Ψυχολογία

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και οι μέρες γίνονται πιο μικρές, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι έχουν λιγότερη ενέργεια και δεν αισθάνονται τόσο θετικά όσο συνήθως.

Αν και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι προσωρινά για μερικούς, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παλεύει σταθερά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με έναν τύπο κατάθλιψης που είναι γνωστός ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Τα συμπτώματα του SAD μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή διάθεση,
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για πράγματα που απολάμβανες στο παρελθόν,
  • Αλλαγή στην όρεξη (συνήθως τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο),
  • Αλλαγή στον ύπνο (συνήθως πολύς ύπνος),
  • Αίσθημα αναξιότητας.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σαφείς σχετικά με το τι προκαλεί το SAD, αλλά είναι πιθανό να είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο.

Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του υποθαλάμου (η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει βιολογικές διεργασίες όπως η διάθεση, ο ύπνος και η όρεξη) ή στην παραγωγή υπερβολικής ποσότητας μελατονίνης (μια ορμόνη που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, η οποία παράγεται από επίφυση του εγκεφάλου).

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι έχουμε έναν διαταραγμένο κιρκάδιο ρυθμό – τη φυσική, εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Φυσικά, μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ΕΔΕ – ωστόσο, λόγω έλλειψης συγκεκριμένης έρευνας, δεν είναι βέβαιο εάν αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων υπάρχουν πραγματικά και αν ναι, γιατί.

Ξεπερνώντας το

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους αρχίζουν να βελτιώνονται όταν οι εποχές αρχίζουν να αλλάζουν και πλησιάζει η άνοιξη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι κατά τους χειμερινούς μήνες για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.

Για τα άτομα με SAD, οι κύριες συνιστώμενες θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχολογικές παρεμβάσεις (όπως θεραπείες συζήτησης με τον ειδικό) ή λήψη φαρμάκων (όπως ένα αντικαταθλιπτικό).

Η έρευνα δείχνει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (η οποία επικεντρώνεται στην αμφισβήτηση των ενοχλητικών σκέψεών μας και στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το SAD.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη κατάθλιψη όταν παρακολουθήθηκε ένα χρόνο αργότερα σε σύγκριση με τη θεραπεία με φως (άλλη θεραπεία που χρησιμοποιείται μερικές φορές για SAD, η οποία περιλαμβάνει το κάθισμα μπροστά ή κάτω από ένα κουτί που εκπέμπει πολύ έντονο φως, για περίπου 20-30 λεπτά ή περισσότερο καθημερινά).

Μια ηλικιωμένη γυναίκα κάθεται σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο κοιτάζοντας τα φύλλα του φθινοπώρου.

Ένα βασικό μέρος της CBT είναι η υποστήριξη των ασθενών σε μια τεχνική που ονομάζεται συμπεριφορική ενεργοποίηση , η οποία στοχεύει στη βελτίωση της διάθεσης ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δομούν την ημέρα τους και να συμμετέχουν σε ουσιαστικές, ευχάριστες δραστηριότητες – ένα χόμπι, για παράδειγμα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά (συγκεκριμένα SSRIs) μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων του SAD.

Η φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία επίσης διερευνάται επί του παρόντος ως θεραπεία για το SAD.

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μια αναδυόμενη θεραπεία, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ως αυτόνομης θεραπείας για το SAD παραμένει άγνωστη.

Αλλά μια μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με φως μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης,  όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά.

Βγείτε στο Φως

Εκτός από την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το SAD κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

Η έξοδος από το σπίτι και η λήψη φυσικού φωτός της ημέρας είναι ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν για τον εαυτό τους οι άνθρωποι που βιώνουν SAD.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη περισσότερου φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων .

Οι ερευνητές της μελέτης έβαλαν τους συμμετέχοντες είτε να πηγαίνουν για έναν καθημερινό περίπατο μιας ώρας σε εξωτερικούς χώρουςνα χρησιμοποιήσουν ένα κουτί τεχνητού φωτός χαμηλής δόσης για 30 λεπτά την ημέρα για μια περίοδο μιας εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για καθημερινή βόλτα εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με αυτούς που εκτέθηκαν σε τεχνητό φως.

Αν και είναι αβέβαιο ακριβώς γιατί το φως της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους κάθε μέρα.

Ο ρόλος της άσκησης

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως τα επίπεδα άσκησης και η διατροφή) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόκληση όσο και στη διαχείριση της κατάθλιψης.

 Όσον αφορά ειδικότερα το SAD, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η άσκηση (από μόνη της ή σε συνδυασμό με θεραπεία φωτός) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Και πάλι, είναι ακόμα ασαφές γιατί συμβαίνει αυτό.

Όμως η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό μας .

Μια ανασκόπηση που εξέτασε την επίδραση της άσκησης στην κατάθλιψη έχει επισημάνει τόσο τα ψυχολογικά (όπως η άσκηση που αποσπά την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και ένα μέσο κοινωνικοποίησης) όσο και τα φυσιολογικά (όπως αλλαγές στα επίπεδα ενδορφίνης ή κορτιζόλης), οφέλη.

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να διαχειριστούν τα συμπτώματα του SAD κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματα και τα συναισθήματα – ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν ή εάν η κατάσταση γίνεται δύσκολο να διαχειριστεί.

Εάν δυσκολεύεστε ή αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την υποστήριξη ψυχικής υγείας, μιλήστε με τον γιατρό σας ή/και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με υποστηρικτικές οργανώσεις.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/seasonal-depression-why-it-happens-and-how-to-manage-the-symptoms-171257?

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ