Παιδί

Μητρικό Γάλα: Η σύσταση και η διατροφική του αξία!

Μητρικό Γάλα: Η σύσταση και η διατροφική του αξία!

Όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο μιλούν για τη διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος καθώς και για την ιδιαίτερη σύσταση που  παρουσιάζει.

Ανάλογα με την ηλικία του βρέφους, τις εκάστοτε ανάγκες του αλλά και την ώρα της ημέρας κατά την οποία παράγεται!

Το μητρικό γάλα στο ξεκίνημα της παραγωγής του, δηλαδή από την 1η ως την 4η ημέρα, ονομάζεται πύαρ.

Στη συνέχεια όμως από την 4η ως την 14η ημέρα αρχίζει η παραγωγή του μεταβατικού γάλακτος και τέλος από την 14η ημέρα ξεκινά η παραγωγή του ώριμου γάλακτος.

Το πύαρ χαρακτηρίζεται ως το «πρώτο εμβόλιο», διότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση ανοσοσφαιρινών.

Επίσης, περιέχει:

-νάτριο,

-χλώριο,

-πρωτεΐνες,

-λευκοκύτταρα,

-λακτοφερίνη,

-επιδερμικό αυξητικό παράγοντα και,

-καροτίνη.

Τα βρέφη την πρώτη ημέρας ζωής, προσλαμβάνουν ανά γεύμα λίγες σταγόνες έως 5ml μητρικού γάλακτος, αφού η χωρητικότητα του στομάχου τους είναι περίπου 7ml.

Σταδιακά η χωρητικότητα του στομάχου αυξάνεται φτάνοντας την 5η ημέρα ζωής στα 57ml, ενώ η προσλαμβανόμενη ποσότητα μητρικού γάλακτος ανά γεύμα κυμαίνεται μεταξύ 30-35 ML.

Στο μεταβατικό γάλα έχουμε μείωση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και νάτριο.

Παράλληλα, το ώριμο γάλα αποτελείται από νερό, το οποίο καλύπτει το 87% του γάλακτος.

Επιπλέον, αποτελείται από:

-λιπίδια,

-πρωτεΐνες,

-επιδερμικό αυξητικό παράγοντα,

-ταυρίνη,

-νουκλεοτίδια και,

-καρνιτίνη.

Ακόμη, περιέχει:

-υδατάνθρακες,

-σίδηρο και ηλεκτρολύτες,

-βιταμίνες,

-κύτταρα και,

-ανοσοσφαιρίνες,

-ανοσοποιητικούς παράγοντες καθώς και άλλους παράγοντες όπως:

-η θυρεοειδική ορμόνη,

-η λεπτίνη και,

-η γαστρίνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκέντρωση του λίπους στο γάλα παρουσιάζει διακύμανση έχοντας περισσότερο λίπος στο τελευταίο στρώμα του μαστού.

Επίσης, η συγκέντρωση της πρωτεΐνης στο γάλα μητέρων με εξαιρετικά πρόωρα βρέφη είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με των οριακά πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών.

Ακόμη, ο αυξητικός παράγοντας που περιέχεται στο μητρικό γάλα, συμβάλει στην ομαλή ωρίμανση του εντερικού σωλήνα και την πρόληψη της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, η οποία αποτελεί συχνή επιπλοκή κυρίως στα πρόωρα νεογνά.

Παράλληλα, περιέχει λακτόζη και τον παράγοντα bifidus όπου προστατεύει από τη διείσδυση των εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών.

Επιπρόσθετα, ο σίδηρος του μητρικού γάλακτος απορροφάται καλύτερα από το έντερο.

Τέλος, μέσω του μητρικού γάλακτος τα βρέφη προετοιμάζονται στην πρώτη τους έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες, ώστε η εκδήλωση τροφικής αλλεργίας να είναι λιγότερο πιθανή.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν  το μητρικό γάλα ως αναντικατάστατο κι ως την ιδανικότερη τροφή για τα βρέφη.

Παράλληλα, ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό  μητέρας – παιδιού καθώς αποτελεί ένα δώρο ζωής και για τους δυο.

Το ΜΗΤΕΡΑ, στέκεται δίπλα σας στο μητρικό θηλασμό και σας προσφέρει προγεννητικά μαθήματα μητρικού θηλασμού και φροντίδας νεογνού ώστε να είστε προετοιμασμένοι για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και για την επιστροφή στο σπίτι με το μωρό σας.

Όλο το προσωπικό της Μαιευτικής Κλινικής, αλλά και ειδικότερα η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού του ΜΗΤΕΡΑ, καθημερινά βρίσκεται δίπλα σας με σεβασμό, αγάπη και χαμόγελο, φροντίζοντας εσάς και το μωρό σας… σαν μητέρα.

Σας εκπαιδεύει στις τεχνικές του θηλασμού και σας προσφέρει βοήθεια σε κάθε δυσκολία που τυχόν θα αντιμετωπίσετε.

Ομάδα Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού