Ψυχολογία

Κοινωνιοπάθεια και ναρκισσισμός: Oμοιότητες και διαφορές

Κοινωνιοπάθεια και ναρκισσισμός: Oμοιότητες και διαφορές

Οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν κάποια χαρακτηριστικά που αλληλεπικαλύπτονται, αλλά είναι δύο διαφορετικοί τύποι ή διαταραχές προσωπικότητας. Δείτε πώς διαφέρουν οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ναρκισσιστές.

Hannibal Lecter. Tom Ripley. Joffrey Baratheon. Amy Dunne. Patrick Bateman. The Joker. Αυτοί οι εμβληματικοί χαρακτήρες ψεύδονται, χειραγωγούνται, κλέβουν και σκοτώνουν. Είναι κρύο, εκμεταλλευτικό, μάταιο και απαλό. Είναι σαφώς κοινωνιοπαθητικοί, άνθρωποι που χειρίζονται και εκμεταλλεύονται χωρίς τύψεις … ή είναι ναρκισσιστές, άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι οι καλύτεροι και οι πιο έξυπνοι; (Αυτά είναι τα σημάδια ενός ψυχοπαθούς.)

«Οι κοινωνιοπαθητικοί μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους ναρκισσιστές κατά καιρούς, και οι ναρκισσιστές μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοιες συμπεριφορές με τους κοινωνιοπαθούς», παραδέχεται ο Mike Gallagher, αδειούχος επαγγελματίας κλινικός σύμβουλος και κλινικός διευθυντής στο Shoreline Recovery Center στο Encinitas της Καλιφόρνια.

Εκτός από τα κοινά χαρακτηριστικά τους, υπάρχουν και άλλα παράλληλα. (Δείτε πώς μπορείτε να πείτε εάν έχετε ναρκισσιστική μητέρα.)

Ομοιότητες μεταξύ κοινωνιοπαθών και ναρκισσιστών
Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν ναρκισσιστικές ή κοινωνιοπαθητικές τάσεις ή να διαγνωστούν με μια πλήρη διαταραχή προσωπικότητας – είτε ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είτε αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Η ναρκισσιστική προσωπική διαταραχή χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια, ανάγκη για θαυμασμό, δικαίωμα και έλλειψη ενσυναίσθησης, ενώ η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει ένα μακροπρόθεσμο μοτίβο χειραγώγησης ή εκμετάλλευσης άλλων χωρίς καμία μετάνοια. (Είσαι ενσυναίσθηση; Εδώ είναι πώς να πεις αν έχεις ενσυναίσθηση.)

Ενώ οι ενέργειες και των δύο μπορούν ασφαλώς να αλληλεπικαλύπτονται, υπάρχουν μερικοί βασικοί τρόποι με τους οποίους οι ναρκισσιστές και οι κοινωνιοπαθητικοί διαφέρουν μεταξύ τους.

Εδώ είναι τρία χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να πείτε τη διαφορά. Επίσης, προσέξτε προσεκτικά και ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιον με αυτές τις δύο διαταραχές που προσπαθεί να σας βλάψει. (Δείτε πώς μπορείτε να πείτε εάν χρονολογείτε έναν ναρκισσιστή.)

Κίνητρο
«Η κύρια διαφορά μεταξύ της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας και της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας (κοινωνιοπαθητικοί) είναι αυτό που οδηγεί τη συμπεριφορά τους», λέει ο Gallagher. «Οι πράξεις ενός ναρκισσιστή είναι συχνά το αποτέλεσμα της επιδίωξής τους για εμμονή και μεγαλοπρέπεια. Οι κοινωνιοπαθητικοί, από την άλλη πλευρά, δεν οδηγούνται από εξωτερική επικύρωση και μεγαλοπρέπεια. Αντ ‘αυτού, οδηγούνται από την εκμετάλλευση και την παραβίαση άλλων », λέει ο Gallagher.

Εάν προσπαθείτε να κάνετε διάκριση μεταξύ ναρκισσιστή και κοινωνιοπαθούς, αυτή η διαφορά στην πηγή του κινήτρου τους είναι συχνά αρκετά εμφανής.

«Οι ναρκισσιστές χρειάζονται εξωτερική επικύρωση ανωτερότητας και ειδικότητας. Οι Κοινωνιοπαθητικοί δεν χρειάζονται αυτήν την επικύρωση », εξηγεί ο Elinor Greenberg, αδειούχος ψυχολόγος και συγγραφέας των προσαρμογών Borderline, Narcissistic και Schizoid: The Pursuit of Love, Θαυμασμός και Ασφάλεια.

«Είναι πολύ ευτυχείς να βάλουν τα πράγματα στους ανθρώπους και μετά να τα κρατήσουν στον εαυτό τους, δεν χρειάζονται άλλοι να το γνωρίζουν. Κάνουν πράγματα μόνο για την επιτυχία να ξεγελάσουν τους ανθρώπους », λέει ο Greenberg.

Αλλά οι ναρκισσιστές είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που κρατούν κάτι στον εαυτό τους. «Προσβλέπουν να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους προκειμένου να αποκτήσουν υψηλότερη κατάσταση, οπότε οι ναρκισσιστές θα καυχηθούν για το πόσο έξυπνοι είναι», λέει ο Greenberg. «Χρειάζονται να τα επικυρώσεις ως ξεχωριστά. Οι κοινωνιοπαθητικοί δεν χρειάζονται εξωτερική επικύρωση με τον ίδιο τρόπο.»

Παρορμητικότητα
«Ένας καλός διαφοροποιητής μεταξύ της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας και της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι η παρορμητικότητα ή η ανάγκη δράσης σε παρορμητικές σκέψεις και συναισθήματα», λέει ο W. Keith Campbell, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και συγγραφέας του The New Science of Narcissism.

«Ο ναρκισσισμός συνήθως δεν σχετίζεται με παρορμητικότητα, αλλά η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας», λέει. «Αυτή η παρορμητικότητα είναι συχνά ο λόγος που οι κοινωνιοπαθητικοί καταλήγουν ως εγκληματίες – απλώς ενεργούν χωρίς σκέψη ή προγραμματισμό, κάτι που συχνά τους οδηγεί να πιάσουν », εξηγεί ο Campbell.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ναρκισσιστές δεν θα διαπράξουν εγκλήματα. Θα το κάνουν με διαφορετικό τρόπο.

«Έδειχναν λιγότερη παρορμητικότητα, εστίαζαν περισσότερο στο να φαίνονται καλοί και είχαν περισσότερη σκέψη για διάπραξη εγκλημάτων», εξηγεί ο Campbell. «Για να φαίνονται καλά στο κοινό, θα πρέπει να αποφύγουν τη σύλληψη και θα ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια εστιάζοντας σε αυτό ή λειτουργώντας σε γκρίζες περιοχές», λέει.

Ομοίως, ενώ ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι επιδεικτικός και εξωστρεφής στο κοινό, δεν θα είναι ποτέ με απερίσκεπτο ή απρόσεκτο τρόπο. Αυτές οι οθόνες προορίζονται για κοινωνιοπαθητικούς. (Μάθετε αυτά τα εξωστρεφή δυνατά σημεία της προσωπικότητας.)

Φόβος
«Οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ψυχοπαθείς δεν αισθάνονται φόβο όπως κάνουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι», λέει ο Greenberg. «Τα μέρη του εγκεφάλου που αισθάνονται φόβο και μας λένε να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις δεν ανάβουν στους κοινωνιοπαθείς. Φαίνονται λοιπόν πολύ γενναίοι, αλλά είναι επειδή δεν αισθάνονται φυσιολογικό φόβο », λέει. (Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις περίεργες φοβίες που δεν γνωρίζατε ποτέ ότι υπήρχαν.)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience δείχνει ότι οι ψυχοπαθείς έχουν μειώσει τις σχέσεις μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την ενσυναίσθηση και την ενοχή, και την αμυγδαλή, το μέρος που μεσολαβεί στο φόβο και το άγχος. (Έλλειψη ενσυναίσθησης; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις ενσυναίσθησης.)

«Για αυτόν τον λόγο, οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ψυχοπαθείς κάνουν πράγματα απερίσκεπτα και δεν μαθαίνουν από την εμπειρία τους», προσθέτει ο Greenberg. Από την άλλη πλευρά, οι ναρκισσιστές δεν θα επαναλάβουν ενέργειες που δεν τους ωφελούν. (Προσέξτε αυτά τα σημάδια ναρκισσιστικής κακοποίησης.)

Επιπλέον, οι ναρκισσιστές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποβαθμίσουν τους άλλους αν τους βοηθούν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. μπορεί επίσης να φοβούνται τον κόσμο γύρω τους.

«Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές έχουν ιδιαίτερο προσανατολισμό στην αποφυγή και συχνά είναι ύποπτοι, φοβισμένοι και δύσπιστοι. Ο κόσμος θεωρείται επιθετικός », λέει ο Campbell.

«Ο ευάλωτος ναρκισσιστής προστατεύει τον εαυτό από αυτό και αγωνίζεται για την αναγνώριση που οφείλεται. Οι περισσότερες από αυτές τις μάχες είναι ψυχικές και συναισθηματικές, επειδή οι ευάλωτοι ναρκισσιστές συχνά φοβούνται να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους άμεσα », εξηγεί ο Campbell.

Ψυχολογία

05.03.2021

Όνειρα: Γιατί ξεχνάμε αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας; Τί αποκαλύπτει έρευνα

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας περνά από 4 στάδια. Τα πρώτα τρία είναι τα στάδια non-REM, ενώ το τέταρτο είναι το στάδιο του REM ύπνου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την έλευση του ύπνου. Ο οργανισμός επιβραδύνει τους περισσότερους ρυθμούς της καθημερινότητας και μεταβαίνει σε κατάσταση ύπνου. Το δεύτερο στάδιο, το οποίο ανήκει […]

05.03.2021

Λήψη επαγγελματικής απόφασης: Ατομική ή οικογενειακή υπόθεση;

Το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί συνδιαμορφωτή της προσωπικότητας του παιδιού. Επηρεάζει την αυτοεικόνα και την αυτοαντίληψή του και συνεπώς, την αυτοπεποίθηση και την αυταξία του. Τα ερεθίσματα που δέχεται ένα παιδί μέσα σε αυτό το επηρεάζουν σχετικά με τις πρώιμες επαγγελματικές του επιθυμίες. Συνήθως, ένα παιδί ανάλογα με την εικόνα που έχει για τον εαυτό του, αντιλαμβάνεται […]

Χειριστικοί άνθρωποι που γίνονται τοξικοί γονείς: Πώς αντιμετωπίζεται η τοξικότητα των γονέων;
03.03.2021

Χειριστικοί άνθρωποι που γίνονται τοξικοί γονείς: Πώς αντιμετωπίζεται η τοξικότητα των γονέων;

Όνειρα: Τι σημαίνει αν βλέπεις τον τοξικό πρώην στον ύπνο σου;
03.03.2021

Όνειρα: Τι σημαίνει αν βλέπεις τον τοξικό πρώην στον ύπνο σου;

Εισαγωγή στη Γυναικεία Ψυχολογία
02.03.2021

Εισαγωγή στη Γυναικεία Ψυχολογία

Μοναξιά και lockdown: Πώς να την αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά
01.03.2021

Μοναξιά και lockdown: Πώς να την αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά

Δημιουργικότητα και ψυχική διαταραχή: Η περίπτωση της Βιρτζίνια Γουλφ
28.02.2021

Δημιουργικότητα και ψυχική διαταραχή: Η περίπτωση της Βιρτζίνια Γουλφ

Ψηφιακό συνέδριο: » Επιχειρηματικότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Επιχειρησιακή Συμβουλευτική-Coaching»
28.02.2021

Ψηφιακό συνέδριο: » Επιχειρηματικότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Επιχειρησιακή Συμβουλευτική-Coaching»

LSD: Πώς επιδρά η ναρκωτική ουσία στον εγκέφαλο και γιατί δοκιμάζεται από τους επιστήμονες;
26.02.2021

LSD: Πώς επιδρά η ναρκωτική ουσία στον εγκέφαλο και γιατί δοκιμάζεται από τους επιστήμονες;

Ο σημερινός άνδρας οφείλει να γνωρίζει πώς να σέβεται κάθε γυναίκα
24.02.2021

Ο σημερινός άνδρας οφείλει να γνωρίζει πώς να σέβεται κάθε γυναίκα

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία
4

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021

Περισσότερα

05.03.2021

“Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη γυναίκα”

Από το 1977, όταν καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (InternationalWomen’s Day) με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, την ανάδειξη των προβλημάτων της αλλά και τη μνήμη των αγώνων της για ισονομία, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Ωστόσο, η θέση της γυναίκας […]

05.03.2021

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με υγεία και ασφάλεια στο Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital

Ειδικές προληπτικές εξετάσεις για όλο το μήνα Μάρτιο προσφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Κέντρο Μαστού του Metropolitan Hospital, η πρότυπη, ολοκληρωμένη δομή που παρέχει σε κάθε γυναίκα εξειδικευμένες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας υψηλού επιπέδου, δίνοντας την ευκαιρία σε όλες τις γυναίκες να φροντίσουν την υγεία τους. Από 6/3/2021 έως […]

Ηλεκτρολύτες: Η σημασία τους για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού
05.03.2021

Ηλεκτρολύτες: Η σημασία τους για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού

Μυϊκή αποκατάσταση: Aυτές οι τροφές είναι οι κατάλληλες
05.03.2021

Μυϊκή αποκατάσταση: Aυτές οι τροφές είναι οι κατάλληλες

Πονοκέφαλος και άσκηση: Πώς βοηθάει η γυμναστική στην μείωση των κρίσεων ημικρανίας
05.03.2021

Πονοκέφαλος και άσκηση: Πώς βοηθάει η γυμναστική στην μείωση των κρίσεων ημικρανίας

Ικανοποίηση ΙΣΑ για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του προσωπικού των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ
05.03.2021

Ικανοποίηση ΙΣΑ για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό του προσωπικού των ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ

Έκτακτη ανακοίνωση του Ε. Ε. Σ.: Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας
05.03.2021

Έκτακτη ανακοίνωση του Ε. Ε. Σ.: Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας

Πώς να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να το «ρίξεις» στο φαΐ
05.03.2021

Πώς να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να το «ρίξεις» στο φαΐ

Το Fairlife τιμά τη γυναικεία δύναμη θυμίζει τη σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα και δίνει ένα μήνυμα ελπίδας για ένα μέλλον χωρίς καρκίνο»
05.03.2021

Το Fairlife τιμά τη γυναικεία δύναμη θυμίζει τη σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα και δίνει ένα μήνυμα ελπίδας για ένα μέλλον χωρίς καρκίνο»

Κράμπες: Tί μπορεί να σημαίνουν για την υγεία και πώς να τις καταπολεμήσετε
05.03.2021

Κράμπες: Tί μπορεί να σημαίνουν για την υγεία και πώς να τις καταπολεμήσετε