Παιδί

30+ ειδικοί καλούν τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναξιολογήσουν τα εμβόλια για την COVID για ηλικίες 12 έως 15 ετών

Επικαλούμενοι δεδομένα μυοκαρδίτιδας
30+ ειδικοί καλούν τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναξιολογήσουν τα εμβόλια για την COVID για ηλικίες 12 έως 15 ετών

Δεκάδες καθηγητές ιατρικής, επικεφαλής επιστημονικών οργανώσεων, βουλευτές και εμπειρογνώμονες στην ανοσολογία ζήτησαν από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να αναθεωρήσουν την ανάπτυξη του εμβολίου COVID-19 στη χώρα για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με βάση νέα δεδομένα που δείχνουν υψηλό κίνδυνο μυοκαρδίτιδας σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα .

Σε ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Μικτής Επιτροπής Εμβολίων και Ανοσοποίησης (JCVI) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι «για τους άνδρες κάτω των 40 ετών, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν έως και 14 φορές υψηλότερος μετά τον εμβολιασμό παρά μετά τη μόλυνση» και ο κίνδυνος η μυοκαρδίτιδα σε νεαρούς άνδρες και αγόρια αυξήθηκε «σημαντικά μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου».

Υποστήριξαν επίσης ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά «στην αναχαίτιση της μετάδοσης του Omicron σε σύγκριση με το Delta » και επομένως μπορεί να υπάρχουν λίγα πλεονεκτήματα στην έκθεση των νέων στους πιθανούς αυξημένους κινδύνους.

Οι ειδικοί έγραψαν ότι τα παιδιά μας «έχουν 50 ή περισσότερα χρόνια προσδόκιμο υγιούς ζωής μπροστά τους που θα μπορούσε να διακυβευτεί από τις μακροπρόθεσμες βλάβες του εμβολίου».

Πρόσθεσαν:

«Είναι κρίσιμο ότι, εάν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μαζικό διπλό εμβολιασμό υγιών παιδιών, να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή η πολιτική θα κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη το προηγούμενο που δημιουργείται για τριπλό ή ακόμα και συνεχή και τακτικό εμβολιασμό για αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες προειδοποίησαν τις ιατρικές αρχές να μην προβούν σε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη:

«Οι υπολογισμοί κινδύνου και οφέλους που έγιναν από το JCVI και τους επικεφαλής ιατρούς βασίστηκαν σε λιγότερο πλήρη δεδομένα τόσο για τις βλάβες όσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών σε σύγκριση με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Τέσσερις μήνες αργότερα, βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική θέση, με τη μολυσματική παραλλαγή Delta να έχει σχεδόν πλήρως αντικατασταθεί από την πιο ήπια παραλλαγή Omicron. 

Επιπλέον, η κοινωνία έχει τώρα ένα υψηλότερο επίπεδο ισχυρής ανοσίας από τη φυσική μόλυνση από ό,τι είχε όταν εγκρίθηκε ο εφηβικός εμβολιασμός».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Επιστολή Πολιτικών και Επιστημόνων σχετικά με τον Εμβολιασμό των Παιδιών

Στα μέλη της Μικτής Επιτροπής Εμβολίων και Ανοσοποίησης

Απ: Ανασκόπηση του Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, το JCVI συμβούλεψε να μην συστήνεται ο μαζικός εμβολιασμός υγιών 12-15 ετών κατά του Covid-19. Ο κύριος λόγος που δόθηκε γι’ αυτό ήταν ότι, ενώ τα γνωστά οφέλη και βλάβες από τον εμβολιασμό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν και τα δύο πολύ μικρά, η Επιτροπή ανησυχούσε για τις άγνωστες πιθανές βλάβες του νέου εμβολίου, ιδιαίτερα για τους μακροπρόθεσμους και πιθανώς σοβαρούς κινδύνους του μυοκαρδίτιδα.

Το JCVI υπολόγισε ότι για κάθε ένα εκατομμύριο 12-15 ετών που εμβολιάζονται με δύο δόσεις, θα αποφεύγονταν 2,54 εισαγωγές στη ΜΕΘ και θα προκλήθηκαν έως και 51 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας. Στη συνέχεια, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι πίστευε ο JCVI εκείνη την εποχή.

Η κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα στην ΚΟΑ, ζητώντας του να εξετάσει τα «ευρύτερα οφέλη» για τα παιδιά από τον εμβολιασμό. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, ο καθηγητής Chris Whitty συνέστησε να χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου σε υγιή παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με τη βάση ότι θα παρείχε πιθανώς «οριακά οφέλη», ειδικά στη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται εκτός σχολείου καθώς αποτέλεσμα μόλυνσης από Covid.

Αυτό υπολογίστηκε ως εξοικονόμηση, κατά μέσο όρο, 15 λεπτών εκπαίδευσης ανά παιδί. (Αυτή η εκτίμηση δεν έλαβε υπόψη τη διαταραχή ακόμη και από βραχυπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου και βασίζεται επίσης σε υποθέσεις σχετικά με το επίπεδο προστασίας που παρέχει μια δόση του εμβολίου έναντι της μόλυνσης που έχει αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξο.)

Οι υπολογισμοί κινδύνου και οφέλους που έγιναν από την JCVI και την ΚΟΑ βασίστηκαν σε λιγότερο πλήρη δεδομένα τόσο για τις βλάβες όσο και για τα οφέλη του εμβολιασμού των παιδιών σε σύγκριση με τα διαθέσιμα στοιχεία. Τέσσερις μήνες αργότερα, βρισκόμαστε σε μια πολύ διαφορετική θέση, με τη λοιμώδη παραλλαγή Delta να έχει σχεδόν πλήρως αντικατασταθεί από την πιο ήπια παραλλαγή Omicron. Επιπλέον, η κοινωνία έχει τώρα ένα υψηλότερο επίπεδο ισχυρής ανοσίας από τη φυσική μόλυνση από ό,τι είχε όταν εγκρίθηκε ο εφηβικός εμβολιασμός.

Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι το Omicron είναι σημαντικά πιο μολυσματικό από το Delta (με βάση τα ποσοστά δευτερογενών προσβολών, αρχικά ήταν δύο φορές πιο μεταδοτικό από το Delta, αλλά αυτό μειώθηκε σε 1,3 φορές πιο μεταδοτικό από ό,τι έχει αυξηθεί η φυσικώς αποκτηθείσα ανοσία σε αυτό ). Τα εμβόλια είναι επίσης πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στον περιορισμό της μετάδοσης του Omicron, σε σύγκριση με το Delta (η προστασία φαίνεται να πέφτει στο μηδέν, τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό).

Περισσότερα στοιχεία έχουν προκύψει σχετικά με τη συχνότητα των επιβλαβών παρενεργειών του εμβολιασμού κατά του Covid. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι για τους άνδρες κάτω των 40 ετών, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν έως και 14 φορές υψηλότερος μετά τον εμβολιασμό από ό,τι μετά τη μόλυνση (101 περιπτώσεις μετά τη δεύτερη δόση Moderna, σε σύγκριση με 7 περιπτώσεις μετά τη μόλυνση).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες και αγόρια φαίνεται να αυξάνονται σημαντικά μετά από μια δεύτερη δόση του εμβολίου — γι’ αυτό ο Γενικός Ιατρός Καθηγητής Chris Whitty συνέστησε αρχικά να χορηγείται μόνο μία δόση σε ηλικία 12-15 ετών, και όμως τώρα προσφέρουμε δεύτερες δόσεις στα παιδιά, παρά τις ενδείξεις ότι αυξάνεται ο κίνδυνος.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ξεκάθαρο ότι η αναλογία κινδύνου προς όφελος για τον παιδικό εμβολιασμό κατά του Covid έχει επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβριο. Οι κίνδυνοι ανεπιθύμητων ενεργειών (συμπεριλαμβανομένης αλλά χωρίς περιορισμό της μυοκαρδίτιδας) αυξάνονται καθώς χορηγούνται περισσότερες δόσεις και τυχόν πλεονεκτήματα μειώνονται καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην καταστολή της μετάδοσης του Omicron (ειδικά δεδομένης της εκτεταμένης φυσικής ανοσίας).

Δεδομένου ότι τα πιθανά οφέλη από τον εμβολιασμό παιδιών υπολογίστηκαν αρχικά ως οριακά στην καλύτερη περίπτωση, υποψιαζόμαστε ότι αυτό το περιθώριο όχι μόνο εξατμίστηκε αλλά στην πραγματικότητα αντιστράφηκε υπό το πρίσμα των χαρακτηριστικών της νέας και κυρίαρχης παραλλαγής Omicron και της αύξησης του εύρωστου ανθεκτική φυσικά αποκτηθείσα ανοσία.

Επιπλέον, οι αμελητέοι κίνδυνοι της λοίμωξης από Covid για τα παιδιά έχουν γίνει ακόμη πιο ασήμαντοι εάν, όπως φαίνεται, το Omicron σχετίζεται με λιγότερο σοβαρή νόσο, ενώ τα οφέλη της φυσικής μόλυνσης (και όχι του εμβολιασμού) όσον αφορά τη μακροχρόνια ανοσία γίνονται όλο και περισσότερα. Σαφή.

Σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους και τον κλινικά ευάλωτο πληθυσμό – για τους οποίους τα δυνητικά σωτήρια οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων από τον εμβολιασμό – τα παιδιά μας δεν αντιμετωπίζουν τέτοια απειλή από τον COVID-19 αλλά έχουν 50 ή περισσότερα χρόνια προσδόκιμο υγιούς ζωής μπροστά τους που θα μπορούσε  να διακυβευτεί από τις μακροπρόθεσμες βλάβες του εμβολίου.

Είναι κρίσιμο ότι, εάν πρόκειται να προχωρήσουμε στον μαζικό διπλό εμβολιασμό υγιών παιδιών, να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αυτή η πολιτική θα κάνει περισσότερο καλό παρά κακό. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη το προηγούμενο που δημιουργείται για τριπλό ή και συνεχή και τακτικό εμβολιασμό για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Πιστεύουμε ότι η αναλογία οφέλους προς κίνδυνο του παιδικού εμβολιασμού θα πρέπει να επανεκτιμηθεί υπό το φως της παραλλαγής Omicron και των νέων στοιχείων τόσο για τις βλάβες του εμβολίου όσο και για την ανώτερη φυσική ανοσία.

Προτρέπουμε το JCVI να επανεξετάσει αυτά τα νέα στοιχεία και να παράσχει ενημερωμένες συμβουλές στην κυβέρνηση σχετικά με τον μαζικό εμβολιασμό υγιών 12-15 ετών.

Με εκτίμηση,

Μίριαμ Κέιτς βουλευτής

Στιβ Μπράιν βουλευτής

Thomas Coke, ο κόμης του Λέστερ

βουλευτής Philip Davies

βουλευτής Richard Drax

Βαρόνη Φόστερ του Όξτον

Marcus Fysh βουλευτής

βουλευτής Paul Girvan

βουλευτής Κρις Γκριν

Μαρκ Τζένκινσον βουλευτής

βουλευτής Pauline Latham

Καρλ ΜακΚάρτνεϊ βουλευτής

Rt Hon Esther McVey MP

Λόρδος Μούνι

Ο Δρ Andrew Murrison βουλευτής

βουλευτής Γκρεγκ Σμιθ

Graham Stringer βουλευτής

Ο Sir Desmond Swayne MP

Ντέρεκ Τόμας βουλευτής

βουλευτής Sammy Wilson

βουλευτής William Wragg

Ο Δρ David Bell, Ιατρός Δημόσιας Υγείας, που εργαζόταν στο παρελθόν σε μολυσματικές ασθένειες για τον ΠΟΥ

Καθηγητής Anthony Brookes, Γονιδιωματικός και Επιστήμονας Δεδομένων Υγείας, Πανεπιστήμιο του Leicester

Δρ Iona Heath, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών (2009 έως 2012)

Καθηγήτρια Marilyn James, Οικονομικά της Υγείας, Πανεπιστήμιο του Nottingham

Dr John Lee, Συνταξιούχος Καθηγητής Παθολογίας

Καθηγητής David Livermore, Ιατρική Μικροβιολογία, University of East Anglia

Καθηγητής David Paton, Βιομηχανικά Οικονομικά, Πανεπιστήμιο του Nottingham

Καθηγήτρια Άλισον Πόλοκ, Κλινική Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνίας, Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ

Dr Gerry Quinn, Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πανεπιστήμιο του Ulster

Δρ Roland Salmon, MRCGP, FFPH, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Επιτήρησης Μεταδοτικών Ασθενειών (Ουαλία).

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://childrenshealthdefense.org/defender/myocarditis-uk-regulators-reassess-covid-vaccines-children/

Παιδί

15.05.2022

Κοριτσάκι 2,5 ετών ήπιε υγρό καθαρισμού και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο ΠΑΓΝΗ

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται διασωληνωμένο ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών, που φέρει οίδημα στον λάρυγγα, καθώς κατάπιε υγρό καθαρισμού ηλεκτρικών φούρνων. Σύμφωνα με το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι το κοριτσάκι μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Ωστόσο, οι γιατροί έκριναν σκόπιμο να […]

10.05.2022

Πόσο φαγητό πρέπει να τρώνε τα παιδιά από την ηλικία 1 έως 5 ετών

Τι να προσέξουν οι γονείς

Πώς και πότε πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ
30.04.2022

Πώς και πότε πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά για το σεξ

Eurostat: Η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στις γεννήσεις το 2020 στην ΕΕ
28.04.2022

Eurostat: Η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στις γεννήσεις το 2020 στην ΕΕ

Παιδίατροι για ηπατίτιδα στην Ελλάδα: «Περιμένουμε κρούσματα και στην χώρα μας» – Τα συμπτώματα
28.04.2022

Παιδίατροι για ηπατίτιδα στην Ελλάδα: «Περιμένουμε κρούσματα και στην χώρα μας» – Τα συμπτώματα

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα & τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς
26.04.2022

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα & τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Διαχειριστείτε το βάρος του παιδιού σας με ισορροπημένη διατροφή
18.04.2022

Διαχειριστείτε το βάρος του παιδιού σας με ισορροπημένη διατροφή

ΓΓ υπ.Παιδείας – Α.Κόπτσης: «Χωρίς self test αλλά με μάσκες η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα»
14.04.2022

ΓΓ υπ.Παιδείας – Α.Κόπτσης: «Χωρίς self test αλλά με μάσκες η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα»

Παιδικές τροφικές αλλεργίες: Tο αντικείμενο που πρέπει να προσέξουν οι γονείς
31.03.2022

Παιδικές τροφικές αλλεργίες: Tο αντικείμενο που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Πληροφορίες για πάνω από 2 συλλήψεις – «Ίσως το πόρισμα μας εκπλήξει» λέει ο Γ.Λέων
23.03.2022

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Πληροφορίες για πάνω από 2 συλλήψεις – «Ίσως το πόρισμα μας εκπλήξει» λέει ο Γ.Λέων

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

20.05.2022

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και […]

20.05.2022

Το CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Συγκεκριμένα, συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη […]

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές
20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia
20.05.2022

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»
19.05.2022

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»
19.05.2022

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου
19.05.2022

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
18.05.2022

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες
18.05.2022

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία
18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία