Ψυχολογία

Είναι δυνατόν να εθιστείτε στον ύπνο; Τί έδειξε έρευνα

Είναι δυνατόν να εθιστείτε στον ύπνο; Τί έδειξε έρευνα

Είναι δυνατόν να είναι κανείς εθισμένος στον ύπνο; Ρωτάω για τον εαυτό μου, έγραψε πρόσφατα ένα άτομο στο Twitter. Είναι μία ερώτηση, η οποία απασχολεί αρκετά άτομα.

Όταν είναι σχεδόν αδύνατο να ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί ή όταν διαπιστώνετε ότι δυσκολεύεστε να βγάλετε τη μέρα σας χωρίς έναν υπνάκο, ίσως θα αρχίσετε να αναρωτιέστε: Υπάρχει εθισμός στον ύπνο;

Ενημερωθείτε σχετικά με την υπερβολική υπνηλία και μάθετε αν μπορείτε πραγματικά να εθιστείτε στον ύπνο, καθώς και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε αν αισθάνεστε ότι κοιμάστε πολύ.

Είναι ο εθισμός στον ύπνο μια πραγματική κατάσταση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου και την Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αυτό αναφέρεται στον πραγματικό ύπνο, όχι μόνο στον χρόνο που περνάτε στο κρεβάτι.

Όταν σταθερά δεν αισθάνεστε ξεκούραστοι μετά από έναν 7ωρο ύπνο και αποζητάτε τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σαν να έχετε εθισμό στον ύπνο.

Ωστόσο, η υπερβολική υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι άλλου προβλήματος. Για παράδειγμα, καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος ή ορισμένα φάρμακα μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Ο εθισμός είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που περιλαμβάνει την ψυχαναγκαστική επιθυμία για μια ουσία ή μια συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει στην εμμονική αναζήτηση μιαςανταμοιβήςή εξόφλησης.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), ο εθισμός συνδέεται συχνότερα με τα τυχερά παιχνίδια, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα, αλλά είναι δυνατόν να εθιστεί κανείς σχεδόν σε οτιδήποτε“.

Αλλά μπορεί αυτό να ισχύει και για τον ύπνο;

Σύμφωνα με τον Gregory Potter, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα διατροφής, ύπνου, κιρκαδιανών ρυθμών και μεταβολισμού, μάλλον όχι.

Ο εθισμός στον ύπνο δεν είναι μια ιατρικά αναγνωρισμένη κατάσταση, λέει.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ιατρικής του Εθισμού, τα άτομα με εθισμό χρησιμοποιούν ουσίες ή εμπλέκονται σε συμπεριφορές που γίνονται καταναγκαστικές και συχνά συνεχίζουν παρά τις βλαβερές συνέπειες.

Ο ύπνος είναι μια βιολογική λειτουργία και δεν είναι θεμελιωδώς επιβλαβής.

Για να ικανοποιήσει αυτόν τον ορισμό, ο ύπνος θα έπρεπε να οδηγήσει σε επιβλαβείς συνέπειες, και αυτό συμβαίνει πολύ, πολύ σπάνια, λέει ο Potter.

Οι μόνες εξαιρέσεις θα ήταν περιπτώσεις όπως κάποιος που κάνει κάτι επικίνδυνο ενώ υπνοβατεί“.

Η Mariana Bodiu, ψυχοθεραπεύτρια στο Plumm, συμφωνεί.

Ακριβώς όπως η αναπνοή, ο ύπνος είναι βιολογικά απαραίτητος για την επιβίωση, λέει.Μπορεί κάποιος να είναι εθισμένος στην αναπνοή Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο, και το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο

Εν ολίγοις, μάλλον δεν μπορείτε να είστε εθισμένοι στον ύπνο.

Είναι κάποια άλλη πάθηση;

Επί του παρόντος, καμία ακαδημαϊκή εργασία δεν αναγνωρίζει τον ύπνο ως εθισμό, σημειώνει ο Bodiu. Ωστόσο, προσθέτει ότι ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οφείλεται και σε άλλες καταστάσεις.

Οι «υπερ-σομνίες» (ypersomnia) είναι αναγνωρισμένες διαταραχές του ύπνου που χαρακτηρίζονται από μακρύ ύπνο, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και τα δύο, λέει ο Potter. Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να προκαλείται από άλλες καταστάσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • ναρκοληψία
  • Σύνδρομο Kleine-Levin
  • ιδιοπαθής υπερυπνία
  • υπνική άπνοια
  • δυσανεξία ή αδυναμία να σηκωθείτε από το κρεβάτι

Είναι πολύ πιθανό να έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις και να την μπερδέψετε με τον εθισμό στον ύπνο.

Ο όροςκλινομανίακάνει επίσης το γύρο του διαδικτύου. Όπως και η δυσανία, αναφέρεται στον καταναγκασμό να μείνει κανείς στο κρεβάτι, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως διαγνώσιμη κατάσταση.

Πώς να καταλάβετε αν έχετε διαταραχή του ύπνου

Παρόλο που ο εθισμός στον ύπνο δεν αναγνωρίζεται ως ιατρική πάθηση, υπάρχουν σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια διαταραχή του ύπνου, όπως η υπερυπνία.

Τα σημάδια της υπερυπνίας περιλαμβάνουν:

  • κούραση
  • δυσκολία στο ξύπνημα μετά από μακρύ ύπνο
  • ευερεθιστότητα
  • η ανάγκη για ύπνο
  • δυσκολία μνήμης
  • εγκεφαλική ομίχλη

    Παρόλο που η υπερυπνία δεν είναι εθισμός, όσοι έχουν διαγνωστεί με αυτή μπορεί να υποφέρουν από ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών, λέει ο Bodiu.

    Αυτά περιλαμβάνουν:

  • χαμηλή ενέργεια
  • κόπωση
  • πονοκέφαλοι
  • ημικρανία
  • συχνή απώλεια όρεξης
  • ανησυχία
  • ψευδαισθήσεις
  • αυτοκτονικός ιδεασμός
  • απώλεια μνήμης

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερυπνία μπορεί να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις όπως:

  • διαβήτης
  • παχυσαρκία
  • κλινική κατάθλιψη

    Μπορεί επίσης να είστε υπερβολικά κουρασμένοι λόγω κακών συνηθειών ύπνου, διαταραγμένου προγράμματος ύπνου ή συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Bodiu σημειώνει ότι αν το σώμα αποζητά τον ύπνο, είναι πιθανό να τον χρειάζεστε πραγματικά.

Το σώμα σας θέλει όσο ύπνο χρειάζεται, ξυπνώντας σας φυσικά όταν είναι ξεκούραστο, λέει. Οι ορμόνες που εμπλέκονται στους κύκλους του ύπνου μας εντοπίζουν πότε το σώμα χρειάζεται να επιδιορθώσει, να αναζωογονηθεί και να επαναφορτιστεί και έτσι στην πραγματικότητα μας βάζει σε κατάσταση ύπνου

Αν εξακολουθείτε να θέλετε να πάρετε έναν υπνάκο μετά από έναν ολόκληρο βραδινό ύπνο, ο Bodiu λέει ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα με την ποιότητα του ύπνου.
Εθισμός στον ύπνο και ψυχική υγεία

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο νιώθετε εθισμένοι στον ύπνο μπορεί να σχετίζεται με κάποια κατάσταση ψυχικής υγείας.

Οι άνθρωποι με ορισμένες ψυχικές διαταραχές περνούν πολύ χρόνο στο κρεβάτι, λέει ο Potter.Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο σε ορισμένες μορφές κατάθλιψης, για παράδειγμα. Ορισμένα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές έχουν επίσης υπερυπνία

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ψυχολογική εξάρτηση από τον ύπνο μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης.

Μια μελέτη του 2008, διαπίστωσε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του υπερβολικού ύπνου και της κατάθλιψης, σημειώνοντας ότι περίπου το 40 τοις εκατό των νέων καταθλιπτικών ενηλίκων και το 10 τοις εκατό των ηλικιωμένων καταθλιπτικών ενηλίκων παρουσίαζαν υπερυπνία. Οι αριθμοί αυτοί ήταν υψηλότεροι στις γυναίκες.

Σε μια μελέτη του 2014, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες τη νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερες από 8 ώρες.

Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει τόσο σε αϋπνία όσο και σε υπερυπνία.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι ενώ η αϋπνία ήταν το πιο κοινό πρόβλημα ύπνου σε άτομα με κατάθλιψη, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν υπερυπνία ως σύμπτωμα της κατάθλιψής τους.

Τα άτομα που [σκέφτονται ή] μιλάνε για απόδραση από την πραγματικότητα μπορεί να οδηγούνται από βαθιά δυσαρέσκεια με τη ζωή τους στην εγρήγορση, με την επιθυμία να αποκλείσουν κάθε αρνητικότητα σε μια κατάσταση που μοιάζει με κώμα, λέει ο Bodiu.

Σύνοψη

Παρόλο που ο εθισμός στον ύπνο δεν είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική κατάσταση, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να παλεύετε με την υπερυπνία.

Η υπερυπνία είναι μια ιατρική κατάσταση που οδηγεί σε υπερβολική κούραση, ενώ ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπνηλία.

Εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον ύπνο και έχετε την επιθυμία να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να αντιμετωπίζετε εθισμό σε υπνωτικά χάπια.

Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας για να λάβετε υποστήριξη και να βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού