Uncategorized

Να δώσουν μάχη για την δημόσια Υγεία ζητούν οι Διαιτολόγοι- Διατροφολόγοι

Να δώσουν μάχη για την δημόσια Υγεία ζητούν οι Διαιτολόγοι- Διατροφολόγοι

Κρίσιμη για την δημόσια Υγεία θεωρούν την άρση αναστολής λειτουργίας τους, οι επιστήμονες Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι. 

O ρόλος της διατροφής στην υγεία εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου βρίσκεται ακόμη σε αναστολή...

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων -Διατροφολόγων, αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων προς όλα Διατροφολόγων προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση εξαίρεση της αναστολής λειτουργίας των ΚΑΔ 86901910 και 96041001 που αφορούν στη λειτουργία διαιτολογικών γραφείων και στην παροχή υπηρεσιών διαιτολογίας από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, όπως προκύπτει από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) (6/11/20) με θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020»

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ΚΑΔ που αφορούν στη λειτουργία των διαιτολογικών γραφείων και στην παροχή υπηρεσιών διαιτολογίας από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους από τις δραστηριότητες που αναστέλλεται η λειτουργία τους με την νέα ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 ΦΕΚ.4899/Β/6-11-2020.

Με επιστολή μας προς τα αρμόδια Υπουργεία αναδεικνύουμε, το σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των Διαιτολογικών γραφείων και των υπηρεσιών από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος (με κωδικούς δραστηριότητας ΚΑΔ 86901910 και 96041001).

Πρόκειται για μια ακατανόητη, προβληματική και προσβλητική εξαίρεση του επαγγέλματος του διαιτολόγου – διατροφολόγου, του μόνου παραϊατρικού επαγγέλματος που αναστέλλεται η λειτουργία του, τη στιγμή που στη πρώτη φάση των έκτακτων μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 δεν είχε διακοπεί η λειτουργία του ΚΑΔ 86901910.

Το γεγονός αυτό είχε αξιόλογη συνεισφορά και μόνο θετικό πρόσημο στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά όταν αντίστοιχες κατηγορίες παραϊατρικών επαγγελμάτων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ΚΑΔ διατηρούν κανονικά την λειτουργία τους!

Ο ΚΑΔ 86901910, είναι το μόνο παραϊατρικό επάγγελμα που τίθεται σε αναστολή λειτουργίας!

Σημειωτέον, βέβαια, ότι και ο ΚΑΔ 96041001 ανήκει στην κατηγορία των παραϊατρικών επαγγελμάτων, καθώς παρέχει τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες διαιτολογίας από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος.

Αν και στην συγκεκριμένη ΚΥΑ επιτρέπεται η εξ αποστάσεως συμβουλευτική να υπογραμμίσουμε ότι:

Η εκ του σύνεγγυς συνεδρία στην εφαρμογή της Διαιτολογικής Πράξης είναι κρίσιμη διότι η κλινική εκτίμηση, η διατροφική διάγνωση και οι ανθρωπομετρήσεις (βάρος, ύψος, αξιολόγηση της σύστασης σώματος) που καθορίζουν τη Διαιτητική Εντολή, τον σχεδιασμό του Διαιτολογικού Προγράμματος και ως εκ τούτου κρίνουν την επιτυχία της Διαιτολογικής Παρέμβασης, είναι αναγκαίο να γίνονται δια ζώσης.

Να τονιστεί, μάλιστα, ότι η Διαιτολογική Παρέμβαση, δεν περιλαμβάνει σωματική επαφή.

Οι προαναφερθείσες δε αξιολογήσεις είναι εξόχως σημαντικές σε κλινικά περιστατικά (πχ διαβήτης) που πολύ συχνά ο Διαιτολόγος της Πρωτοβάθμιας Μονάδας Φροντίδας καλείται να υποστηρίξει και δεν επιδέχονται τυχαίων, και πιθανά λοιπών λανθασμένων, υπολογισμών.

Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς από όλους τους επιστημονικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία και τα συνοδά μη μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών σε ασθενείς με covid-19.

Αντίστοιχα, διεθνώς αναγνωρίζεται η σημασία της υιοθέτησης κατάλληλης διατροφής στην απώλεια βάρους, όπου κρίνεται αναγκαίο, στη βελτίωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, στους ασθενείς με αντίστοιχες παθήσεις.

Παράλληλα, τα δεδομένα παγκοσμίως δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας οι διατροφικές συνήθειες των πολιτών χειροτέρευσαν και το μέσο σωματικό βάρος αυξήθηκε, γεγονός που με την νέα επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να επαναληφθεί.

Την ίδια στιγμή, η αναστολή της λειτουργίας των διαιτολογικών γραφείων με την άκρως απαραίτητη δια ζώσης παρακολούθηση των ασθενών, όπου κρίνεται αναγκαίο, εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σημαντικό είναι επίσης να υπενθυμίσουμε, ότι ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος είναι ο μόνος επαγγελματίας και επιστήμονας υγείας που βάσει του Π.∆. 311/1997 (ΦΕΚ Α ́, 221/29-10-1997) συμμετέχει στην πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Τέλος, τονίζουμε ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα διαιτολογικά γραφεία λειτούργησαν με απόλυτη τήρηση των απαιτούμενων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το διαιτολόγο και τον ασθενή, επαρκής αερισμός και απολύμανση του χώρου).

Ο ΠΣΔΔ έχει εκδώσει συστάσεις προς τα μέλη του που εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των διαιτολογικών γραφείων.

Εφόσον μάλιστα, οι αρμόδιοι φορείς κρίνουν απαραίτητο είμαστε διατεθειμένοι να συμμορφωθούμε και σε αυστηροποίηση των μέτρων.

Επιπλέον, καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πρότερα, ο ΠΣΔΔ έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, και άλλους φορείς υγείας και έχει συμμετάσχει σε οδηγίες διατροφής για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, ευπαθείς και υγιείς.

Για το λόγο αυτό, αιτούμαστε προς την κυβέρνηση την εξαίρεση από την αναστολή λειτουργίας των ΚΑΔ 86901910 «Υπηρεσίες οδηγιών διατροφής από ειδικούς που δεν είναι γιατροί» καθώς και του ΚΑΔ 96041001 «Υπηρεσίες Διαιτολογίας» με τη διατήρηση της παράλληλης επικουρικής χρήσης της τηλεργασίας, όπως άλλωστε προβλέπεται για όλα τα παραϊατρικά επαγγέλματα (π.χ. Ψυχολόγοι, Φυσικοθεραπευτές κλπ).

Αναμένουμε άμεσα να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξαιρεθούν οι διαιτολογικές υπηρεσίες από την αναστολή εργασίας με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας”.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα.

Αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) από το 1982 και της Διεθνούς Επιτροπής Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA) από το 1984, με αποτέλεσμα να είναι διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, με άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην Ελλάδα.

Σκοπός του είναι η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης των επιστημόνων και του κοινού για τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της διατροφής και της υγείας.

Για το σκοπό αυτό εκδίδει έντυπο υλικό και διοργανώνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα επιστημονικές δράσεις, μεταξύ των οποίων επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες για το κοινό και οργανωμένες εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση τόσο των επιστημόνων υγείας όσο και του κοινού.

Uncategorized

22.01.2021

Αθλητισμός και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μετά από αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι το εισιτήριό σας για έναν πιο υγιεινό και πιο ενεργό τρόπο ζωής. Μετά την αρχική αποκατάσταση, μπορείτε να επιστρέψετε σε πολλές δραστηριότητες που ήταν πολύ οδυνηρές και δύσκολες για εσάς πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Παραδείγματα δραστηριοτήτων και ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε μόλις αναρρώσετε από μια αρθροπλαστική γόνατος […]

21.01.2021

Σχοινάκι: Tα πολλαπλά οφέλη που ίσως δεν γνωρίζετε

Όταν ο καιρός είναι κρύος είναι ένα ακόμη κίνητρο για να αποφύγετε την καθημερινή σας άσκηση,όμως έχοντας εύκολη πρόσβαση σε εργαλεία άσκησης  μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα να δελεαστείτε για μία προπόνηση. Όσο πιο εύκολο φαίνεται, τόσο πιο πιθανό είναι να το κάνεις. Ένα από τα καταλληλότερα και ανέξοδα κομμάτια του εξοπλισμού άσκησης για το […]

Κουρκουμάς: Tα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία
18.01.2021

Κουρκουμάς: Tα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία

DHLExpress: Ενισχύει τον στόλο της με επιπλέον οκτώ φορτηγά αεροσκάφη Boeing 777
17.01.2021

DHLExpress: Ενισχύει τον στόλο της με επιπλέον οκτώ φορτηγά αεροσκάφη Boeing 777

Κέντρα Αριστείας του ΕΚΠΑ
14.01.2021

Κέντρα Αριστείας του ΕΚΠΑ

Τα ομοκύτταρα δίδυμα δεν είναι γενετικά απόλυτα πανομοιότυπα
12.01.2021

Τα ομοκύτταρα δίδυμα δεν είναι γενετικά απόλυτα πανομοιότυπα

Ένας Έλληνας στους εξερευνητές του National Geographic
11.01.2021

Ένας Έλληνας στους εξερευνητές του National Geographic

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 41η θέση παγκοσμίως και στην 10η θέση στην Ευρώπη
11.01.2021

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 41η θέση παγκοσμίως και στην 10η θέση στην Ευρώπη

Τί είναι το θερμιδικό έλλειμμα; Πώς συμβάλλει στην απώλεια βάρους;
07.01.2021

Τί είναι το θερμιδικό έλλειμμα; Πώς συμβάλλει στην απώλεια βάρους;

Οι συγκινητικές ευχές των νοσηλευόμενων παιδιών σε ασθενείς με Covid-19
06.01.2021

Οι συγκινητικές ευχές των νοσηλευόμενων παιδιών σε ασθενείς με Covid-19

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ασθένειες
3

Ρήξη μηνίσκου και σύγχρονη αντιμετώπιση

Ψυχολογία
4

Αναγνώριση προσώπων και προσωπαγνωσία

Περισσότερα

25.01.2021

Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των δοντιών και των ούλων

Όλοι θέλουμε ένα λαμπερό χαμόγελο, λευκά, γερά δόντια, χωρίς προβλήματα σε αυτά και τα ούλα μας.  Πώς ο οδοντίατρος θα γίνει ο γιατρός που θα βλέπω μόνο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό, κάθε έξι μήνες; Η απάντηση είναι: Με τη σωστή στοματική υγιεινή και τον οδηγό τροφών για ισχυρά δόντια και ούλα. Πολύ σημαντικό είναι […]

24.01.2021

ΕΟΦ- Τρόπος διάθεσης του φαρμάκου Κολχικίνη

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της […]

Υπόταση: Συμπτώματα αλλά και αντιμετώπιση – Ποιές τροφές βοηθούν
24.01.2021

Υπόταση: Συμπτώματα αλλά και αντιμετώπιση – Ποιές τροφές βοηθούν

Στελέχη κορωνοϊού με ταχεία διασπορά ενδεχομένως να μπορούν να διαφύγουν της υπάρχουσας ανοσίας του πληθυσμού
24.01.2021

Στελέχη κορωνοϊού με ταχεία διασπορά ενδεχομένως να μπορούν να διαφύγουν της υπάρχουσας ανοσίας του πληθυσμού

Λίπος στην κοιλιά: Γιατί δεν φεύγει – Διατροφικές συμβουλές
24.01.2021

Λίπος στην κοιλιά: Γιατί δεν φεύγει – Διατροφικές συμβουλές

Η κολχικίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με νόσο COVID-19
24.01.2021

Η κολχικίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με νόσο COVID-19

Επέκταση εμβολιαστικής στρατηγικής έναντι του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ
24.01.2021

Επέκταση εμβολιαστικής στρατηγικής έναντι του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ

15 + 2 ερωτήσεις μόνο για γυναίκες
24.01.2021

15 + 2 ερωτήσεις μόνο για γυναίκες

Paul Sax – Καθηγητής Ιατρικής Χάρβαντ για τα εμβόλια mRNA έναντι του κορωνοϊού
24.01.2021

Paul Sax – Καθηγητής Ιατρικής Χάρβαντ για τα εμβόλια mRNA έναντι του κορωνοϊού

Η μάνα είναι κιβωτός αγάπης
23.01.2021

Η μάνα είναι κιβωτός αγάπης