Παιδί

Η υψηλή κατανάλωση γλουτένης στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο κοιλιοκάκης

Η υψηλή κατανάλωση γλουτένης στις μικρές ηλικίες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης και της σχετιζόμενης με αυτή αυτοανοσίας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις έρευνας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Καρλ Μαρίλντ, “τα παιδιά ηλικίας 1 έτους που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση γλουτένης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν CDA (celiac disease autoimmunity), ένα δυνητικά πρόδρομο στάδιο της κοιλιοκάκης“.

«Προσωπικά θεωρώ μεγάλη έκπληξη την ισχύ της παραπάνω σύνδεσης, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις μεγάλες ποσότητες γλουτένης που περιέχονται στην τυπική μας διατροφή», δήλωσε ο ίδιος.

Η γλουτένη είναι η ουσία που ενοχοποιείται με την παθολογία της κοιλιοκάκης, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν η ποσόσητα της γλουτένης στη διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης ή CDA αργότερα.

Η μελέτη σε παιδιά 

Με σκοπό να διερευνήσουν την παραπάνω σύνδεση, ο Δρ Μαρίλντ και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1875 εθελοντές που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young).

Συγκριτικά με τα παιδιά ενός έτους που έκαναν τη χαμηλότερη κατανάλωση γλουτένης, αυτά που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση είχαν:

-96% αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης, και,

-2.17 φορές αυξημένο κίνδυνο CDA.

Η σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη γλουτένης στα παιδιά 1 έτους και την εμφάνιση κοιλιοκάκης ή CDA αργότερα δεν παρουσίασε διαφοροποίηση ανάλογα με τον HLA γενότυπο ή το οικογενειακό ιστορικό κοιλιοκάκης των παιδιών, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο The American Journal of Gastroenterology.

Αθροιστική πρόσληψη γλουτένης σε όλη την παιδική ηλικία

Η συχνότητα της κοιλιοκάκης ήταν ανάλογη με την αθροιστική πρόσληψη γλουτένης σε όλη την παιδική ηλικία, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο για τον κίνδυνο CDA.

«Αν και η ισχύς της σύνδεσης για την κοιλιοκάκη και την CDA ήταν παρόμοιες, μόνο για την τελευταία θεωρήθηκε στατιστικώς σημαντική», είπε ο Δρ Μαρίλντ.

«Ωστόσο, αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, θα έχουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις πολυπαραγοντική αιτιολογία της νόσου».

Μέχρι να επιβεβαιωθεί η έρευνα, να μην αλλάξουν οι οδηγίες διατροφής στα παιδιά

«Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η έρευνά μας ήταν μία έρευνα παρατήρησης, επομένως τα αποτελέσματά της δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Άρα προς το παρόν δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι οδηγίες διατροφής για τα παιδιά αυτής της ηλικίας», συμπλήρωσε.

«Η έρευνά μας εξέτασε μόνο παιδιά από το Ντένβερ με αυξημένο γενετικό κίνδυνο, επομένως οι παρατηρήσεις της μπορεί να μην αφορούν και άλλους πληθυσμούς. Στο παρελθόν είχαν γίνει ελάχιστες έρευνες σε αυτό το πεδίο και οι περισσότερες είχαν καταλήξει σε διφορούμενα αποτελέσματα», κατέληξε ο Δρ Μαρίλντ.

Παιδί

12.06.2025

Επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα και την υπογεννητικότητα στην Τήνο

Επιστημονική ημερίδα για τη γονιμότητα και την υπογεννητικότητα στην Τήνο

05.06.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science αποκαλύπτει γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από τη βρεφική ηλικία. Η μελέτη εξέτασε 26 βρέφη ηλικίας από 4,2 έως 24,9 μηνών, χωρισμένα σε δύο ηλικιακές ομάδες: κάτω των 12 μηνών και από 12 έως 24 μηνών Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ερευνητές τοποθέτησαν βρέφη σε μηχάνημα […]

30.05.2025

Ένα παιδί, μία αρκούδα και ένα μάθημα ζωής

30.05.2025

ΗΠΑ: Αγόρι 8 ετών πέθανε μέσα σε λίγες ώρες από σπάνια λοίμωξη που εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό του

23.05.2025

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας

21.05.2025

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο

15.05.2025

Ανάκληση σαμπουάν «JOHNSON’S Shiny Drops Kids» από τον ΕΟΦ – Τι διαπιστώθηκε

07.05.2025

Γιορτή της Μητέρας: Μια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα που μας έμαθε την αγάπη

07.05.2025

Lina Medina: H νεότερη μητέρα στην καταγεγραμμένη ιατρική ιστορία – Σε ηλικία 5 ετών γέννησε τον γιο της

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Φυσική λύση για πυκνά μαλλιά και γενειάδα με τη δύναμη του Redensyl και των βοτάνων

16.06.2025

Αυτές είναι οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά

Τα αυγά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές πρωτεΐνης

16.06.2025

Νέα μελέτη: Σε ποια ηλικία θεωρείστε πραγματικά γέρος

16.06.2025

Ακτινίδιο: Tα 6 οφέλη που έχει για την υγεία μας

16.06.2025

Καρπούζι: Αυτό είναι το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να το πετάξετε αμέσως

16.06.2025

Τι μπορεί να συμβαίνει αν ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε απότομα

15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

15.06.2025

Ξεκινάει η κατ’ οίκον διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους – Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

13.06.2025

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί

13.06.2025

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν