι ιδιώτες γιατροί αποφάσισαν να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι τη Δευτέρα

Πάτρα: Και δεύτερη γυναίκα έπαθε επιπλοκή στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης – Νεκρό το βρέφος
25.07.2024

Πάτρα: Και δεύτερη γυναίκα έπαθε επιπλοκή στον 9ο μήνα εγκυμοσύνης – Νεκρό το βρέφος

Καλό είναι να το αποφεύγουν: Δείτε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι
25.07.2024

Καλό είναι να το αποφεύγουν: Δείτε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι

Υπνική άπνοια: Συνηθισμένη εξέταση αίματος δείχνει αν κινδυνεύετε
25.07.2024

Υπνική άπνοια: Συνηθισμένη εξέταση αίματος δείχνει αν κινδυνεύετε