Παιδί

Η σημασία του μητρικού θηλασμού τις κρίσιμες πρώτες 1000 μέρες ζωής

Η σημασία του μητρικού θηλασμού τις κρίσιμες πρώτες 1000 μέρες ζωής

Οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, που καλύπτουν όλη την περίοδο από την έναρξη της κύησης έως και την ηλικία των δύο ετών, θεωρούνται καθοριστικές για τη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του.

Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι κρίσιμη για την υγεία του παιδιού, αλλά και για τις προτιμήσεις που θα αναπτύξει σχετικά με:

τις τροφές,

-τις συμπεριφορές,

-ακόμη και την ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.

“Το διάστημα αυτό είναι κρίσιμο για τη σωματική και τη νοητική ανάπτυξη, καθώς και τη θωράκισή τους απέναντι σε λοιμώξεις και χρόνια νοσήματα.

Η σωστή διατροφή σε αυτή την ηλικία περιλαμβάνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής”, αναφέρει η κ.  Παναγιώτα Χαϊκάλη, Παιδίατρο, Επιμελήτρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ προσθέτει:

Κατά το διάστημα αυτό δεν χρειάζεται κανένα άλλο υγρό (π.χ. νερό, χαμομήλι) ή τροφή (π.χ. κρέμα), πέραν του γάλακτος.

Μετά την περίοδο αυτή και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές τους ανάγκες, τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν το μητρικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια της ζωής ή και περισσότερο”.

Το μητρικό γάλα αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά ηλικίας 6-24 μηνών.

Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να καλύψει:

-το μισό ή και περισσότερο των ενεργειακών αναγκών του βρέφους ηλικίας 6-12 μηνών, και,

-το ένα τρίτο από τις ενεργειακές ανάγκες στην ηλικία 12-24 μηνών.

“Τα οφέλη από μια σωστή διατροφή,  που περιλαμβάνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες ζωής και στη συνέχεια μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσω ποικιλίας προσφερόμενων τροφών, συνοψίζονται κυρίως”, σύμφωνα με την κ. Χαϊκάλη:

  • Στην ιδανική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, σχηματίζεται περίπου το 80% του ενήλικου εγκεφάλου. Στη σωστή ανάπτυξη παίζει καθοριστικό ρόλο η επάρκεια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και ω-3 λιπαρά οξέα.
  • Στις γευστικές προτιμήσεις. Η έκθεση στη γεύση αρχίζει από τη μήτρα, συνεχίζεται μέσω του μητρικού θηλασμού και περεταίρω, καθώς ένα παιδί αρχίζει να τρώει στερεά τροφή. Μελέτες δείχνουν ότι η έγκαιρη έκθεση σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών από άποψη υφής, γεύσης και ιδίως η έκθεση σε υγιεινές τροφές όπως π.χ. τα λαχανικά μπορεί  να διαμορφώσει προτίμηση για πιο υγιεινά τρόφιμα αργότερα στη ζωή.
  • Στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Η περίοδος αυτή θεωρείται επίσης σημαντική για την ανάπτυξη των λιποκυττάρων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η εισαγωγή στερεών τροφών πριν από τους 4 μήνες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, όπως επίσης και η συστηματική χορήγηση έτοιμων βρεφικών κρεμών με πρόσθετα σάκχαρα. Αντίθετα, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός και η συνέχισή του παράλληλα με το ξεκίνημα των στερεών τροφών φαίνεται να προλαμβάνει την παχυσαρκία. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σημαντικό ακόμα να ενθαρρύνουμε από νωρίς τη μετάβαση του μωρού στα μη αλεσμένα τρόφιμα.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού