Επιστήμονες στη Βρετανία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Λονδίνου St George’s διαπίστωσαν ότι η συτριβή που αισθάνεται κανείς όταν χάνει τον σύντροφό του ή κάποιον άλλον δικό του άνθρωπο μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, αυτό είναι αποτέλεσμα του στρες που βιώνει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος κατά τον πρώτο μήνα του πένθους, όταν συμπτώματα όπως η έλλειψη ύπνου και όρεξης είναι συνήθη και καθημερινά.
Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά καταστέλλουν το ανοσοποιητικό, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα που υπάρχουν αλλά δεν έχουν εκδηλωθεί ή προκαλώντας άλλα, όπως είναι το εγκεφαλικό.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 30.000 Βρετανών και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μειώνεται μετά τον πρώτο μήνα. Ωστόσο, τονίζουν ότι το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» είναι πολύ πιο σοβαρό από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, πολλά από τα άτομα που βιώνουν αυτήν την κατάσταση ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους ενώ ακόμη και αν το θυμούνται, η θεραπεία που ακολουθούν τούς είναι αδιάφορη.
Παλαιότερες μελέτες για το ίδιο θέμα έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, καθώς έδειξαν ότι η θλίψη και το πένθος οδηγούν σε αρκετά προβλήματα, όπως μεταβολές στην πίεση, στα επίπεδα τω ορμονών, στον κίνδυνο θρόμβωσης και στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.