Μια νέα διαγνωστική συσκευή η φιλοσοφία της οποίας βασίζεται σε ένα εργαλείο που μετρά την… ωρίμανση των τυριών, μπορεί να ανιχνεύσει την κίρρωση του ήπατος. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάγνωση γίνεται πολύ πιο έγκαιρα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σύγκριση με τα υπάρχοντα τεστ, γεγονός που μπορεί να σώσει πολλές ζωές.
Η ύπουλη κίρρωση του ήπατος
Η κίρρωση του ήπατος αποτελεί μια χρόνια κατάσταση στην οποία ο ηπατικός ιστός υφίσταται φλεγμονή, ουλοποίηση και τελικώς καταστροφή. Το ένα τρίτο των θανάτων εξαιτίας κίρρωσης προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο στα αίτια της κατάστασης περιλαμβάνονται επίσης η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 που συνδέονται με λιπώδη διήθηση του ήπατος.
Η διάγνωση του προβλήματος γίνεται συνήθως μέσω ενός συνδυασμού εξετάσεων αίματος στις οποίες ελέγχεται η ύπαρξη ενζύμων που εκλύονται από τα κατεστραμμένα ηπατικά κύτταρα και αξονικών τομογραφιών οι οποίες αποκαλύπτουν τη διόγκωση και ουλοποίηση του ήπατος. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, τη στιγμή της διάγνωσης, η κατάσταση των ασθενών είναι πολύ προχωρημένη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η κίρρωση του ήπατος μπορεί να παραμείνει «σιωπηλή» και «κρυφή» από πέντε ως και 20 έτη προτού δώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως η απώλεια βάρους, η κόπωση και ο ίκτερος.
Διάγνωση σε πολύ πρώιμο στάδιο
Τώρα το νέο τεστ μπορεί να δείξει την κίρρωση σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο, όταν το ήπαρ του ασθενούς δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σοβαρή βλάβη. Πρόκειται για ένα μη παρεμβατικό εργαλείο (portable transient elastogram) που αποτελείται από μια ράβδο η οποία μοιάζει με στυλό και χρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς προκειμένου να μετρηθεί η ελαστικότητα του ηπατικού ιστού. Αυτό γίνεται μέσω της μέτρησης των ηχητικών κυμάτων που αποστέλλονται στον ηπατικό ιστό και γυρνούν πίσω – οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της σκληρότητας του ιστού.
Όταν το ήπαρ εμφανίζει πρόβλημα γίνεται λιγότερο ελαστικό καθώς ουλώδης ιστός αντικαθιστά τα φυσιολογικά ηπατικά κύτταρα. Μια παρόμοια τεχνική χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ωρίμανσης των τυριών.
Ακρίβεια της εξέτασης
Σε δοκιμές σε 12.000 ασθενείς στο Νότιγχαμ που εθεωρείτο ότι αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης, η συσκευή εντόπισε το 85%-90% των περιπτώσεων τη στιγμή που οι συμβατικές εξετάσεις αίματος εντόπισαν μόλις το 30%, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά διάγνωσης κατά 200%.
Η πρώιμη αυτή διάγνωση μεταφραζόταν σε παρεμβάσεις σε ό,τι αφορούσε τη διατροφή και γενικότερα τον τρόπο ζωής των ασθενών οι οποίες γίνονταν όταν ακόμα η κίρρωση βρισκόταν σε πρώιμο, θεραπεύσιμο στάδιο. Το γεγονός αυτό είναι άκρως σημαντικό καθώς στα προχωρημένα στάδια της κίρρωσης το ήπαρ δεν είναι πλέον σε θέση να απομακρύνει τοξίνες από το αίμα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης πολυοργανικής ανεπάρκειας και θανάτου.
Φορητή, εύκολη στη χρήση συσκευή
Με δεδομένο ότι η νέα συσκευή είναι φορητή και εύκολη στη χρήση – η ράβδος που μοιάζει με στυλό είναι προσδεδεμένη με ένα καλώδιο σε ένα κουτί που έχει μέγεθος όσο αυτό μιας μπαταρίας αυτοκινήτου – μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα στα ιατρεία.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Γκουρουπραζάντ Αϊτάλ και τον δρα Νιλ Γκούχα, ηπατολόγους στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Νότιγχαμ. Οι δύο ειδικοί κέρδισαν μάλιστα πρόσφατα το βραβείο καινοτομίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας για τη δουλειά τους.
www.tovima.gr