Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: Διατροφικές «παγίδες»

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: Διατροφικές «παγίδες»

Τα Χριστούγεννα για την έγκυο έχουν μία ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, καθώς διανύει μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής της, εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας, με τη χαρά της αναμονής αλλά και τις ανησυχίες για την υγεία της ίδιας και του αγέννητου παιδιού της.

Μπορεί  λοιπόν το άγχος και η κούραση για την προετοιμασία των γιορτών να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά μην ξεχνάτε ότι η πρωταγωνίστρια αυτά τα Χριστούγεννα είστε εσείς!

Απολαύστε την εμπειρία, ξεκουραστείτε και δώστε προσοχή στις οδηγίες του γυναικολόγου σας, ειδικά σε ότι αφορά στη διατροφή.

«Κανείς δεν πρόκειται να σας απαγορεύσει αυτή την περίοδο μικρές διατροφικές παρασπονδίες, αλλά απέναντι σε κάποιες λιχουδιές θα πρέπει να παραμερίσετε την όποια παρόρμηση έχετε και να φερθείτε συνετά.

Στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, σε κάποιο κάλεσμα ή σε μία απλή έξοδο για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό σας και τη δική σας υγεία» λέει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

-Τι δεν πρέπει να φάτε και τι δεν πρέπει να πιείτε

  1. Μοκτέιλ και όχι κοκτέιλ

Το ποτό παίζει ρόλο στις χριστουγεννιάτικες γιορτές αλλά φέτος θα πρέπει να το ξεχάσετε.

Όταν είστε έγκυος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ.

Ανταλλάξτε τις πρωτοχρονιάτικες φυσαλίδες με ανθρακούχο νερό ή με ένα εποχιακό μοκτέιλ.

Για παράδειγμα, ένας ζεστός χυμός μήλου θα σας δώσει όλη τη γιορτινή ζεστασιά, χωρίς καθόλου αλκοόλ.

  1. Τα «απαγορευμένα» τυριά

Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα είδη τυριού επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τη λοίμωξη λιστερίωση.

Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Οι έγκυοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιστερίωσης επειδή οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, στην εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγονται τα τυριά ωρίμανσης όπως:

-το Brie,

-το Camembert,

-το μπλε τυρί Δανίας,

-η γκοργκοντζόλα και,

-το ροκφόρ.

-Επίσης το κατσικίσιο τυρί που έχει ωριμάσει με μούχλα, το Chevre, πρέπει να αποφεύγεται.

Μπορούν να καταναλώνονται σκληρά τυριά όπως:

-το Cheddar,

-το Edam,

-το Emmental,

-το Gouda,

-η παρμεζάνα,

-το τυρί τύπου cottage,

-η μοτσαρέλα,

-η φέτα και,

-το χαλούμι.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι τα μαγειρεμένα τυριά σε πίτσα ή πίτες μπορούν να καταναλωθούν, ακόμα και αν ανήκουν στα «απαγορευμένα».

  1. Προσοχή και στο ψάρι

Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων για εσάς και το μωρό σας, όπως όλοι γνωρίζουν.

Οι έγκυοι μπορούν να τρώνε μία ή 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, αλλά όχι παραπάνω.

Τα μαγειρεμένα οστρακοειδή και θαλασσινά, είναι ασφαλή για κατανάλωση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Υπάρχουν όμως και κάποια ψάρια που χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, όπως ο ξιφίας και το κοκκινόψαρο.

Αυτά τα ψάρια περιέχουν περισσότερο υδράργυρο από άλλα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό σας.

  1. Αυγά και κοτόπουλο

Όλοι, και πολύ περισσότερο οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη πρέπει να τρώνε κοτόπουλο και αυγά αφού έχουν μαγειρευτεί πολύ καλά.

Μόνο έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος σαλμονέλας.

Ωμά αυγά σε αυτή τη φάση της ζωής σας, δεν επιτρέπονται.

  1. Προσοχή στα αλλαντικά

Τα προσυσκευασμένα μαγειρεμένα κρέατα όπως το ζαμπόν, είναι ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη.

Τα άψητα αλλαντικά, όπως το σαλάμι, το προσούτο, το chorizo ​​και το pepperoni, δεν είναι ασφαλή.

Μπορεί να περιέχουν παράσιτα που προκαλούν τοξοπλάσμωση, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό.

Υπάρχει όμως τρόπος να τα απολαύσετε.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αν τα καταψύξετε για τέσσερις ημέρες.

Αυτό σκοτώνει τα περισσότερα παράσιτα και καθιστά τα αλλαντικά πιο ασφαλή για κατανάλωση.

  1. Όχι στο πατέ

Τα πατέ -οποιαδήποτε ακόμη και τα φυτικά- είναι στην απαγορευμένη λίστα γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια.

Επιπλέον, το συκώτι που αποτελεί συστατικό σε πολλά πατέ πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη λόγω υψηλών επιπέδων βιταμίνης Α, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει το μωρό σας.

  1. Η περίπτωση της σοκολάτας

Δεν απαγορεύεται να φάτε μία σοκολάτα, αλλά προσέξτε την καφεΐνη.

Μπορεί αυτή την περίοδο να βρεθείτε μπροστά σε πολλούς σοκολατένιους πειρασμούς και δεν είναι κακό να υποκύψετε, αλλά με μέτρο γιατί η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη.

Δεν πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, όσο δηλαδή περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ.

Η σοκολάτα γάλακτος συνήθως περιέχει λιγότερο από 10mg ανά 50g , και η μαύρη σοκολάτα λιγότερο από 25mg ανά 50g.

Δεν μιλάμε λοιπόν για μεγάλες ποσότητες, αλλά όλα αθροίζονται.

Μην ανησυχείτε αν για μία φορά υπερβείτε το όριο των 200 mg, καθώς οι κίνδυνοι για το μωρό σας είναι μικροί.

«Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο και αν ξεφύγετε λιγάκι – ή και πολύ – εκείνη την ημέρα, σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψετε το μωρό ή την υγεία σας.

Αρκεί να αποφύγετε τις απαγορευμένες τροφές που εγκυμονούν κινδύνους λοιμώξεων.

Απολαύστε λοιπόν τις γιορτές και μην ξεχνάτε ότι φέτος είναι τα δικά σας Χριστούγεννα», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού