Ψυχολογία

Η επιλόχεια κατάθλιψη “χτυπά” και τους νέους μπαμπάδες

Η επιλόχεια κατάθλιψη “χτυπά” και τους νέους μπαμπάδες

Το να γίνεις νέος πατέρας μπορεί να είναι μια δύσκολη αλλά και συγκλονιστική στιγμή . 

Όλο και περισσότερο, ακούμε για τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία που μπορεί να έχει αυτό στους άνδρες, με ορισμένες έρευνες να υποδηλώνουν ότι ένας στους δέκα άνδρες πάσχει από μεταγεννητική  κατάθλιψη .

Ενώ συχνά υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση και υποστήριξη ψυχικής υγείας για τις μητέρες κατά τη μεταγεννητική περίοδο, πολλοί πατέρες δεν λαμβάνουν την ίδια ποσότητα πληροφοριών και υποστήριξη για τη δική τους ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτό ήταν κάτι που αποκάλυψε η προηγούμενη έρευνά μας, δείχνοντας ότι οι άνδρες δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονταν – τόσο για τη δική τους ψυχική υγεία όσο και για να γνωρίζουν πώς να υποστηρίξουν καλύτερα τη σύντροφό τους μέσω των αγώνων ψυχικής υγείας της.

Υπάρχει σημαντική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε τους άνδρες που αγωνίζονται. 

Όχι μόνο αυτό θα βελτιώσει την υγεία και την ευημερία τους, αλλά πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η θεραπεία της γονικής κατάθλιψης (τόσο στις μητέρες όσο και στους πατέρες) μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη και για την ψυχική υγεία του παιδιού.

Στήριξη νέων πατέρων

Ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που αφορούσε τη μεταγεννητική ψυχική υγεία, πήραμε συνεντεύξεις από επτά πατέρες και τους ρωτήσαμε:

-για τις εμπειρίες τους ως νέος γονέας,

-την αλληλεπίδραση με επισκέπτες υγείας και,

-την εμπειρία τους να υποστηρίζουν τη σύντροφό τους μέσω των αγώνων ψυχικής υγείας της.

Όλοι οι πατέρες με τους οποίους μιλήσαμε ένιωσαν πίεση να υποστηρίξουν τον σύντροφό τους και να είναι ο «προστάτης» της οικογένειας, ένιωθαν επίσης ότι δεν είχαν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να το κάνουν – ειδικά αν η σύντροφός τους πάλευε με την ψυχική της υγεία. 

Συνολικά, όλοι συμφώνησαν επίσης ότι το να έχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταγεννητική περίοδο και τη μεταγεννητική ψυχική ασθένεια θα τους βοηθούσε καλύτερα να υποστηρίξουν τον σύντροφό τους – και να μειώσουν τον αντίκτυπο τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

Παρόλα αυτά, κάθε πατέρας που ρωτήσαμε ένιωθε ότι οι επίσημες υπηρεσίες (όπως οι επισκέψεις υγείας ή οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας) δεν συμμεριζόταν αυτή την άποψη – συχνά αφήνοντάς τους έξω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις επιλογές θεραπείας και υποστήριξης. 

Αυτό οδήγησε σε αίσθημα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης για το σύστημα – ειδικά μη γνωρίζοντας πώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον σύντροφό τους μεταξύ των συναντήσεων παροχής συμβουλών.

Και οι επτά πατέρες ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν σε έναν επισκέπτη υγείας, ακόμα κι αν χρειαζόταν βοήθεια για να στηρίξουν τον σύντροφό τους ή να βοηθήσουν με τη δική τους ψυχική υγεία ή να αντιμετωπίσουν τον νέο τους ρόλο ως γονέας.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει αυτό, διαπιστώνοντας ότι οι άνδρες αισθάνονται αποκλεισμένοι από αυτές τις υπηρεσίες ή αισθάνονται ότι δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται έτσι – συμπεριλαμβανομένων των πατεράδων που αισθάνονται ότι πρέπει να είναι δυνατοί ή δεν μπορούν να είναι συναισθηματικοί, ή επειδή η εργασία τους μπορεί να τους εμποδίσει να βρίσκονται εκεί κατά τη διάρκεια επισκέψεων υγείας .

Ψυχική υγεία

Αν και δεν ήθελαν όλοι οι πατέρες που ρωτήσαμε να έχουν υποστήριξη για τη δική τους ψυχική υγεία, εκείνοι που το έκαναν ένιωθαν ότι δεν είχαν πού να πάνε για υποστήριξη.

Τέσσερις από τους πατέρες ένιωθαν ότι αν δέχονταν υποστήριξη, θα προτιμούσαν άτυπη υποστήριξη ψυχικής υγείας (όπως να μιλήσουν με φίλους ή άλλους πατεράδες).

Αλλά όλοι συμφώνησαν ότι υπήρχε ένα στίγμα ενάντια στην αναζήτηση βοήθειας για την ψυχική τους υγεία, θεωρώντας ότι ήταν λιγότερο αρρενωπό αν το έκαναν.

Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς γνωρίζουμε ότι περίπου το 36% των ανδρών που αγωνίζονται με κακή ψυχική υγεία δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται .

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι επαγγελματίες υγείας συχνά δεν βλέπουν τους πατέρες ως προτεραιότητα και οι πατέρες αισθάνονται απρόθυμοι να εκφράσουν ότι χρειάζονται υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ένας άλλος λόγος που προκαλεί ανησυχία αυτή η έλλειψη υποστήριξης είναι επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κακής ψυχικής υγείας τόσο για τις μητέρες όσο και για τους πατέρες την περίοδο αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. 

Αυτό συμβαίνει συχνά λόγω των σημαντικών αλλαγών στη ζωή και της ανάγκης προσαρμογής σε μια σειρά νέων ρόλων και εργασιών.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι περίπου το 5-10% των πατέρων βιώνουν περιγεννητική κατάθλιψη , ενώ ένα επιπλέον 5-15% αντιμετωπίζει περιγεννητικό άγχος.

Όμως, ενώ η ψυχική υγεία των μητέρων στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχεται τακτικά στην περιγεννητική περίοδο από επισκέπτες υγείας, δεν ισχύει το ίδιο για τους πατέρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια ώθηση να αναγνωριστεί η ανάγκη να αξιολογείται τακτικά η ψυχική υγεία των ανδρών και στην περιγεννητική περίοδο .

Κάτι τέτοιο θα έβλεπε δυνητικά περισσότερους άντρες να διαγνωστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία με παθήσεις ψυχικής υγείας που διαφορετικά θα είχαν περάσει απαρατήρητες – προς όφελος όχι μόνο των πατεράδων , αλλά και των μητέρων και των παιδιών.

Αν και η μελέτη μας πήρε συνέντευξη μόνο από έναν μικρό αριθμό πατέρων, άλλες έρευνες με μπαμπάδες βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα . 

Εκτός από τη διασφάλιση ότι οι άνδρες έχουν κάποιον να μιλήσουν ή κάπου όπου μπορούν να πάνε για υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η έρευνα προτείνει επίσης ότι η αύξηση του γραμματισμού ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει περισσότερους άνδρες να αναζητήσουν βοήθεια εάν τη χρειάζονται.

Ενώ υπάρχει αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης υποστήριξης των πατεράδων κατά τη μεταγεννητική περίοδο και ορισμένες υπηρεσίες που αφορούν τους πατέρες (όπως Dads Matter UK, SureStart, Fatherhood Institute, Fathers Reaching out, #HowAreYouDad?), υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το ποια είναι η υποστήριξη τόσο αποδεκτό όσο και αποτελεσματικό για τους πατέρες. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έρευνα πρέπει να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέψεις υγείας και άλλες υπηρεσίες μπορούν να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τους πατέρες με τρόπο που να τους ωφελεί και να λειτουργεί γι’ αυτούς.

Πηγή: https://theconversation.com/becoming-a-new-parent-is-challenging-and-fathers-need-support-too-168542

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού