Υγεία

Τα εννέα πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για το σώμα σου

Τα εννέα πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζεις για το σώμα σου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια μπορεί να είναι τα 9 πιο περίεργα πράγματα που κάνει το ανθρώπινο σώμα;

Υπάρχουν διάφορα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα παράξενα πράγματα, τα οποία κάνει το σώμα μας και δεν τα γνωρίζουμε καν.

Παρακάτω αναλύονται αλλαγές που συμβαίνουν, για παράδειγμα, στο σώμα του ανθρώπου κατά την ενηλικίωση του όπως, για ποιο λόγο τα αυτιά του ανθρώπου εξακολουθούν να μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει και αυτός

9. Ένας ενήλικας έχει περίπου 60 οστά λιγότερα από ένα μωρό

Τα μωρά μπορεί να είναι μικροσκοπικά, αλλά διαθέτουν 60 οστά παραπάνω από έναν ενήλικα. Πιο συγκεκριμένα, έχουν 305 κόκαλα όταν γεννιούνται, ενώ οι ενήλικες έχουν περίπου 245. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν γεννιόμαστε τα οστά μας αποτελούνται κυρίως από χόνδρους, που γίνονται σταθερά οστά καθώς γερνάμε.

​Η διαδικασία αυτή ονομάζεται οστεοποίηση, και το νέο οστό σχηματίζεται από κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες. Το νέο οστό καλύπτει το χόνδρο, το οποίο επιτρέπει στο μυελό και στα άλλα θρεπτικά συστατικά να φθάσουν σε άλλα μέρη του σώματος. Στην ουσία τα οστά μας αρχίζουν τη σύντηξη μαζί, και από τη στιγμή που είμαστε ενήλικες, έχουμε 60 λιγότερα οστά, διότι τα μικρότερα οστά έχουν ενωθεί με άλλα για να σχηματίσουν μεγαλύτερα.

8. Ο άνθρωπος παράγει περίπου 25.000 λίτρα σάλιου στη διάρκεια της ζωής του

Νομίζεις πως μόνο τα σκυλιά έχουν έκκριση σάλιου σε μεγάλη ποσότητα; Η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος παράγει περί τα 25.000 λίτρα σάλιου στη διάρκεια της ζωής του. Αρκετή ποσότητα για να γεμίσει δύο πισίνες. Το σάλιο σχηματίζεται από τους σιελογόνους αδένες, και οι άνθρωποι έχουν τρεις διαφορετικούς αδένες (ο ένας βρίσκεται στο μάγουλο, ο άλλος κάτω από το στόμα και ο τρίτος κάτω από τη γλώσσα).

​Το σάλιο αποτελείται από νερό, ηλεκτρολύτες, ένζυμα και βλέννα. Επιπλέον διασπά υδατάνθρακες και κάνει την πέψη να λειτουργεί ομαλά. Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να παράγουν περισσότερο σάλιο από τους μέσους ανθρώπους.

7. Η ποσότητα σιδήρου σώμα του ανθρώπου είναι ικανή να φτιάξει καρφί 8 εκατοστών περίπου

Κατά μέσο όρο, οι υγιείς άνθρωποι έχουν στο σώμα τους περίπου 4 έως 5 γραμμάρια σιδήρου. Η πλειοψηφία της ποσότητας ατής βρίσκεται στα ερυθρά κύτταρα του αίματος, ενώ το υπόλοιπο είναι διάσπαρτο σε ολόκληρο το σώμα. Υπάρχουν αυξημένες ποσότητες σιδήρου στο μυελό των οστών, το ήπαρ και τη σπλήνα.

​Η ποσότητα του σιδήρου σε ένα μέσο άνθρωπο, αν μπορούσε να συλλεχθεί θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καρφί 3 ιντσών- δηλαδή περίπου 8 εκατοστών-. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στον άνθρωπο και έλλειψη αυτού μπορεί να κάνει τον άνθρωπο αναιμικό. Επίσης, διατηρεί τα μαλλιά μας, τα νύχια μας και το δέρμα μας, λαμπερά.

6. Οι βλεφαρίδες του ανθρώπου είναι το “σπίτι” διαφόρων ακάρεων

Γνωρίζατε πως όταν ανοιγοκλείνετε μάτια σας μπορείτε να διαταράξετε τις ζωές χιλιάδων μικροσκοπικών ακάρεων. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μικρά πλάσματα που ζουν στις βλεφαρίδες σας. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα “τρώνε”, “κοιμούνται” και “αναπαράγωνται” ακόμα και τώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο.

​Μοιάζουν με μικροσκοπικές ράβδους με στελέχη για πόδια. Κάθονται με τα κεφάλια τους στους θύλακες των τριχών μας και μασάνε τα έλαια που εκκρίνουμε. Μερικές φορές αν είμαστε κουρασμένοι, μπορούν να “σέρνονται” πάνω στο δέρμα του προσώπου. Το γεγονός αυτό ανακαλύφθηκε το 1841.

5. Ο ιδρώτας του ανθρώπου δεν μυρίζει

Η… περίεργη μυρωδιά του σώματος προκαλείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ ιδρώτα και βακτηρίων. Υπάρχουν συγκεκριμένα βακτήρια στο ανθρώπινο σώμα που η δουλειά τους είναι να καταναλώνουν τα μόρια που εκκρίνουν όταν ιδρώνουμε.

​Μερικοί άνθρωποι έχουν βακτήρια που απλά δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, και αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει αυτή η δυσάρεστη μυρωδιά. Περίπου το 2% των ανθρώπων στην Ευρώπη έχουν το γονίδιο που έχει ως αποτέλεσμα να μην “τεμπελιάζουν” τα βακτήρια και ως εκ τούτου να μην υπάρχει αυτή η μυρωδιά.

4. Όσο πιο πολλές οι τρίχες έχει ο άνθρωπος, τόσο πιο έξυπνος είναι

Αν έχετε πολλές τρίχες στο σώμα σας, αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας χαροποιήσει. Γιατί; Έρευνες λένε ότι τα άτομα με περισσότερες τρίχες στο σώμα, είναι και περισσότερο ευφυείς. Ο ψυχίατρος Airkakudy Alias έχει μελετήσει αυτό το φαινόμενο για 22 χρόνια, αναφέροντας πως τα άτομα με πολλές τρίχες στο σώμα έχουν υψηλότερες οικονομικές αποδοχές και θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή νοημοσύνη.

​Μελετώντας φοιτητές διαπίστωσε πως οι περισσότερο “μαλλιαροί” άντρες, είχαν πετύχει υψηλότερους βαθμούς. Ακόμη και τα τεστ IQ έδειξαν πως οι συμμετέχοντες που είχαν περισσότερες τρίχες στη πλάτη και στο στήθος είχαν εξαιρετικές βαθμολογίες.

3. Τα αυτιά και οι μύτες των ανθρώπων δεν σταματούν να μεγαλώνουν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν τόσο μεγάλα αυτιά και μύτες; Έχει αποδεχθεί πως τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή αποτελούνται κυρίως από κύτταρα τα οποία διογκώνονται καθώς μεγαλώνουμε.

​Ωστόσο,καθώς γερνάμε, ο συνδετικός ιστός γίνεται πιο αδύναμος και οδηγεί στο αυξανόμενο σύνδρομο.

2. Η γλώσσα του κάθε ατόμου είναι μοναδική

Η γλώσσα είναι από τους ισχυρότερους μύες που διαθέτουμε. Γνωρίζατε , όμως ότι η γλώσσα κάθε ατόμου είναι μοναδική και διαφέρει από τις γλώσσες των υπολοίπων; Είναι όπως και το δακτυλικό αποτύπωμα. Το ίδιο ισχύει και με τη γλώσσα και οι επιστήμονες έχουν ένα μέσο που μπορούν να ανιχνεύσουν και να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά της γλώσσας.

​Στο μέλλον οι αστυνομικοί θα μπορούν ίσως να συλλάβουν κάποιον εγκληματία με τη σάρωση της γλώσσα και όχι συγκρίνοντας δακτυλικά αποτυπώματα. Το στόμα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό αλλά και τα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτό είναι επίσης μοναδικά για κάθε άτομο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια κάτω από τα ούλα είναι εξίσου αποτελεσματικά με ένα δακτυλικό αποτύπωμα για τον καθορισμό της εθνικότητας ενός ατόμου.

1. Όλα τα βακτήρια του σώματος ζυγίσουν 1,8 κιλά

Το ανθρώπινο σώμα μεταφέρει αρκετά βακτήρια , τα οποία ζυγίζουν περίπου 4 λίβρες, δηλαδή περίπου 1,8 κιλά. Τα βακτήρια των κυττάρων υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπινων κυττάρων. Τα βακτήρια των κυττάρων είναι πολύ μικρότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα. Μόνο ο αφαλός του ανθρώπου φιλοξενεί περίπου 1.400 είδη βακτηρίων.

​Το National Institutes of Health’s Human Microbiology, μελέτησε τα διαφορετικά είδη των βακτηρίων που ζουν στο σώμα μας. Όταν πήραν δείγματα από αφαλούς, ανακάλυψαν πάνω από 660 νέα στελέχη ιού.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού