Good life

Εννιά οφέλη υγείας από την αλόη βέρα – Οι πιθανές παρενέργειες

Εννιά οφέλη υγείας από την αλόη βέρα – Οι πιθανές παρενέργειες

Η αλόη βέρα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία (ειδικά για το δέρμα και τα μαλλιά) λόγω των ενυδατικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Μάθετε για τα οφέλη που έχει η αλόη βέρα (aloe vera) όταν εφαρμόζεται τοπικά ή λαμβάνεται από το στόμα σε υγρή μορφή.

9 οφέλη υγείας από την αλόη βέρα

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Οι στερόλες στην αλόη βέρα προάγουν την παραγωγή υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου, τα οποία δεσμεύουν την υγρασία στο δέρμα και βοηθούν στην μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν μια μικρή ποσότητα τζελ αλόης βέρα καθημερινά για 56 ημέρες παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στην ελαστικότητα του δέρματος του προσώπου. Επιπλέον, διορθώνει τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, που ευθύνεται για έως και το 80% των εξωτερικών σημαδιών γήρανσης.

Καταπολεμά την ακμή

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τοπικών ρετινοειδών και τζελ αλόης βέρα έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των εξανθημάτων από οποιαδήποτε θεραπεία που χρησιμοποιείται μόνη της. Το σαλικυλικό οξύ, ένα συστατικό στην αλόη βέρα, έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρα για να καθαρίσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και να ανακουφίσει την ερυθρότητα του δέρματος.

Καταπραΰνει τους ερεθισμούς από το ξύρισμα

Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, το τζελ από αλόη βέρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπραΰνει τα εγκαύματα του ξυραφιού που συμβαίνουν όταν η λεπίδα καταστρέφει το δέρμα και τα τριχοθυλάκια, προκαλώντας πρήξιμο και ερεθισμό. Η εφαρμογή ενός μικρού στρώματος τζελ aloe vera μετά το ξύρισμα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ερεθισμών, στην ελαχιστοποίηση της ερυθρότητας και στην πρόληψη των εξανθημάτων.

Ενυδάτωση

Έρευνες έδειξαν ότι το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τζελ aloe vera ευνοεί την προσκόλληση των επιδερμικών κυττάρων μεταξύ τους, κάτι που βοηθά στην ενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος. Η αλόη βέρα περιέχει λιγνίνη, η οποία βοηθά το δέρμα να απορροφήσει άλλες ουσίες και μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων προϊόντων περιποίησης. Η αλόη βέρα αποτελείται επίσης από 95% νερό και περιέχει ηλεκτρολύτες όπως μαγνήσιο και κάλιο. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση χυμού αλόης μπορεί να σας βοηθήσει να ενυδατωθείτε μετά την άσκηση.

Βελτιώνει την πέψη

Η αλόη βέρα είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα λόγω της καθαρτικής δράσης των ανθρακινονών, που βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος του φυτού. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση χυμού αλόης βέρα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως διάρροια και κράμπες στο στομάχι.

Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους καταναλώνοντας 2 κουταλιές της σούπας χυμό aloe vera την ημέρα. Οι φυτικές της ενώσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα του σώματος να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με προδιαβήτη.

Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα ενεργοποιεί την AMP μυϊκή πρωτεϊνική κινάση, η οποία είναι ένα ένζυμο που ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Σε μια μελέτη, παρατηρήθηκε μείωση του σωματικού λίπους σε αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε αποξηραμένο τζελ aloe ver. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αλόη βέρα έχει τα ίδια οφέλη στους ανθρώπους.

Βελτιώνει τη στοματική υγεία

Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση της αλόης βέρα ως στοματικό διάλυμα μπορεί να εξαλείψει την πλάκα εξίσου αποτελεσματικά με τη χλωρεξιδίνη, η οποία είναι ένα στοματικό διάλυμα που συνταγογραφείται για τις ασθένειες των ούλων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου τερηδόνας και ουλίτιδας.

Θεραπεύει τα στοματικά έλκη

Η εφαρμογή τζελ aloe vera πάνω σε ένα στοματικό έλκος επιταχύνει την επούλωση και την μείωση του πόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλόη βέρα καταπολεμά και ιούς, όπως ο απλός έρπης.

Μπορεί η αλόη βέρα να προκαλέσει παρενέργειες;

Η αλόη βέρα θεωρείται γενικά ασφαλής. Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο της και εάν χρησιμοποιείται τοπικά ή από το στόμα, ενδέχεται να εμφανιστούν μικρές παρενέργειες.

Για παράδειγμα, το τζελ aloe vera φαίνεται να σχετίζεται με λιγότερες παρενέργειες από το εκχύλισμα ολόκληρων φύλλων αλόης και λάτεξ αλόης. Σε μερικούς, το τζελ έχει συνδεθεί με δερματίτιδα και άλλα δερματικά προβλήματα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η τοπική χρήση aloe vera είναι συνήθως ασφαλής. Ωστόσο, επειδή η αλόη βέρα έχει καθαρτικές ιδιότητες, η χρήση της από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι ή διάρροια. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί ορισμένες περιπτώσεις ηπατικής βλάβης λόγω μακροχρόνιας κατανάλωση συμπληρωμάτων αλόης βέρα.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακό άλγος

Οι σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αλλεργική αντίδραση

Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα μέλη της οικογένειας των κρίνων μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα, κνίδωση, κράμπες και διάρροια με τη χρήση τζελ αλόης βέρα.

Ηπατίτιδα

Η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων αλόης ή συμπληρωμάτων λάτεξ αλόης αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Η ακριβής ποσότητα και η διάρκεια που απαιτούνται για να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ασαφείς και πιθανώς διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Βλάβη στα νεφρά

Σύμφωνα μία παλιότερη δημοσίευση, η μακροχρόνια χρήση λάτεξ αλόης βέρα σε δόσεις μεγαλύτερες από 1 γραμμάριο την ημέρα μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες.

Κίνδυνος καρκίνου

Υπάρχει μια μακροχρόνια ανησυχία σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ καθαρτικών που περιέχουν ανθρακινόνη (όπως η αλόη βέρα) και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η αλόη βέρα συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν και η δοσολογία είναι κατάλληλα για εσάς.

Good life

06.02.2024

Αυτές είναι οι τέσσερις «ορμόνες της ευτυχίας» – Πώς μπορείτε να τις ενισχύσετε φυσικά

Όλοι μας ξέρουμε πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματός μας. Ωστόσο, οι λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας» μπορουν να διαμορφώσουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν να νιώσετε ευτυχισμένοι. Θεωρούνται επίσης νευροδιαβιβαστές, καθώς μεταφέρουν χημικά μηνύματα σε όλο το σώμα. Οι 4 ορμόνες της ευτυχίας είναι: 1. Ντοπαμίνη Είναι μια ορμόνη […]

02.02.2024

Η πρωινή συνήθεια που μπορεί να πλήξει την υγεία του εγκεφάλου μας

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει μια συνήθεια που υπονομεύει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει το στρες. Η συνήθεια αυτή είναι να κοιτάμε στο κινητό μας μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Παρότι φαινομενικά είναι αθώα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αναφέρει ψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς οι περισσότεροι κάνουν αυτό ακριβώς. Παλαιότερη έρευνα σε περισσότερους από […]

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας
15.01.2024

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι κίνδυνος υπάρχει για τον εγκέφαλο εάν δεν βουρτσίζετε πρωί και βράδυ τα δόντια σας

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση
11.01.2024

Δείτε ποια είναι τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που θα σας φτιάξουν τη διάθεση

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις
20.12.2023

«Μιράν»: Γεμίστε το γιορτινό τραπέζι με μοναδικές γεύσεις

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε
04.12.2023

Προσοχή στα κιλά των γιορτών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μην παχύνετε

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε
27.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται
20.11.2023

Πώς λειτουργεί η δίαιτα MIND για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου; – Οι τροφές που επιτρέπονται

Προτιμούν τη μοναξιά τους: Αυτά είναι τα ζώδια που είναι πιθανότερο να καταλήξουν μόνα στη ζωή
03.11.2023

Προτιμούν τη μοναξιά τους: Αυτά είναι τα ζώδια που είναι πιθανότερο να καταλήξουν μόνα στη ζωή

Μεγάλος ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί
13.10.2023

Μεγάλος ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού