Σεξ

Πόνος στο σεξ: Που οφείλεται

Πόνος στο σεξ: Που οφείλεται

Η δυσπαρευνία, δηλαδή ο πόνος στο σεξ, καταστρέφει την ερωτική ζωή γυναικών κάθε ηλικίας και μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες – Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Τι γίνεται όταν το μυαλό είναι έτοιμο για σεξ, αλλά το σώμα αρνείται να συνεργαστεί; Πολλές γυναίκες που θέλουν να έχουν ερωτική επαφή με τον σύντροφό τους συχνά νιώθουν πόνο αντί για ευχαρίστηση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μία στις τρεις γυναίκες νιώθει έντονο πόνο στο σεξ. Επιστημονικά ο πόνος στο σεξ ονομάζεται δυσπαρευνία και οι γυναικολόγοι πολύ συχνά συζητάμε με τις ασθενείς μας λύσεις που υπάρχουν ώστε να γίνει και πάλι απολαυστική η ερωτική πράξη.

Η δυσπαρευνία καταστρέφει την ερωτική ζωή γυναικών κάθε ηλικίας και μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Η ενδομητρίωση και η λέπτυνση του κολπικού τοιχώματος ευθύνονται πολύ συχνά για τον πόνο στο σεξ.

Ο πόνος μπορεί να είναι απλή ενόχληση εξαιτίας της ξηρότητας του κόλπου ή να έχει η γυναίκα εξαιρετικά επώδυνες πυελικές συσπάσεις ή αίσθηση καψίματος στο αιδοίο κατά τη διείσδυση.

Ορισμένες από τις βασικές αιτίες της δυσπαρευνίας είναι:

  • Έλλειψη διέγερσης

Η ξηρότητα του κόλπου προκαλεί πόνο. Τα προκαταρκτικά βοηθούν στην αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, η οποία αυξάνει τη λίπανση της περιοχής και μειώνει τον πόνο κατά τη διάρκεια της διείσδυσης. Για να αλλάξει η ανατομία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, δηλαδή να μετακινηθεί προς τα επάνω η μήτρα και να επιμηκυνθεί ο κόλπος χρειάζονται τουλάχιστον 5 λεπτά προκαταρκτικών.

  • Λοιμώξεις και φλεγμονές

Οι λοιμώξεις ή φλεγμονές μπορούν να οδηγήσουν σε οδυνηρές συσπάσεις των πυελικών μυών ή αίσθηση καψίματος και πόνου κατά τη διείσδυση. Λοιμώξεις όπως ο έρπης, οι τριχομονάδες, αλλά και οι μυκητιάσεις μπορεί να κάνουν επώδυνη την ερωτική πράξη. Ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συμπτώματα.

  • Αντισυλληπτικά χάπια

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών σε έναν πολύ μικρό αριθμό γυναικών έχει συνδεθεί με τον πόνο στο αιδοίο και ενόχληση στη διείσδυση. Συζητήστε με τον γιατρό σας την πιθανότητα αλλαγής των χαπιών.

  • Ενδομητρίωση

Μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πάσχουν από ενδομητρίωση και πάρα πολλές δεν το γνωρίζουν. Έρευνα έδειξε ότι το 29,5% των γυναικών με ενδομητρίωση πάσχουν από δυσπαρευνία.

Στην ενδομητρίωση, κύτταρα του ενδομητρίου (της «φόδρας» της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλούν συχνά αιμορραγίες, εντονότατο πόνο και κράμπες που μπορεί να κρατήσουν για μέρες μετά την ερωτική πράξη.

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν πού με τα συμπτώματα άλλων γυναικολογικών παθήσεων και κατά μέσο όρο περνούν 7-12 χρόνια πριν γίνει η σωστή διάγνωση και δοθεί φαρμακευτική αγωγή ή γίνει λαπαροσκοπικό χειρουργείο για την αφαίρεση των εστιών της.

  • Αιδοιοδυνία

Οι γυναίκες που πάσχουν από αιδοιοδυνία νιώθουν πόνο στα γεννητικά όργανα, αίσθημα καύσου, αίσθηση σαν να δέχεται η γυναίκα τσιμπήματα με καρφίτσες ή πρήξιμο. Πολλές φορές είναι αδύνατο να έχουν ερωτική επαφή καθώς το σεξ είναι βασανιστικά επώδυνο. Αν και συσχετίζεται με κολπικές μολύνσεις του παρελθόντος και αδυναμία του πυελικού εδάφους, η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει πολλά για την ασθένεια και τα αίτιά της.

Οι θεραπείες κυμαίνονται από ψυχολογικές παρεμβάσεις μέχρι τη θεραπεία του πυελικού εδάφους και την πλαστική του αιδοίου, διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται επώδυνος ιστός.

  • Ψυχολογικοί παράγοντες

Το ιστορικό ψυχολογικού τραύματος συνδέεται επίσης με την επώδυνη σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένου του γεννητο-πυελικού πόνου ή διαταραχής διείσδυσης.Όταν μία γυναίκα πάσχει από κολεόσπασμο, παρουσιάζει επώδυνους κολπικούς σπασμούς όταν γίνεται διείσδυση στον κόλπο και πιστεύεται ότι προκαλείται από φόβο διείσδυσης. Η ψυχολογική υποστήριξη σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη.

  • Μέγεθος

Όταν το ανδρικό μόριο ακουμπάει στον τράχηλο, προκαλείται πόνος. Η λύση είναι να δοκιμάσει το ζευγάρι διαφορετικές στάσεις στην ερωτική πράξη και συνήθως όταν η γυναίκα είναι επάνω από το σύντροφό της ελέγχει τον ρυθμό και το βάθος της διείσδυσης με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος.

  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Έχει παρατηρηθεί ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου αυξάνει την απόλαυση της επαφής, καθώς το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

  • Εμμηνόπαυση

Σε πολλές γυναίκες, ο πόνος στο σεξ ξεκινά με την εμμηνόπαυση. Στην εμμηνόπαυση οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, την ορμόνη που προκαλεί τη λίπανση του κόλπου και διατηρεί τον κόλπο παχύ και ελαστικό. Τα μειωμένα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα, πόνο και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου. Αυτές οι αλλαγές ονομάζονται κολπική ατροφία.

Έρευνα έδειξε ότι το 58% των γυναικών που έχουν εμμηνόπαυση και νιώθουν άβολα στο σεξ, αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές και 78% των συντρόφων τους είχαν την ίδια άποψη. 30% των γυναικών προτίμησαν να το σταματήσουν εντελώς.

Η κολπική θεραπεία οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει, όπως και οι λιπαντικές αλοιφές στον κόλπο και η χρήση λιπαντικών με βάση της σιλικόνη κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πρόσφατα, η θεραπεία με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακος στον κόλπο, έχει δείξει ότι συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση του κολπικού επιθηλίου, την παραγωγή κολλαγόνου και την φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία στην συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση της γυναίκας, την εικόνα που έχει για τον εαυτό της και στις σχέσεις της. Πολλές φορές, η δυσπαρευνία μένει αδιάγνωστη εξαιτίας των κοινωνικών ταμπού που κάνουν τις γυναίκες να μην μιλάνε για τον πόνο που νιώθουν στην ερωτική πράξη, με αποτέλεσμα να χάνει η γυναίκα την ευκαιρία να θεραπευτεί.

Σεξ

02.12.2022

Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Τι αποκαλύπτουν για την προσωπικότητά σου;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ερωτικές μας ονειροπολήσεις παρέχουν μια υγιή διέξοδο για το άγχος. Γνωρίζατε ωστόσο ότι, σύμφωνα με ψυχολόγους σεξ και σχέσεων, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μας μπορούν να μας πουν πολλά και για τον εαυτό μας; Λειτουργούν σαν μια πύλη όχι μόνο στις πιο εσωτερικές επιθυμίες μας, αλλά στις προσωπικότητες, στις συναισθηματικές μας […]

02.12.2022

Πώς το λίπος στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δυσκολεύει την επίτευξη στύσης στους άνδρες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Συγκεκριμένα, εννέα στους δέκα μεσήλικους άνδρες με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη των 101 εκατοστών, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Το ποσοστό αυτό είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες 25% υψηλότερο στους άνδρες αυτούς συγκριτικά με εκείνους που έχουν περίμετρο μέσης […]

Σεξ για πρώτη φορά: Η άβολη στιγμή που δεν γίνεται να αποφύγεις και ούτε να… ξεχάσεις
24.11.2022

Σεξ για πρώτη φορά: Η άβολη στιγμή που δεν γίνεται να αποφύγεις και ούτε να… ξεχάσεις

Η απάντηση που όλοι θέλουν: Πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών απαντά «αν το μέγεθος στον άντρα έχει σημασία»
18.11.2022

Η απάντηση που όλοι θέλουν: Πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών απαντά «αν το μέγεθος στον άντρα έχει σημασία»

Μπορεί το έντονο σεξ να προκαλέσει ασθματική κρίση;
17.11.2022

Μπορεί το έντονο σεξ να προκαλέσει ασθματική κρίση;

Τελικά πόσες φορές την εβδομάδες πρέπει να κάνουμε σεξ; – Τι λένε οι επιστήμονες
15.11.2022

Τελικά πόσες φορές την εβδομάδες πρέπει να κάνουμε σεξ; – Τι λένε οι επιστήμονες

Νέα μελέτη: Το σεξ μπορεί να προκαλέσει έξαρση του άσθματος ή να πυροδοτήσει μια κρίση
14.11.2022

Νέα μελέτη: Το σεξ μπορεί να προκαλέσει έξαρση του άσθματος ή να πυροδοτήσει μια κρίση

Αυτός είναι ο λόγος που πολλά ζευγάρια θέλουν να… πειραματίζονται σε εξωτερικούς χώρους
27.10.2022

Αυτός είναι ο λόγος που πολλά ζευγάρια θέλουν να… πειραματίζονται σε εξωτερικούς χώρους

Για να μην σας πιάνει «πονοκέφαλος»: Αυτά είναι τα λεπτά που θεωρούνται ιδανικά για τη σεξουαλική επαφή
25.10.2022

Για να μην σας πιάνει «πονοκέφαλος»: Αυτά είναι τα λεπτά που θεωρούνται ιδανικά για τη σεξουαλική επαφή

Σεξ: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα ψέματα που θα πει μια γυναίκα
21.10.2022

Σεξ: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα ψέματα που θα πει μια γυναίκα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
3

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
4

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Περισσότερα

09.12.2022

ΠΟΥ για λοιμώξεις του αίματος: «Τα βακτήρια έγιναν πολύ ανθεκτικά στα φάρμακα μέσα στο 2020»

Υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στα φάρμακα σε βακτήρια που συχνά προκαλούν λοιμώξεις του αίματος στα νοσοκομεία έκαναν την εμφάνισή τους την πρώτη χρονιά της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μιας έκθεσης του 2020 που αφορά 87 χώρες και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια Η ανησυχία για […]

09.12.2022

Μ.Παγώνη: «Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αναμένεται έξαρση της γρίπης»

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων στη χώρα μας. Όπως τόνισε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο […]

Πλήρεις πρωτεΐνες: Τι ακριβώς είναι και σε ποιες τροφές μπορείτε να τις βρείτε
08.12.2022

Πλήρεις πρωτεΐνες: Τι ακριβώς είναι και σε ποιες τροφές μπορείτε να τις βρείτε

Μόλις 15 λεπτά πρόσθετης γιόγκα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
08.12.2022

Μόλις 15 λεπτά πρόσθετης γιόγκα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. για «καλάθι του φτωχού»: «Λάθος η ένταξη τροφών για διαβητικούς – Αντίληψη του 1990»!
08.12.2022

Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. για «καλάθι του φτωχού»: «Λάθος η ένταξη τροφών για διαβητικούς – Αντίληψη του 1990»!

Κορωνοϊός – Κίνα: Χαλαρώνουν τα μέτρα μετά τις χιλιάδες διαδηλώσεις
07.12.2022

Κορωνοϊός – Κίνα: Χαλαρώνουν τα μέτρα μετά τις χιλιάδες διαδηλώσεις

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας
07.12.2022

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο ρολό κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Δωρεάν εξετάσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για 2,5 εκατ. γυναίκες
07.12.2022

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Δωρεάν εξετάσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για 2,5 εκατ. γυναίκες

Ομολογία Χ.Γώγου: «Οι μάσκες δημιούργησαν ψυχολογικά, επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα στα παιδιά»!
07.12.2022

Ομολογία Χ.Γώγου: «Οι μάσκες δημιούργησαν ψυχολογικά, επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα στα παιδιά»!

Βρετανία: Εννέα τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο- Τελευταίο θύμα μία 5χρονη
06.12.2022

Βρετανία: Εννέα τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο- Τελευταίο θύμα μία 5χρονη