Uncategorized

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας

Η Θετική Φωνή χαιρετίζει την αναθεώρηση του εντύπου αιμοδοσίας, και ειδικότερα την αποσύνδεση του σεξουαλικού προσανατολισμού από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα υποψήφια άτομα.

“Η κατάργηση αυτής της πρόβλεψης και ο εκσυγχρονισμός του εντύπου αποτελούν για χρόνια αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και δική μας.

Με την υπογραφή της Υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου αιμοδοσίας, καταργείται ο αναχρονιστικός οριζόντιος αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων (gay) και αμφιφυλόφιλων (bisexual) ατόμων.

Αποκλειόταν όποιο άτομο “είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977”:

Η περιβόητη διατύπωση που τώρα καταργείται εμμέσως παρουσίαζε τις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις, και μάλιστα “έστω και μία […] από το 1977” ως κάτι το οποίο διαχρονικά μεταβάλλει ένα άτομο από χαμηλού-ρίσκου σε δια βίου πιθανώς μεταδοτικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

H ιστορική καθυστέρηση στην επανεξέταση των σχετικών περιορισμών σε διάφορες χώρες φωτογραφίζει έναν ηθικό πανικό σε σχέση με την ομοφυλοφιλία και χαιρόμαστε που μπορούμε να πούμε πως η χώρα μας δεν είναι πλέον μία από αυτές.

Σημειώνουμε, ακόμη, πως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ως επιστημονικός/διοικητικός φορέας της ιατρικής των μεταγγίσεων  στην Ελλάδα ελέγχει κάθε μονάδα αίματος για HIV, Hπατίτιδα B, Hπατίτιδα C, HTLV (Τ-λεμφοτρόπος ιός τύπου 1) και Σύφιλη εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας μεταγγίσεις.

Σχετικά με το νέο έντυπο, κρίνουμε πως ο χρονικός περιορισμός των 12 μηνών από τη συμπεριφορά υψηλού κινδύνου αποτελεί μία επιφυλακτική προσέγγιση καθώς π.χ. η περίοδος ανάμεσα στην πιθανή έκθεση στον ιό του HIV και της δυνατότητας εντοπισμού του στο αίμα με μοριακό έλεγχο συνήθως δεν ξεπερνάει τις 10-33 μέρες.

Γνωρίζουμε, λοιπόν, σήμερα πως η καταλληλότητα των αιμοδοτών/τριών οφείλει να στηρίζεται στην αξιολόγηση των πραγματικών συνθηκών και τα περιστατικά υψηλού κινδύνου μέσα στο μικρό αυτό χρονικό περιθώριο ρίσκου – σε αυτά που ένα άτομο “κάνει” και όχι “είναι.”

Περαιτέρω, ο οριζόντιος αποκλεισμός ατόμων από την αιμοδοσία βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και όχι βάσει της σεξουαλικής ή άλλης συμπεριφοράς όχι μόνο στιγμάτιζε ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά δημιουργούσε την ψευδαίσθηση πως ο ιός του ΗΙV αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, κι απέτρεπε τον ευρύτερο πληθυσμό να αξιολογήσει το ρίσκο πριν την αιμοδοσία αλλά και εμμέσως να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης και να εξετάζεται τακτικά.

Ο εκσυγχρονισμός του εντύπου δεν έχει μόνο συμβολική κι ουσιαστική σημασία για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και για τις ανάγκες του συστήματος αιμοδοσίας και των ασθενών που εξυπηρετούνται από αυτές.

Τέλος, θέλουμε να σημειώσουμε πως δυστυχώς το λανθασμένο σκεπτικό πίσω από τον αποκλεισμό δεν απαντάται μόνο στο παλιό έντυπο αιμοδοσίας αλλά και σε σχολικά εγχειρίδια (βλ. “Υγιεινή Μικροβιολογία” της Γ Λυκείου των Ε.Π.Α.Λ) όπου η “Διάδοση της ομοφυλοφιλίας” περιγράφεται ως παράγοντας συχνότητας των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων κι επιχειρείται και πάλι η ταύτιση του ρίσκου μετάδοσης με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Με αφορμή τη θετική εξέλιξη σχετικά με το έντυπο αιμοδοσίας, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για την αναθεώρησή τους”, καταλήγει σε ανακοίνωσή της η Θετική Φωνή.

Uncategorized

15.11.2025

Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H5N5 σε άνθρωπο στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν5 καταγράφηκε σε έναν άνδρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διατηρούσε στο σπίτι του ένα μικτό κοπάδι οικόσιτων πτηνών, όπως πάπιες και κότες, τα οποία φαίνεται ότι ήρθαν σε επαφή με άγρια πτηνά. Η μετάδοση στον άνθρωπο θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και αποτελεί […]

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

Τα ευρήματα της έρευνας ανατρέπουν τα δεδομένα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

05.05.2026

Νέα μελέτη για τον χυμό από κράνμπερι: Μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών σε ουρολοιμώξεις

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν ουρολοιμώξεις κάθε χρόν

05.05.2026

Τα πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει να πλένετε στο νεροχύτη – Τι μπορείτε να κάνετε

Το πλύσιμο μπορεί να διασπείρει βακτήρια, να μολύνει επιφάνειες και σκεύη ή ακόμα και να υποβαθμίσει τη θρεπτική αξία τους

Γαλλία: 61χρονη έχασε την όρασή της μετά από βαφή μαλλιών – Πώς ξαναβρήκε το «φως» της
05.05.2026

Γαλλία: 61χρονη έχασε την όρασή της μετά από βαφή μαλλιών – Πώς ξαναβρήκε το «φως» της

Δημιούργησαν «έξυπνο» θεραπευτικό έμπλαστρο που εξουδετερώνει έως και το 97% των καρκινικών κυττάρων
05.05.2026

Δημιούργησαν «έξυπνο» θεραπευτικό έμπλαστρο που εξουδετερώνει έως και το 97% των καρκινικών κυττάρων

Άνδρας κατάφερε να παράγει σπέρμα από ιστό όρχεων που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί
05.05.2026

Άνδρας κατάφερε να παράγει σπέρμα από ιστό όρχεων που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος; 
05.05.2026

Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος; 

Σαλμονέλα στο 80% των κοτόπουλων που εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Βραζιλία βάσει της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur!
05.05.2026

Σαλμονέλα στο 80% των κοτόπουλων που εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη Βραζιλία βάσει της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur!

Αυτές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται μετά τα 50 έτη
05.05.2026

Αυτές είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται μετά τα 50 έτη

Τα οφέλη για την υγεία από την καθημερινή χρήση ξύστρας γλώσσας – Πώς να την χρησιμοποιήσετε
04.05.2026

Τα οφέλη για την υγεία από την καθημερινή χρήση ξύστρας γλώσσας – Πώς να την χρησιμοποιήσετε

Οξυγόνο στο αίμα: Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα την ηλικία
04.05.2026

Οξυγόνο στο αίμα: Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα την ηλικία