Ψυχολογία

Όταν μια μυρωδιά ξυπνά μια μνήμη: Νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις για την σύνδεσή τους στον εγκέφαλο

Όταν μια μυρωδιά ξυπνά μια μνήμη: Νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις για την σύνδεσή τους στον εγκέφαλο

Σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Black Mirror που ονομάζεται Crocodile , ένας ερευνητής ζητά από έναν μάρτυρα να μυρίσει ένα μπουκάλι μπύρα.

Ο στόχος είναι να ανανεώσει τη μνήμη της από μια σκηνή εγκλήματος (το έγκλημα έγινε κοντά σε ένα ζυθοποιείο).

Αυτό μπορεί να μην είναι ακριβώς η συνήθης πρακτική, αλλά η όσφρησή μας, είναι γνωστή για την ικανότητά της να προκαλεί αναμνήσεις. 

Όλοι γνωρίζουμε το συναίσθημα. 

Μια μυρωδιά από ένα συγκεκριμένο άρωμα μπορεί να σας οδηγήσει πίσω στην κουζίνα της γιαγιάς σας, το βράδυ του πρώτου σας χορού ή στην ακτή της θάλασσας.

Και σκεφτείτε το «μάρκετινγκ αρωμάτων», όπου οι σχεδιαστές επωνυμιών εμποτίζουν «αρώματα με υπογραφή», για παράδειγμα σε καταστήματα μόδας και λόμπι ξενοδοχείων, για να ενισχύσουν την αναγνώριση της επωνυμίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι νευροεπιστήμονες που μελετούν την όσφρηση έχουν από καιρό αναρωτηθεί για τη σύνδεση μεταξύ της όσφρησης και της μνήμης μας.

-Είναι αυτή η σχέση μεταξύ μνήμης και όσφρησης αποτέλεσμα του τρόπου σύνδεσης του εγκεφάλου;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature , έχει σπάσει σημαντικό έδαφος για την απάντηση σε αυτό το μακροχρόνιο ερώτημα.

Πριν κοιτάξουμε τη μελέτη, θα δούμε αν κάποιο υπόβαθρο για το πώς ο εγκέφαλος διευκολύνει την όσφρησή μας.
Τα μόρια μυρωδιάς ανιχνεύονται αρχικά από τους νευρώνες υποδοχείς στη μύτη.
Οι νευρώνες στέλνουν πληροφορίες σχετικά με αυτές τις συναντήσεις πρώτα στον οσφρητικό βολβό , μια δομή του εγκεφάλου περίπου στο μέγεθος του δακτύλου σας που βρίσκεται πάνω από τη ρινική κοιλότητα.

Ο οσφρητικός βολβός στη συνέχεια στέλνει σήματα σε μια άλλη δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται απειροειδές φλοιό . 

Πιστεύεται ότι η αναγνώριση οσμής γίνεται εκεί – δηλαδή, προσδιορίζουμε την πιθανή πηγή της, όπως ένα μήλο, μια μπανάνα ή φρεσκοκομμένο γρασίδι.

Τι έκαναν οι ερευνητές

Για να μελετήσουν πώς ο εγκέφαλος συνδυάζει οσφρητικές και χωρικές πληροφορίες, η Cindy Poo και οι συνεργάτες της στο Champalimaud Centre for the Unknown στην Πορτογαλία έβαλαν έξι αρουραίους να ολοκληρώσουν μια εργασία πλοήγησης.

Οι αρουραίοι έπρεπε να περιηγηθούν επανειλημμένα σε έναν χάρτη σε σχήμα σταυρού με τέσσερις διαδρόμους, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από περίπου δυόμισι λεπτά. 

Στην αρχή κάθε δοκιμής, ένα φως έστρεφε τον αρουραίο κάτω από έναν από τους διαδρόμους, όπου θα εκτεθεί τυχαία σε μία από τις τέσσερις ευδιάκριτες μυρωδιές (εσπεριδοειδή, γρασίδι, μπανάνα ή ξύδι).

Η τοποθεσία μιας ανταμοιβής νερού εξαρτιόταν από την οσμή στην οποία εκτέθηκε ο αρουραίος.

Για παράδειγμα, η μυρωδιά των εσπεριδοειδών σήμαινε ότι η ανταμοιβή του νερού ήταν στο τέλος του νότιου διαδρόμου.

Εάν ο αρουραίος εκτεθεί στη μυρωδιά εσπεριδοειδών στον ανατολικό διάδρομο, θα έπρεπε να ταξιδέψει νότια για την ανταμοιβή.

Εάν λάμβανε τη μυρωδιά στον νότιο διάδρομο στην πρώτη περίπτωση, θα μπορούσε να μείνει στη θέση του και να λάβει την ανταμοιβή.

Η ιδέα ήταν ότι με την εξάσκηση, μια δεδομένη μυρωδιά θα σήμαινε στον αρουραίο την τοποθεσία της ανταμοιβής.

Το περιβάλλον του λαβύρινθου ήταν διακοσμημένο με οπτικά ορόσημα, ώστε οι αρουραίοι να μπορούν επίσης να προσανατολίζονται με βάση αυτά τα ορόσημα.

Ωστόσο, το σημείο εκκίνησης των αρουραίων ήταν διαφορετικό σε κάθε δοκιμή. 

Αν είχε διορθωθεί, θεωρητικά θα μπορούσαν απλώς να απομνημονεύσουν μια σειρά στροφών για να βρουν τον σωστό διάδρομο και να μην χρησιμοποιήσουν καθόλου χωρική μνήμη. 

Αυτό σήμαινε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εργασίας βασιζόταν σε έναν συνδυασμό χωρικής πλοήγησης και όσφρησης.

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης οι αρουραίοι τα πήγαν αρκετά καλά. κατάφεραν να εντοπίσουν την ανταμοιβή του νερού στο 70% περίπου των δοκιμών.

Αυτό δείχνει ότι οι αρουραίοι μπόρεσαν να συνδυάσουν τον εσωτερικό τους χάρτη του περιβάλλοντος με τοποθεσίες μυρωδιών για να εντοπίσουν την ανταμοιβή.

-Εξετάζοντας τη δραστηριότητα των νευρώνων

Οι νευρώνες στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και την πλοήγηση, είναι γνωστοί για τη λειτουργία τους ως «κύτταρα του τόπου».

Αυτά είναι κύτταρα που γίνονται ενεργά σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε ένα περιβάλλον, το οποίο μας επιτρέπει να βρούμε τον δρόμο μας.

Παρόμοια κύτταρα βρίσκονται επίσης σε ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται ενδορινικός φλοιός.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι τέτοια κύτταρα επιλεκτικής θέσης δεν υπάρχουν μόνο στον ιππόκαμπο και τον ενδορινικό φλοιό, αλλά και σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται κυρίως με την οσφρητική λειτουργία, δηλαδή τον απειροειδές φλοιό, το μέρος που θεωρείται ότι είναι πρωταρχικά υπεύθυνο για αναγνώριση οσμών.

Οι ερευνητές στη μελέτη παρακολούθησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων σε αυτήν την περιοχή. 

Παραδόξως, ανακάλυψαν ότι:

-μόνο το 30% περίπου των νευρώνων σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου των αρουραίων ανταποκρίθηκαν σε συγκεκριμένες οσμές.

-Ένα άλλο 30% των νευρώνων πυροδοτήθηκε ως απόκριση τόσο σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά όσο και σε τοποθεσία.

Το υπόλοιπο 40% των ενεργών νευρώνων δεν ανταποκρίθηκε καθόλου σε συγκεκριμένες οσμές, αλλά μάλλον στις τοποθεσίες όπου οι αρουραίοι είχαν προηγουμένως μυρίσει τις οσμές.

Αυτοί οι νευρώνες που επιλέγουν τη θέση θα άρχιζαν ακόμη και να πυροδοτούν όταν οι αρουραίοι μόλις έμπαιναν στο διάδρομο, πριν συναντήσουν οποιαδήποτε μυρωδιά.

Οι ερευνητές θέλησαν στη συνέχεια να καταλάβουν εάν ο ιππόκαμπος και ο απειροειδές φλοιός «μιλούσαν» μεταξύ τους ενώ οι αρουραίοι έλυναν το παζλ.

Διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα και στις δύο περιοχές έτειναν να πυροδοτούν συγχρονισμένα, ενώ οι αρουραίοι περιηγούνταν στον λαβύρινθο.

-Τι μας λέει λοιπόν αυτό;

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το οσφρητικό σύστημα μπορεί να παίζει ρόλο στη χωρική πλοήγηση και ότι η χωρική μνήμη και οι οσφρητικές πληροφορίες συγκλίνουν στον απειροειδές φλοιό. 

Γιατί όμως ο εγκέφαλος έχει εξελιχθεί ώστε να αντιπροσωπεύει την τοποθεσία και την οσμή στην ίδια περιοχή;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι οι οσμές είναι πολύ χρήσιμες ενδείξεις για να βρούμε τον δρόμο μας. 

Για παράδειγμα, ένα πευκοδάσος μυρίζει διαφορετικά από ένα λιβάδι, ενώ το λαγούμι της αλεπούς έχει διαφορετική μυρωδιά από τη φωλιά του αρουραίου. 

Ο κανόνας ισχύει ακόμη και σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα:

ένα υπόγειο σιδηροδρομικό σύστημα μυρίζει διαφορετικά από ένα σούπερ μάρκετ, ένα γραφείο διαφορετικό από ένα εστιατόριο.

Έτσι, ο εγκέφαλός μας μπορεί να είναι καλωδιωμένος για να συσχετίζει τις μυρωδιές με μέρη, επειδή αυτό ήταν χρήσιμο στο εξελικτικό μας παρελθόν.

Αυτή η μελέτη διεξήχθη σε αρουραίους, οι οποίοι βασίζονται περισσότερο στην όσφρησή τους για την πλοήγηση από ό,τι οι άνθρωποι, καθώς η αντίληψή μας κυριαρχείται από την όραση.

Αλλά αυτά τα ευρήματα δίνουν νέες ιδέες για το πώς η όσφρηση και η χωρική μνήμη συνδέονται πιθανώς στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/when-a-smell-evokes-a-memory-new-research-offers-clues-about-how-the-two-are-linked-in-the-brain-174477

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού