Σεξ

10 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία

Ο απόλυτος οδηγός για το σεξ μετά την εμμηνόπαυση
10 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία

Πιστεύετε ότι η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού φθίνει όσο περνάνε οι δεκαετίες;

Ας ξεκινήσουμε με μια απλή αλλά σημαντική παραδοχή: στο σεξ δεν υπάρχουν κανόνες.

Μπορεί το σώμα σας μεγαλώνοντας να αλλάζει, ωστόσο κάποιες φυσικές αλλαγές στη ζωή σας μπορεί να σας φέρουν πιο κοντά με τον σύντροφό σας και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία όπως παλιά ή και καλύτερα.

Η τρυφερότητα δεν έχει ηλικία

Το σεξ δεν είναι μόνο η ερωτική πράξη. Είναι τα φιλιά, τα τρυφερά χάδια, η αγκαλιά ακόμη και η συζήτηση και η συναισθηματική επαφή.

Με ή χωρίς σεξ, αυτή η τρυφερότητα μπορεί να αποκτά μεγαλύτερη αξία όσο μεγαλώνετε και μπορεί να αποτελεί πηγή χαράς και ισορροπίας στη ζωή σας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι υπέρ σας

Όσο μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μας προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για να έρθουμε πιο κοντά με τον σύντροφό μας και να περνάμε κοινό χρόνο:

Η σύνταξη ή η λιγότερη ενασχόληση με την επαγγελματική ανέλιξη, μειώνουν το άγχος και μας προσφέρουν περισσότερο χρόνο.

-Αλλά και καθώς τα παιδιά φεύγουν από την οικογενειακή «φωλιά», μπορείτε να ανακαλύψετε πως τώρα έχετε την ευκαιρία να κάνετε έρωτα με τον σύντροφό σας πιο συχνά ή ακόμη και σε ώρες που πριν ήταν απαγορευμένες, όπως για παράδειγμα το πρωί ή το μεσημέρι.

 Το σεξ θα είναι διαφορετικό

Ναι, το σεξ στα 60 δεν θα είναι ίδιο με το σεξ στα 20.

Το σώμα υφίσταται τη φυσιολογική φθορά της ηλικίας και οι επιδόσεις στο σεξ μπορεί να είναι διαφορετικές.

Ωστόσο, «διαφορετικές» δεν σημαίνει απαραίτητα χειρότερες σαν αίσθηση και θα έχουν και πάλι ως αποτέλεσμα να νιώθετε κοντά συναισθηματικά και σωματικά με τον σύντροφό σας.

 Μην ξεχνάτε την ασφάλεια

Απλά επειδή δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος, δεν σημαίνει πως θα ξεχάσετε το προφυλακτικό.

Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, ανάμεσά τους ο HIV και το AIDS αποτελούν πιθανό κίνδυνο για οποιονδήποτε έχει ενεργή σεξουαλική ζωή – και δεν τις αφορά η ηλικία σας.

Εμμηνόπαυση σημαίνει αλλαγή

Μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες βιώνουν μια απρόσμενη αίσθηση σεξουαλικής ελευθερίας αφού δεν έχουν πλέον περίοδο κάθε μήνα και δεν υπάρχει ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Η εμμηνόπαυση όμως δεν είναι απαραίτητα μια ευκαιρία για… σεξουαλική απελευθέρωση.

Ενοχλητικά συμπτώματα τη εμμηνόπαυσης

Κάποια από τα ενοχλητικά συμπτώματά της, όπως η κολπική ξηρότητα, μπορεί να κάνουν το σεξ λιγότερο ευχάριστο.

Εάν κατά την ερωτική επαφή νιώθετε πόνο, κάψιμο ή ξηρότητα στον κόλπο, συζητήστε το με το γιατρό σας καθώς μπορεί να σας προτείνει συμπληρώματα διατροφής που θα βοηθήσουν να διορθωθεί το πρόβλημα με τον πιο φυσικό τρόπο και χωρίς να επιβαρυνθείτε με ορμόνες.

Οι αλλαγές στο σώμα

Ένα άλλο θέμα που συχνά μπαίνει εμπόδιο στην απόλαυση του σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία είναι οι φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα και η επίδρασή τους στην αυτοεκτίμηση της γυναίκας, κάνοντάς τη να νιώθει λιγότερο σέξι.

Αποδεχτείτε τον καινούργιο σας εαυτό, τις δυνατότητές του, τη δυναμική που σας προσφέρει η εμπειρία που έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα στη ζωή σας και νιώστε ξανά γεμάτη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.

Δεν μεγαλώνει μόνο η γυναίκα

Στους άντρες, το πέρασμα του χρόνου μπορεί να επηρεάσει την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης.

Και σε αυτή τη φάση, ορισμένοι αποφασίζουν να «αποσυρθούν» από την ενεργό ερωτική ζωή καθώς δεν αντέχουν την πιθανή αποτυχία τους να αποδώσουν σεξουαλικά.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ο κανόνας – και ευτυχώς.

Ο επιπλέον χρόνος για τρυφερότητα και προκαταρτικά παιχνίδια πριν το σεξ είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους ώστε να έχουν μια απολαυστική ερωτική στιγμή.

Εάν όμως είναι κάτι που σας προβληματίζει, συζητήστε το με τον γιατρό σας καθώς υπάρχουν πολλές λύσεις.

 Επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία

Κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλάνε για το σεξ.

Ωστόσο, όταν λέτε στον σύντροφό σας τι σας αρέσει, ή προτείνετε νέα πράγματα που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε, θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά και να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις στο κρεβάτι.

Οι αλλαγές στο σώμα σας καθώς μεγαλώνετε μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που βιώνετε το σεξ.

Έτσι, ακόμη κι αν είστε πολλά χρόνια μαζί με τον σύντροφό σας, αυτό που σας ευχαριστούσε μπορεί πλέον να μην σας δίνει την ίδια ικανοποίηση.

Και μην ξεχνάτε, είτε ξεκινάτε μια νέα σχέση είτε αναζωπυρώνετε το γάμο σας, η συζήτηση για το σεξ μπορεί να είναι σέξι.

Το χιούμορ και ο ανάλαφρος τόνος είναι επίσης δύο εργαλεία που μπορεί να σας βοηθήσουν να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας.

 Προσδιορίστε ξανά το σεξ

Καθώς μεγαλώνετε, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα έχετε κέρδος προσδιορίζοντας τι χρειάζεστε για να νιώσετε ικανοποιημένοι.

Μπορεί να ανακαλύψετε πως το σεξ, σαν ερωτική πράξη, δεν είναι στην κορυφή των αναγκών σας, ενώ τα χάδια και τα προκαταρκτικά σας κάνουν να νιώθετε μεγαλύτερη ικανοποίηση ερωτικά και συναισθηματικά.

Μπορεί επίσης να βρίσκετε ικανοποίηση σε κοινές εμπειρίες όπως ένα ρομαντικό δείπνο ή μια βόλτα πιασμένοι χέρι- χέρι.

Ο χρόνος που περνάτε μαζί με τον σύντροφό σας, βλέποντας μια ταινία, συζητώντας, ή ακόμη και κάτι πρακτικό και κοινότυπο όπως να πάτε μαζί για τα ψώνια της εβδομάδας, μπορεί να είναι στιγμές που θα σας φέρουν πιο κοντά, να εξανεμίσουν τις αμφιβολίες και να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τυχόν δυσκολίες που σχετίζονται με την ηλικία όταν έρθει η ώρα να πάτε στο κρεβάτι.

Μπορεί να υπάρξουν «εμπόδια» λόγω υγείας

Κάποιες παθήσεις είναι πιο συχνές όσο μεγαλώνουμε και μπορεί να επηρεάσουν την επιθυμία ή την ικανότητα για ερωτική επαφή.

Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι μια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της πυέλου ή κάποια πάθηση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κάποια φάρμακα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία, όπως για παράδειγμα αγωγή για την υπέρταση.

Εάν πιστεύετε ότι τα φάρμακα επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία, συζητήστε το με το γιατρό σας καθώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές που να έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εάν υπάρχει κάποια νόσος που σας επηρεάζει σωματικά και που δεν σας επιτρέπει την ερωτική επαφή, για παράδειγμα πολλαπλή σκλήρυνση, συζητήστε το με τον σύντροφό σας και προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους για να έρθετε κοντά που θα ικανοποιούν τις ανάγκες και των δυο σας.

Εάν χρειάζεται, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας ή ενός ειδικού που θα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον συγκεκριμένο περιορισμό.

 Μην απομακρύνεστε

Η στενή επαφή και η τρυφερότητα είναι σημαντικά σε κάθε ηλικία.

Μην αφήνετε το πέρασμα του χρόνου να σας εμποδίζει να μοιράζεστε τη σωματική και συναισθηματική ευχαρίστηση με τον σύντροφό σας.

Εάν τη ερωτική σας διάθεση έχει μειωθεί, συζητήστε το μαζί του και βρείτε την ιδανική λύση μαζί.

Σεξ

06.11.2023

Αυτό είναι το μπαχαρικό που υπόσχεται να «απογειώσει» την ερωτική σας ζωή

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα από τα μπαχαρικά που βάζουν οι μάγειρες στα πιάτα τους για να ενισχύσουν τη γεύση και τη μυρωδιά του φαγητού. Συνήθως μπαίνει στο φαγητό τριμμένο, για να μην είναι η αίσθηση περίεργη σε αυτόν που το τρώει. Στην αρχαία Ασία έχουν βρεθεί συγγράμματα που το θεωρούσαν φάρμακο για την ανδρική ανικανότητα […]

01.11.2023

Μελέτη: Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει αιτία πρόωρης εκσπερμάτισης και ότι η σωστή αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της. Αυτά τα δεδομένα υποψίασαν τους ερευνητές και στράφηκαν στην πιθανή επίδραση των ορμονών αυτών στη σεξουαλική λειτουργία. Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The […]

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας
26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού