Ψυχολογία

Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην υγεία!

Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην υγεία!

Παρατηρώντας την εξέλιξη της ελληνικής -και όχι μόνο- κοινωνίας παρατηρούμε ότι πλέον οι πλούσιοι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η κατακόρυφη άνοδος της φτώχιας και της απουσίας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και των βασικών αγαθών διαβίωσης έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο περιθώριο.

Στην Ελλάδα υπάρχει ελλιπής σχεδιασμός ως προς την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης της φτώχιας και των κοινωνικών ανισοτήτων, έτσι λοιπόν η ανιδιοτελής προσφορά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη έχει γίνει πλέον απαραίτητη κυρίως σε ομάδες τις κοινωνίας που βιώνουν κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.

Ο εθελοντισμός, λοιπόν, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, όμως ο εθελοντισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, σε σχέση με άλλες Χώρες. 

Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και άμεσης βοήθειας σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Επίσης, οι εθελοντές που προσφέρουν τoν χρόνο τους, βοηθιούνται και ίδιοι παίρνοντας πίσω ευγνωμοσύνη, αγάπη και ενισχύοντας το αίσθημα της αλληλοβοήθειας και προσφοράς στην κοινωνία που τόσο το έχει ανάγκη“, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Πεφάνης -Κλινικός Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής.

Πλέον υπάρχουν αρκετές οργανώσεις που προσφέρουν ποικίλες εθελοντικές υπηρεσίες σε πολλούς τομείς της κοινωνία μας -από μικρά παιδιά, μέχρι ηλικιωμένους, από τον καθαρισμό ενός άλσους, μέχρι την παροχή συσσιτίων-, η εθελοντική προσφορά δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο, δεν έχει περιορισμούς και όρια, έχει μόνο χαρά να δώσει βασιζόμενη στην ανιδιοτέλεια και στην ενσυναίσθηση.

Τα οφέλη του εθελοντισμού στην ψυχική υγεία

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός παρέχει πολλά οφέλη στους ανθρώπους που τον παρέχουν.

-Βελτιώνεται η ψυχική τους υγεία (McDougle et al, 2014),

έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση (Morrow-Howell, 2003),

διακατέχονται από αίσθημα χαράς (Borgonovi, 2008),

μειώνονται τα συμπτώματα κακής διάθεσης (Kim, 2010), και,

καλυτερεύει η γενικότερη ψυχολογική τους κατάσταση (Greenfield, 2004).

Έρευνα στην Αγγλία, έδειξε πως οι εθελοντές έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Σε έρευνα μεγάλης διάρκειας που έγινε από τους Tabassum, Mohan και Smith το 2016 στην Αγγλία σε 66 χιλιάδες εθελοντές, παρατηρήθηκε ότι όσοι παρείχαν εθελοντική βοήθεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ζωή τους είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που παρείχαν εθελοντισμό για μικρότερα διαστήματα, δείχνοντας έτσι ότι ο εθελοντισμός είναι μια καλή συνήθεια για τους ανθρώπους, κρατώντας τους σε καλή ψυχική κατάσταση και διατηρώντας τους παράλληλα ως ενεργούς πολίτες!

Επίσης, πολλές ενδιαφέρουσες έρευνες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με την σύνδεση μεταξύ εθελοντισμού και τρίτης ηλικίας.

“Πιο συγκεκριμένα, οι Herzog, Ofstedal και Wheeler το 2002, ανέφεραν ότι οι άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών 58 ως 74, όχι μόνο έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν στην κοινωνία ως εθελοντές αλλά αυτή τους η προσφορά, τους βοηθά να παραμείνουν ενεργοί, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να αποκτήσουν νέες διαπροσωπικές σχέσεις!“, τονίζει ο κ. Πεφάνης.

Επίσης, ο εθελοντισμός μπορεί να τους βοηθήσει σε ψυχολογικό επίπεδο, οδηγώντας τους να ελαχιστοποιούν σκέψεις και συναισθήματα ανικανότητας και μοναξιάς (Bradley, 1999) καθώς επίσης τους βοηθά να διατηρήσουν το γνωστικό τους επίπεδο σε πολύ καλή κατάσταση (Fried et al., 2004).

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη

Παρατηρώντας όλα τα παραπάνω ευεργετικά αποτελέσματα του εθελοντισμού τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, θα έπρεπε να ήταν δεδομένο ότι η έννοια του εθελοντισμού στην Ελλάδα, θα είναι αρκετά διαδεδομένη.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στην τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην παροχή εθελοντικών υπηρεσιών.

Ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά κράτη όπου οι πολίτες τους τουλάχιστον για μια περίοδο της ζωής τους έχουν βοηθήσει εθελοντικά, στην Ελλάδα το ποσοστό ακόμα είναι πολύ μικρό.

Χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία έχουν υψηλά ποσοστά πολιτών (πάνω από 30%) που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες σε διάφορες δομές, στην χώρα μας το ποσοστό είναι κάτω από 10%.

Παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 7000 εθελοντικές δομές και οργανώσεις, οι άνθρωποι δεν δείχνουν σχετικό ζήλο για να βοηθήσουν“, είναι η θλιβερή επισήμανση του κ. Πεφάνη..

Ενεργοί πολίτες με αλληλεγγύη

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Που βρίσκεται το περιβόητο «Ελληνικό Φιλότιμο» ;

Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν είναι έννοιες που διδάσκονται.

Είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός.

Αυτές οι έννοιες όμως μπορούν να καλλιεργηθούν και να εγκαθιδρυθούν στους ανθρώπους από μικρή ηλικία.

Αν τα παιδιά, έχουν ως πρότυπο γονείς που βοηθούν ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, και που νοιάζονται να είναι ενεργά μέλη στην κοινωνία, τότε η τωρινή αλλά και η μελλοντική κοινωνία μας, θα μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη, πολύ πιο ανθρώπινη και απλή“, αναφέρει ο κ. Πεφάνης, τονίζοντας το εξής:

“Είναι απαραίτητο, λοιπόν, οι γονείς να δώσουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους για το πώς να εξελιχθούν μελλοντικά σε καλούς και ενεργούς πολίτες”.

Ενεργός πολίτης μια χώρας δεν είσαι όταν ψηφίζεις μια φορά κάθε 4 χρόνια, ενεργός πολίτης είσαι όταν προσπαθείς να βελτιώσεις την περιοχή/πόλη/ χώρα που ζεις, όταν κοιτάς πως θα βοηθήσεις για το γενικότερο καλό, όχι μόνο να επωφεληθείς από αυτό.

Ένας εθελοντής δίνει χρόνο και ενέργεια από την ζωή του, αλλά αυτό που προσφέρει τόσο στην κοινωνία όσο και στην εαυτό του, κάνει το χρόνο του να αξίζει χίλιες φορές.

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε όλοι μας, πρέπει να ενισχύσουμε την ανθρωπιά και το «φιλότιμο» γιατί αυτά είναι τα όπλα μας σε μια εποχή που ο ατομικισμός και εσωστρέφεια κυριαρχούν.

Είναι στο χέρι μας, άλλωστε όπως μας δείχνουν και οι έρευνες ο εθελοντισμός κάνει καλό στην υγεία!

Ψυχολογία

08.03.2021

ΟΚΑΝΑ: Ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης Δράμας Έβρου Καβάλας Ξάνθης και Ροδόπης με επιπλέον προσωπικό μέσω ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης Δράμας ,Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης ξεκίνησε την Τετάρτη 03/03/2021, την υλοποίηση της πράξης με τίτλο Πράξης «Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014 -2020», με κωδικό ΟΠΣ 5053814. Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει, αφενός τη δράση των […]

08.03.2021

Πλήξη και lockdown: Ποιές είναι οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα;

Η πλήξη φαίνεται να είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μας ωθεί να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας – αν αυτό έχει θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το άτομο και την κατάστασή του. Lockdown πλήξη: Πολλοί από εμάς πιθανότατα αισθανθήκαμε βαριεστημένοι κάποια στιγμή τον τελευταίο χρόνο. Περιορισμοί σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, σε ταξίδια και σε πολλές […]

“Φιλικό” με την κρίση πανικού
08.03.2021

“Φιλικό” με την κρίση πανικού

Όνειρα: Γιατί ξεχνάμε αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας; Τί αποκαλύπτει έρευνα
05.03.2021

Όνειρα: Γιατί ξεχνάμε αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας; Τί αποκαλύπτει έρευνα

Λήψη επαγγελματικής απόφασης: Ατομική ή οικογενειακή υπόθεση;
05.03.2021

Λήψη επαγγελματικής απόφασης: Ατομική ή οικογενειακή υπόθεση;

Χειριστικοί άνθρωποι που γίνονται τοξικοί γονείς: Πώς αντιμετωπίζεται η τοξικότητα των γονέων;
03.03.2021

Χειριστικοί άνθρωποι που γίνονται τοξικοί γονείς: Πώς αντιμετωπίζεται η τοξικότητα των γονέων;

Όνειρα: Τι σημαίνει αν βλέπεις τον τοξικό πρώην στον ύπνο σου;
03.03.2021

Όνειρα: Τι σημαίνει αν βλέπεις τον τοξικό πρώην στον ύπνο σου;

Εισαγωγή στη Γυναικεία Ψυχολογία
02.03.2021

Εισαγωγή στη Γυναικεία Ψυχολογία

Μοναξιά και lockdown: Πώς να την αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά
01.03.2021

Μοναξιά και lockdown: Πώς να την αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά

Δημιουργικότητα και ψυχική διαταραχή: Η περίπτωση της Βιρτζίνια Γουλφ
28.02.2021

Δημιουργικότητα και ψυχική διαταραχή: Η περίπτωση της Βιρτζίνια Γουλφ

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Υγεία
4

Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021

Περισσότερα

08.03.2021

Ειδικές δερματοπάθειες στην κύηση

Τα δερματολογικά προβλήματα είναι συνηθισμένα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις γνωστές δερματοπάθειες, που μπορεί να εμφανιστούν τη συγκεκριμένη περίοδο, υπάρχει μια ομάδα φλεγμονωδών νοσημάτων του δέρματος που αφορά αποκλειστικά στην εγκυμοσύνη. Οι ειδικές δερματοπάθειες της κύησης είναι κυρίως τέσσερις: -το πεμφιγοειδές της κύησης, -το πολύμορφο εξάνθημα της κύησης, -η κνήφη της κύησης, και, […]

08.03.2021

Αυτοάνοση Πνευμονική Νόσος: Γιατί είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται εγκαίρως

Άνδρας που διαγνώστηκε με ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν 5 χρόνια επισκέπτεται το ρευματολόγο του για το ετήσιο τσεκ-απ. Ευτυχώς, η αρθρίτιδά του έχει ρυθμιστεί καλά με τα φάρμακα. Μπορεί να περπατήσει και να επιτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να νιώθει πόνο. Ωστόσο, τους τελευταίους 6 μήνες νιώθει δύσπνοια όταν ανεβαίνει σκάλες, ενώ παρουσιάζει επίσης ξηρό […]

5 Συμπτώματα οσφυϊκής δισκοκήλης που καθιστούν επείγουσα την αντιμετώπισή της
08.03.2021

5 Συμπτώματα οσφυϊκής δισκοκήλης που καθιστούν επείγουσα την αντιμετώπισή της

Εμβολισμός μητριαίων αρτηριών για την αντιμετώπιση συμπτωματικών ινομυωμάτων
08.03.2021

Εμβολισμός μητριαίων αρτηριών για την αντιμετώπιση συμπτωματικών ινομυωμάτων

Καλοήθεις νεοπλασματικές και μη κύστεις ωοθηκών
08.03.2021

Καλοήθεις νεοπλασματικές και μη κύστεις ωοθηκών

Νέες Οδηγίες για τα εμβόλια της COVID-19 στην Ιταλία και τη Γερμανία: Ποιοι θα λαμβάνουν μόνο μία δόση
08.03.2021

Νέες Οδηγίες για τα εμβόλια της COVID-19 στην Ιταλία και τη Γερμανία: Ποιοι θα λαμβάνουν μόνο μία δόση

Ιβερμεκτίνη: Αρνητικά τα αποτελέσματα για το φάρμακο στην αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19
08.03.2021

Ιβερμεκτίνη: Αρνητικά τα αποτελέσματα για το φάρμακο στην αντιμετώπιση της ήπιας COVID-19

COVID-19: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά;
08.03.2021

COVID-19: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα παιδιά;

«Γυναικεία Ανάσα» Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ε. Π.Ε. αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
08.03.2021

«Γυναικεία Ανάσα» Διαδικτυακή Εκδήλωση της Ε. Π.Ε. αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διφθερίτιδα: Ποιές επιπτώσεις έφερε ο κορωνοϊός στην αντιμετώπιση της νόσου;
08.03.2021

Διφθερίτιδα: Ποιές επιπτώσεις έφερε ο κορωνοϊός στην αντιμετώπιση της νόσου;