Παιδί

Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο άργησε να εμβολιάσει τα παιδιά;

Τι κρύβεται πίσω από την επιφυλακτικότητα σχετικά με τον εμβολιασμό;
Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο άργησε να εμβολιάσει τα παιδιά;

Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε των περισσότερων άλλων χωρών στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα περισσότερων ανθρώπων κατά του COVID-19. 

Αλλά η χώρα ήταν μια από τις πιο αργές στον εμβολιασμό των εφήβων.

Τα νέα για την παραλλαγή του κορωνοϊού ώθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να συστήσει ότι τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μπορούν τώρα να κάνουν μια δεύτερη δόση εμβολίου τρεις μήνες μετά την πρώτη τους, αλλά τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών παραμένουν εντελώς ανεμβολίαστα.

Τι κρύβεται πίσω από τη φαινομενική επιφυλακτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών;

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρωτοπόρος όσον αφορά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων –ήταν η πρώτη χώρα υψηλού εισοδήματος που ενέκρινε οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του COVID-19– όσον αφορά τα παιδιά, είναι πολύ πιο αργό.

Ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της χώρας (MHRA) επέκτεινε τη νομική έγκριση για τη χρήση του jab Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω τον Ιούνιο, σύμφωνα με πολλές άλλες χώρες.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ άρχισαν να εμβολιάζουν αυτήν την ηλικιακή ομάδα τον Μάιο και τον Ιούνιο, αντίστοιχα.

Ωστόσο, το όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου που αποφασίζει για την ανάπτυξη του εμβολίου, η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), άργησε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του εμβολίου για υγιείς ηλικίες 12 έως 15 ετών, όπως αναφέρει:

«Είναι οριακά μεγαλύτερα από το δυναμικό που είναι γνωστό. Βλάπτει… [αλλά] το περιθώριο οφέλους… [είναι] πολύ μικρό για να υποστηρίξει συμβουλές σχετικά με ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού».

-Μυοκαρδίτιδα και μακρά covid

Το JCVI είπε ότι :

-τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μικρότερο για τα παιδιά επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον COVID-19, και,

το εμβόλιο ενέχει τον κίνδυνο της σπάνιας παρενέργειας της μυοκαρδίτιδας ή της καρδιακής φλεγμονής .

Όσον αφορά τη μακρά Covid, κάτι που ανησυχεί πολλούς γονείς, η επιτροπή είπε τον Αύγουστο ότι οι εκτιμήσεις των συμπτωμάτων που διαρκούσαν περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, στα παιδιά κυμαίνονταν από λιγότερο από 1 τοις εκατό έως 10% – με πιο αυστηρές μελέτες « γενικά να αναφέρουν ποσοστά στο χαμηλότερο άκρο αυτού του εύρους ».

Σίγουρα έχει υπάρξει ένα ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για τον επιπολασμό του μακροχρόνιου covid, εν μέρει επειδή δεν υπάρχει ευρέως αποδεκτός ορισμός:

Ενώ τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα όπως:

-κόπωση και,

-πονοκεφάλους,

μια μελέτη συνέδεσε την πάθηση με περισσότερα από 200 συμπτώματα .

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κορωνοϊός δεν έχει καθοριστεί εδώ και καιρό στα παιδιά», λέει ο Michael Absoud στο King’s College του Λονδίνου.

Η αρχική έρευνα έτεινε επίσης να υπερεκτιμήσει τον επιπολασμό της πάθησης αποτυγχάνοντας να χρησιμοποιήσει μια ομάδα σύγκρισης παιδιών που δεν είχαν κολλήσει ποτέ COVID-19, καθώς είναι σύνηθες για τους έφηβους να αναφέρουν συμπτώματα όπως κόπωση, για παράδειγμα.

Αλλά τον Αύγουστο, μια μελέτη που χρησιμοποίησε μια μη μολυσμένη ομάδα σύγκρισης διαπίστωσε ότι:

-το 30% των ατόμων ηλικίας 11 έως 17 ετών που είχαν COVID-19 ανέφεραν τρία ή περισσότερα συμπτώματα τρεις μήνες αργότερα,

-σε σύγκριση με το 16% όσων δεν είχε μολυνθεί.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 14% των ατόμων στην ηλικιακή ομάδα που εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα COVID-19, υψηλότερα από το εύρος εκτίμησης του JCVI.

Ο αριθμός θα μπορούσε να είχε διογκωθεί από το γεγονός ότι μόνο το 13% των οικογενειών με τις οποίες ήρθαν σε επαφή συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ εκείνες των οποίων τα παιδιά ήταν άρρωστα ήταν πιο πιθανό να το κάνουν.
Μια μεγάλη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) τοποθετεί τον επιπολασμό των επίμονων συμπτωμάτων μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12 έως 16 ετών πολύ χαμηλότερα, στο 3% έως και τέσσερις μήνες μετά από ένα θετικό τεστ για τον Covid-19 , σε σύγκριση με 1,3 τοις εκατό σε μια μη μολυσμένη ομάδα ελέγχου.
«Ακόμα κι αν είναι στο χαμηλότερο άκρο των εκτιμήσεων, με τον αριθμό των λοιμώξεων που βλέπουμε, εξακολουθεί να είναι χιλιάδες παιδιά την εβδομάδα», λέει ο Stephen Griffin από το Πανεπιστήμιο του Leeds, UK.
«Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό για μένα», πρόσθεσε.

Αργή κυκλοφορία

Ωστόσο, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η λήψη αποφάσεων του JCVI, καθώς η επιτροπή δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομερή ανάλυση της ανάλυσής της – μόνο μερικά σύντομα στοιχεία για τα αναμενόμενα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού που δεν αναφέρουν μακροχρόνιο Covid. 

«Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πώς κατέληξαν στα συμπεράσματά τους», λέει ο Γκρίφιν.

Τον Σεπτέμβριο, το JCVI παρέδωσε την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών στους επικεφαλής ιατρούς (CMOs) των εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς θα μπορούσαν να σταθμίσουν άλλα ζητήματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτροπής, όπως τα οφέλη του εμβολιασμού των εφήβων στη μείωση της μετάδοσης στους ενήλικες, και στα ίδια τα παιδιά να λείπουν λιγότερο από το σχολείο. 

Μόλις στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ΚΟΑ έδωσαν το πράσινο φως σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών να κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου.

Χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Δανία είχαν ήδη δώσει στους περισσότερους εφήβους το πρώτο τους εμβόλιο μέχρι αυτό το σημείο. 

«Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό των παιδιών», λέει ο Simon Williams στο Πανεπιστήμιο Swansea, UK.

Δεν προκαλεί έκπληξη το κοινό να μπερδεύεται [στο ΗΒ].”

Μια αργή ανάπτυξη σε συνδυασμό με πολλά σχολεία που εγκατέλειψαν τα μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, οδήγησε σε έξαρση των λοιμώξεων στα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία εξαπλώθηκαν σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Στο αποκορύφωμα στα μέσα Οκτωβρίου, το 3,2 τοις εκατό των παιδιών από τα κρατικά σχολεία στην Αγγλία έλειπαν λόγω του Covid-19  και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μεταξύ 5 έως 14 ετών στην Αγγλία ήταν σχεδόν διπλάσιες από το ποσοστό κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο , περίπου 1,8 ανά 100.000 αυτής της ηλικιακής ομάδας .

Ο κορωνοϊός ενεπλάκη σε 12 θανάτους ατόμων κάτω των 15 ετών στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ONS .

Αβέβαιος χειμώνας

Ο Russell Viner , πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι ενώ συμφωνεί με την προσοχή του JCVI, η παράδοση των εμβολίων στους εφήβους θα έπρεπε να είχε γίνει πιο γρήγορα.

«Μόλις πάρθηκε η απόφαση, δεν καλύψαμε τον εαυτό μας όπως θα έπρεπε», λέει.

Οι καθημερινές λοιμώξεις από τον COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται ξανά από τις αρχές Νοεμβρίου και δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τα ποσοστά μόλυνσης αυτόν τον χειμώνα, ειδικά εάν η παραλλαγή Omicron αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως.

Η επόμενη διαμάχη είναι πιθανό να είναι για το εμβόλιο χαμηλής δόσης Pfizer/BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, το οποίο προσφέρθηκε για πρώτη φορά σε παιδιά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Μια δοκιμή που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο δείχνει ότι μειώνει τις λοιμώξεις κατά 91 τοις εκατό .

Αυτό το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από το MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Αλλά εάν εγκριθεί, τα αρχικά σημάδια είναι ότι, όπως και με τους εφήβους, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βιαστεί να το χρησιμοποιήσει.

Ένας εκπρόσωπος του JCVI δεν απάντησε λεπτομερώς στις ερωτήσεις του New Scientist , αλλά είπε ότι :

Η επιτροπή υποστηρίζει σταθερά ότι η κύρια εστίαση πρέπει να είναι τα οφέλη για τα ίδια τα παιδιά, σε σχέση με τυχόν πιθανές βλάβες για αυτά από τον εμβολιασμό.

Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του JCVI να εξετάσει τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις του εμβολιασμού».

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει λίγο καθυστερημένη διαδικασία και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη φορά», λέει ο Williams για το εμβόλιο χαμηλής δόσης.

«Υπάρχουν σημάδια ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί».

«Δεν είναι εύκολη απόφαση», λέει ο Absoud.

«Δεν ζηλεύω κανέναν να παίρνει αποφάσεις σε μια πανδημία», καταλήγει.

Πηγή: https://www.newscientist.com/article/2299868-why-has-the-uk-been-so-slow-to-vaccinate-children-against-covid-19/?utm_source=nsday&utm_medium=email&utm_campaign=NSDAY_061221

Παιδί

27.01.2022

Αυτισμός και βιντεοπαιχνίδια

Η παρούσα μελέτη εξετάζει το κατά πόσον η θεραπεία μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών (video game) μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις κινητικές δεξιότητες στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Κλινική Δοκιμή Θεραπευτικού Video Game Η μη κερδοσκοπική θυγατρική εταιρεία DELSIA του οργανισμού Autism Speaks είχε ανακοινώσει ότι θα χρηματοδοτήσει την κλινική […]

27.01.2022

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την πρόωρη γέννηση και επιπτώσεις στην υγεία των μωρών

Σύμφωνα με μελέτες

Τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν λιγότερο από το Omicron
26.01.2022

Τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν λιγότερο από το Omicron

Κενά αποδείξεων και αποδεικτικών στοιχείων στην υγεία των εφήβων
25.01.2022

Κενά αποδείξεων και αποδεικτικών στοιχείων στην υγεία των εφήβων

Συγγενής καρδιοπάθεια η αιτία θανάτου βρέφους θετικού στον κορωνοϊό
25.01.2022

Συγγενής καρδιοπάθεια η αιτία θανάτου βρέφους θετικού στον κορωνοϊό

Unicef: Το κλείσιμο των σχολείων προκάλεσε «ανεπανόρθωτες απώλειες» σε εκατομμύρια παιδιά
25.01.2022

Unicef: Το κλείσιμο των σχολείων προκάλεσε «ανεπανόρθωτες απώλειες» σε εκατομμύρια παιδιά

Τα μωρά μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι στενά συνδεδεμένος από το αν μοιράζονται σάλιο
24.01.2022

Τα μωρά μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι στενά συνδεδεμένος από το αν μοιράζονται σάλιο

Η ντολουτεγκραβίρη ως θεραπεία για τη λοίμωξη HIV-1 σε παιδιά
24.01.2022

Η ντολουτεγκραβίρη ως θεραπεία για τη λοίμωξη HIV-1 σε παιδιά

COVID-19: Κανένας κίνδυνος μόλυνσης του βρέφους μέσω του θηλασμού
24.01.2022

COVID-19: Κανένας κίνδυνος μόλυνσης του βρέφους μέσω του θηλασμού

Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους κατά  τη διάρκεια της πανδημίας
24.01.2022

Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

27.01.2022

Influencer εθισμένη στα ενέσιμα εμφυτεύματα «κατέληξε να μοιάζει με κύβο του ρούμπικ»

Δεν υπάρχει γυρισμός μετά από τέτοιου είδους αισθητικές επεμβάσεις

27.01.2022

Πάνω από 90 ασθενείς διακομίσθηκαν με τις ειδικές Μονάδες Άμεσης Παρέμβασης του ΚΕΠΙΧ της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε δομές υγείας

Σε όλη την Αττική

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα – Διάγνωση και θεραπεία
27.01.2022

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12: Συμπτώματα – Διάγνωση και θεραπεία

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Τα αντιικά χάπια λειτουργούν καλά στην μετάλλαξη Όμικρον

COVID-19:  Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο
27.01.2022

COVID-19: Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να συνδέεται με μακρά νόσο

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων
27.01.2022

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης
27.01.2022

COVID-19: Ισχυρή η ανοσία με τον συνδυασμό εμβολιασμού και μόλυνσης

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον
27.01.2022

Moderna: Ξεκινάει δοκιμή για ενισχυτική δόση που στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»
27.01.2022

Τα πρώτα άτριχα Γαλλικά μπουλντόγκ προκαλούν ανησυχίες για «ακραία αναπαραγωγή»

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
27.01.2022

Ρομπότ πραγματοποιεί με επιτυχία χειρουργική επέμβαση σε χοίρους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια