Γυναίκα

Ενδομητρίωση: Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Ενδομητρίωση: Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ιστός όμοιος με εκείνον που επενδύει την μήτρα αναπτύσσεται και έξω από αυτή. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, αυτές οι αυξήσεις μπορούν να βλάψουν τα γύρω αναπαραγωγικά όργανα, επηρεάζοντας τη γονιμότητα. Από την άλλης ένας τύπος ιστού που ονομάζεται ενδομήτριο καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε μήνα, η επένδυση γίνεται πιο παχιά και είναι στο παχύτερο ακριβώς πριν από την ωορρηξία.

Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, ο μη φυσιολογικός ιστός που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Πυκνώνει πριν από την ωορρηξία και κατά την έμμηνο ρύση διογκώνεται και αιμορραγεί σε περιοχές που δεν θα έπρεπε. Αυτός ο διογκωμένος ιστός μπορεί να μπλοκάρει τις σάλπιγγες ή να αναπτυχθεί στις ωοθήκες, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος.

Η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα;

Αν και η ενδομητρίωση δεν προκαλεί απαραίτητα στειρότητα, δύναται να μειώσει τη γονιμότητα σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως εξαιτίας της ενδομητρίωσης μπορεί να δυσκολευτούν να μείνουν έγκυος, αλλά και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου οι μισές γυναίκες με υπογονιμότητα έχουν ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου που σημαίνει ότι μπορεί σταδιακά να επιδεινωθεί. Καθώς όλο και περισσότερα μπαλώματα ιστού ενδομητρίωσης αναπτύσσονται στις περιοχές της πυέλου και της κοιλιάς, μπορούν να μπλοκάρουν τα αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

Επιπλέον, αυτές οι αναπτύξεις βλάπτουν τα αναπαραγωγικά όργανα, εμποδίζοντάς την εύρυθμη λειτουργία τους.

Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα:

  • εμποδίζοντας την εμφύτευση ενός εμβρύου
  • προκαλώντας ουλές στις σάλπιγγες
  • επηρεάζοντας την ανάπτυξη των ωαρίων
  • δημιουργώντας ορμονική ανισορροπία
  • προκαλώντας χρόνια φλεγμονή στη λεκάνη

Ποιοι είναι οι τύποι ενδομητρίωσης και γονιμότητας;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ενδομητρίωσης:

  • επιφανειακή περιτοναϊκή
  • ενδομητριώματα
  • βαθιά διηθητική

Αυτές οι ταξινομήσεις περιγράφουν το που έχουν αναπτυχθεί τα «μπαλώματα» ενδομητρίωσης στο σώμα της γυναίκας. Επίσης, μπορεί μία γυναίκα να έχει έναν ή περισσότερους τύπους ενδομητρίωσης. Επιπλέον, οι ιατροί χωρίζουν την ενδομητρίωση σε στάδια, με το στάδιο I να είναι το λιγότερο σοβαρό και το στάδιο IV το πιο σοβαρό.

Επιφανειακή περιτοναϊκή ενδομητρίωση

Το περιτόναιο είναι μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει την κοιλιά. Όταν αυτό παθαίνει κάποια περιτοναϊκή βλάβη, μπορεί να έχει φλεγμονές ή κύστες στο περιτόναιο. Παρά το γεγονός ότι η επιφανειακή περιτοναϊκή βλάβη είναι η λιγότερο σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να δυσκολεύονται να συλλάβουν.

Ενδομητριώματα

Τα ενδομητριώματα είναι κύστες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό των ωοθηκών και είναι σκοτεινοί, γεμάτοι με υγρά σάκοι. Όταν ένα άτομο έχει ενδομητρίωση, συνήθως έχει ενδομητρίωση σταδίου III ή IV. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν ουλώδη ιστό στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

Τα ενδομητριώματα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη γονιμότητα λόγω της καταστροφικής τους επίδρασης στον ιστό των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ωορρηξίας.

Βαθιά διεισδυτική

Στη βαθιά διεισδυτική ενδομητρίωση, ο ιστός που μοιάζει με το ενδομήτριο αναπτύσσεται στα όργανα κοντά στη μήτρα, όπως ο κόλπος, η ουροδόχος κύστη και το έντερο. Πρόκειται για μία πιο σοβαρή μορφή της πάθησης.

Οι γιατροί συνήθως ταξινομούν την βαθιά διεισδυτική ενδομητρίωση στο τέταρτο στάδιο, επειδή ένα άτομο έχει βλάβες κάτω από το περιτόναιου. Εκτός από τα ενδομητριώματα, ένα άτομο με ενδομητρίωση σταδίου IV μπορεί να έχει εκτεταμένες ουλές στις ωοθήκες, τη μήτρα και το ορθό.

Στις περιπτώσεις που μία γυναίκα έχει ήδη υποβληθεί σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης κύστεων, μπορεί να έχει χάσει σημαντικό αριθμό ωαρίων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ μία γυναίκα μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να συλλάβει φυσικά, μπορεί να μείνει έγκυος με θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο δείκτης μέτρησης γονιμότητας σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης

Εάν μία γυναίκα με ενδομητρίωση θέλει να μείνει έγκυος, ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή του χρησιμοποιώντας τον δείκτη γονιμότητας ενδομητρίωσης. Πρόκειται για μια κλίμακα 10 βαθμών που μπορεί να πει στον γιατρό πόσο πιθανό είναι ένα άτομο να μείνει έγκυος χωρίς ιατρική παρέμβαση. Η κλίμακα λαμβάνει υπόψη παράγοντες συμπεριλαμβανομένων:

  • Της ηλικίας
  • Του σταδίου ενδομητρίωσης
  • Την ελάχιστη βαθμολογία λειτουργίας (μετρά τη λειτουργία της σάλπιγγας και των ωοθηκών)
  • Την διάρκεια της υπογονιμότητας
  • Το ιατρικό ιστορικό
  • Πιθανές προηγούμενες εγκυμοσύνες

Η βαθμολογία είναι εκείνη που μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος.

Επιλογές θεραπείας γονιμότητας για την ενδομητρίωση

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για άτομα με ενδομητρίωση που δεν έχουν μείνει έγκυες μετά από 6-12 μήνες προσπάθειας. Η θεραπεία που προτείνει ένας γιατρός εξαρτάται από το στάδιο και τον τύπο της ενδομητρίωσης.

Θεραπείες για τα στάδια I–II

Στα πρώτα στάδια της ενδομητρίωσης, ένα άτομο μπορεί να μείνει έγκυος χωρίς ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, εάν κάποια δυσκολεύεται να συλλάβει, ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει λαπαροσκόπηση. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία όπου ένας επαγγελματίας ιατρός εισάγει μια κάμερα μέσω μιας μικρής τομής στο στομάχι. Ένας γιατρός μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να εκτιμήσει πόσες βλάβες έχει ένα άτομο και να τις αφαιρέσει χειρουργικά εάν είναι απαραίτητο.

Μέσω αυτής ένας γιατρός μπορεί να αφαιρέσει βλάβες από μια ωοθήκη, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ωαρίων που έχει ένα άτομο. Για άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν συνδυασμό φαρμάκων με ενδομήτρια σπερματέγχυση αντί για χειρουργική επέμβαση.

Όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε ωορρηξία, ένας γιατρός θα τοποθετήσει το σπέρμα στη μήτρα με ένα λεπτό σωλήνα. Εάν αυτή η θεραπεία είναι ανεπιτυχής, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει ενέσιμα φάρμακα γονιμότητας ή εξωσωματική γονιμοποίηση.

Θεραπείες για τα στάδια III–IV

Στα τελευταία στάδια της ενδομητρίωσης, ένας γιατρός πιθανότατα θα συστήσει εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτή η θεραπεία απαιτεί από την γυναίκα να κάνει ένεση φαρμακευτικής αγωγής γονιμότητας που προάγει την ανάπτυξη των ωαρίων.

Μόλις τα ωάρια βρίσκονται στις κατάλληλες ποσότητες, ένας γιατρός τα συλλέγει και επιλέγει τα καλύτερα ωάρια. Έπειτα γονιμοποιούν το καθένα με σπέρμα για να δημιουργήσουν έμβρυα. Στη συνέχεια, ο γιατρός εμφυτεύει έμβρυα στη μήτρα.

Γυναίκα

06.02.2024

Νέα μελέτη: Πολύ συχνή η βαριά κατάθλιψη για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι γυναίκες που μαθαίνουν ότι έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης, η οποία ενδέχεται να φθάσει ακόμα και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία συχνή ενδοκρινική διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 8-13% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο σε ποσοστό […]

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;
13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο
12.09.2023

Τον γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο μήνας που είναι πιθανότερο να πάρετε διαζύγιο

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού