Good life

Εννιά οφέλη υγείας από την αλόη βέρα – Οι πιθανές παρενέργειες

Εννιά οφέλη υγείας από την αλόη βέρα – Οι πιθανές παρενέργειες

Η αλόη βέρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία (ειδικά για το δέρμα και τα μαλλιά) λόγω των ενυδατικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Μάθετε για τα οφέλη που έχει η αλόη βέρα (aloe vera) όταν εφαρμόζεται τοπικά ή λαμβάνεται από το στόμα σε υγρή μορφή.

9 οφέλη υγείας από την αλόη βέρα

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Οι στερόλες στην αλόη βέρα προάγουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου, τα οποία δεσμεύουν την υγρασία στο δέρμα και βοηθούν στην μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν μια μικρή ποσότητα τζελ αλόης βέρα καθημερινά για 56 ημέρες παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στην ελαστικότητα του δέρματος του προσώπου. Επιπλέον, διορθώνει τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, που ευθύνεται για έως και το 80% των εξωτερικών σημαδιών γήρανσης.

Καταπολεμά την ακμή

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τοπικών ρετινοειδών και τζελ αλόης βέρα έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των εξανθημάτων από οποιαδήποτε θεραπεία που χρησιμοποιείται μόνη της. Το σαλικυλικό οξύ, ένα συστατικό στην αλόη βέρα, έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα για να καθαρίσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και να ανακουφίσει την ερυθρότητα του δέρματος.

Καταπραΰνει τους ερεθισμούς από το ξύρισμα

Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το τζελ από αλόη βέρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τα εγκαύματα του ξυραφιού που συμβαίνουν όταν η λεπίδα καταστρέφει το δέρμα και τα τριχοθυλάκια, προκαλώντας πρήξιμο και ερεθισμό. Η εφαρμογή ενός μικρού στρώματος τζελ aloe vera μετά το ξύρισμα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ερεθισμών, στην ελαχιστοποίηση της ερυθρότητας και στην πρόληψη των εξανθημάτων.

Ενυδάτωση

Έρευνες έδειξαν ότι το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τζελ aloe vera ευνοεί την προσκόλληση των επιδερμικών κυττάρων μεταξύ τους, κάτι που βοηθά στην ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος. Η αλόη βέρα περιέχει λιγνίνη, η οποία βοηθά το δέρμα να απορροφήσει άλλες ουσίες και μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων προϊόντων περιποίησης. Η αλόη βέρα αποτελείται επίσης από 95% νερό και περιέχει ηλεκτρολύτες όπως μαγνήσιο και κάλιο. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση χυμού αλόης μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε μετά την άσκηση.

Βελτιώνει την πέψη

Η αλόη βέρα είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα λόγω της καθαρτικής δράσης των ανθρακινονών, που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του φυτού. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση χυμού αλόης βέρα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως διάρροια και κράμπες στο στομάχι.

Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καταναλώνοντας 2 κουταλιές της σούπας χυμό aloe vera την ημέρα. Οι φυτικές της ενώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προδιαβήτη.

Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα ενεργοποιεί την AMP μυϊκή πρωτεϊνική κινάση, η οποία είναι ένα ένζυμο που ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Σε μια μελέτη, παρατηρήθηκε μείωση του σωματικού λίπους σε αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε αποξηραμένο τζελ aloe ver. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αλόη βέρα έχει τα ίδια οφέλη στους ανθρώπους.

Βελτιώνει τη στοματική υγεία

Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση της αλόης βέρα ως στοματικό διάλυμα μπορεί να εξαλείψει την πλάκα εξίσου αποτελεσματικά με τη χλωρεξιδίνη, η οποία είναι ένα στοματικό διάλυμα που συνταγογραφείται για τις ασθένειες των ούλων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου τερηδόνας και ουλίτιδας.

Θεραπεύει τα στοματικά έλκη

Η εφαρμογή τζελ aloe vera πάνω σε ένα στοματικό έλκος επιταχύνει την επούλωση και την μείωση του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα καταπολεμά και ιούς, όπως ο απλός έρπης.

Μπορεί η αλόη βέρα να προκαλέσει παρενέργειες;

Η αλόη βέρα θεωρείται γενικά ασφαλής. Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο της και εάν χρησιμοποιείται τοπικά ή από το στόμα, ενδέχεται να εμφανιστούν μικρές παρενέργειες.

Για παράδειγμα, το τζελ aloe vera φαίνεται να σχετίζεται με λιγότερες παρενέργειες από το εκχύλισμα ολόκληρων φύλλων αλόης και λάτεξ αλόης. Σε μερικούς, το τζελ έχει συνδεθεί με δερματίτιδα και άλλα δερματικά προβλήματα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η τοπική χρήση aloe vera είναι συνήθως ασφαλής. Ωστόσο, επειδή η αλόη βέρα έχει καθαρτικές ιδιότητες, η χρήση της από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι ή διάρροια. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις ηπατικής βλάβης λόγω μακροχρόνιας κατανάλωση συμπληρωμάτων αλόης βέρα.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακό άλγος

Οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλεργική αντίδραση

Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα μέλη της οικογένειας των κρίνων μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα, κνίδωση, κράμπες και διάρροια με τη χρήση τζελ αλόης βέρα.

Ηπατίτιδα

Η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων αλόης ή συμπληρωμάτων λάτεξ αλόης αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Η ακριβής ποσότητα και η διάρκεια που απαιτούνται για να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ασαφείς και πιθανώς διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Βλάβη στα νεφρά

Σύμφωνα μία παλιότερη δημοσίευση, η μακροχρόνια χρήση λάτεξ αλόης βέρα σε δόσεις μεγαλύτερες από 1 γραμμάριο την ημέρα μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες.

Κίνδυνος καρκίνου

Υπάρχει μια μακροχρόνια ανησυχία σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ καθαρτικών που περιέχουν ανθρακινόνη (όπως η αλόη βέρα) και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η αλόη βέρα συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν και η δοσολογία είναι κατάλληλα για εσάς.

Good life

21.03.2023

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά

Το να ασχολείστε με τεστ παρατηρητικότητας και εγκεφαλικά παιχνίδια, σύμφωνα με έρευνες μπορεί να κάνει την επίλυση απλών γρίφων πιο ενδιαφέρουσα, καθώς απαιτούν σίγουρα μια κάπως πιο δημιουργική σκέψη. Αυτό το αρκετά δύσκολο τεστ παρατηρητικότητας από τον JagranJosh θα σας αναγκάσει να δοκιμάσετε τις συλλογιστικές σας δεξιότητες. Καθώς η απάντηση σε αυτό το παζλ δεν […]

20.03.2023

Τα οκτώ τεράστια οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία μου. Ο τρόπος όμως που κοιμόμαστε μπορεί να έχει ένα εξίσου σημαντικό αποτέλεσμα στην υγεία μας. Όπως ακριβώς υπάρχουν στάσεις ύπνου που μπορεί να μου προκαλούν πόνο, υπάρχει και μια στάση ύπνου που οι ειδικοί λένε ότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Σύμφωνα με τον ειδικό […]

Κι όμως τα «κενά» μνήμης είναι δείκτης… ευφυΐας!
15.03.2023

Κι όμως τα «κενά» μνήμης είναι δείκτης… ευφυΐας!

Πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας παίρνει πιο εύκολα ο ύπνος
14.03.2023

Πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας παίρνει πιο εύκολα ο ύπνος

Αυτά είναι τα τρία οφέλη που θα κερδίσετε αν κοιμάστε γυμνοί
07.03.2023

Αυτά είναι τα τρία οφέλη που θα κερδίσετε αν κοιμάστε γυμνοί

Ο πολύ λίγος ή ο υπερβολικός ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης λέει νέα έρευνα
03.03.2023

Ο πολύ λίγος ή ο υπερβολικός ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης λέει νέα έρευνα

Δείτε ποια είναι τα τέσσερα σημάδια μιας τοξικής σχέσης
23.02.2023

Δείτε ποια είναι τα τέσσερα σημάδια μιας τοξικής σχέσης

Νέα έρευνα: Όσοι κάνουν ακανόνιστο ύπνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση
15.02.2023

Νέα έρευνα: Όσοι κάνουν ακανόνιστο ύπνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση

Να τι δεν πρέπει να κάνεις πριν πας για ύπνο σύμφωνα με τους ειδικούς
14.02.2023

Να τι δεν πρέπει να κάνεις πριν πας για ύπνο σύμφωνα με τους ειδικούς

Έχει γίνει viral: Τα πέντε ψέματα που πρέπει να πούμε σε συνέντευξη για δουλειά
09.02.2023

Έχει γίνει viral: Τα πέντε ψέματα που πρέπει να πούμε σε συνέντευξη για δουλειά

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

23.03.2023

Έχετε μόνιμη κούραση; – Αυτές είναι οι τέσσερις τροφές που σας προκαλούν κόπωση και εξάντληση

Τα τρόφιμα που τρώτε, ακόμα και κάποια πολύ υγιεινά, ή κάποια ροφήματα μπορεί να είναι ένας λόγος που αισθάνεστε κούραση και εξάντληση. Οι ειδικοί λένε ότι τα θρεπτικά τρόφιμα και ποτά προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να παραμείνετε δραστήριοι και να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σας […]

23.03.2023

Νέα μελέτη: Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας υποστηρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία καταστρέφει σταδιακά τα […]

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις
22.03.2023

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;
21.03.2023

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά
21.03.2023

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του
21.03.2023

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού
21.03.2023

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2
21.03.2023

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια
21.03.2023

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας
21.03.2023

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας