Εγκυμοσύνη

Θηλασμός ή όχι; Η απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα

Θηλασμός ή όχι; Η απάντηση στο διαχρονικό ερώτημα

Σε λίγες εβδομάδες γεννάω και όλοι με ρωτούν για το αν είμαι έτοιμη για τον ερχομό του παιδιού γιατί είναι το πρώτο μου. Και ακόμα δεν ξέρω αν θέλω να θηλάσω ή όχι…

Όλοι μου λένε ότι πρέπει αλλά εγώ δεν ξέρω έχω τις αμφιβολίες μου. Έχω διαβάσει για τα οφέλη του θηλασμού αλλά το μόνο που σκέφτομαι είναι το πόσο δύσκολο θα είναι να το «κόψω» μετά. Βασικά σκέφτομαι τα λόγια των γονιών μου που μου είπαν πόσο δυσκολεύτηκαν εκείνοι να μου το σταματήσουν.

Έχω αγχωθεί πολύ και νιώθω ότι δεν μπορεί να με βοηθήσει κανείς… Τι να κάνω; Να ξεκινήσω να θηλάζω; Ή να το αφήσω και να ακολουθήσω κάποιον άλλο τρόπο;

Στο ερώτημά σας απάντησε η κλινική διαιτολόγος Κία Καραγιάννη

Μέσα από τον καθημερινό θηλασμό θα το εφοδιάζετε με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες και τα αντισώματα που περιέχει το μητρικό γάλα είναι ουσίες αναντικατάστατες. Το μητρικό γάλα είναι ένα πολύτιμο αγαθό χωρίς μικρόβια, παντού και πάντα διαθέσιμο, στην καλύτερη σύσταση και θερμοκρασία.

Επιπλέον, είναι καλό και για εσάς γιατί βοηθάει τη μητέρα να αποβάλλει ευκολότερα το περιττό λίπος που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο διάστημα του θηλασμού οι ανάγκες της γυναίκας σε ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες είναι αυξημένες. Για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 4 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.

Ο θηλασμός ενισχύει στη σχέση μάνας – παιδιού

Καλές πηγές ασβεστίου είναι επίσης τα ψάρια, τα αποξηραμένα σύκα, η λαχανίδα, τα σκουρόχρωμα λαχανικά, το μπρόκολο και οι ξηροί καρποί. Σίδηρο και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας προσλαμβάνετε τρώγοντας αυγό, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και όσπρια συνδυασμένα με λαχανικά και δημητριακά. Ακόμη, χρειάζονται τα ψάρια και τα θαλασσινά που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και  συμβάλλουν καθοριστικά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους και βοηθούν τη λειτουργία της όρασης, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η τσιπούρα και ο λιναρόσπορος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κουραστική περίοδο μα τόσο «γλυκιά» γιατί ο θηλασμός ενισχύει στη σχέση μάνας – παιδιού. Θέλει όμως, πολλή προσοχή διότι μέσω του γάλακτος περνούν στο βρέφος στοιχεία που μπορεί να ενοχλήσουν το ευαίσθητο στομαχάκι του και να εμφανιστούν κολικοί. Καλό θα ήταν εσείς να αποφεύγετε τις βαριές σάλτσες, τα καρυκεύματα, τις δύσπεπτες τροφές και τα τηγανιτά έως ότου το μωρό σας θα μπορεί να τις ανεχτεί.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού