Παιδί

10 tips για να γίνει η προετοιμασία του σχολικού κολατσιού «παιχνιδάκι»

10 tips για να γίνει η προετοιμασία του σχολικού κολατσιού «παιχνιδάκι»

Με το άνοιγμα -ξανά-των σχολείων οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, και σημαντική εξ αυτών είναι η ετοιμασία των σχολικών γευμάτων και σνακ για τα παιδιά.

Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά το Σαββατοκύριακο για να προγραμματίσετε τα γεύματα της εβδομάδας, ενώ το περιεχόμενο του σχολικού τάπερ μπορεί γρήγορα να ετοιμαστεί αποβραδίς.

Έτσι θα εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο, θα αποφύγετε το άγχος και θα διατηρήσετε την υγεία της οικογένειάς σας.

Οργανωθείτε:

Φυλάξτε σε ένα καθορισμένο σημείο της κουζίνας ό,τι χρειάζεστε για τη σχολική τσάντα του παιδιού, όπως:

-τάπερ,

-παγούρι,

-χαρτοπετσέτες ή χαρτομάντιλα,

-τσαντάκι για το κολατσιό του αν χρειάζεται.

Αυτό θα διευκολύνει την προετοιμασία των γευμάτων και συνεπώς τη γρήγορη πρωινή αναχώρηση.

Ετοιμάστε εύκολα γεύματα με αγνά υλικά από το σπίτι:

“Ένα wrap με κοτόπουλο, λαχανικά και αβοκάντο ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής, κίτρινο τυρί, ντομάτα και ελιές αποτελούν υγιεινές και χορταστικές επιλογές για το σχολείο”, προτείνει η Ιωάννα Στεργίου MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και αναφέρει διατροφικές συμβουλές, κατάλληλες για παιδιά.

Το αυγό επίσης αποτελεί πλήρη τροφή, και μπορεί να συνδυαστεί με δροσερά μπαστουνάκια αγγουριού και καρότου, ντοματίνια, τυρί και ψωμί ή πολύσπορα κριτσίνια.

Πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά και τα φρούτα από το προηγούμενο βράδυ, τοποθετώντας τα σε τάπερ ώστε να είναι έτοιμα το πρωί που θα είστε βιαστικοί.

Διατηρήστε το ψυγείο και το ντουλάπι σας εφοδιασμένο έτσι ώστε να έχετε πάντα μια ποικιλία υγιεινών επιλογών για τα παιδιά:

-βραστά αυγά,

-φέτες γαλοπούλας και καπνιστού σολομού,

-κίτρινα τυριά – μπουκίτσες που αρέσουν στα παιδιά,

-ψωμί ή μικρές τορτίγιες,

-κριτσίνια πολύσπορα και ολικής,

-λαχανικά όπως ντοματίνια,

-φύλλα ρόκας και μαρουλιού που μπορούν να διανθίσουν τα σάντουιτς και τα wraps, αγαπημένα φρέσκα φρούτα των παιδιών, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Προσφέρετε ποικιλία τροφών στα παιδιά, που συνεπάγεται ποικιλία θρεπτικών συστατικών, υφών και γεύσεων.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ιδανικά τρεις διαφορετικές ομάδες τροφών στα παιδικά γεύματα, δημιουργώντας τριπλούς συνδυασμούς.

Γίνετε δημιουργικοί στην επιλογή των υλικών για το γεύμα του παιδιού σας.

Μπορείτε να αλλάξετε κάτι τόσο απλό όπως το είδος του ψωμιού ή τα λαχανικά.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε αραβική πίτα ή καλαμποκίσιο ψωμί αντί για λευκό, ή αντικαταστήστε το μαρούλι και την ντομάτα με πολύχρωμες πιπεριές, φύλλα ρόκας, μπαστουνάκια αγγουριού ή τα ψητά λαχανικά που περίσσεψαν από το τελευταίο γεύμα.

Μη διστάσετε να προσθέσετε μια τελευταία πινελιά γεύσης, όπως λίγο φρέσκο ή ξερό βασιλικό, μπαλσάμικο ξύδι ή μουστάρδα Dijon.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιραστούν μαζί σας ό,τι τους έκανε εντύπωση από το σχολικό γεύμα των συμμαθητών και φίλων τους, παίρνοντας έτσι επιπρόσθετες ιδέες για μεγαλύτερη ποικιλία στα γεύματα τους.

Θα διαπιστώσετε μετά εκπλήξεως πως είναι πράγματι πρόθυμα να φάνε θρεπτικές τροφές που μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν, ή δεν ήθελαν στο σπίτι!

-Επιτρέψτε στα παιδιά να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία και συσκευασία των σχολικών γευμάτων.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν από μόνα τους να ετοιμάσουν το κολατσιό αν θέλετε υπό την επίβλεψη σας, ενώ τα μικρότερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και εν τέλει να τοποθετήσουν τα γεύματα στο τάπερ.

Μεριμνήστε για τη χρονική διάρκεια που το σχολικό γεύμα του παιδιού σας θα παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου στο σχολείο μέχρι την κατανάλωση του, ιδίως στην περίπτωση ολοή-μερου προγράμματος.

-Συνεννοηθείτε με τους εκπαιδευτικούς και, αν χρειάζεται, τοποθετήστε μια παγοκύστη στο τσαντάκι του φαγητού.

Διατηρήστε ένα δομημένο πρόγραμμα γευμάτων και σνακ για το σχολείο.

Δώστε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων και στο χρονοδιάγραμμα των σνακ, ώστε να μην παρεμβαίνουν στην όρεξη του παιδιού για το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα.

Ενθαρρύνετε το παιδί να πίνει νερό στο σχολείο και αν χρειαστεί να επιλέγει υγιεινά ροφήματα από το κυλικείο, όπως γάλα και 100% φυσικούς χυμούς αντί για φρουτοποτά ή αναψυκτικά.

Παιδί

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών

28.04.2025

«Έρχονται» αλλαγές στη συνταγογράφηση των εμβολίων από τους παιδιάτρους: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Πότε θα τεθούν σε ισχύ

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»
22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!
15.04.2025

«Γενετική καταστροφή» στην Ολλανδία: Δεκάδες δότες σπέρματος απέκτησαν μέχρι και 75 παιδιά ο καθένας!

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας
08.04.2025

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό από μητέρα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση μήτρας

Μωρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια: Οι αγκώνες του ήταν γυρισμένοι προς τα πάνω (φώτο)
07.04.2025

Μωρό στο Ρίο ντε Τζανέιρο γεννήθηκε με σπάνια ασθένεια: Οι αγκώνες του ήταν γυρισμένοι προς τα πάνω (φώτο)

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα
03.04.2025

Αγρίνιο: Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος – Νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο στην Πάτρα

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;
27.03.2025

Πονόλαιμος και αμυγδαλίτιδα: Μπορεί να μας βοηθήσει η κατανάλωση παγωτού;

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας
26.03.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας

Επικίνδυνες ουσίες σε παιδικό παιχνίδι που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλείται άμεσα (φωτό)
13.03.2025

Επικίνδυνες ουσίες σε παιδικό παιχνίδι που πωλείται και στην Ελλάδα – Ανακαλείται άμεσα (φωτό)

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού