Ψυχολογία

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί συμβαίνει και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και οι μέρες γίνονται πιο μικρές, μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι έχουν λιγότερη ενέργεια και δεν αισθάνονται τόσο θετικά όσο συνήθως.

Αν και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι προσωρινά για μερικούς, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παλεύει σταθερά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες με έναν τύπο κατάθλιψης που είναι γνωστός ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Τα συμπτώματα του SAD μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλή διάθεση,
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για πράγματα που απολάμβανες στο παρελθόν,
  • Αλλαγή στην όρεξη (συνήθως τρώτε περισσότερο από το συνηθισμένο),
  • Αλλαγή στον ύπνο (συνήθως πολύς ύπνος),
  • Αίσθημα αναξιότητας.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σαφείς σχετικά με το τι προκαλεί το SAD, αλλά είναι πιθανό να είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο.

Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του υποθαλάμου (η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει βιολογικές διεργασίες όπως η διάθεση, ο ύπνος και η όρεξη) ή στην παραγωγή υπερβολικής ποσότητας μελατονίνης (μια ορμόνη που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, η οποία παράγεται από επίφυση του εγκεφάλου).

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι έχουμε έναν διαταραγμένο κιρκάδιο ρυθμό – τη φυσική, εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Φυσικά, μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ΕΔΕ – ωστόσο, λόγω έλλειψης συγκεκριμένης έρευνας, δεν είναι βέβαιο εάν αυτές οι διαφορές μεταξύ των φύλων υπάρχουν πραγματικά και αν ναι, γιατί.

Ξεπερνώντας το

Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι τα συμπτώματά τους αρχίζουν να βελτιώνονται όταν οι εποχές αρχίζουν να αλλάζουν και πλησιάζει η άνοιξη.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι κατά τους χειμερινούς μήνες για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους.

Για τα άτομα με SAD, οι κύριες συνιστώμενες θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχολογικές παρεμβάσεις (όπως θεραπείες συζήτησης με τον ειδικό) ή λήψη φαρμάκων (όπως ένα αντικαταθλιπτικό).

Η έρευνα δείχνει ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (η οποία επικεντρώνεται στην αμφισβήτηση των ενοχλητικών σκέψεών μας και στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας) είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για το SAD.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερη κατάθλιψη όταν παρακολουθήθηκε ένα χρόνο αργότερα σε σύγκριση με τη θεραπεία με φως (άλλη θεραπεία που χρησιμοποιείται μερικές φορές για SAD, η οποία περιλαμβάνει το κάθισμα μπροστά ή κάτω από ένα κουτί που εκπέμπει πολύ έντονο φως, για περίπου 20-30 λεπτά ή περισσότερο καθημερινά).

Μια ηλικιωμένη γυναίκα κάθεται σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο κοιτάζοντας τα φύλλα του φθινοπώρου.

Ένα βασικό μέρος της CBT είναι η υποστήριξη των ασθενών σε μια τεχνική που ονομάζεται συμπεριφορική ενεργοποίηση , η οποία στοχεύει στη βελτίωση της διάθεσης ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δομούν την ημέρα τους και να συμμετέχουν σε ουσιαστικές, ευχάριστες δραστηριότητες – ένα χόμπι, για παράδειγμα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά (συγκεκριμένα SSRIs) μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων του SAD.

Η φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία επίσης διερευνάται επί του παρόντος ως θεραπεία για το SAD.

Δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μια αναδυόμενη θεραπεία, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ως αυτόνομης θεραπείας για το SAD παραμένει άγνωστη.

Αλλά μια μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία με φως μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης,  όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά.

Βγείτε στο Φως

Εκτός από την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το SAD κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

Η έξοδος από το σπίτι και η λήψη φυσικού φωτός της ημέρας είναι ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν για τον εαυτό τους οι άνθρωποι που βιώνουν SAD.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η λήψη περισσότερου φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων .

Οι ερευνητές της μελέτης έβαλαν τους συμμετέχοντες είτε να πηγαίνουν για έναν καθημερινό περίπατο μιας ώρας σε εξωτερικούς χώρουςνα χρησιμοποιήσουν ένα κουτί τεχνητού φωτός χαμηλής δόσης για 30 λεπτά την ημέρα για μια περίοδο μιας εβδομάδας.

Οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για καθημερινή βόλτα εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με αυτούς που εκτέθηκαν σε τεχνητό φως.

Αν και είναι αβέβαιο ακριβώς γιατί το φως της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, αυτό μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους κάθε μέρα.

Ο ρόλος της άσκησης

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως τα επίπεδα άσκησης και η διατροφή) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόκληση όσο και στη διαχείριση της κατάθλιψης.

 Όσον αφορά ειδικότερα το SAD, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η άσκηση (από μόνη της ή σε συνδυασμό με θεραπεία φωτός) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Και πάλι, είναι ακόμα ασαφές γιατί συμβαίνει αυτό.

Όμως η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό μας .

Μια ανασκόπηση που εξέτασε την επίδραση της άσκησης στην κατάθλιψη έχει επισημάνει τόσο τα ψυχολογικά (όπως η άσκηση που αποσπά την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και ένα μέσο κοινωνικοποίησης) όσο και τα φυσιολογικά (όπως αλλαγές στα επίπεδα ενδορφίνης ή κορτιζόλης), οφέλη.

Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να διαχειριστούν τα συμπτώματα του SAD κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματα και τα συναισθήματα – ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν ή εάν η κατάσταση γίνεται δύσκολο να διαχειριστεί.

Εάν δυσκολεύεστε ή αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την υποστήριξη ψυχικής υγείας, μιλήστε με τον γιατρό σας ή/και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με υποστηρικτικές οργανώσεις.

Σύνδεσμος για την δημοσίευση: https://theconversation.com/seasonal-depression-why-it-happens-and-how-to-manage-the-symptoms-171257?

Ψυχολογία

17.01.2022

Omicron και «Dry January»: Συμβουλές για το πώς να πετύχετε κατά τη διάρκεια του κύματος

Φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στους 6 ενήλικες που καταναλώνουν αλκοόλ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο «Dry January», ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά εκεί το 2013. Αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 8 εκατομμύρια ενήλικες και μια αύξηση 22% , σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με το Alcohol Change UK , την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση που […]

17.01.2022

Όταν μια μυρωδιά ξυπνά μια μνήμη: Νέα έρευνα παρέχει ενδείξεις για την σύνδεσή τους στον εγκέφαλο

Σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Black Mirror που ονομάζεται Crocodile , ένας ερευνητής ζητά από έναν μάρτυρα να μυρίσει ένα μπουκάλι μπύρα. Ο στόχος είναι να ανανεώσει τη μνήμη της από μια σκηνή εγκλήματος (το έγκλημα έγινε κοντά σε ένα ζυθοποιείο). Αυτό μπορεί να μην είναι ακριβώς η συνήθης πρακτική, αλλά η όσφρησή μας, είναι […]

Θλίψη – κατάθλιψη: Πώς μπορούμε να τα διαχωρίσουμε;
14.01.2022

Θλίψη – κατάθλιψη: Πώς μπορούμε να τα διαχωρίσουμε;

Η επαφή με τη φύση στις πόλεις μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς
07.01.2022

Η επαφή με τη φύση στις πόλεις μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς

Το “σημάδι” της μοναξιάς: Πως θα την αντιμετωπίσετε
28.12.2021

Το “σημάδι” της μοναξιάς: Πως θα την αντιμετωπίσετε

Τρεις τρόποι που η συμπεριφορική ψυχολογία μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
27.12.2021

Τρεις τρόποι που η συμπεριφορική ψυχολογία μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Τρεις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος των Χριστουγέννων
20.12.2021

Τρεις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος των Χριστουγέννων

Η επιλόχεια κατάθλιψη “χτυπά” και τους νέους μπαμπάδες
20.12.2021

Η επιλόχεια κατάθλιψη “χτυπά” και τους νέους μπαμπάδες

Αρνητική σχέση μεταξύ ευφυΐας και πίστης στην αστρολογία: Ευρήματα μελέτης
16.12.2021

Αρνητική σχέση μεταξύ ευφυΐας και πίστης στην αστρολογία: Ευρήματα μελέτης

Χορήγηση της «ναλοξόνης» σε ουσιοεξαρτώμενους με υπουργική απόφαση
15.12.2021

Χορήγηση της «ναλοξόνης» σε ουσιοεξαρτώμενους με υπουργική απόφαση

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

19.01.2022

Π.Ο.Υ.: Και να γίνει ενδημικός ο COVID δεν σημαίνει ότι θα πάψει να είναι επικίνδυνος

Το γεγονός και μόνο ότι η πανδημία της COVID-19 θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες […]

19.01.2022

Πως είναι η ζωή με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή αλλιώς ΧΑΠ είναι μία χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος των αεραγωγών, η οποία χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη απόφραξή τους. Η ΧΑΠ οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, ή σε άλλους οικιακούς, περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς ρύπους. Παρότι είναι μία νόσος που μπορεί να προληφθεί, συνεχίζει ακόμη και σήμερα, να […]

Το δέρμα του βρέφους και τα προβλήματά του
19.01.2022

Το δέρμα του βρέφους και τα προβλήματά του

Ας νιώσουμε καλύτερα μαθαίνοντας λίγο περισσότερα για τα πολύτιμα μαλλιά μας!
19.01.2022

Ας νιώσουμε καλύτερα μαθαίνοντας λίγο περισσότερα για τα πολύτιμα μαλλιά μας!

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;
19.01.2022

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου;

COVID-19: Ορισμένοι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό ακόμα και 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη
19.01.2022

COVID-19: Ορισμένοι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό ακόμα και 10 ημέρες μετά τη λοίμωξη

Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη
19.01.2022

Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την COVID-19 στην εγκυμοσύνη

Τα άτομα με διαβήτη επιβάλλεται να κάνουν περιοδικό οφθαλμολογικό έλεγχο
19.01.2022

Τα άτομα με διαβήτη επιβάλλεται να κάνουν περιοδικό οφθαλμολογικό έλεγχο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός παιδιού που περνά πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη
19.01.2022

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός παιδιού που περνά πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις εμβολίου COVID-19
19.01.2022

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις εμβολίου COVID-19