Παιδί

30+ ειδικοί καλούν τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναξιολογήσουν τα εμβόλια για την COVID για ηλικίες 12 έως 15 ετών

Επικαλούμενοι δεδομένα μυοκαρδίτιδας
30+ ειδικοί καλούν τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναξιολογήσουν τα εμβόλια για την COVID για ηλικίες 12 έως 15 ετών

Δεκάδες καθηγητές ιατρικής, επικεφαλής επιστημονικών οργανώσεων, βουλευτές και εμπειρογνώμονες στην ανοσολογία ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να αναθεωρήσουν την ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19 στη χώρα για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με βάση νέα δεδομένα που δείχνουν υψηλό κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα .

Σε ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Μικτής Επιτροπής Εμβολίων και Ανοσοποίησης (JCVI) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι «για τους άνδρες κάτω των 40 ετών, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν έως και 14 φορές υψηλότερος μετά τον εμβολιασμό παρά μετά τη μόλυνση» και ο κίνδυνος η μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες και αγόρια αυξήθηκε «σημαντικά μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου».

Υποστήριξαν επίσης ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά «στην αναχαίτιση της μετάδοσης του Omicron σε σύγκριση με το Delta » και επομένως μπορεί να υπάρχουν λίγα πλεονεκτήματα στην έκθεση των νέων στους πιθανούς αυξημένους κινδύνους.

Οι ειδικοί έγραψαν ότι τα παιδιά μας «έχουν 50 ή περισσότερα χρόνια προσδόκιμο υγιούς ζωής μπροστά τους που θα μπορούσε να διακυβευτεί από τις μακροπρόθεσμες βλάβες του εμβολίου».

Πρόσθεσαν:

«Είναι κρίσιμο ότι, εάν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μαζικό διπλό εμβολιασμό υγιών παιδιών, να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή η πολιτική θα κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη το προηγούμενο που δημιουργείται για τριπλό ή ακόμα και συνεχή και τακτικό εμβολιασμό για αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες προειδοποίησαν τις ιατρικές αρχές να μην προβούν σε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη:

«Οι υπολογισμοί κινδύνου και οφέλους που έγιναν από το JCVI και τους επικεφαλής ιατρούς βασίστηκαν σε λιγότερο πλήρη δεδομένα τόσο για τις βλάβες όσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών σε σύγκριση με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Τέσσερις μήνες αργότερα, βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική θέση, με τη μολυσματική παραλλαγή Delta να έχει σχεδόν πλήρως αντικατασταθεί από την πιο ήπια παραλλαγή Omicron. 

Επιπλέον, η κοινωνία έχει τώρα ένα υψηλότερο επίπεδο ισχυρής ανοσίας από τη φυσική μόλυνση από ό,τι είχε όταν εγκρίθηκε ο εφηβικός εμβολιασμός».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Επιστολή Πολιτικών και Επιστημόνων σχετικά με τον Εμβολιασμό των Παιδιών

Στα μέλη της Μικτής Επιτροπής Εμβολίων και Ανοσοποίησης

Απ: Ανασκόπηση του Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, το JCVI συμβούλεψε να μην συστήνεται ο μαζικός εμβολιασμός υγιών 12-15 ετών κατά του Covid-19. Ο κύριος λόγος που δόθηκε γι’ αυτό ήταν ότι, ενώ τα γνωστά οφέλη και βλάβες από τον εμβολιασμό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν και τα δύο πολύ μικρά, η Επιτροπή ανησυχούσε για τις άγνωστες πιθανές βλάβες του νέου εμβολίου, ιδιαίτερα για τους μακροπρόθεσμους και πιθανώς σοβαρούς κινδύνους του μυοκαρδίτιδα.

Το JCVI υπολόγισε ότι για κάθε ένα εκατομμύριο 12-15 ετών που εμβολιάζονται με δύο δόσεις, θα αποφεύγονταν 2,54 εισαγωγές στη ΜΕΘ και θα προκλήθηκαν έως και 51 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας. Στη συνέχεια, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι πίστευε ο JCVI εκείνη την εποχή.

Η κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα στην ΚΟΑ, ζητώντας του να εξετάσει τα «ευρύτερα οφέλη» για τα παιδιά από τον εμβολιασμό. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, ο καθηγητής Chris Whitty συνέστησε να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου σε υγιή παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με τη βάση ότι θα παρείχε πιθανώς «οριακά οφέλη», ειδικά στη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται εκτός σχολείου καθώς αποτέλεσμα μόλυνσης από Covid.

Αυτό υπολογίστηκε ως εξοικονόμηση, κατά μέσο όρο, 15 λεπτών εκπαίδευσης ανά παιδί. (Αυτή η εκτίμηση δεν έλαβε υπόψη τη διαταραχή ακόμη και από βραχυπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου και βασίζεται επίσης σε υποθέσεις σχετικά με το επίπεδο προστασίας που παρέχει μια δόση του εμβολίου έναντι της μόλυνσης που έχει αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο.)

Οι υπολογισμοί κινδύνου και οφέλους που έγιναν από την JCVI και την ΚΟΑ βασίστηκαν σε λιγότερο πλήρη δεδομένα τόσο για τις βλάβες όσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών σε σύγκριση με τα διαθέσιμα στοιχεία. Τέσσερις μήνες αργότερα, βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική θέση, με τη λοιμώδη παραλλαγή Delta να έχει σχεδόν πλήρως αντικατασταθεί από την πιο ήπια παραλλαγή Omicron. Επιπλέον, η κοινωνία έχει τώρα ένα υψηλότερο επίπεδο ισχυρής ανοσίας από τη φυσική μόλυνση από ό,τι είχε όταν εγκρίθηκε ο εφηβικός εμβολιασμός.

Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Omicron είναι σημαντικά πιο μολυσματικό από το Delta (με βάση τα ποσοστά δευτερογενών προσβολών, αρχικά ήταν δύο φορές πιο μεταδοτικό από το Delta, αλλά αυτό μειώθηκε σε 1,3 φορές πιο μεταδοτικό από ό,τι έχει αυξηθεί η φυσικώς αποκτηθείσα ανοσία σε αυτό ). Τα εμβόλια είναι επίσης πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στον περιορισμό της μετάδοσης του Omicron, σε σύγκριση με το Delta (η προστασία φαίνεται να πέφτει στο μηδέν, τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό).

Περισσότερα στοιχεία έχουν προκύψει σχετικά με τη συχνότητα των επιβλαβών παρενεργειών του εμβολιασμού κατά του Covid. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι για τους άνδρες κάτω των 40 ετών, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν έως και 14 φορές υψηλότερος μετά τον εμβολιασμό από ό,τι μετά τη μόλυνση (101 περιπτώσεις μετά τη δεύτερη δόση Moderna, σε σύγκριση με 7 περιπτώσεις μετά τη μόλυνση).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες και αγόρια φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου — γι’ αυτό ο Γενικός Ιατρός Καθηγητής Chris Whitty συνέστησε αρχικά να χορηγείται μόνο μία δόση σε ηλικία 12-15 ετών, και όμως τώρα προσφέρουμε δεύτερες δόσεις στα παιδιά, παρά τις ενδείξεις ότι αυξάνεται ο κίνδυνος.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ξεκάθαρο ότι η αναλογία κινδύνου προς όφελος για τον παιδικό εμβολιασμό κατά του Covid έχει επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβριο. Οι κίνδυνοι ανεπιθύμητων ενεργειών (συμπεριλαμβανομένης αλλά χωρίς περιορισμό της μυοκαρδίτιδας) αυξάνονται καθώς χορηγούνται περισσότερες δόσεις και τυχόν πλεονεκτήματα μειώνονται καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην καταστολή της μετάδοσης του Omicron (ειδικά δεδομένης της εκτεταμένης φυσικής ανοσίας).

Δεδομένου ότι τα πιθανά οφέλη από τον εμβολιασμό παιδιών υπολογίστηκαν αρχικά ως οριακά στην καλύτερη περίπτωση, υποψιαζόμαστε ότι αυτό το περιθώριο όχι μόνο εξατμίστηκε αλλά στην πραγματικότητα αντιστράφηκε υπό το πρίσμα των χαρακτηριστικών της νέας και κυρίαρχης παραλλαγής Omicron και της αύξησης του εύρωστου ανθεκτική φυσικά αποκτηθείσα ανοσία.

Επιπλέον, οι αμελητέοι κίνδυνοι της λοίμωξης από Covid για τα παιδιά έχουν γίνει ακόμη πιο ασήμαντοι εάν, όπως φαίνεται, το Omicron σχετίζεται με λιγότερο σοβαρή νόσο, ενώ τα οφέλη της φυσικής μόλυνσης (και όχι του εμβολιασμού) όσον αφορά τη μακροχρόνια ανοσία γίνονται όλο και περισσότερα. Σαφή.

Σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους και τον κλινικά ευάλωτο πληθυσμό – για τους οποίους τα δυνητικά σωτήρια οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων από τον εμβολιασμό – τα παιδιά μας δεν αντιμετωπίζουν τέτοια απειλή από τον COVID-19 αλλά έχουν 50 ή περισσότερα χρόνια προσδόκιμο υγιούς ζωής μπροστά τους που θα μπορούσε  να διακυβευτεί από τις μακροπρόθεσμες βλάβες του εμβολίου.

Είναι κρίσιμο ότι, εάν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μαζικό διπλό εμβολιασμό υγιών παιδιών, να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή η πολιτική θα κάνει περισσότερο καλό παρά κακό. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη το προηγούμενο που δημιουργείται για τριπλό ή και συνεχή και τακτικό εμβολιασμό για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Πιστεύουμε ότι η αναλογία οφέλους προς κίνδυνο του παιδικού εμβολιασμού θα πρέπει να επανεκτιμηθεί υπό το φως της παραλλαγής Omicron και των νέων στοιχείων τόσο για τις βλάβες του εμβολίου όσο και για την ανώτερη φυσική ανοσία.

Προτρέπουμε το JCVI να επανεξετάσει αυτά τα νέα στοιχεία και να παράσχει ενημερωμένες συμβουλές στην κυβέρνηση σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό υγιών 12-15 ετών.

Με εκτίμηση,

Μίριαμ Κέιτς βουλευτής

Στιβ Μπράιν βουλευτής

Thomas Coke, ο κόμης του Λέστερ

βουλευτής Philip Davies

βουλευτής Richard Drax

Βαρόνη Φόστερ του Όξτον

Marcus Fysh βουλευτής

βουλευτής Paul Girvan

βουλευτής Κρις Γκριν

Μαρκ Τζένκινσον βουλευτής

βουλευτής Pauline Latham

Καρλ ΜακΚάρτνεϊ βουλευτής

Rt Hon Esther McVey MP

Λόρδος Μούνι

Ο Δρ Andrew Murrison βουλευτής

βουλευτής Γκρεγκ Σμιθ

Graham Stringer βουλευτής

Ο Sir Desmond Swayne MP

Ντέρεκ Τόμας βουλευτής

βουλευτής Sammy Wilson

βουλευτής William Wragg

Ο Δρ David Bell, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, που εργαζόταν στο παρελθόν σε μολυσματικές ασθένειες για τον ΠΟΥ

Καθηγητής Anthony Brookes, Γονιδιωματικός και Επιστήμονας Δεδομένων Υγείας, Πανεπιστήμιο του Leicester

Δρ Iona Heath, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών (2009 έως 2012)

Καθηγήτρια Marilyn James, Οικονομικά της Υγείας, Πανεπιστήμιο του Nottingham

Dr John Lee, Συνταξιούχος Καθηγητής Παθολογίας

Καθηγητής David Livermore, Ιατρική Μικροβιολογία, University of East Anglia

Καθηγητής David Paton, Βιομηχανικά Οικονομικά, Πανεπιστήμιο του Nottingham

Καθηγήτρια Άλισον Πόλοκ, Κλινική Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνίας, Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ

Dr Gerry Quinn, Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πανεπιστήμιο του Ulster

Δρ Roland Salmon, MRCGP, FFPH, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Επιτήρησης Μεταδοτικών Ασθενειών (Ουαλία).

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://childrenshealthdefense.org/defender/myocarditis-uk-regulators-reassess-covid-vaccines-children/

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού