Uncategorized

“Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!”

“Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!”

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια από τις πιο διαδεδομένες νευρολογικές παθήσεις, επηρεάζοντας περίπου 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες.

Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της (RRMS) εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες 20 – 35 ετών, ενώ  οι προοδευτικές μορφές της νόσου (SPMS,PPMS) συνήθως ξεκινούν από την ηλικία των ~ 40 ετών.

Στην προοδευτική μορφή της δευτεροπαθώς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης (SPMS), οι υποτροπές γίνονται λιγότερο συχνές ή ακόμα και υποχωρούν πλήρως.

Αυτό συνοδεύεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων σε συνολικό επίπεδο, ή πιθανή εμφάνιση νέων συμπτωμάτων.

Η δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS) προκαλείται από τη συσσώρευση βλάβης στα νεύρα και μπορεί να σημαίνει αυξημένη αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στη βάδιση ή της αυξημένης κόπωσης.

Ένα ακόμα βασικό σύμπτωμα που σχετίζεται με τη δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (SPMS) είναι τα αυξημένα γνωσιακά προβλήματα όπως είναι τα προβλήματα που αφορούν τη μνήμη ή τη σκέψη.

Πρόκειται για μια σύνθετη νόσο που προκαλείται από πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι πιο καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου είναι:

-η λοίμωξη από τον ιό Epstein – Barr (EBV) κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή,

-το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα,

-η μη έκθεση στον ήλιο,

-τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και,

-η παχυσαρκία κατά την εφηβεία.

Τυπικά, η έναρξη της νόσου σηματοδοτείται από ένα πρώτο κλινικό επεισόδιο περίπου στο 85% των ασθενών, το οποίο αποτελεί ένα απρόβλεπτο επεισόδιο νευρολογικής δυσλειτουργίας.

Κατά την φυσική πορεία της νόσου περαιτέρω κλινικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν (γνωστά ως υποτροπές).

“Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!”

Αυτός είναι ο τίτλος της νέας εκστρατείας ενημέρωσης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση από τη Novartis Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Στόχος της εκστρατείας είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας:

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας) αναπόφευκτα δημιουργεί δυσκολίες και προκλήσεις σε διαφορετικές πτυχές της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

-Η σωστή ενημέρωση,

-η επιστημονική καινοτομία,

-η καλή συνεργασία ιατρού-ασθενούς και,

-η θετική ψυχολογία, βοηθούν τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, ώστε να έχουν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής  και οι προκλήσεις να μην αποτελούν πλέον ανυπέρβλητα εμπόδια.  

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από ολοκληρωμένο πλάνο επικοινωνίας στα παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Novartis Hellas και της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Το δημιουργικό εύρημα της καμπάνιας εστιάζει στη συμβολική απεικόνιση του καθημερινού αγώνα μιας γυναίκας με Πολλαπλή Σκλήρυνση, που αλληλοεπιδρά με τις σκέψεις της με την μορφή της χορογραφίας.

Οι κινήσεις της αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά της: η κοπέλα σπρώχνει δυνατά τη λέξη “ΦΟΒΑΜΑΙ”, διαλύει αποφασιστικά τη φράση “ΣΥΝΑΝΤΩ ΕΜΠΟΔΙΑ”, έλκει προς το μέρος της τη φράση “ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΩ” και χορεύει χαμογελαστή γύρω από τη φράση “ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΟΣΑ ΑΓΑΠΩ”.

Ολοκληρώνοντας τη χορογραφία, απευθύνει στους θεατές ένα δυνατό μήνυμα:

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μέρος της ζωής μου.

Όμως δεν σταματώ μπροστά στις προκλήσεις.

Συνεχίζω να κάνω όσα αγαπώ!“.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε η ενημερωτική ιστοσελίδα www.livinglikeyou.gr  στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά:

-με την Πολλαπλή Σκλήρυνση,

-τα στάδια,

-τις  διαφορετικές φάσεις και μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται,

-την αναγνώριση των “σιωπηλών” συμπτωμάτων, αλλά και,

-πρακτικές συμβουλές προς τους ασθενείς για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Στα πλαίσια της αναγνώρισης των “σιωπηλών συμπτωμάτων”, το www.livinglikeyou.gr  παρέχει εργαλεία παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου και της μετάπτωσης σε προοδευτικά στάδια, ενώ παράλληλα παρέχονται χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας του ασθενούς με τον γιατρό του κάνοντας εστιασμένες συζητήσεις. 

Ο κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Ομότ. Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ, τόνισε ότι “η καμπάνια “Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!” ενσαρκώνει τις βαθύτερες σκέψεις των ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση και με θετικό τρόπο προσπαθεί να τους εμψυχώσει ώστε να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους και να συνεχίσουν να έχουν μια ποιοτική και δραστήρια ζωή.

Χαιρόμαστε που είμαστε κοινωνοί με την Novartis Hellas σε ένα τόσο σημαντικό μήνυμα!

Ο κ. Γρηγόρης Ρομπόμπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas, ανέφερε:

Η εκστρατεία “Ζω – Συνεχίζω στον ρυθμό της ζωής!” αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της Δέσμευσης της Novartis να συμπεριλαμβάνουμε την άποψη των ασθενών σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Πρωτοβουλίες σαν και αυτή μας εμπνέουν να συνεχίσουμε την αποστολή μας: να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα“.

Uncategorized

15.11.2025

Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H5N5 σε άνθρωπο στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν5 καταγράφηκε σε έναν άνδρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Ο ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση διατηρούσε στο σπίτι του ένα μικτό κοπάδι οικόσιτων πτηνών, όπως πάπιες και κότες, τα οποία φαίνεται ότι ήρθαν σε επαφή με άγρια πτηνά. Η μετάδοση στον άνθρωπο θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και αποτελεί […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

10.05.2026

Χανταϊός: Νέες οδηγίες από το ECDC για τη διαχείριση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius

Οι ασυμπτωματικοί θεωρούνται προληπτικά υψηλού κινδύνου

10.05.2026

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Να γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε με ανοιχτό τον ανεμιστήρα

Μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα

MV Hondius: Mε μάσκες και ειδικές διαδικασίες η απομάκρυνση των επιβατών λόγω χανταϊού
10.05.2026

MV Hondius: Mε μάσκες και ειδικές διαδικασίες η απομάκρυνση των επιβατών λόγω χανταϊού

Έδεσε στην Τενερίφη το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού – «Άνευ προηγουμένου» η επιχείρηση που στήθηκε
10.05.2026

Έδεσε στην Τενερίφη το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα χανταϊού – «Άνευ προηγουμένου» η επιχείρηση που στήθηκε

Νέα μελέτη: Οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη άμυνα απέναντι στους ιούς από τους άνδρες
10.05.2026

Νέα μελέτη: Οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη άμυνα απέναντι στους ιούς από τους άνδρες

Επιστήμονες ανέπτυξαν stent που κρατά ανοιχτές τις αρτηρίες και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό
10.05.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν stent που κρατά ανοιχτές τις αρτηρίες και στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό

Τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία και οι πιθανές παρενέργειες
09.05.2026

Τα οφέλη της ρίγανης για την υγεία και οι πιθανές παρενέργειες

Σπάνια εμφάνιση της βασίλισσας Λετίσια με ανεκτίμητης αξίας διαμαντένια κοσμήματα – Δείτε φωτογραφίες
09.05.2026

Σπάνια εμφάνιση της βασίλισσας Λετίσια με ανεκτίμητης αξίας διαμαντένια κοσμήματα – Δείτε φωτογραφίες

Γ.Μαγιορκίνης για χανταϊό: «Δεν κινδυνεύουμε από πανδημία»
09.05.2026

Γ.Μαγιορκίνης για χανταϊό: «Δεν κινδυνεύουμε από πανδημία»

Πέντε πράγματα που θα συμβούν αν δεν πλένεις τα σεντόνια και τα σκεπάσματα κάθε εβδομάδα
09.05.2026

Πέντε πράγματα που θα συμβούν αν δεν πλένεις τα σεντόνια και τα σκεπάσματα κάθε εβδομάδα