Σεξ

COVID-19: Εξαπλάσιος ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας

COVID-19: Εξαπλάσιος ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας

Ο νέος κορωνοϊός  καταστρέφει τα πεϊκά κύτταρα, όπως τα πνευμονικά και αυτό αποτυπώνεται πλέον σε αρκετές έγκυρες μελέτες.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ανεμβολίαστοι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19.

Αντίθετα, το εμβόλιο δεν φάνηκε να επηρεάζει ούτε την γονιμότητα, ούτε την στύση των ανδρών.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα πολυκεντρικής μελέτης από 20 ουρολόγους στις Η.Π.Α. και από το μεγαλύτερο κέντρο Ανδρολογίας της Ρώμης.

«Τρεις διεθνείς μελέτες και μια δική μας δείχνουν πως όσοι νόσησαν από κορωνοϊό κινδυνεύουν να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους ελεύθερους νόσου.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως ο νέος κορωνοϊός μολύνει όργανα πλούσια σε αιμάτωση και οξυγόνο όπως τους πνεύμονες -άρα και το πέος, που είναι ακόμα πιο πλούσιο σε αγγεία, αλλά και οξυγόνο επίσης.

Σε προγενέστερες μελέτες έχει επίσης βρεθεί πως ο κορωνοϊός παραμένει στον στυτικό ιστό ακόμα και εννιά μήνες μετά την πρώτη μόλυνση» επισημαίνει ο ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.

Μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2000 περιστατικά

«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο της τάξης του 30%.

Η αύξηση αυτή ήταν αρχικά ανεξήγητη με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και την εμπειρία μας, έτσι αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη συννοσηρότητα των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για ουρολογικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Είναι ήδη γνωστό πως οι βασικές αιτίες της ΣΔ είναι :

-τα αγγειακά προβλήματα και,

-οι παθήσεις που επηρεάζουν την καλή αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, όπως:

-ο διαβήτης,

-η υπέρταση,

0οι παθήσεις του κυκλοφορικού, κ.α.

Όπως προαναφέρθηκε ο ιός εκλεκτικά επιλέγει όργανα όπως οι πνεύμονες που έχουν πλούσια αιμάτωση και οξυγόνο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μεταλλάξεις που οδηγούν σε μια νόσο πολυοργανική, με τις γνωστές θανατηφόρες επιπλοκές.

Την τελευταία περίοδο μελετήθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι πιθανότητες ο ιός να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, με δεδομένα τα ευρήματα πως ανευρίσκεται σε υποδοχείς των αγγείων του πέους που παρουσιάζουν μεγάλες με τα αγγεία των πνευμόνων.

Σε δυο μελέτες 7000 περιστατικών φάνηκε πως οι άνδρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσκολία.

«Με αφορμή αυτές τις μελέτες» εξηγεί ο Νικόλαος Καρυπίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, «σχεδιάσαμε μια αναδρομική έρευνα πάνω σε περιστατικά του Ανδρολογικού Ινστιτούτου τα τελευταία δυο χρόνια σε περίπου δυο χιλιάδες άνδρες που εξετάστηκαν κατά το διάστημα Νοέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2021.

Το δείγμα περιλάμβανε άνδρες ηλικίας 25-65 ετών, έγγαμους ή σε σταθερή σχέση.

Τα περιστατικά αξιολογήθηκαν με βάση τα κριτήρια του IIEF (International Index of Erectile Function) για πιθανό συσχετισμό με παράγοντες κινδύνου υπεύθυνους για εμφάνιση ΣΔ.

Η μελέτη σχεδιάστηκε και τα περιστατικά χωρίστηκαν σε δυο ηλικιακές ομάδες:

-Η μια 55-65 ετών και,

-η άλλη 25-35 ετών.

Στην ομάδα της μεγάλης ηλικίας υπήρχαν παράγοντες κινδύνου όπως:

-διαβήτης,

-υπέρταση,

-μεταβολικό σύνδρομο, που ως γνωστόν είναι βασικές αιτίες για εμφάνιση ΣΔ, μαζί με την ίδια την ηλικία που από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου (μετά τα 40 ένας στους δυο άνδρες έχει αυξημένο κίνδυνο ΣΔ αλλά και εμφράγματος).

Στην ομάδα των νεότερων ανδρών ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου ήταν:

-η ψυχολογική επιβάρυνση,

-το στρες και,

-ο φόβος αποτυχίας της νεότητας.

Σε αυτή την ομάδα δεν είχαμε οργανικά επιβαρυντικά αίτια όπως στην πρώτη ομάδα.

Σε παλιότερες μελέτες μας και στην Ελλάδα και διεθνώς, φαίνεται πως οι νέοι άνδρες χωρίς οργανικά αίτια, έχουν σαν αιτία της ΣΔ μόνο το στρες και το άγχος αποτυχίας σε μια νέα σχέση και αυτό αφορά οκτώ στους εκατό νέους άνδρες.

Η ομάδα των νέων ανδρών περιλάμβανε 1000 περιστατικά στην διάρκεια των δυο ετών με σύμπτωμα την ΣΔ.

-Οι 600 από αυτούς δεν είχαν καμιά φανερή αιτία εκτός από το άγχος αποτυχίας,

-οι υπόλοιποι 400 όμως είχαν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου: τη νόσηση από κορωνοϊό.

Οι νοσήσαντες ήταν κυρίως ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως η μέτρηση της πεϊκής κυκλοφορίας με υπερήχους  έδειξαν :

-στην μεν ομάδα με το άγχος φυσιολογική καμπύλη κυκλοφορίας, ενώ,

-στους νοσήσαντες η καμπύλη έδειχνε οργανικό υπόστρωμα, παρόμοιο με τους διαβητικούς και τους υπερτασικούς.

Οι άνδρες που νόσησαν με κορωνοϊό παρουσίαζαν εικόνα οργανικής νόσου (μείωση της αιμάτωσης και του οξυγόνου κατά 27%, δηλαδή πεϊκό «έμφραγμα»).

Στην ίδια ομάδα παρουσιάστηκε μεγαλύτερη, έως και διπλάσια συχνότητα εμφάνισης νόσου Peyronie (ίνωση, δηλ. σκλήρυνση των αγγείων και ουλώδης παραμόρφωση).

Η πνευμονική ίνωση είναι συνήθης επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19, εξ ου και η αναπνευστική δυσχέρεια που οδηγεί ακόμα και στην διασωλήνωση.

Θα πρέπει να φανταστούμε πως ανάλογη βλάβη γίνεται και στα αγγεία των γεννητικών οργάνων που σκληραίνουν και δημιουργούν βαριά αγγειακή ανεπάρκεια (ένα είδος εμφράγματος) με αποτέλεσμα την χρόνια στυτική δυσκολία.

Η πεϊκή κυκλοφορία είναι γνωστό πως είναι η πιο πλούσια, σχεδόν ίδια με της καρδιάς και των πνευμόνων, και η συγκέντρωση του ιού παραμένει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη επιμόλυνση της περιοχής.

Η δε επιμόλυνση του στυτικού ιστού από κορωνοϊό φαίνεται να δημιουργεί επιπλοκές στο αγγειακό ενδοθήλιο παρόμοιες με αυτές των πνευμόνων.

Έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα διαταραχών που οδηγεί στην υποξία (έλλειψη οξυγόνωσης) και σε ένα είδος εμφράγματος του πέους με τις προαναφερθείσες δυσάρεστες συνέπειες.

«Τα αποτελέσματα μας αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνονται από μεγάλες σειρές, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη.

Υπάρχει μάλιστα ομάδα μελέτης για σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών που θα τεκμηριώσουν την πιθανότητα η ΣΔ να αποτελεί πρώιμο δείκτη νόσησης ,πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα του αναπνευστικού που είναι σαφώς πιο δραματικά”, σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η επιστημονική κοινότητα ήδη γνωρίζει πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων , που εμφανίζεται έναν χρόνο πριν από την ισχαιμία και το έμφραγμα.

Είναι πιθανό με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργείται η ισχαιμία στο πέος από άλλα οργανικά αίτια (όπως διαβήτης, υπέρταση, κ.α.), ο κορωνοϊός να προκαλεί ισχαιμία δημιουργώντας παρόμοιες συνθήκες ενός εμφράγματος στο πέος που περνά απαρατήρητο καθώς συγχέεται με ένα απλό άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας.

Ο άνδρας δεν δίνει την πρέπουσα σημασία, αποδίδοντας την στυτική δυσκολία σε ψυχολογικούς λόγους και παραβλέπει την δυσλειτουργία, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις λανθάνουσες βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε σχεδόν μόνιμη απώλεια της ερωτικής ζωής.

Οι νέοι άνδρες κατά συνέπεια αποκτούν ερωτική δυσκολία ηλικιωμένου.

Είναι σαν να γερνούν κατά 20 χρόνια σε μια εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα των διεθνών μελετών αλλά και της δικής μας, συντείνουν στην άποψη πως αφού το εμβόλιο προφυλάσσει από τη νόσηση και δεν δημιουργεί επιπλοκές, θα είναι παράλογο οι άνδρες να διακινδυνεύουν τον ανδρισμό τους για έναν αβάσιμο φόβο και μια ατεκμηρίωτη μεταφυσική λογική», καταλήγει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Σεξ

23.06.2026

Οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από τη σεξουαλική ζωή μετά τα 40

«Μετά τα 40 όλα αλλάζουν» λένε πολλοί - Τι ισχύει όμως πραγματικά

08.06.2026

Το παράπονο της Νέλλης Γκίνη: «Αγάπησα και αγαπήθηκα πολύ αλλά δεν βρήκα το άλλο μου μισό» (βίντεο)

«Απ’ ότι φαίνεται δεν ήμουν κορίτσι για γάμο»

Οι άνθρωποι που απατούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά – Τι δείχνει η ψυχολογία
27.03.2026

Οι άνθρωποι που απατούν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά – Τι δείχνει η ψυχολογία

Ο.Κεφαλογιάννη – Μ.Μάτσας: Σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους
26.03.2026

Ο.Κεφαλογιάννη – Μ.Μάτσας: Σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια μετά από 30 ή 50 χρόνια γάμου; – Τι είναι τα «γκρι διαζύγια»
22.03.2026

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια μετά από 30 ή 50 χρόνια γάμου; – Τι είναι τα «γκρι διαζύγια»

Tι είναι το «σύνδρομο του Ταρζάν» στις σχέσεις: Ποιους επηρεάζει
20.02.2026

Tι είναι το «σύνδρομο του Ταρζάν» στις σχέσεις: Ποιους επηρεάζει

Μην τα αγνοήσεις: Τα σημάδια που δείχνουν ότι το πρώτο ραντεβού πρέπει να είναι και το… τελευταίο μαζί του
14.02.2026

Μην τα αγνοήσεις: Τα σημάδια που δείχνουν ότι το πρώτο ραντεβού πρέπει να είναι και το… τελευταίο μαζί του

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε αλλά και όταν χωρίζουμε
14.02.2026

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ερωτευόμαστε αλλά και όταν χωρίζουμε

Τελικά υπάρχει «αδελφή ψυχή»; – Τι απαντούν οι επιστήμονες
14.02.2026

Τελικά υπάρχει «αδελφή ψυχή»; – Τι απαντούν οι επιστήμονες

Μάνατζερ οίκου ανοχής αποκαλύπτει τι ζητούν οι άνδρες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13.02.2026

Μάνατζερ οίκου ανοχής αποκαλύπτει τι ζητούν οι άνδρες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

04.07.2026

Καστελόριζο: Συνελήφθη αγροτικός γιατρός μετά από επεισόδιο με υπάλληλο του δήμου – Τι είπε ο Α.Γεωργιάδης

«Δεν έχει καμία σχέση με το ΕΣΥ»

04.07.2026

Νέα μελέτη: Η χρήση αντηλιακών συνδέεται με αυξημένα ποσοστά καρκίνου του δέρματος έως και +292%!

Οι χρήστες αντηλιακού συχνά ανήκουν σε ομάδες με αυξημένη έκθεση στον ήλιο ή μεγαλύτερη ευαισθησία στο δέρμα

Ξεχάστε το γυμναστήριο: Οι 3 ασκήσεις μέσα στη θάλασσα που γυμνάζουν όλο το σώμα
04.07.2026

Ξεχάστε το γυμναστήριο: Οι 3 ασκήσεις μέσα στη θάλασσα που γυμνάζουν όλο το σώμα

Σπερμοδιάγραμμα: Η βασική εξέταση για την ανδρική γονιμότητα – Πότε πρέπει να γίνεται
04.07.2026

Σπερμοδιάγραμμα: Η βασική εξέταση για την ανδρική γονιμότητα – Πότε πρέπει να γίνεται

Φωτογραφία: Η αλλαγή στο look της Έμα Στόουν δεν πέρασε απαρατήρητη – «Δείχνει 10 χρόνια νεότερη» γράφουν στα ΜΚΔ
04.07.2026

Φωτογραφία: Η αλλαγή στο look της Έμα Στόουν δεν πέρασε απαρατήρητη – «Δείχνει 10 χρόνια νεότερη» γράφουν στα ΜΚΔ

Επιστήμονας αποκαλύπτει: Γιατί έχουμε κοιλιακό λίπος μετά τα 40
03.07.2026

Επιστήμονας αποκαλύπτει: Γιατί έχουμε κοιλιακό λίπος μετά τα 40

Προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής – Περιέχει φαρμακευτικές ουσίες
03.07.2026

Προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής – Περιέχει φαρμακευτικές ουσίες

«Ορμόνη του στρες»: Αυτές είναι οι δύο συνήθειες που αυξάνουν την κορτιζόλη
02.07.2026

«Ορμόνη του στρες»: Αυτές είναι οι δύο συνήθειες που αυξάνουν την κορτιζόλη

Υγειονομικοί στη Βουλή για τα ΒΑΕ – Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας σε νοσοκομεία
02.07.2026

Υγειονομικοί στη Βουλή για τα ΒΑΕ – Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας σε νοσοκομεία

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες
02.07.2026

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες