Παιδί

Κρεατάκια και αμυγδαλές: Γιατί να αφαιρούνται καλοκαίρι;

Κρεατάκια και αμυγδαλές: Γιατί να αφαιρούνται καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι γιατροί συστήνουν να αφαιρούνται χειρουργικά κρεατάκια και αμυγδαλές.

Οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο κανόνας.

Ανά περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ότι πρέπει να γίνει το χειρουργείο σε κάποια άλλη στιγμή, ενώ οι λόγοι είναι εξατομικευμένοι – δεν ισχύουν τα ίδια για όλα τα παιδιά.

Το καλοκαίρι, όμως, που τα παιδιά δεν έχουν υποχρεώσεις, έχουν όλον τον χρόνο να αναρρώσουν και να προετοιμαστούν για έναν χειμώνα με ελεύθερη αναπνοή και χωρίς υψηλούς πυρετούς και πόνους.

Πώς λειτουργούν αμυγδαλές και κρεατάκια

Ποια είναι, όμως, η λειτουργία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, όπως ονομάζονται επιστημονικά τα κρεατάκια;

Σε τι χρειάζονται στον οργανισμό;

«Οι αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι λεμφικός ιστός, ο οποίος συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Οι παρίσθμιες αμυγδαλές, όπως αποκαλούνται, βρίσκονται στον στοματοφάρυγγα και πιο συγκεκριμένα στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα δεξιά και αριστερά και συνήθως είναι ορατές κατά το άνοιγμα του στόματος.

Τα κρεατάκια βρίσκονται στο οπίσθιο τοίχωμα της μύτης, περιοχή που ονομάζεται ρινοφάρυγγας και δεν είναι ορατά», εξηγεί η κ. Ανατολή Παταρίδου   Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Κι ύστερα ήρθαν οι… λοιμώξεις 

Οι λοιμώξεις –στις οποίες πάρα πολλά παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή και ταλαιπωρούνται κάθε χειμώνα- προκαλούν διόγκωση του λεμφικού αυτού συστήματος, με αποτέλεσμα, λόγω της θέσης τους, να προκαλούν μερική ή και πλήρη, ακόμη, απόφραξη του αεραγωγού.

«Τα μεν κρεατάκια προκαλούν ρινική απόφραξη και πολλές φορές απόφραξη και της λεγόμενης ευσταχιανής σάλπιγγας, με συνοδό οξεία μέση ωτίτιδα ή εκκριτική ωτίτιδα.

Η διόγκωση των αμυγδαλών προκαλεί απόφραξη του στοματοφάρυγγα», εξηγεί η κ. Παταρίδου.

Τα κρεατάκια

Τα κρεατάκια είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα, τα οποία απασχολούν τους γονείς με μικρά παιδιά.

Πολύ συχνά, όμως, και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ταλαιπωρούνται ακόμη από αυτά, ακριβώς επειδή το πρόβλημα δεν λύθηκε στην παιδική τους ηλικία.

Ουσιαστικά τα κρεατάκια είναι κι αυτά μια αμυγδαλή, που όλοι έχουμε στο πίσω μέρος της μύτης από τη γέννησή μας και συνήθως συρρικνώνεται μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Τα ενοχλητικά συμπτώματα

«Φυσιολογικά, λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι έχουμε κρεατάκια.

Τα προβλήματα, όμως, προκύπτουν, όταν αυτά δεν συρρικνώνονται μέχρι τα 10 μας χρόνια και συνεχίζουν να ενοχλούν», προσθέτει η κ. Ανατολή Παταρίδου.

Τα πιο συχνά συμπτώματα, που θα παρατηρήσουμε στο παιδί, είναι:

-ροχαλητό,

-ξηρός

-βήχας,

-μπούκωμα και,

-κακουχία.

-Πιο σπάνια μπορεί να σαλιώνει το μαξιλάρι και να έχει κακοσμία στόματος.

Όταν, λοιπόν, το παιδί μας ταλαιπωρείται από κάποια ή από όλα τα παραπάνω, είναι ώρα να επισκεφθούμε έναν ωτορινολαρυγγολόγο».

Διάγνωση με.. “μαγικό” τρόπο

Η διάγνωση γίνεται, πια, στο ιατρείο, με έναν «μαγικό» και ανώδυνο τρόπο, χάρη στο εύκαμπτο ενδοσκόπιο, που μετατρέπει την όλη διαδικασία σε ευχάριστο παιχνίδι για το παιδί και βοηθά στο να αποφεύγονται οι ακτινογραφίες.

Να σημειωθεί ότι τα κρεατάκια μπορεί να επηρεάσουν κι άλλα κοντινά όργανα, όπως τα αυτιά, που, επειδή επικοινωνούν μ’ αυτά μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, μπορεί να παρουσιάσουν είτε οξεία μέση είτε εκκριτική ωτίτιδα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Επίσης οι αμυγδαλές, ως γειτονικά όργανα, μπορεί να εμφανίζουν συχνά φλεγμονές.

Αντιμετώπιση

Όπως αναφέρει η κ. Παταρίδου, όταν το παιδί έχει απλώς ήπιες ενοχλήσεις, η λύση μπορεί να δοθεί με τοπική αγωγή της μύτης, που συνίσταται κυρίως σε πλύσεις με ειδικές συσκευές.

Αν, όμως, το πρόβλημα επιδεινώνεται, όσο το παιδί μεγαλώνει, με επίμονες φλεγμονές στα γειτονικά όργανα, όπως τα αυτιά και οι αμυγδαλές, η επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη.

«Τα τελευταία χρόνια το τοπίο έχει αλλάξει αρκετά στο συγκεκριμένο χειρουργείο και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Με τις σύγχρονες μεθόδους η επέμβαση είναι ανώδυνη και ακριβής, χάρη στη χρήση και ενδοσκοπικών εργαλείων.

Η αφαίρεση είναι πλήρης και το παιδί δεν θα χρειαστεί ξανά χειρουργείο”.

Στην περίπτωση που αφαιρεθούν μόνο τα κρεατάκια, η ανάρρωση είναι άμεση και δεν απαιτείται καν νοσηλεία.

Στο ίδιο χειρουργείο μπορούν να αντιμετωπιστούν και προβλήματα των αυτιών

Στο ίδιο χειρουργείο, αν κριθεί απαραίτητο από τον ωτορινολαρυγγολόγο, μπορεί να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα των αυτιών, είτε απλώς με παρακέντηση, είτε με τοποθέτηση σωληνίσκων, καθώς και των αμυγδαλών με αμυγδαλεκτομή.

Τα προβλήματα από τις διογκωμένες ή φλεγμονώδεις αμυγδαλές  

Οι αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, είτε με κάποιο τυχαίο περιστατικό φλεγμονής, είτε με συχνά επεισόδια φλεγμονών, που αποδιοργανώνουν την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Η μορφή της λοίμωξης μπορεί να είναι τόσο ενοχλητική, που να οδηγεί σε εξαιρετική δυσκολία στην κατάποση, ακόμη και του σάλιου, ενώ ενδέχεται να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό ή δέκατα, πρησμένους αδένες και έντονη κατάπτωση.

Τι προκαλεί

Η κύρια ένδειξη, για να αφαιρεθούν χειρουργικά οι αμυγδαλές, προκύπτει από το μέγεθός τους ή από τη συχνότητα, τον τύπο και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων, που προκαλούν.

Αν, λόγω μεγάλου μεγέθους, φράζουν τη δίοδο στον φάρυγγα και προκαλούν έντονο ροχαλητό ή και άπνοιες, που οδηγούν σε κακή οξυγόνωση του οργανισμού, όσο πιο έγκαιρα γίνει το χειρουργείο, τόσο το καλύτερο“, λέει η κ. Παταρίδου.

Αν πάλι ο ασθενής κάνει συχνά οξείες φλεγμονές, χρόνιες ή περιαμυγδαλικό απόστημα, επιβάλλεται να αξιολογηθεί η επίδραση των επεισοδίων στην ποιότητα της ζωής του και της καθημερινής του απόδοσης, όπως και η πιθανότητα επιπλοκών προς άλλα όργανα, όπως οι νεφροί, η καρδιά και οι αρθρώσεις.

Το χειρουργείο

Σήμερα υπάρχουν νέες μέθοδοι για την αφαίρεση των αμυγδαλών με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων, μέθοδος πολύ πιο ατραυματική για τους ιστούς, με αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη μετεγχειρητική επούλωση για τον ασθενή.

Η μετεγχειρητική περίοδος είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς είναι ηπιότερος ο πόνος και η δυσκολία στην κατάποση.

Βέβαια, ο ασθενής πρέπει να αποφύγει για δύο βδομάδες περίπου την έντονη σωματική δραστηριότητα και να εφαρμόζει τις γενικότερες οδηγίες, που αφορούν τη λήψη παυσίπονων σε συγκεκριμένες ώρες, ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη του πόνου“, καταλήγει η κ. Παταρίδου.

Παιδί

22.09.2021

Διατροφή στο σχολείο: Προτάσεις για πρωινό γεύμα και δεκατιανό

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και  επικρατεί μια αδημονία σε μικρούς και μεγάλους για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί αυτό το σχολικό έτος. Τα αυστηρά μέτρα για την εφαρμογή της μάσκας κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περιορισμοί στα σχολικά κυλικεία για την αποφυγή συνωστισμού αλλά και η απαγόρευση κεράσματος και ανταλλαγής φαγητού ανάμεσα στους […]

22.09.2021

Σκολίωση και Κύφωση στα παιδιά: Η σημασία της πρόληψης

Η ιδιοπαθής σκολίωση είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης (Σ.Σ), η οποία μπορεί να αναγνωριστεί σε όλες τις ηλικίες, όμως η έναρξη του προβλήματος εντοπίζεται στην παιδική ηλικία. Τα προβλήματα της Σ.Σ στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν σημαντική παραμόρφωση και θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν καθώς, η παρουσία παραμόρφωσης στο παιδί μπορεί με […]

Σεμινάριο infokids.gr “«Άριστα» στο σχολείο με σωστή διατροφή”
21.09.2021

Σεμινάριο infokids.gr “«Άριστα» στο σχολείο με σωστή διατροφή”

Οι «σχολικές» λοιμώξεις και η πρόληψή τους
21.09.2021

Οι «σχολικές» λοιμώξεις και η πρόληψή τους

Εκφοβισμός στο σχολείο: Ανακαλύπτοντας τα “σημάδια”
21.09.2021

Εκφοβισμός στο σχολείο: Ανακαλύπτοντας τα “σημάδια”

Προεγχειρητικό άγχος και ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού
20.09.2021

Προεγχειρητικό άγχος και ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού

Εγκαύματα στα βρέφη και στα παιδιά
20.09.2021

Εγκαύματα στα βρέφη και στα παιδιά

Οι παιδικοί πυρετοί και η πυρετοφοβία των γονέων
16.09.2021

Οι παιδικοί πυρετοί και η πυρετοφοβία των γονέων

Η σωστή στάση σώματος όταν διαβάζει το παιδί σας
16.09.2021

Η σωστή στάση σώματος όταν διαβάζει το παιδί σας

Διαφωνία γονέων για τον εμβολιασμό παιδιού: Ποιος αποφασίζει
15.09.2021

Διαφωνία γονέων για τον εμβολιασμό παιδιού: Ποιος αποφασίζει

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Επιδημίες
4

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Περισσότερα

23.09.2021

COVID-19: Τι αποφάσισε η Επιτροπή για έφηβους και οδοντίατρους

Αργά χθες το βράδυ έληξε η συνεδρίαση της  Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε οι ανεμβολίαστοι έφηβοι 15-17 ετών να εξακολουθήσουν να κάνουν self test για τον επόμενο ενάμιση μήνα, και στην συνέχεια rapid test. Όσον αφορά το θέμα των οδοντιάτρων, είναι ανοικτό αυτή τη στιγμή, ενώ αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης […]

23.09.2021

Το ΕΚΠΑ στο top 25 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα των συνεργασιών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κατάταξης U-Multirank

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα από τα 25 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως στον τομέα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς του εξωτερικού, αλλά και στον τομέα των συνεργασιών με εταίρους και φορείς από την αγορά τόσο σε εθνικό και περιφερειακό όσο και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κατάταξης U-Multirank.  Όπως εξηγεί ο […]

Παιδικά Χωριά SOS & Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα εκπαιδευτικής υποστήριξης παιδιών
23.09.2021

Παιδικά Χωριά SOS & Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα εκπαιδευτικής υποστήριξης παιδιών

Μια νύχτα στο Βυζαντινό Μουσείο για τo Alzheimer
23.09.2021

Μια νύχτα στο Βυζαντινό Μουσείο για τo Alzheimer

Εκκολπωματίτιδα: Θα βελτιωθεί η ζωή μου μετά το χειρουργείο;
23.09.2021

Εκκολπωματίτιδα: Θα βελτιωθεί η ζωή μου μετά το χειρουργείο;

Στατίνες: Έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της Ελκώδους Κολίτιδας;
23.09.2021

Στατίνες: Έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της Ελκώδους Κολίτιδας;

COVID-19: Κανένας κίνδυνος από τα φάρμακα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου
23.09.2021

COVID-19: Κανένας κίνδυνος από τα φάρμακα για τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας με την ενισχυτική δόση
23.09.2021

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας με την ενισχυτική δόση

Σακχαρώδης Διαβήτης και COVID -19: Μια σχέση που επιβαρύνει τη νόσηση αλλά και επιβαρύνεται από αυτήν
23.09.2021

Σακχαρώδης Διαβήτης και COVID -19: Μια σχέση που επιβαρύνει τη νόσηση αλλά και επιβαρύνεται από αυτήν

Κορωνοϊός-θετικότητα: «Πεντακάθαρες» Ιθάκη –  Μήλος – «Ασφυξία» σε Μύκονο- Καστοριά
23.09.2021

Κορωνοϊός-θετικότητα: «Πεντακάθαρες» Ιθάκη – Μήλος – «Ασφυξία» σε Μύκονο- Καστοριά