Διατροφή

Παιδικές τροφές: Μήπως είναι ανθυγιεινές; Ποιά είναι τα «ύπουλα» συστατικά

Παιδικές τροφές: Μήπως είναι ανθυγιεινές; Ποιά είναι τα «ύπουλα» συστατικά

Η διατροφή των παιδιών είναι απαραίτητο να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που εξασφαλίζουν ομαλή σωματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.

Εξίσου σημαντικό είναι τα παιδιά να αποφεύγουν τροφές με συστατικά που βλάπτουν την υγεία και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Ακόμη και τροφές που θεωρούνται υγιεινές, συχνά περιέχουν συστατικά που τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν.

Μόλυβδος: Φρουτοχυμοί, μήλα, αχλάδια, λαχανικά, ιδίως καρότα και γλυκοπατάτες, περιέχουν συχνά ίχνη μολύβδου, ο οποίος συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, έλλειψη προσοχής και χαμηλότερο Δείκτη Νοημοσύνης στα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση μολύβδου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, ο σολομός και γενικά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Ζάχαρη: Εκτός από τα γλυκά, ζάχαρη περιέχουν πλέον οι περισσότερες τροφές, από τα αλλαντικά και τα δημητριακά μέχρι τα γιαούρτια και τις σάλτσες. Δίνετε στα παιδιά όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, τις οποίες μπορείτε να γλυκαίνετε με την προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών ή μελιού.

Κορεσμένα λιπαρά: Βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα παράγωγά του, στα τηγανητά, στα γαλακτοκομικά, στα βούτυρα, στα γλυκά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης: Είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη και επειδή είναι φθηνότερο χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και ειδικά στα αναψυκτικά. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας και συστήνουν στους γονείς να αποτρέπουν τα παιδιά από την κατανάλωση αναψυκτικών.
Τεχνητές χρωστικές ουσίες: Παρασκευάζονται από πετρέλαιο και περιέχονται σε τροφές που ούτε καν φαντάζεστε. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με δυσκολίες προσαρμογής, αλλεργίες, ευαισθησία στα τρόφιμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ημικρανίες και καρκίνους του θυρεοειδούς, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών.
Γλυκαντικά: Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων με λιγότερες θερμίδες, είναι όμως επιβλαβή για την υγεία, καθώς προκαλούν προβλήματα του πεπτικού, όπως φούσκωμα και διάρροια, ενώ καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, κάτι που έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό.
Αλάτι: Όπως και η ζάχαρη, το αλάτι υπάρχει παντού, ακόμη και σε τροφές που δεν έχουν αλμυρή γεύση. Τροφές που ξετρελαίνουν τα παιδιά, όπως η πίτσα, το ψωμί, τα αλλαντικά και τα αλμυρά σνακ, περιέχουν πολύ αλάτι και συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους τους, γι΄ αυτό πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με πιο υγιεινές επιλογές, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
Νιτρικά και νιτρώδη: Χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία τροφίμων σαν συντηρητικά στα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα σαλάμια, τα λουκάνικα και τα hot dogs. Τα νιτρώδη τα οποία δημιουργούνται από τα νιτρικά, αντιδρούν με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στα κρέατα και ονομάζονται αμίνες, σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, που είναι γνωστές για την καρκινογόνο δράση τους. Μελέτες έχουν συνδέσει τα νιτρώδη με τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου, αλλά και εγκεφάλου και του θυρεοειδούς.
Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG): Είναι δημοφιλές ενισχυτικό γεύσης, η κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί με προβλήματα του πεπτικού, πονοκεφάλους και κόπωση.
Τρανς λιπαρά: Είναι επικίνδυνα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Διαβάζετε τις ετικέτες και αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει trans λιπαρά, μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά και πλήρως υδρογονωμένα λιπαρά.
Πηγή: Reader’s digest

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού