Όπως είναι ήδη γνωστό, η άνοια αφορά σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που κοινό χαρακτηριστικό έχουν την προσβολή των περιοχών του εγκεφάλου οι οποίες εμπλέκονται στις γνωστικές λειτουργίες.
Η πρώιμη αναγνώριση της αιτίας της άνοιας είναι σημαντική, καθώς αρκετές μορφές είναι αναστρέψιμη εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Για τις μη αναστρέψιμες μορφές, η πρόγνωση είναι κατά κανόνα καλύτερη όταν η θεραπεία ξεκινά νωρίς.
Οι άνθρωποι με ιστορικό διαταραχής μετατραυματικού στρες αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με ανθρώπους που δεν βίωσαν ανάλογη εμπειρία, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Η Δρ. Vasiliki Orgeta από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου δήλωσε ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές νέες ενδείξεις σχετικά με το πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου τραυματικές εμπειρίες, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο στη νοητική εξασθένηση και την άνοια.
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι επίσης συχνή σε ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, αλλά η διάγνωσή της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεν αντιμετωπίζεται και μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει σοβαρές συνέπειες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 13 έρευνες από 4 ηπείρους, που συμπεριέλαβαν σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους. Στοιχεία από οκτώ έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες είχαν 61% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας έως και 17 χρόνια αργότερα.
Στοιχεία δύο ερευνών που χρησιμοποίησαν άλλες μεθόδους, έδειξαν ότι η διαταραχή συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας.