Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια, τα καφέ λιποκύτταρα καίνε θερμίδες για να παράγουν ζέστη.
Αυτή η ικανότητά τους να παράγουν θερμότητα τα κάνει πολύ ενδιαφέροντα για έρευνες σχετικά με την παχυσαρκία και τη μεταβολική υγεία.
Αν και οι άνθρωποι έχουν μικρή ποσότητα καφέ λίπους, η ενεργοποίησή του μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στον υγιή έλεγχο του βάρους.
Τι είναι τα καφέ λιποκύτταρα και πώς λειτουργούν;
Τα καφέ λιποκύτταρα είναι εξειδικευμένα λιποκύτταρα πλούσια σε μιτοχόνδρια που καίνε θερμίδες, για να παράγουν θερμότητα, μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση χωρίς ρίγος. Βρίσκονται σε μικρές εναποθέσεις (π.χ., γύρω από τον λαιμό, τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη), είναι ιδιαίτερα ενεργά στα βρέφη, αλλά παραμένουν παρόντα και στους ενήλικες.
Όταν ενεργοποιείται, το καφέ λίπος:
- Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
- Ενισχύει την καύση θερμίδων
- Βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης
- Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
Τι ενεργοποιεί φυσικά το καφέ λίπος;
Η έκθεση στο κρύο είναι η πιο ισχυρή φυσική αιτία για την ενεργοποίηση του καφέ λίπους. Αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα χρησιμοποιεί το καφέ λίπος, για να ζεσταθεί όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Μηχανισμός:
Το κρύο διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, απελευθερώνοντας νορεπινεφρίνη, η οποία ενεργοποιεί την πρωτεΐνη UCP1 στα μιτοχόνδρια του καφέ λίπους, ξεκινώντας την παραγωγή θερμότητας.
Μέθοδοι για ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού:
- Κάνοντας κρύα ντους ή μπάνια (θερμοκρασία νερού κάτω από 20°C)
- Περνώντας χρόνο σε δροσερά περιβάλλοντα
- Φορώντας πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους
Με την πάροδο του χρόνου, η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο κρύο μπορεί επίσης να διεγείρει την «σκούρυνση» του λευκού λίπους σε μπεζ λίπος, το οποίο συμπεριφέρεται παρόμοια με το καφέ λίπος.
Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ενεργοποίηση του καφέ λίπους;
Ορισμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά φαίνεται πως μπορούν να το ενεργοποιήσουν ή να υποστηρίξουν τη λειτουργία του μέσω θερμογενετικών και ορμονικών μηχανισμών.
Για παράδειγμα, η καψαϊκίνη που βρίσκεται στο τσίλι ενεργοποιεί τα κανάλια TRPV1 και αυξάνει τη θερμογένεση, ενισχύοντας έτσι τη δραστηριότητα του καφέ λίπους.
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού διεγείρουν την παραγωγή νορεπινεφρίνης και την οξείδωση του λίπους, ενεργοποιώντας μετρίως το καφέ λίπος.
Η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού, ενώ μπορεί να προάγει τη «σκούρυνση» του λευκού λίπους.
Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια ενεργοποιεί σημαντικές μεταβολικές οδούς, όπως τις AMPK και PGC-1α, ενισχύοντας τη λειτουργία του καφέ λίπους.
Τέλος, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την υγεία των μιτοχονδρίων και μπορεί να αυξήσουν τη θερμογένεση.
Βοηθά η άσκηση στην ενεργοποίηση των καφέ λιποκυττάρων;
Ενώ η άσκηση μειώνει κυρίως το λευκό, μπορεί επίσης να προάγει έμμεσα την λειτουργία του καφέ λίπους.
Η άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση της ιρισίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τους μύες κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Η ιρισίνη έχει αποδειχθεί ότι:
- Υποστηρίζει τη «σκούρυνση» του λευκού σε μπεζ λίπος
- Αυξάνει τη μιτοχονδριακή δραστηριότητα
- Ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Οι συνεχείς αερόβιες και ενδυνάμωσης ασκήσεις είναι ευεργετικές για τη μεταβολική ευελιξία και μπορούν να υποστηρίξουν τις οδούς που σχετίζονται με το καφέ λίπος.