Παιδί

Διατροφή: Η σημασία του γάλακτος για παιδιά και εφήβους

Το γάλα αναμφισβήτητα πρέπει να έχει κύρια θέση στο διαιτολόγιο των παιδιών και των εφήβων, καθώς (όντας πλούσιο σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία) συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη δομή των οστών, στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και της καρδιάς.

Ποιες είναι, όμως, οι ανάγκες ανάλογα με την ηλικία και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Το γάλα αγελάδος είναι σημαντικό για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς αποτελεί την κυριότερη πηγή ασβεστίου στην καθημερινή διατροφή, κάτι που είναι σημαντικό για:

-την ανάπτυξη και,

-τη δομή των οστών και,

-των δοντιών.

Το ασβέστιο, εκτός από το ρόλο του στη δομή των οστών, είναι σημαντικό και για τη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και της καρδιάς.

Ένα ποτήρι γάλα περιλαμβάνει 286 mg ασβεστίου, σχεδόν το 1/2-1/3 της καθημερινής προτεινόμενης ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα περιέχει:

-πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας,

-φώσφορο,

-κάλιο,

-μαγνήσιο,

-ψευδάργυρο,

-βιταμίνη Α,

-βιταμίνη Β12 και,

-Β6.

Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα παιδιά γιατί βοηθά στη σωστή σωματική και νοητική ανάπτυξη, ενώ,

-οι βιταμίνες Β6 και Β12 βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, όταν το γάλα αγελάδος είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, εξασφαλίζει την καθημερινή πρόσληψη της βιταμίνης αυτής ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού η σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται στο δέρμα έπειτα από έκθεση του παιδιού στον ήλιο.

Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα βασικά σημεία

-Πότε πρέπει να δίνουμε φρέσκο γάλα αγελάδος στα παιδιά;

Το φρέσκο γάλα αγελάδος δεν συνιστάται σε βρέφη κάτω του 1 έτους, γιατί στερείται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο μητρικό γάλα και στα ειδικά τροποποιημένα γάλατα σε σκόνη.

Όμως:

– από το πρώτο έτος και μετά μπορεί να χορηγηθεί σταδιακά πλήρες γάλα αγελάδος (3,5% σε λιπαρά), ενώ,

από το δεύτερο έτος ζωής μπορεί να χορηγηθεί και ημιαποβουτυρωμένο γάλα, δηλαδή περιεκτικότητας 1,5%- 2% σε λιπαρά.

Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, επειδή είναι χαμηλό σε λιπαρά, δεν μπορεί να χορηγηθεί σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών, γιατί το λίπος που περιέχει δεν είναι αρκετό για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, που επιτελείται κυρίως στα πρώτα δύο χρόνια ζωής.

Κατά τη σχολική και εφηβική ηλικία:

-τα παιδιά πρέπει να συνεχίζουν να πίνουν γάλα με 1,5%-2% λιπαρά και,

να αποφεύγουν το γάλα με 0% λιπαρά, αφού η ανάπτυξη του εγκεφάλου συνεχίζει και για πολλά χρόνια.

-Πόσο γάλα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ημερησίως;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, τα παιδιά 2-4 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως, ενώ τα παιδιά 4-8 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερί- δες ημερησίως.

Από την ηλικία των 9-18 ετών και λόγω της αύξησης της ταχύτητας ανάπτυξης και του ύψους, τα παιδιά θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο και συνεπώς οι συνιστώμενες μερίδες αυξάνονται σε 3-4 ημερησίως.

-Τι σημαίνει διατροφικά μία μερίδα γαλακτοκομικών;

Ένα ποτήρι 250 ml γάλα ή 30 γρ. τυρί τοστ (γραβιέρα ή κασέρι),  ή 2 κουταλιές της σούπας μαλακό άσπρο τυρί (ανθότυρο, μυζήθρα ή κατίκι), 1 κεσεδάκι 200 gr γιαούρτι, είναι ισοδύναμα με μία μερίδα γαλακτοκομικών.

Σε περίπτωση που το παιδί αρνείται να πιει γάλα, οι γονείς μπορεί να χορηγήσουν γάλα με μικρή ποσότητα κακάο (1 κουταλάκι του γλυκού σε 250 ml γάλα) ή σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα (1 μερίδα φρούτο σε 250 ml γάλα) σε μορφή σπιτικού milk shake.

Η μικρή αύξηση ζάχαρης που περιέχεται στο γάλα σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το παιδί και φαίνεται από πρόσφατες μελέτη στις ΗΠΑ ότι αυξάνει σημαντικά τη δεκτικότητα του γάλατος, διασφαλίζοντας τη λήψη του ασβεστίου και των άλλων θρεπτικών συστατικών που το παιδί ειδάλλως δεν θα έπαιρνε.

Για να επιτευχθεί η συστηνόμενη ποσότητα γάλακτος την ημέρα, είναι σημαντικό να περιλαμβάνεται γάλα στο πρωινό γεύμα και να προσφέρεται και στα σχολεία.

Σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΦΕΤ, από το 2013 ημιαποβουτυρωμένο γάλα (όχι πλήρες) ή γάλα συνδυασμένο με φρέσκα φρούτα συνιστάται να προσφέρεται και στις καντίνες των σχολείων της χώρας μας.

-Είναι αλήθεια ότι το γάλα παχαίνει;

Στην Ευρώπη φαίνεται, ότι όλο και περισσότερα παιδιά άνω των 2 ετών καταναλώνουν φρέσκο γάλα.

Αντίθετα, πολλά παιδιά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δε συμπληρώνουν την απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος, και ειδικά τα κορίτσια στην εφηβεία, καθώς θεωρούν ότι το γάλα παχαίνει.

Σε αντίθεση, όμως, με την ανησυχία που υπήρχε αρχικά ότι τα γαλακτοκομικά συνεισφέρουν στην παιδική παχυσαρκία, τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών και αυξημένης μάζας σώματος (BMI).

Μελέτη από την Πορτογαλία έδειξε πως:  όσα παιδιά έπιναν τουλάχιστον 2 ποτήρια γάλα τη μέρα, είχαν μικρότερα ποσοστά κοιλιακής παχυσαρκίας σε σχέση με αυτά που έπιναν λιγότερο γάλα.

Συνεπώς, το γάλα έχει ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία για τα παιδιά και τους εφήβους και πρέπει να περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιό τους.

Επίσης, αν οι γονείς πίνουν γάλα, τότε και τα παιδιά ακολουθούν και μαθαίνουν να συμπεριλαμβάνουν το γάλα στην καθημερινή διατροφή τους, μια συνήθεια που διαρκεί και συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή τους.

Παιδί

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών

28.04.2025

«Έρχονται» αλλαγές στη συνταγογράφηση των εμβολίων από τους παιδιάτρους: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Πότε θα τεθούν σε ισχύ

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

08.04.2025

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας

07.04.2025

Μωρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια: Οι αγκώνες του ήταν γυρισμένοι προς τα πάνω (φώτο)

03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

26.03.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

13.03.2025

Επικίνδυνες ουσίες σε παιδικό παιχνίδι που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλείται άμεσα (φωτό)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού