Παιδί

Απογαλακτισμός: Η μετάβαση από το γάλα στις κρέμες και τις άλλες στερεές τροφές

Όταν το βρέφος πλησιάσει τον 4ο – 6ο μήνα της ζωής του, ανεξαρτήτως αν αυτό θηλάζει ή σιτίζεται με ξένο γάλα, θα πρέπει να προστεθούν στο διαιτολόγιό του και άλλες τροφές με στερεά πλέον σύσταση.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί τον απογαλακτισμό.

Ο απογαλακτισμός εξυπηρετεί τις ακόλουθες ανάγκες:

α) κάλυψη των αυξημένων σε αυτή την ηλικία θερμιδικών αναγκών του βρέφους που θα εξασφαλίσουν τη φυσιολογική ανάπτυξή του,

β) απόκτηση εμπειρίας τροφών με ποικιλία σύστασης, γεύσης και αρώματος, και,

γ) προώθηση της λειτουργίας της μάσησης και της κατάποσης.

“Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να πάρουν στερεές τροφές από την ηλικία των 4 – 6 μηνών.

“Πριν από αυτή την ηλικία, τα μωρά δε διαθέτουν τον απαραίτητο έλεγχο και συντονισμό της γλώσσας και των μυών του στόματος, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μάσηση και την κατάποση”, εξηγεί ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου – Παιδίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, προσθέτοντας:

Στην ηλικία αυτή αντί να καταπίνουν το κουταλάκι με τις τροφές το απομακρύνουν με τη γλώσσα τους έξω από το στόμα.

Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό “προώθησης της γλώσσας”, εξαφανίζεται περίπου στους 4 μήνες“.

Το βρέφος είναι έτοιμο να δεχτεί στερεές τροφές όταν μπορεί να καθίσει με κάποια βοήθεια και να κρατήσει σε ικανοποιητικό βαθμό όρθιο το κεφάλι του, να έχει παρέλθει το αντανακλαστικό της προώθησης της γλώσσας και να δείχνει προθυμία να δοκιμάσει νέες τροφές (στρέφει το κεφαλάκι του προς το κουταλάκι και ανοίγει το στόμα του).

Οι στερεές τροφές μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε γεύμα γάλακτος.

Η δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος (ομιλία, απαλή μουσική) θα βοηθήσει στην επιτυχία των πρώτων προσπαθειών σίτισής του.

“Η χορήγηση της στερεάς τροφής πρέπει να γίνεται πάντα με κουταλάκι, και όχι με το μπιμπερόν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της πνιγμονής ή υπερσίτισής του.

Η αρχή της σίτισης θα πρέπει να γίνει με πολύ μικρή ποσότητα στερεάς τροφής (1/2 – 1 κουτ. γλυκού)”, τονίζει ο κ. Χατζηγεωργίου.

-Την 1η μέρα αρκεί να του χορηγηθούν μόνο 1 – 2 κουταλάκια.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξάνει προοδευτικά κατά 1 – 2 κουτ. γλυκού κάθε μέρα.

Η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής πρέπει να είναι 120 γραμμάρια περίπου.

Ο καλύτερος όμως δείκτης είναι η όρεξή του.

Η προσθήκη μιας νέας τροφής δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα από 1 – 2 εβδομάδες, γιατί θεωρείται ότι θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρόνου για να διαπιστωθεί αν η προηγούμενη τροφή έγινε ανεκτή από το βρέφος και δε του προκάλεσε καμία αλλεργική αντίδραση (ανησυχία, έμετοι, διάρροια, εξάνθημα)“,  λέει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Το βρέφος στην αρχή μπορεί να εμφανίζεται “μπερδεμένο”, να συνοφρυώνει το προσωπάκι του, να στριφογυρίζει την τροφή μέσα στο στόμα του ή ακόμη και να τη φτύνει.

Όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις, εφόσον αυτός ο τρόπος σίτισης αποτελεί για το μωρό μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

“Ένας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε να δεχτεί από την αρχή καλύτερα τις στερεές τροφές είναι να του δώσετε στην αρχή λίγο γάλα από το στήθος ή από το μπιμπερόν.

Ακολουθεί η χορήγηση μιας πολύ μικρής ποσότητας στερεάς τροφής (1/2 κουτ. γλυκού) και στο τέλος ολοκλήρωση του γεύματος με όσο γάλα θέλει.

Στην αρχή οι στερεές τροφές θα πρέπει να δίνονται ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο του μητρικού ή ξένου γάλακτος“, συμβουλεύει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Η τακτική αυτή θα αποτρέψει την εκδήλωση από το βρέφος εκνευρισμού, εξαιτίας της πείνας του.

Στην περίπτωση που και αυτή η πρακτική αποτύχει, μπορεί να αναβληθεί η χορήγηση στερεάς τροφής επί 1 – 2 εβδομάδες.

Η μετάβαση στις στερεές τροφές αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία η οποία διαφέρει από βρέφος σε βρέφος.

Ειδικά στα πρόωρα, η μετάβαση ενδέχεται να είναι βραδεία και δύσκολη.

Οι σημερινές βρεφικές κρέμες είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και ιχνοστοιχεία.

Η πρώτη στερεά τροφή που μπορεί να προσφερθεί σε ένα βρέφος ηλικίας 4 – 8 μηνών είναι η κρέμα από ρυζάλευρο η οποία είναι εμπλουτισμένη με σίδηρο, δεν περιέχει γλουτένη και σπανίως ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Το ρυζάλευρο μπορεί να αναμιχθεί με μητρικό ή ξένο γάλα και να γίνει όσο παχύρευστο επιθυμούμε ανάλογα με τη δυνατότητα αποδοχής του από το βρέφος.

Ακολουθεί η σταδιακή προσθήκη κρεμών από φρούτα καθώς και:

-λαχανικά,

-κρέας,

-κρόκος αυγού,

-πουλερικά,

-ψάρια

-μακαρόνια,

-τυρί,

-γιαούρτι και,

-όσπρια.

Οι κρέμες με μίγματα δημητριακών ή σιτάλευρο χορηγούνται τελευταίες μετά τον 8ο μήνα γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Η υγιεινή διατροφή στηρίζεται στην ποικιλία των τροφών.

Η χορήγηση νερού είναι απαραίτητη στα βρέφη όταν ξεκινήσουν τις στερεές τροφές και ιδίως τους θερινούς μήνες.

Οι φρουτοχυμοί πρέπει να χορηγούνται όχι νωρίτερα από την ηλικία των 6 – 8 μηνών με φλιτζανάκι σε ημερήσια ποσότητα έως 120 – 180 ml.

Τα παραπάνω εξασφαλίζουν:

-την αποφυγή της τερηδόνας του μπιμπερόν,

-πιθανές διαρροϊκές κενώσεις και,

-τη διατήρηση της όρεξης του για άλλες σημαντικές τροφές.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία του ενός έτους είναι:

-ασπράδι αυγού,

-αγελαδινό γάλα και ,

-μέλι (αλλαντίαση).

Τα γλυκά επιδόρπια πρέπει να χορηγούνται σε μικρές ποσότητες ως αντικατάστατα και όχι συμπληρώματα κάποιου γεύματος.

Συμπερασματικά δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες αναφορικά τόσο με το χρόνο εισαγωγής των στερεών τροφών, όσο και το είδος και τη σειρά χορήγησής τους.

Ο παιδίατρος είναι ο αρμόδιος να καθοδηγήσει τους γονείς στον τρόπο απογαλακτισμού του βρέφους.

Παρόλα αυτά στον Πίνακα που ακολουθεί δίνονται ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν το είδος και το χρόνο εισαγωγής των διαφόρων στερεών τροφών στο βρέφος”, καταλήγει ο κ. Χατζηγεωργίου.

4 – 8 μηνών Κρέμα ρυζάλευρου εμπλουτισμένη με σίδηρο
6 – 8 μηνών Φρούτα, άλλα δημητριακά, λαχανικά και φρουτοχυμοί
7 – 10 μηνών Πολτοποιημένα φρούτα (μπανάνα, μήλα, αχλάδια), λαχανικά, σφικτός κρόκος αυγού (βράσιμο αυγού 6 – 7 λεπτά), ψιλοκομμένο κρέας ή κοτόπουλο
9 – 12 μηνών Συνδυασμοί από μαλακές τροφές, όπως είναι τα μακαρόνια, το τυρί, το γιαούρτι, τα φασόλια.
Μετά το χρόνο Αγελαδινό γάλα

Παιδί

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών

28.04.2025

«Έρχονται» αλλαγές στη συνταγογράφηση των εμβολίων από τους παιδιάτρους: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Πότε θα τεθούν σε ισχύ

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

08.04.2025

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας

07.04.2025

Μωρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια: Οι αγκώνες του ήταν γυρισμένοι προς τα πάνω (φώτο)

03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

26.03.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

13.03.2025

Επικίνδυνες ουσίες σε παιδικό παιχνίδι που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλείται άμεσα (φωτό)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Είναι πιστοποιημένη προπονήτρια και έχει εκδώσει το δικό της βιβλίο

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί