Ψυχολογία

Ψυχολογία των Μέσων: Τι ακριβώς είναι και πώς συνδέεται με την συμπεριφορά των πολιτών;

Ψυχολογία των Μέσων: Τι ακριβώς είναι και πώς συνδέεται με την συμπεριφορά των πολιτών;

Σήμερα, περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας βουτηγμένοι στα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης και την Τεχνολογία. Ως αποτέλεσμα, η Ψυχολογία των Μέσων έχει γίνει ζωτικός τομέας έρευνας.

Ωστόσο, η διεπιστημονική φύση του πεδίου και οι διαρκώς μεταβαλλόμενοι τρόποι αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τα ΜΜΕ σε όλες τις πτυχές της ζωής, από την εργασία μέχρι την εκπαίδευση και από την την ψυχαγωγία έως την κοινωνική διάδραση, καθιστά δύσκολο τον ορισμό αυτής της έννοιας.

Η Ψυχολογία των Μέσων αντλεί σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς της ψυχολογίας και της επικοινωνίας, αλλά ενσωματώνει επίσης έννοιες και από άλλους τομείς, όπως η κοινωνιολογία, οι σπουδές των ΜΜΕ και η ανθρωπολογία. Επιπλέον, το πεδίο εξακολουθεί να είναι διάσπαρτο σε πολλούς κλάδους με πολλούς μελετητές που δεν θεωρούν την ψυχολογία τον κύριο τομέα ενδιαφέροντός τους να διεξάγουν έρευνα σχετικά με την επιρροή των μέσων ενημέρωσης στους πολίτες.

Ίσως ο ορισμός που αποτυπώνει καλύτερα το βάθος και το εύρος του πεδίου προσφέρεται από την Karen Dill στο The Oxford Handbook of Media PsychologyΗ Ψυχολογία των Μέσων είναι η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σκέψεων και συναισθημάτων που βιώνονται στο πλαίσιο της χρήσης και της δημιουργίας Μέσων«.

Με άλλα λόγια, η Ψυχολογία των Μέσων ενδιαφέρεται να κατανοήσει τη διαρκώς εξελισσόμενη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και των Μέσων Ενημέρωσης από ψυχολογικής πλευράς.

Ιστορία της Ψυχολογίας των Μέσων

Οι ρίζες της ψυχολογίας των μέσων μπορούν να εντοπιστούν πάνω από έναν αιώνα πριν σε πρώιμες μελέτες σχετικά με την αντίληψη του τρισδιάστατου χώρου σε έναν δισδιάστατο καμβά (τηλεόραση και φωτογραφία).

Αυτές οι ιδέες εφαρμόστηκαν στο βιβλίο του κοινωνικού ψυχολόγου Hugo Munsterberg το 1916, The Photoplay: A Psychological Study, το πρώτο έργο που διερεύνησε εμπειρικά τον τρόπο με τον οποίο το κοινό ανταποκρίθηκε στον κινηματογράφο. Όταν η τηλεόραση έγινε ευρέως διαδεδομένη στη δεκαετία του 1950, οι ψυχολόγοι είχαν αρχίσει να ερευνούν το πώς τα Μέσα Ενημέρωσης επηρεάζουν τα παιδιά.

Ωστόσο, η Ψυχολογία των Μέσων δεν αναγνωρίστηκε ως επίσημος τομέας στον κλάδο της ψυχολογίας μέχρι το 1986, όταν και ιδρύθηκε η Division 46: Media Psychology από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Αρχικά, το τμήμα επικεντρώθηκε σε ψυχολόγους που εμφανίστηκαν ως ειδικοί στα Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, η Division 46, η οποία έκτοτε άλλαξε το όνομά της σε Society for Media Psychology and Technology, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις και την επιρροή των Μέσων.

Έκτοτε, το πεδίο συνέχισε να επεκτείνεται, με την εμφάνιση αρκετών επιστημονικών περιοδικών ειδικά αφιερωμένων στην Ψυχολογία των Μέσων, τη δημοσίευση πρόσθετων βιβλίων που καλύπτουν πλήρως ή εν μέρει τον τομέα σπουδών και την αύξηση των πανεπιστημίων, όπως εκείνα των Stanford, Cornell και Penn State, που αφιερώνουν έναν τομέα μελέτης και έρευνας, συνήθως εντός του Τμήματος Επικοινωνίας, σε θέματα που σχετίζονται με την Ψυχολογία των Μέσων.

Θέματα στην Ψυχολογία των Μέσων

Υπάρχει μια πληθώρα θεμάτων που επιδιώκει να διερευνήσει η Ψυχολογία των Μέσων. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στα εξής:

Επιρροή των ΜΜΕ

Εστίαση στο εάν η έκθεση σε εικόνες βίας στα αυξάνει την επιθετικότητα, το πώς οι απεικονίσεις των ρόλων των φύλων επηρεάζουν την κατανόηση των παιδιών για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, άνδρας, ή άλλο φύλο.

Διαδικτυακή μάθηση

Τρόποι ώστε τα δια ζώσης μαθήματα να προσαρμόζονται ώστε να μπορούν να κοινοποιούνται αποτελεσματικότερα σε διαδικτυακούς μαθητές από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και πιο αποτελεσματικοί τρόποι δημιουργίας διαδικτυακών πλατφορμών μάθησης για τη διατήρηση της προσοχής των μαθητών και της απορρόφησης πληροφοριών.

Αντίκτυπος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ)

Πώς οι πλατφόρμες μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να δημιουργούν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου, αντίθετα με τις “φούσκες” ομοϊδεατών ατόμων που ισχύουν σήμερα, καθώς και το πώς επηρεάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις όταν διεξάγονται κυρίως ή αποκλειστικά μέσω των ΜΚΔ, αλλά και πώς να μειώσετε το τρολάρισμα και άλλες αρνητικές διαδικτυακές συμπεριφορές.

Συμμετοχή/εμπλοκή/διάδραση του κοινού

Εστίαση στο γιατί γελάμε και κλαίμε σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και podcast, πώς οι ιστορίες επηρεάζουν την αντίληψη για τον εαυτό μας και πώς και γιατί οι θαυμαστές της λαϊκής κουλτούρας συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν υποστηρικτικές κοινότητες.

Η Ψυχολογία των Μέσων στην Έρευνα και την Πράξη

Σίγουρα πολλοί άλλοι κλάδοι της ψυχολογίας έχουν πιο καθορισμένα μονοπάτια σταδιοδρομίας. Αλλά η Ψυχολογία των Μέσων Ενημέρωσης βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια του προσδιορισμού του πεδίου και των αρμοδιοτήτων της. Ο πιο προφανής στόχος για κάποιον που ερευνά τον αντίκτυπο των ΜΜΕ μέσω του φακού της ψυχολογίας είναι να γίνει ερευνητής ψυχολόγος στον ακαδημαϊκό χώρο.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας που μεσολαβεί στον τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε, επικοινωνούμε και καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, οι μελετητές που μπορούν να διεξάγουν έρευνα Ψυχολογίας Μέσων είναι ολοένα και πιο απαραίτητοι.

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα δεν είναι η μοναδική διαδρομή για άτομα που ενδιαφέρονται για την Ψυχολογία των Μέσων Ενημέρωσης. Ο συνεχώς διευρυνόμενος κόσμος των τεχνολογιών των ΜΜΕ ανοίγει πολλές ευκαιρίες για την εφαρμογή της Ψυχολογίας των Μέσων σε μεγάλη ποικιλία του κλάδου, από την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και την πολιτική.

Για παράδειγμα, τα άτομα που σχεδιάζουν τα περιβάλλοντα διάδρασης του χρήστη σε ιστοσελίδες και σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, πρέπει να κατανοήσουν πώς να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Ομοίως, είναι ολοένα και πιο σημαντικό να διδάσκονται στα παιδιά μαθήματα στα Μέσα Ενημέρωσης και στον Κυβερνοχώρο, ξεκινώντας από το δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για προγράμματα που οι ψυχολόγοι των ΜΜΕ έχουν ιδιαίτερα καλά προσόντα να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού