Βιοτεχνολογία

Τα ανθρώπινα ούρα περιέχουν 3079 ουσίες!

Ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια των… ούρων; Και όμως ναι. Επιστήμονες κατέγραψαν ολόκληρη τη χημική σύσταση των ανθρώπινων ούρων και ανακάλυψαν ότι στο κίτρινο υγρό περιέχονται περισσότερες από 3.000 ουσίες. Μάλιστα δημοσίευσαν τα εξονυχιστικά αυτά αποτελέσματα σε μια online βάση δεδομένων.
 

Ανίχνευσαν 3.079 ουσίες  Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά εργάστηκαν σκληρά επί επτά έτη. Ανίχνευσαν τουλάχιστον 3.079 ουσίες στα ούρα. Εξ αυτών 72 παράγονται από βακτήρια, ενώ 1.453 προέρχονται από το ίδιο το σώμα. Αλλες 2.282 προέρχονται από τη διατροφή, τα φάρμακα που λαμβάνει κάθε άτομο, τα καλλυντικά που χρησιμοποιεί, καθώς και από την έκθεση στο περιβάλλον.
 
«Τα ούρα είναι ένα άκρως σύνθετο βιολογικό υγρό. Δεν είχαμε ιδέα ότι πέφτουν τόσο πολλές ουσίες στη… λεκάνη της τουαλέτας» ανέφερε ο καθηγητής Βιολογίας και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα Ντέιβιντ Γουίσαρτ που συμμετείχε στη μελέτη.
 
Η λίστα σε online βάση δεδομένων Ολόκληρη η λίστα των μεταβολιτών που ανιχνεύονται στα ανθρώπινα ούρα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες βρίσκεται πλέον σε μια online δημόσια βάση δεδομένων που ονομάζεται Urine Metabolome Database. O όρος metabolome αναφέρεται στην πλήρη συλλογή μεταβολιτών που δημοσιεύεται στη βάση δεδομένων – οι μεταβολίτες είναι προϊόντα του μεταβολισμού στα οποία περιλαμβάνονται ορμόνες, βιταμίνες και άλλα μόρια. Η σχετική μελέτη σχετικά με την ανάλυση των ανθρώπινων ούρων δημοσιεύθηκε στην οnline επιστημονική πλατφόρμα PLoS ONE.
 
Παρ’ ότι τα ανθρώπινα ούρα έχουν υπάρξει επί μακρόν «αγαπημένο» βιολογικό υγρό πολλών ερευνητών, η χημική πολυπλοκότητά τους τα καθιστά ένα άκρως δύσκολο αντικείμενο κατανόησης. Και αυτό διότι περιέχουν υποπροϊόντα του μεταβολισμού τα οποία προέρχονται από ένα ευρύ πεδίο τροφών, ποτών, φαρμάκων, περιβαλλοντικών ρυπαντών, βακτηριακών υποπροϊόντων και μεταβολιτών των βασικών διεργασιών του οργανισμού.
 
10 φορές περισσότερα «συστατικά» από το σάλιο
 
Σε σύγκριση με άλλα βιολογικά υγρά του ανθρώπινου σώματος όπως το σάλιο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό τα ούρα περιέχουν περίπου πέντε με 10 φορές περισσότερες ουσίες και εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη χημική ποικιλομορφία – οι ουσίες που περιέχονται στα ανθρώπινα ούρα ανήκουν σε 230 διαφορετικές χημικές τάξεις. «Με δεδομένο ότι ολόκληρη η συλλογή μεταβολιτών του οργανισμού περιλαμβάνει μόλις 356 χημικές τάξεις, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την τεράστια χημική ποικιλομορφία των ούρων» σημειώνουν οι ερευνητές.
 
Προσθέτουν ότι εντόπισαν περισσότερα από 480 χημικά στα ούρα τα οποία δεν είχαν ως σήμερα ανιχνευθεί στο ανθρώπινο αίμα – το εύρημα αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη που ανέφερε ότι τα χημικά των ούρων αποτελούν έναν «καθρέφτη» των χημικών του αίματος. «Το γεγονός ότι τόσο πολλές ουσίες φαίνεται να είναι μοναδικές στα ούρα συνδέεται με το ότι οι νεφροί κάνουν καταπληκτική δουλειά συγκεντρώνοντας ορισμένους μεταβολίτες από το αίμα».
 
Χρήση ποικίλων τεχνικών Προκειμένου να εντοπίσουν τα χημικά στα ούρα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποικίλες τεχνικές, όπως φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, αέρια χρωματογραφία, φασματομετρία μάζας και υγρή χρωματογραφία. Ανέλυσαν δείγματα ούρων από 22 υγιή άτομα και παράλληλα «σάρωσαν» την επιστημονική βιβλιογραφία 100 ετών που αφορούσε τα ανθρώπινα ούρα για να βοηθηθούν στο δύσκολο έργο τους.
 
Η χημική σύσταση των ούρων αναμένεται να αποτελέσει ένα χρήσιμο «εργαλείο» για γιατρούς, διατροφολόγους και ειδικούς στην περιβαλλοντική επιστήμη, καθώς μπορεί να αποκαλύψει ασθένειες αλλά και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση πάντως σύμφωνα με τον καθηγητή Γουίσαρτ η βάση δεδομένων της χημικής σύστασης των ούρων δεν έχει ολοκληρωθεί. Αναμένεται να μεγαλώσει στα χρόνια που έρχονται χάρη στις νέες επιστημονικές τεχνικές και όργανα. «Αυτή δεν είναι σίγουρα η τελευταία λέξη της επιστήμης σε ό,τι αφορά τη χημική σύσταση των ούρων» κατέληξε ο καθηγητής.
 
Πηγή helioskiosk.gr

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού