Παιδί

Πως θα καταφέρετε να τρώνε τα παιδιά σας λαχανικά – Απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή

Το μεγάλο άγχος των γονιών – κυρίως της μητέρας- είναι το πώς θα κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά και γενικά πιο υγιεινές τροφές.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες και μελέτες που υποδεικνύουν στους γονείς κάποιες μεθόδους για να καταναλώνουν τα παιδιά κάτω των δέκα ετών λαχανικά.

Ερευνητές τριών πανεπιστημίων στην Αυστραλία ανέλυσαν 80 μελέτες σχετικές με τη διατροφή των μικρών παιδιών.

Κάποιες από αυτές τις μελέτες είχαν στοιχεία που κατέθεταν οι γονείς για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους και το πώς διαχειρίζονταν την κατάσταση στο σπίτι σε αυτό το ζήτημα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μέθοδος με τρία στάδια, για να αρχίσει ένα παιδί να τρώει λαχανικά και μάλιστα να το κάνει ευχάριστα.

Αρχικά οι γονείς πρέπει να παρουσιάζονται πιο χαλαροί σε αυτό το ζήτημα και να μην πιέζουν το παιδί για να φάει τα λαχανικά του.

Το δεύτερο στάδιο είναι να βάλουν το παιδί στο… παιχνίδι της δημιουργίας του φαγητού.

Να το βάλουν να συμμετέχει όπου είναι εφικτό στην παρασκευή ενός φαγητού ή στην προετοιμασία του γεύματος που θα ακολουθήσει.

Το τρίτο βήμα αυτής της μεθόδου είναι, να τρώει μαζί όλη η οικογένεια.

Αν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής ειδικά στις μεγαλουπόλεις καθιστά δύσκολο το να βρίσκεται όλη η οικογένεια στο τραπέζι την ώρα του φαγητού,  παρ αυτά αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές τον πυρήνα της επίλυσης του προβλήματος.

Όχι στις ανταμοιβές

Αντίθετα ,αν οι γονείς είναι πιεστικοί στο να φάει το παιδί τους όχι μόνο λαχανικά αλλά γενικότερα το φαγητό του και επίσης αν προσφέρουν ανταμοιβές στο παιδί για να φάει -όπως για παράδειγμα ότι θα δει τηλεόραση ή θα παίξει με το κινητό και το tablet- αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να αποκτήσει τελικά ιδιοτροπίες στο θέμα του φαγητού.

Εκτός από τις ανταμοιβές αρνητικό αποτέλεσμα έχει και η αντίθετη τακτική αυτής της αυστηρότητας και της επιβολής τιμωρίας αν το παιδί δεν φάει τα λαχανικά του.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να βάλουν σταθερό ωράριο που θα τρώνε τα παιδιά, και, να φροντίζουν να τα βάζουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού όπως επίσης να κάνουν προσπάθεια να τρώνε όλοι μαζί.

Η ποσότητα

Πρόσφατα, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ κατέθεσαν μια άλλη ιδέα για την επίλυση αυτού του προβλήματος και αποφάσισαν να την θέσουν σε εφαρμογή:

Οι ερευνητές ζήτησαν από γονείς παιδιών ηλικίας 3-5 ετών να διπλασιάσουν την ποσότητα των λαχανικών που έβαζαν στο πιάτο των παιδιών μαζί με το υπόλοιπο φαγητό τους.

Η συνήθης ποσότητα λαχανικών που μπαίνει στο πιάτο ενός παιδιού είναι περίπου 60 γραμμάρια και οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να τοποθετούν 120 γραμμάρια.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν το πείραμα τοποθετώντας στα πιάτα των παιδιών καλαμπόκι και μπρόκολο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά έτρωγαν 68% μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών από ότι προηγουμένως.

Για το είδος των λαχανικών προτείνουν -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- οι γονείς να βάζουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα λαχανικά που γνωρίζουν ότι τα τρώνε τα παιδιά τους και να τα μαγειρεύουν με τρόπους που αρέσουν σε αυτά.

Σε δεύτερη φάση οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να πειραματίζονται με τα λαχανικά που αρέσουν στα παιδιά τοποθετώντας σε αυτά κάποιες σάλτσες ή μπαχαρικά που δεν χρησιμοποιούσαν στην διατροφή των παιδιών.

Αφού διαπιστώσουν πώς προχωράει η κατάσταση μπορούν στην συνέχεια να δοκιμάσουν να προσθέσουν σιγά σιγά και κάποια άλλα είδη λαχανικών που αποφεύγουν τα παιδιά τους.  

Παιδί

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών

28.04.2025

«Έρχονται» αλλαγές στη συνταγογράφηση των εμβολίων από τους παιδιάτρους: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Πότε θα τεθούν σε ισχύ

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

08.04.2025

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας

07.04.2025

Μωρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια: Οι αγκώνες του ήταν γυρισμένοι προς τα πάνω (φώτο)

03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

26.03.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

13.03.2025

Επικίνδυνες ουσίες σε παιδικό παιχνίδι που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλείται άμεσα (φωτό)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού