Good life

Πόσο ασφαλή είναι τα μελάτα αυγά; – Ο κίνδυνος σαλμονέλας

Τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια τόσο στο τσόφλι όσο και στον κρόκο τους
Πόσο ασφαλή είναι τα μελάτα αυγά; – Ο κίνδυνος σαλμονέλας

Οι ειδικοί προειδοποιούν πώς ο κρόκος στα αυγά μπορεί να κρύβει παθογόνους μικροοργανισμούς, εάν δεν έχει εκτεθεί επί αρκετά λεπτά στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Το καλό βράσιμό τους είναι απαραίτητο για να εξοντωθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να βράζουμε τα αυγά έως ότου γίνει σφιχτός ο κρόκος.

Πόσο ασφαλή είναι όμως στ’ αλήθεια τα μελάτα (ή α λα κοκ) αυγά;

Η απάντηση εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε «ασφάλεια», λέει στους New York Times η Dr. Felicia Wu, καθηγήτρια Ασφαλείας Τροφίμων, Τοξικολογίας & Αξιολόγησης Κινδύνου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Τα αυγά που πωλούνται στις ανεπτυγμένες χώρες κατά κανόνα είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται μελάτα. Εν τούτοις δεν μπορεί να ξέρει κάποιος εκ των προτέρων αν και ποιο θα περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς», εξηγεί.

Η σαλμονέλα

Τα αυγά μπορεί να φέρουν ποικίλα επιβλαβή βακτήρια, ακόμα και κολοβακτηρίδιο (εσερίχια κόλι ή e.coli) ή καμπυλοβακτήριο.

Η αληθινή απειλή όμως είναι η σαλμονέλα, που αποτελεί την κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων, λέει ο Dr. John Leong, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας & Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuufts στη Βοστώνη.

Υπολογίζεται ότι ένα στα 20.000 αυγά φέρει σαλμονέλα. Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή:

  • Πυρετό
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Διάρροια (συνήθως με αίμα)
  • Ναυτία και έμετο
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνους στους μυς

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως σε 3-7 ημέρες με υποστηρικτική αγωγή (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών). Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο εάν υπάρχει φόβος να εισέλθει το βακτήριο στο αίμα. Εν τούτοις, κάποιοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και μερικοί χάνουν τη ζωή τους.

Πόσο συχνή είναι

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023 νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας μας 936 ασθενείς με σαλμονέλωση. Τα περισσότερα αναφέρθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο (ανήλθαν σε 660).

Σε σύγκριση με το 2022, τα σοβαρά κρούσματα του 2023 ήταν αυξημένα κατά 46,3%, προσθέτει.

Τα κρούσματα αυτά δεν προκλήθηκαν υποχρεωτικώς από αυγά. Πολλά τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) μπορεί να μολυνθούν και να στη συνέχεια να την μεταδώσουν στον άνθρωπο. Ακόμα και με το νερό μπορεί να μεταδοθεί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συνήθως όμως μεταδίδεται με τα ωμά ή μισομαγειρεμένα τρόφιμα, διότι για να καταστραφεί πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70°C για τουλάχιστον 2 λεπτά.

Πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρής σαλμονέλωσης είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Πρόσθετη ανησυχία, δε, προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και στελέχη σαλμονέλας ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προσθέτει ο Dr. Leong.

Στο τσόφλι και στον κρόκο

Τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια τόσο στο τσόφλι όσο και στον κρόκο τους. Ωστόσο δεν ελέγχονται ένα-ένα πριν φτάσουν στο πιάτο μας, τονίζει η Dr. Julie Garden-Robinson, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα.

Η μόλυνση συμβαίνει επειδή οι κότες κάνουν τα αυγά τους και αφοδεύουν από το ίδιο άνοιγμα. Για την προστασία των ανθρώπων από τα παθογόνα αυτά εφαρμόζονται από το 2007 εθνικά προγράμματα ελέγχου της σαλμονέλωσης στα διαφορετικά είδη πουλερικών.

Ακόμα κι αν απολυμαίνονται τα αυγά πριν διατεθούν στο εμπόριο, όμως, τα βακτήρια μπορεί να διαπεράσουν το τσόφλι και να φτάσουν έως το ασπράδι και τον κρόκο, τονίζει η Dr. Garden-Robinson.

Καλύτερα να μην είναι ρευστός

Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος από τα μελάτα αυγά.

«Προφανώς δεν θα αρρωσταίνει κάθε φορά που θα τρώει ένα ελαφρώς μαγειρεμένο αυγό. Ούτε πρέπει τα αυγά να είναι τόσο σφιχτά, ώστε να χρειάζονται μαχαίρι. Είναι όμως προτιμότερο ο κρόκος να είναι έστω σαν μαρμελάδα, παρά να είναι εντελώς ρευστός», συνιστά η Dr. Indu Upadhyaya, ειδική σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Good life

17.03.2025

Ανακαλύψτε τη δύναμη της Φύσης: Τα συμπληρώματα διατροφής που αξίζει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας

Φυσική υποστήριξη για ενέργεια, υγεία & ευεξία

17.03.2025

Φριτέζες αέρος: Η επανάσταση στη μαγειρική! Μάθετε γιατί πρέπει να αποκτήσετε το δικό σας Air Fryer σήμερα!

Πώς η «μαγική» αυτή συσκευή θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος – Η αλήθεια για τις διαφορές αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου
12.03.2025

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος – Η αλήθεια για τις διαφορές αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Το ιδανικό δώρο για τις γιορτές!
11.03.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Το ιδανικό δώρο για τις γιορτές!

Πασίγνωστο αφρόλουτρο αποσύρεται από την Ευρώπη λόγω επικίνδυνης ουσίας! (φωτο)
10.03.2025

Πασίγνωστο αφρόλουτρο αποσύρεται από την Ευρώπη λόγω επικίνδυνης ουσίας! (φωτο)

Δείτε πώς το ταχίνι επηρεάζει τη χοληστερίνη
10.03.2025

Δείτε πώς το ταχίνι επηρεάζει τη χοληστερίνη

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το φυστικοβούτυρο
10.03.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το φυστικοβούτυρο

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!
06.03.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

«Μαύρη μούχλα»: Ο επικίνδυνος μύκητας που «απειλεί» το ανοσοποιητικό
05.03.2025

«Μαύρη μούχλα»: Ο επικίνδυνος μύκητας που «απειλεί» το ανοσοποιητικό

Μυστικό bunker σπόρων στον Αρκτικό Κύκλο: Οι ισχυροί του πλανήτη επενδύουν στην «Κιβωτό της Αποκάλυψης»
05.03.2025

Μυστικό bunker σπόρων στον Αρκτικό Κύκλο: Οι ισχυροί του πλανήτη επενδύουν στην «Κιβωτό της Αποκάλυψης»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

21.03.2025

Πώς να καθυστερήσετε το γκριζάρισμα των μαλλιών με φυσικούς τρόπους

To γκριζάρισμα των μαλλιών μπορεί να επιταχυνθεί λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών

21.03.2025

Πώς η τροφική δηλητηρίαση συνδέεται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων

Τα παθογόνα που ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες από 200 ασθένειες

Ειδικός προειδοποιεί: Γιατί ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι η αιτία της εξουθένωσής σας
21.03.2025

Ειδικός προειδοποιεί: Γιατί ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι η αιτία της εξουθένωσής σας

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο που μπορεί να αναγεννηθεί!
21.03.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο που μπορεί να αναγεννηθεί!

Καφές: Πόσο κακό στην υγεία κάνει το πρωί με άδειο στομάχι
21.03.2025

Καφές: Πόσο κακό στην υγεία κάνει το πρωί με άδειο στομάχι

Το γνωρίζατε; – Γιατί δεν αντέχουμε να ακούμε τον ήχο της φωνής μας;
21.03.2025

Το γνωρίζατε; – Γιατί δεν αντέχουμε να ακούμε τον ήχο της φωνής μας;

Ανακαλούνται καραμέλες ζελεδάκια λόγω επικίνδυνων συστατικών (φωτο)
21.03.2025

Ανακαλούνται καραμέλες ζελεδάκια λόγω επικίνδυνων συστατικών (φωτο)

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων ενέσεων αδρεναλίνης από την αγορά
21.03.2025

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων ενέσεων αδρεναλίνης από την αγορά

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς να προστατευτείτε – Οδηγός πρόληψης για κάθε ηλικία
21.03.2025

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς να προστατευτείτε – Οδηγός πρόληψης για κάθε ηλικία

Δείτε από τι κινδυνεύετε αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν τον ύπνο
20.03.2025

Δείτε από τι κινδυνεύετε αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν τον ύπνο