Παιδί

Απογαλακτισμός: Η μετάβαση από το γάλα στις κρέμες και τις άλλες στερεές τροφές

Απογαλακτισμός: Η μετάβαση από το γάλα στις κρέμες και τις άλλες στερεές τροφές

Όταν το βρέφος πλησιάσει τον 4ο – 6ο μήνα της ζωής του, ανεξαρτήτως αν αυτό θηλάζει ή σιτίζεται με ξένο γάλα, θα πρέπει να προστεθούν στο διαιτολόγιό του και άλλες τροφές με στερεά πλέον σύσταση.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί τον απογαλακτισμό.

Ο απογαλακτισμός εξυπηρετεί τις ακόλουθες ανάγκες:

α) κάλυψη των αυξημένων σε αυτή την ηλικία θερμιδικών αναγκών του βρέφους που θα εξασφαλίσουν τη φυσιολογική ανάπτυξή του,

β) απόκτηση εμπειρίας τροφών με ποικιλία σύστασης, γεύσης και αρώματος, και,

γ) προώθηση της λειτουργίας της μάσησης και της κατάποσης.

“Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να πάρουν στερεές τροφές από την ηλικία των 4 – 6 μηνών.

“Πριν από αυτή την ηλικία, τα μωρά δε διαθέτουν τον απαραίτητο έλεγχο και συντονισμό της γλώσσας και των μυών του στόματος, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μάσηση και την κατάποση”, εξηγεί ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου – Παιδίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, προσθέτοντας:

Στην ηλικία αυτή αντί να καταπίνουν το κουταλάκι με τις τροφές το απομακρύνουν με τη γλώσσα τους έξω από το στόμα.

Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό “προώθησης της γλώσσας”, εξαφανίζεται περίπου στους 4 μήνες“.

Το βρέφος είναι έτοιμο να δεχτεί στερεές τροφές όταν μπορεί να καθίσει με κάποια βοήθεια και να κρατήσει σε ικανοποιητικό βαθμό όρθιο το κεφάλι του, να έχει παρέλθει το αντανακλαστικό της προώθησης της γλώσσας και να δείχνει προθυμία να δοκιμάσει νέες τροφές (στρέφει το κεφαλάκι του προς το κουταλάκι και ανοίγει το στόμα του).

Οι στερεές τροφές μπορούν να αντικαταστήσουν οποιοδήποτε γεύμα γάλακτος.

Η δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος (ομιλία, απαλή μουσική) θα βοηθήσει στην επιτυχία των πρώτων προσπαθειών σίτισής του.

“Η χορήγηση της στερεάς τροφής πρέπει να γίνεται πάντα με κουταλάκι, και όχι με το μπιμπερόν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της πνιγμονής ή υπερσίτισής του.

Η αρχή της σίτισης θα πρέπει να γίνει με πολύ μικρή ποσότητα στερεάς τροφής (1/2 – 1 κουτ. γλυκού)”, τονίζει ο κ. Χατζηγεωργίου.

-Την 1η μέρα αρκεί να του χορηγηθούν μόνο 1 – 2 κουταλάκια.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξάνει προοδευτικά κατά 1 – 2 κουτ. γλυκού κάθε μέρα.

Η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής πρέπει να είναι 120 γραμμάρια περίπου.

Ο καλύτερος όμως δείκτης είναι η όρεξή του.

Η προσθήκη μιας νέας τροφής δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα από 1 – 2 εβδομάδες, γιατί θεωρείται ότι θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη πίστωση χρόνου για να διαπιστωθεί αν η προηγούμενη τροφή έγινε ανεκτή από το βρέφος και δε του προκάλεσε καμία αλλεργική αντίδραση (ανησυχία, έμετοι, διάρροια, εξάνθημα)“,  λέει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Το βρέφος στην αρχή μπορεί να εμφανίζεται “μπερδεμένο”, να συνοφρυώνει το προσωπάκι του, να στριφογυρίζει την τροφή μέσα στο στόμα του ή ακόμη και να τη φτύνει.

Όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις, εφόσον αυτός ο τρόπος σίτισης αποτελεί για το μωρό μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

“Ένας καλός τρόπος για να το βοηθήσετε να δεχτεί από την αρχή καλύτερα τις στερεές τροφές είναι να του δώσετε στην αρχή λίγο γάλα από το στήθος ή από το μπιμπερόν.

Ακολουθεί η χορήγηση μιας πολύ μικρής ποσότητας στερεάς τροφής (1/2 κουτ. γλυκού) και στο τέλος ολοκλήρωση του γεύματος με όσο γάλα θέλει.

Στην αρχή οι στερεές τροφές θα πρέπει να δίνονται ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο του μητρικού ή ξένου γάλακτος“, συμβουλεύει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Η τακτική αυτή θα αποτρέψει την εκδήλωση από το βρέφος εκνευρισμού, εξαιτίας της πείνας του.

Στην περίπτωση που και αυτή η πρακτική αποτύχει, μπορεί να αναβληθεί η χορήγηση στερεάς τροφής επί 1 – 2 εβδομάδες.

Η μετάβαση στις στερεές τροφές αποτελεί μια σταδιακή διαδικασία η οποία διαφέρει από βρέφος σε βρέφος.

Ειδικά στα πρόωρα, η μετάβαση ενδέχεται να είναι βραδεία και δύσκολη.

Οι σημερινές βρεφικές κρέμες είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και ιχνοστοιχεία.

Η πρώτη στερεά τροφή που μπορεί να προσφερθεί σε ένα βρέφος ηλικίας 4 – 8 μηνών είναι η κρέμα από ρυζάλευρο η οποία είναι εμπλουτισμένη με σίδηρο, δεν περιέχει γλουτένη και σπανίως ευθύνεται για αλλεργικές αντιδράσεις.

Το ρυζάλευρο μπορεί να αναμιχθεί με μητρικό ή ξένο γάλα και να γίνει όσο παχύρευστο επιθυμούμε ανάλογα με τη δυνατότητα αποδοχής του από το βρέφος.

Ακολουθεί η σταδιακή προσθήκη κρεμών από φρούτα καθώς και:

-λαχανικά,

-κρέας,

-κρόκος αυγού,

-πουλερικά,

-ψάρια

-μακαρόνια,

-τυρί,

-γιαούρτι και,

-όσπρια.

Οι κρέμες με μίγματα δημητριακών ή σιτάλευρο χορηγούνται τελευταίες μετά τον 8ο μήνα γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Η υγιεινή διατροφή στηρίζεται στην ποικιλία των τροφών.

Η χορήγηση νερού είναι απαραίτητη στα βρέφη όταν ξεκινήσουν τις στερεές τροφές και ιδίως τους θερινούς μήνες.

Οι φρουτοχυμοί πρέπει να χορηγούνται όχι νωρίτερα από την ηλικία των 6 – 8 μηνών με φλιτζανάκι σε ημερήσια ποσότητα έως 120 – 180 ml.

Τα παραπάνω εξασφαλίζουν:

-την αποφυγή της τερηδόνας του μπιμπερόν,

-πιθανές διαρροϊκές κενώσεις και,

-τη διατήρηση της όρεξης του για άλλες σημαντικές τροφές.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία του ενός έτους είναι:

-ασπράδι αυγού,

-αγελαδινό γάλα και ,

-μέλι (αλλαντίαση).

Τα γλυκά επιδόρπια πρέπει να χορηγούνται σε μικρές ποσότητες ως αντικατάστατα και όχι συμπληρώματα κάποιου γεύματος.

Συμπερασματικά δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες αναφορικά τόσο με το χρόνο εισαγωγής των στερεών τροφών, όσο και το είδος και τη σειρά χορήγησής τους.

Ο παιδίατρος είναι ο αρμόδιος να καθοδηγήσει τους γονείς στον τρόπο απογαλακτισμού του βρέφους.

Παρόλα αυτά στον Πίνακα που ακολουθεί δίνονται ορισμένες κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν το είδος και το χρόνο εισαγωγής των διαφόρων στερεών τροφών στο βρέφος”, καταλήγει ο κ. Χατζηγεωργίου.

4 – 8 μηνών Κρέμα ρυζάλευρου εμπλουτισμένη με σίδηρο
6 – 8 μηνών Φρούτα, άλλα δημητριακά, λαχανικά και φρουτοχυμοί
7 – 10 μηνών Πολτοποιημένα φρούτα (μπανάνα, μήλα, αχλάδια), λαχανικά, σφικτός κρόκος αυγού (βράσιμο αυγού 6 – 7 λεπτά), ψιλοκομμένο κρέας ή κοτόπουλο
9 – 12 μηνών Συνδυασμοί από μαλακές τροφές, όπως είναι τα μακαρόνια, το τυρί, το γιαούρτι, τα φασόλια.
Μετά το χρόνο Αγελαδινό γάλα

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού