Παιδί

Είναι σημαντικό το πρωινό στα παιδιά

Το καλοκαίρι είναι εδώ, το τελευταίο κουδούνι της σχολικής χρονιάς έχει χτυπήσει και πλέον οι μικροί μας φίλοι βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ελευθερίας με όλες τις συνέπειες! Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας αυτή την αίσθηση ελευθερίας και τι ρόλο μπορεί να παίξει το πρωινό σε αυτό;​

Μια καλοκαιρινή συνήθεια

Το σχολικό πρόγραμμα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μια καλή διατροφική συνήθεια όπως το πρωινό. Για να γίνει ωστόσο αυτή η καλή συνήθεια, τρόπος ζωής απαιτείται επιμονή, υπομονή και συνέπεια. 

Η ενσωμάτωση του πρωινού λοιπόν και στην καλοκαιρινή καθημερινότητα είναι μια πρόκληση που καλείστε «οικογενειακώς» να αντεπεξέλθετε.

Δημιουργικό πρωινό: ώρες «δημιουργικής απασχόλησης»

Το πρωινό αποτελεί μιας πρώτης τάξης δημιουργική απασχόληση μέσα στο σπίτι με πολύ μικρό οικονομικό κόστος. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για την προετοιμασία του είναι επαρκείς ώστε οι μικροί μας φίλοι να έχουν τον πλήρη έλεγχο της προετοιμασίας του καθώς δεν απαιτείται η χρήση πολύπλοκων εργαλείων και σκευών, αποτελείται ως επί το πλείστον από τρόφιμα που δεν απαιτούν «μαγείρεμα», ενώ ακόμη και το καθάρισμα του τραπεζιού και το πλύσιμο των πιάτων είναι μια από τις πιο εύκολες και διασκεδαστικές διαδικασίες! 

Ορίστε λοιπόν τα παιδιά σας ως τους αποκλειστικούς σεφ του πρωινού, φτιάξτε μαζί μια λίστα από υλικά που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε για τα πρωινά της εβδομάδας και αφήστε τη φαντασία τους ελεύθερη.

Μια θρεπτική φροντίδα

Άλλωστε οι μικροί μας φίλοι δεν σταματούν να αναπτύσσονται και να ξεφαντώνουν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι. Πώς λοιπόν θα μπορέσει ο οργανισμός τους να ανταποκριθεί χωρίς τα απαραίτητα καύσιμα και εφόδια στο απαιτητικό ξεκίνημα της ημέρας; 

Μην ξεχνάτε πως το πρωινό αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για ένα παιδί, ώστε να καλύψει τουλάχιστον τη μία από τις 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών που απαιτούνται για να προσλάβει τις επαρκείς ποσότητες ασβεστίου που είναι αναγκαίες για την υγιή ανάπτυξη των οστών του! 

Φροντίστε λοιπόν το πρώτο γεύμα της ημέρας να περιέχει τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο όπως το γάλα, το γιαούρτι ή ακόμη και το τυρί μειωμένων λιπαρών, ενώ για έξτρα όφελος μπορείτε να ενσωματώσετε σε αυτό τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο ή/και βιταμίνη D, τη βιταμίνη που συμβάλει στην εναπόθεσή του στα οστά. 

Αμύγδαλα, αποξηραμένα σύκα, παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και βιταμίνη D, μαλακές μαργαρίνες εμπλουτισμένες με βιταμίνη D αποτελούν ιδανικές λύσεις. 

Αντίστοιχα, φροντίστε να υπάρχουν στο γεύμα αυτό αμυλούχα και δημητριακά ολικής άλεσης που προσφέρουν την πολύτιμη ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσουν την ημέρα τους αλλά και φυτικές ίνες απαραίτητες για την υγεία του γαστρεντερικού. Τέλος, τα καλοκαιρινά φρούτα κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις των παιδιών και μπορούν να δώσουν χρώμα, φαντασία και πολύτιμες βιταμίνες στο πρωινό πιάτο τους!

Δύο γεύματα σε ένα

Κι αν σας απασχολεί ότι το καλοκαίρι, ο ύπνος διαρκεί περισσότερο με αποτέλεσμα το πρωινό να συμπίπτει με το πρώτο σνακ της ημέρας, θυμηθείτε να δώσετε προτεραιότητα στο πρωινό, ακόμη κι αν χρειαστεί να παραλείψετε το ενδιάμεσο σνακ του δεκατιανού.

Τέλος, το καλοκαίρι αποτελεί μια ιδιαίτερη εποχή που τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά εύκολα χάνουν τον έλεγχο του βάρους τους. Το πρωινό έχει συσχετιστεί με καλύτερο έλεγχο του βάρους τόσο στα παιδιά όσο και στους εφήβους και αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να εξασφαλίσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο ξεκίνημα της ημέρας τους.

Πηγή: nutrimed.gr

Παιδί

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών

28.04.2025

«Έρχονται» αλλαγές στη συνταγογράφηση των εμβολίων από τους παιδιάτρους: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Πότε θα τεθούν σε ισχύ

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

08.04.2025

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας

07.04.2025

Μωρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια: Οι αγκώνες του ήταν γυρισμένοι προς τα πάνω (φώτο)

03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

26.03.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

13.03.2025

Επικίνδυνες ουσίες σε παιδικό παιχνίδι που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλείται άμεσα (φωτό)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού