Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί μία γυναίκα να ελέγξει την πρόσληψη κιλών;

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί μία γυναίκα να ελέγξει την πρόσληψη κιλών;

Οι ενεργειακές ανάγκες και κατ’ επέκταση το συνολικό βάρος που καλείται να πάρει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη εξαρτάται άμεσα από το βάρος που βρισκόταν όταν έμεινε έγκυος.

Για παράδειγμα, η γυναίκα που ήταν σε φυσιολογικό βάρος όταν έγινε η σύλληψη, έχει το περιθώριο να αυξήσει το βάρος της τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης από 11-16 κιλά στο σύνολο.

Η αύξηση αυτή θεωρητικά οφείλει να γίνει ανά 3μηνο ανάλογα με τις ανάγκες του εμβρύου, και προς έκπληξη πολλών γυναικών τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης η γυναίκα μπορεί να μην αυξήσει και καθόλου το βάρος της ή να επιτύχει αύξηση μέχρι 1-2 κιλά, κάτι που τελικώς απογοητεύει αρκετές κοπέλες που τους πρώτους 3 μήνες αφήνονται και χαλαρώνουν διατροφικά νομίζοντας ότι «τρώνε για δύο» με αποτέλεσμα να φορτώνονται αρκετά παραπάνω βάρος το οποίο δεν χρειάζονται ουσιαστικά.

Για μια έγκυο με ένα μόνο έμβρυο, που ξεκινά την εγκυμοσύνη όντας αδύνατη/ελλειποβαρής οφείλει να αυξήσει το βάρος της από 13 μέχρι 18 κιλά, κερδίζοντας 450 γραμμάρια (~0,5 κιλό) κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου.

Γυναίκες, οι οποίες είναι υπέρβαρες πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση του βάρους τους από 7 μέχρι 11 κιλά, κερδίζοντας 300 γραμμάρια κάθε εβδομάδα, μετά τον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης. Και τέλος μια γυναίκα που αρχίζει την εγκυμοσύνη όντας παχύσαρκη μπορεί να αυξήσει το βάρος της έως επτά κιλά, αλλά όχι περισσότερα από 300 γραμμάρια κάθε εβδομάδα ύστερα από τον τρίτο μήνα.

Συστήνουμε τελικά αύξηση βάρους;

Το βάρος ωστόσο επί του συνόλου πρέπει και οφείλει να αυξηθεί, και αυτό το τονίζουμε σε όσες γυναίκες από το άλλο άκρο συναντάμε που έχουν εμμονή ή ψύχωση που τους έχει δημιουργηθεί πολλές φορές χωρίς λόγο, να μην ξεπεράσουν συνολικά τα 10 κιλά. Η αύξηση του βάρους, καλείται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για την ομαλή υποστήριξη της εγκυμοσύνης, δηλαδή την ανάπτυξη του εμβρύου, της μήτρας, του πλακούντα και όλων των υποστηρικτικών οργάνων.

Ο υπερβολικός περιορισμός του βάρους στην εγκυμοσύνη ή χειρότερα η τυχόν προσπάθεια για μείωση του βάρους είναι επικίνδυνη. Η έγκυος γυναίκα που θα αυξήσει το βάρος της λιγότερο από 7 κιλά «διπλασιάζει περίπου τον κίνδυνο για περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου», σχέση που είναι εντονότερη σε γυναίκες, οι οποίες είναι αδύνατες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους. Επίσης, μικροί ρυθμοί αύξησης του βάρους κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Όσον αφορά την επιθυμία σας για απώλεια βάρους μετά την εγκυμοσύνη να θυμάστε:

-Μην αρχίζετε δίαιτα αμέσως

-Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους

-Γυμναστείτε

-Χάστε αργά και σταθερά τα κιλά σας

Μυστικά για να χάσετε κιλά

  • Μειώστε τη ζάχαρη από την καθημερινότητά σας
  • Φάτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Φάτε φρούτα και λαχανικά
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά
  • Πίνετε αρκετά υγρά, τουλάχιστον 8-9 ποτήρια την ημέρα (νερό, φυσικούς χυμούς).

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού