Good life

Πόσο ασφαλή είναι τα μελάτα αυγά; – Ο κίνδυνος σαλμονέλας

Τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια τόσο στο τσόφλι όσο και στον κρόκο τους
Πόσο ασφαλή είναι τα μελάτα αυγά; – Ο κίνδυνος σαλμονέλας

Οι ειδικοί προειδοποιούν πώς ο κρόκος στα αυγά μπορεί να κρύβει παθογόνους μικροοργανισμούς, εάν δεν έχει εκτεθεί επί αρκετά λεπτά στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Το καλό βράσιμό τους είναι απαραίτητο για να εξοντωθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να βράζουμε τα αυγά έως ότου γίνει σφιχτός ο κρόκος.

Πόσο ασφαλή είναι όμως στ’ αλήθεια τα μελάτα (ή α λα κοκ) αυγά;

Η απάντηση εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε «ασφάλεια», λέει στους New York Times η Dr. Felicia Wu, καθηγήτρια Ασφαλείας Τροφίμων, Τοξικολογίας & Αξιολόγησης Κινδύνου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Τα αυγά που πωλούνται στις ανεπτυγμένες χώρες κατά κανόνα είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται μελάτα. Εν τούτοις δεν μπορεί να ξέρει κάποιος εκ των προτέρων αν και ποιο θα περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς», εξηγεί.

Η σαλμονέλα

Τα αυγά μπορεί να φέρουν ποικίλα επιβλαβή βακτήρια, ακόμα και κολοβακτηρίδιο (εσερίχια κόλι ή e.coli) ή καμπυλοβακτήριο.

Η αληθινή απειλή όμως είναι η σαλμονέλα, που αποτελεί την κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων, λέει ο Dr. John Leong, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας & Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuufts στη Βοστώνη.

Υπολογίζεται ότι ένα στα 20.000 αυγά φέρει σαλμονέλα. Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή:

  • Πυρετό
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Διάρροια (συνήθως με αίμα)
  • Ναυτία και έμετο
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνους στους μυς

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως σε 3-7 ημέρες με υποστηρικτική αγωγή (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών). Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο εάν υπάρχει φόβος να εισέλθει το βακτήριο στο αίμα. Εν τούτοις, κάποιοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και μερικοί χάνουν τη ζωή τους.

Πόσο συχνή είναι

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023 νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας μας 936 ασθενείς με σαλμονέλωση. Τα περισσότερα αναφέρθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο (ανήλθαν σε 660).

Σε σύγκριση με το 2022, τα σοβαρά κρούσματα του 2023 ήταν αυξημένα κατά 46,3%, προσθέτει.

Τα κρούσματα αυτά δεν προκλήθηκαν υποχρεωτικώς από αυγά. Πολλά τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) μπορεί να μολυνθούν και να στη συνέχεια να την μεταδώσουν στον άνθρωπο. Ακόμα και με το νερό μπορεί να μεταδοθεί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συνήθως όμως μεταδίδεται με τα ωμά ή μισομαγειρεμένα τρόφιμα, διότι για να καταστραφεί πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70°C για τουλάχιστον 2 λεπτά.

Πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρής σαλμονέλωσης είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Πρόσθετη ανησυχία, δε, προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και στελέχη σαλμονέλας ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προσθέτει ο Dr. Leong.

Στο τσόφλι και στον κρόκο

Τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια τόσο στο τσόφλι όσο και στον κρόκο τους. Ωστόσο δεν ελέγχονται ένα-ένα πριν φτάσουν στο πιάτο μας, τονίζει η Dr. Julie Garden-Robinson, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα.

Η μόλυνση συμβαίνει επειδή οι κότες κάνουν τα αυγά τους και αφοδεύουν από το ίδιο άνοιγμα. Για την προστασία των ανθρώπων από τα παθογόνα αυτά εφαρμόζονται από το 2007 εθνικά προγράμματα ελέγχου της σαλμονέλωσης στα διαφορετικά είδη πουλερικών.

Ακόμα κι αν απολυμαίνονται τα αυγά πριν διατεθούν στο εμπόριο, όμως, τα βακτήρια μπορεί να διαπεράσουν το τσόφλι και να φτάσουν έως το ασπράδι και τον κρόκο, τονίζει η Dr. Garden-Robinson.

Καλύτερα να μην είναι ρευστός

Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος από τα μελάτα αυγά.

«Προφανώς δεν θα αρρωσταίνει κάθε φορά που θα τρώει ένα ελαφρώς μαγειρεμένο αυγό. Ούτε πρέπει τα αυγά να είναι τόσο σφιχτά, ώστε να χρειάζονται μαχαίρι. Είναι όμως προτιμότερο ο κρόκος να είναι έστω σαν μαρμελάδα, παρά να είναι εντελώς ρευστός», συνιστά η Dr. Indu Upadhyaya, ειδική σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Good life

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου

01.07.2025

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών καταγράφηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση
01.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

Δείτε πόσα κιλά θα χάσετε αν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα
30.06.2025

Δείτε πόσα κιλά θα χάσετε αν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα

Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: Τα καλοκαιρινά φρούτα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο
30.06.2025

Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: Τα καλοκαιρινά φρούτα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο

Δείτε πώς η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει την υγεία σας
30.06.2025

Δείτε πώς η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει την υγεία σας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Γιατί μερικοί άνθρωποι γερνούν καλύτερα από άλλους;
27.06.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Γιατί μερικοί άνθρωποι γερνούν καλύτερα από άλλους;

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10 απλές οδηγίες για να προστατευτούμε από τον καύσωνα
27.06.2025

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10 απλές οδηγίες για να προστατευτούμε από τον καύσωνα

Καύσωνας στο φουλ; Φάε έξυπνα για να μην… λιώνεις!
27.06.2025

Καύσωνας στο φουλ; Φάε έξυπνα για να μην… λιώνεις!

Καύσωνας: Δείτε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς κλιματισμό
26.06.2025

Καύσωνας: Δείτε ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς κλιματισμό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Ο ρόλος της αφυδάτωσης, της υπέρτασης και της θερμοπληξίας

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι
01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό
01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα
01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση
01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες και κινδυνεύουν να κολλήσουν δερματικά
01.07.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες και κινδυνεύουν να κολλήσουν δερματικά

After Shave Mist & Face Mist Lifting σε προσφορά: Τα βραβευμένα προϊόντα που μεταμορφώνουν την επιδερμίδα σας!
01.07.2025

After Shave Mist & Face Mist Lifting σε προσφορά: Τα βραβευμένα προϊόντα που μεταμορφώνουν την επιδερμίδα σας!

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
01.07.2025

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό
01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό